Lövskogsgatan 14 | 2 rok, 56.5 Kvm

Härligt ljusinsläpp, solig balkong och lugnt läge mitt i stan

En synnerligen välplanerad hörnlägenhet med bevarade originaldetaljer såsom fiskbensparkett, djupa stenfönsterbänkar och inbyggda garderober. Ljuset strömmar in genom fönster i två väderstreck, och under sommarhalvåret har den rymliga balkongen många härliga soltimmar. Det är väl tilltaget med sällskapsyta, och i köket finns det plats för att duka upp till middagar med många gäster. Den stora hallen är som ett extrarum, och kan med fördel inredas med en arbetshörna. Skicket är väldigt gott, och 2011/2012 lät man renovera vardagsrummet, sovrummet, köket och hallen. I fjol lämnades innerdörrarna in för sprutlackering. Badrummet totalrenoverades i samband med stambytet 1997. Läget är perfekt, och här erbjuds ett lugnt och avskilt boende i ett skyddat och lummigt område utan genomfartstrafik. Linnés och Vasastans sjudande kafé- och restaurangstråk finns liksom Sahlgrenska och Chalmers inom några stenkast, och det är även nära till Slottsskogen, Änggårdsbergen och Botaniska trädgården.


Mathilda Cedergren

Ansvarig Mäklare

Mathilda Cedergren

072-741 54 16

mathilda@stadshem.se

Bostadsfakta

Adress: Lövskogsgatan 14

Område: Norra Guldheden

Byggnadsår: 1947

Rum: 2 rok

Boarea: 56.5 Kvm

Våning: 4 av 6 (hiss finns)

Avgift: 3 269 kr inkl Värme, Vatten, Kabel-TV, bredband via fiber

Pris: 2 850 000 kr Utgångspris

Bostadsföreningen Guldbergets hus uppfördes 1947 enligt ritningar av arkitekt Christer Björkegren. Husen ligger längst ut på Guldhedsberget, och från föreningens tomt har man hänförande utsikt över hela Linnéområdet. Intill tomten finns en bergknalle där man kan sitta och njuta av fantastiska solnedgångar. Utemiljön är härligt grönskande, och föreningen har flera trädgårdsgrupper som bjuder in till avkoppling i solens sken. Medlemmarna har även tillgång till gästlägenhet, hobbyrum, cykelförråd, tre tvättstugor och ett mycket välfungerande soprum som innehåller all möjlig sortering. En av tvättstugorna ligger i samma hus som lägenheten, och det är lätt att hitta en ledig tvättid som passar. Det är en välskött HSB-förening med god ekonomi, och snabbt bredband ingår i månadsavgiften.

Närservicen är god, och från lägenheten tar det bara några minuter att gå till Guldhedstorget, ett trevligt torg med matbutik, sushibar, kvartersrestaurang och en av Göteborgs bästa blomsteraffärer. Torget ansluter till Wavrinskys Plats som fungerar som knutpunkt för flera spårvagns- och busslinjer. Även Landala Torg – där det bland annat finns matbutik, grönsakshandel, fiskbod, konditori, systembolag, apotek och gym – ligger inom kort gångavstånd.

Vardagsrum
Ett brett fönsterparti syd/sydöst fyller vardagsrummet med ljus, och på den rymliga balkongen njuter man av solen fram till cirka tre på eftermiddagen. Utsikten över den lummiga omgivningen ger en härlig frihetskänsla. Det är ett luftigt och lättmöblerat rum, och det finns gott om plats för soffa, TV-bänk, bokhylla med mera. Väggarna är klädda med ljus tapet, och fiskbensmönstrad originalparkett löper tröskelfritt genom den breda öppningen mot hallen.

Sovrum
Sovrummet är ett ljust och härligt hörnrum med fönster i två väderstreck. En dubbelsäng ryms lätt och ledigt, och tack vare det rofyllda läget sover man gott om natten. De två inbyggda originalgarderoberna sväljer det mesta i klädväg, och överskåpen passar perfekt för förvaring av täcken, kuddar och dylikt. Golvet är belagt med ekparkett och väggarna klädda med silverfärgad tapet med en smakfull designtapet som fond.

Kök
Köket bjuder in till både matlagning och umgänge, och det finns gott om plats för ett stort matbord. Det är väl tilltaget med bänkyta och förvaring, och takhöjden tas till vara genom dubbla rader överskåp. Skåpen har vita luckor och lådor, och bänkskivan är i mörkt lättskött laminat med infälld diskho och induktionshäll. Ovanför bänken har man satt upp en tjock glasskiva med bakomliggande randig tapet som stänkskydd. Fläkten, varmluftsugnen och den inbyggda micron är i rostfri design medan diskmaskinen och kylen/frysen är integrerade i skåpinteriören. Frysen är självavfrostande och ugnen har pyrolytisk rengöringsfunktion. Alla vitvaror sattes in i samband med renoveringen som utfördes av fackmän 2012. Golvet är belagt med svart ekparkett från Kährs och väggarna klädda med vit tapet med en marinblå tapet som fond. Tapeten närmast köksbänken har lackerats för enklare rengöring.

Badrum
Lägenhetens badrum inrymmer duschhörna, WC, handfat, spegelskåp och vattenburen handdukstork. Det är även förberett för att sätta in tvättmaskin. Väggarna är helkaklade och golvet belagt med klinker. Badrummet totalrenoverades i samband med stambytet 1997, och arbetet utfördes av fackmän i föreningens regi.

Hall
Hallen är som ett extrarum, och bredvid ingången till köket finns det utrymme för att inreda en arbetshörna. Utmärkta förvaringsmöjligheter erbjuds i form av två inbyggda originalgarderober med överskåp, och tamburen har en praktisk avhängningsnisch med plats för hatthylla och skoställ. I samband med köksrenoveringen 2012 installerades ett nytt elskåp med automatsäkringar. Väggarna är klädda med ljus tapet, och liksom i vardagsrummet pryds golvet av fiskbensparkett.

Förråd
Till lägenheten hör två medelstora förråd, ett på vinden och ett på husets entréplan.

Planskiss

Planskiss

Ägandeform:
Bostadsrätt - Lägenhet
Kommun:
Göteborg
Stad:
Göteborg
Område:
Norra Guldheden
Postnummer:
413 20
Rum:
2 rok
Boarea:
56.5 Kvm Enligt förvaltaren
Lägenhetsnr:
13
Byggnadstyp:
Flerfamiljshus i 6 våningar
Byggnadsår:
1947
Fönster:
3-glas
Förråd:
Källarförråd och vindsförråd
Uppvärmning:
Fjärrvärme
Avgift:
3 269 kr
Ingår i avgiften:
Värme, Vatten, Kabel-TV, bredband via fiber
Andelstal, förening:
0.91056 %
Andelstal, ägande:
0.91056 %
Energistatus:
Utförd
Energiprestanda:
126 kWh/Kvm och år
El:
250 kr/mån
Försäkring:
208 kr/mån
Driftskostnader totalt:
458 kr/mån
Driftskostnader kommentar:
Baserat på säljarens uppgifter.
Förening:
HSB Brf Guldberget
Org.nr:
757200-7925

Allmänt:

HSB Brf Guldberget är belägen längst ut på berget på Norra Guldheden i slutet av Lövskogsgatan. Detta fina läge ger lugna, lummiga omgivningar, frisk luft och en strålande utsikt över Linnéstaden samtidigt som det är promenadavstånd till Linnégatan (5 min.), Kungsportavenyn (15 min.), Chalmers (10 min.) och Sahlgrenska (10 min). Föreningen äger och förvaltar fyra sexvåningshus byggda 1947, vilka totalt rymmer 96 lägenheter fördelat jämnt på två- och trerumslägenheter. Det finns hiss i husen. Kommunikationerna till och från Norra Guldheden är mycket goda med flertalet spårvagns- och busslinjer från Wavrinskys plats. Fastigheten förvärvades 1947, det vill säga samma år som huset byggdes.

Tomträtt:
Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.
Utförda renoveringar:

Två omfattande renoveringar har gjorts 1990 och 1997.

1990 gjordes följande: Byte av elledningar, reparationer av balkonger och balkongräcken samt byte av samtliga fönster och balkongdörrar.

1997 Byte av samtliga avlopps- och vattenstammar och i samband med detta renoverades alla badrum.

2005 Installation av säkerhetsdörrar.

2006 Målning av trapphusen.

2007 Renovering av tegelfasaderna åt söder och öster.

2008/2009 Takrenovering med byte av fotrännor och simslist på samtliga hus.

2010 Installation av ett nytt värmesystem

2011 OVK-besiktning utfördes och även en dränering runt hus 16,18 och 19.

2012 Nya ventiler i samtliga lägenheter

2013 Renovering av styrelserummet, målning av ytterdörrar och ny värmeväxlare till fjärrvärmesystemet.

2014 Nya låsbanor i hissarna, vattentank till värmesystemet, ny tvättmaskin till tvättstugan i hus 18.

2015 Nya värmekulvertar mellan husen samt vacuumavluftare till värmesystemet. Avfuktare till ena torkrummet i hus 18, nya brandvarnare och brandsläckare.

2016 Fasadarbeten och genomgång av värmeregleringen.

Föreningen anser nu att fastigheterna är i gott skick.

Kommande renoveringar:
Injustering av termostater under 2017. Detta som en del i att justera in värmen i husen, för lägre förbrukning och jämnare temperatur.
Renovering av balkonger ca 2020.

Ekonomi:
Styrelsen arbetar med en långsiktig, 30-årig, underhållsplan. Avsikten med planen är att man genom årliga fondavsättningar ska kunna finansiera det framtida underhållet med huvudsakligen egna medel. På detta sätt avser föreningen att undvika risken för obehagliga avgiftshöjningar i framtiden. Belåningen är mycket låg. Föreningen höjde årsavgifterna med 2% från 1 jan 2015. Låga räntor och proaktiva kontakter med banken har sänkt föreningens räntekostnader. Föreningen har idag en god kassalikviditet och stabil ekonomi. Belåningen i Brf Guldberget är låg. Under 2016 så höjde föreningen sina lån något och den totala låneskulden uppgår till ca 17 miljoner och motsvarar endast ca 2 700 kr per kvm lägenhetsyta, att jämföra med snittet i Göteborg som är ca 6 000 kr per kvm lägenhetsyta. 

Försäkring:
Fastigheterna är försäkrade hos Länsförsäkringar med fullvärdesgaranti.

Gemensamhetslokaler:
Gästlägenhet: Föreningens gästlägenhet ligger i hus 14 och har egen ingång från markplanet runt hörnet till vänster om huvudentrén. Den är möblerad med bl a två sängar och en bäddsoffa. Vidare finns pentry med kokplatta, mikrovågsugn och kylskåp samt porslin. Det finns också ett duschrum. Hyran är 350 kr per natt.

Tvättstugor: Tre moderna välutrustade tvättstugor finns fördelade på en på Lövskogsgatan 14 och två på Lövskogsgatan 18. De bokas med lås på bokningstavla och det är tillåtet att tvätta alla dagar i veckan. En stenmangel finns också i hus nr 18.

Soprum: Det gamla pannrummet på Lövskogsgatan 14 är inrett till ett rymligt soprum.

Hobbyrum: Ett hobbyrum finns tillgängligt på Lövskogsgatan 18. Detta behöver inte bokas.

Extra vindsförråd: Ett fåtal extra vindsförråd hyrs ut till föreningens medlemmar

Cykelförråd: I varje hus finns ett stort cykelförråd i markplan.

Bilplats:
Föreningen hyr ut 58 st parkeringsplatser varav 21 med uttag för motorvärmare. Avgifterna är för nävarande 400 kr/månad respektive 485 kr/månad. Utmed Lövskogsgatan finns möjligheter till boendeparkering. Ansökan om boendeparkering görs hos kommunen

KabelTv / Bredband:
Fastigheterna är anslutna till Comhems kabel-TV-nät. Telia är bredbandsleverantör.

Förvaltare:
HSB sköter både den tekniska och ekonomiska förvaltningen.

Juridisk person:
Beviljas ej medlemskap.

Andrahandsuthyrning:
Föreningen följer HSB:s regler för andrahandsuthyrning. En skriftlig ansökan ska lämnas till styrelsen. Andrahandsupplåtelse beviljas för ett år i taget förutsatt att HSB:s rekommendationer uppfylls.

Trappstädning:
Via HSB. 

Föreningen har en mycket bra och informativ hemsida www.guldberget.se

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida, kontaktperson (2017-04-19) och årsredovisning. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Bostadsföreningen Guldbergets hus uppfördes 1947 enligt ritningar av arkitekt Christer Björkegren. Husen ligger längst ut på Guldhedsberget, och från föreningens tomt har man hänförande utsikt över hela Linnéområdet. Intill tomten finns en bergknalle där man kan sitta och njuta av fantastiska solnedgångar. Utemiljön är härligt grönskande, och föreningen har flera trädgårdsgrupper som bjuder in till avkoppling i solens sken. Medlemmarna har även tillgång till gästlägenhet, hobbyrum, cykelförråd, tre tvättstugor och ett mycket välfungerande soprum som innehåller all möjlig sortering. En av tvättstugorna ligger i samma hus som lägenheten, och det är lätt att hitta en ledig tvättid som passar. Det är en välskött HSB-förening med god ekonomi, och snabbt bredband ingår i månadsavgiften.

Närservicen är god, och från lägenheten tar det bara några minuter att gå till Guldhedstorget, ett trevligt torg med matbutik, sushibar, kvartersrestaurang och en av Göteborgs bästa blomsteraffärer. Torget ansluter till Wavrinskys Plats som fungerar som knutpunkt för flera spårvagns- och busslinjer. Även Landala Torg – där det bland annat finns matbutik, grönsakshandel, fiskbod, konditori, systembolag, apotek och gym – ligger inom kort gångavstånd.

Vardagsrum
Ett brett fönsterparti syd/sydöst fyller vardagsrummet med ljus, och på den rymliga balkongen njuter man av solen fram till cirka tre på eftermiddagen. Utsikten över den lummiga omgivningen ger en härlig frihetskänsla. Det är ett luftigt och lättmöblerat rum, och det finns gott om plats för soffa, TV-bänk, bokhylla med mera. Väggarna är klädda med ljus tapet, och fiskbensmönstrad originalparkett löper tröskelfritt genom den breda öppningen mot hallen.

Sovrum
Sovrummet är ett ljust och härligt hörnrum med fönster i två väderstreck. En dubbelsäng ryms lätt och ledigt, och tack vare det rofyllda läget sover man gott om natten. De två inbyggda originalgarderoberna sväljer det mesta i klädväg, och överskåpen passar perfekt för förvaring av täcken, kuddar och dylikt. Golvet är belagt med ekparkett och väggarna klädda med silverfärgad tapet med en smakfull designtapet som fond.

Kök
Köket bjuder in till både matlagning och umgänge, och det finns gott om plats för ett stort matbord. Det är väl tilltaget med bänkyta och förvaring, och takhöjden tas till vara genom dubbla rader överskåp. Skåpen har vita luckor och lådor, och bänkskivan är i mörkt lättskött laminat med infälld diskho och induktionshäll. Ovanför bänken har man satt upp en tjock glasskiva med bakomliggande randig tapet som stänkskydd. Fläkten, varmluftsugnen och den inbyggda micron är i rostfri design medan diskmaskinen och kylen/frysen är integrerade i skåpinteriören. Frysen är självavfrostande och ugnen har pyrolytisk rengöringsfunktion. Alla vitvaror sattes in i samband med renoveringen som utfördes av fackmän 2012. Golvet är belagt med svart ekparkett från Kährs och väggarna klädda med vit tapet med en marinblå tapet som fond. Tapeten närmast köksbänken har lackerats för enklare rengöring.

Badrum
Lägenhetens badrum inrymmer duschhörna, WC, handfat, spegelskåp och vattenburen handdukstork. Det är även förberett för att sätta in tvättmaskin. Väggarna är helkaklade och golvet belagt med klinker. Badrummet totalrenoverades i samband med stambytet 1997, och arbetet utfördes av fackmän i föreningens regi.

Hall
Hallen är som ett extrarum, och bredvid ingången till köket finns det utrymme för att inreda en arbetshörna. Utmärkta förvaringsmöjligheter erbjuds i form av två inbyggda originalgarderober med överskåp, och tamburen har en praktisk avhängningsnisch med plats för hatthylla och skoställ. I samband med köksrenoveringen 2012 installerades ett nytt elskåp med automatsäkringar. Väggarna är klädda med ljus tapet, och liksom i vardagsrummet pryds golvet av fiskbensparkett.

Förråd
Till lägenheten hör två medelstora förråd, ett på vinden och ett på husets entréplan.

Boka visning

Planskiss

Planskiss

Ägandeform:
Bostadsrätt - Lägenhet
Kommun:
Göteborg
Stad:
Göteborg
Område:
Norra Guldheden
Postnummer:
413 20
Rum:
2 rok
Boarea:
56.5 Kvm Enligt förvaltaren
Lägenhetsnr:
13
Byggnadstyp:
Flerfamiljshus i 6 våningar
Byggnadsår:
1947
Fönster:
3-glas
Förråd:
Källarförråd och vindsförråd
Uppvärmning:
Fjärrvärme
Avgift:
3 269 kr
Ingår i avgiften:
Värme, Vatten, Kabel-TV, bredband via fiber
Andelstal, förening:
0.91056 %
Andelstal, ägande:
0.91056 %
Energistatus:
Utförd
Energiprestanda:
126 kWh/Kvm och år
El:
250 kr/mån
Försäkring:
208 kr/mån
Driftskostnader totalt:
458 kr/mån
Driftskostnader kommentar:
Baserat på säljarens uppgifter.
Förening:
HSB Brf Guldberget
Org.nr:
757200-7925

Allmänt:

HSB Brf Guldberget är belägen längst ut på berget på Norra Guldheden i slutet av Lövskogsgatan. Detta fina läge ger lugna, lummiga omgivningar, frisk luft och en strålande utsikt över Linnéstaden samtidigt som det är promenadavstånd till Linnégatan (5 min.), Kungsportavenyn (15 min.), Chalmers (10 min.) och Sahlgrenska (10 min). Föreningen äger och förvaltar fyra sexvåningshus byggda 1947, vilka totalt rymmer 96 lägenheter fördelat jämnt på två- och trerumslägenheter. Det finns hiss i husen. Kommunikationerna till och från Norra Guldheden är mycket goda med flertalet spårvagns- och busslinjer från Wavrinskys plats. Fastigheten förvärvades 1947, det vill säga samma år som huset byggdes.

Tomträtt:
Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.
Utförda renoveringar:

Två omfattande renoveringar har gjorts 1990 och 1997.

1990 gjordes följande: Byte av elledningar, reparationer av balkonger och balkongräcken samt byte av samtliga fönster och balkongdörrar.

1997 Byte av samtliga avlopps- och vattenstammar och i samband med detta renoverades alla badrum.

2005 Installation av säkerhetsdörrar.

2006 Målning av trapphusen.

2007 Renovering av tegelfasaderna åt söder och öster.

2008/2009 Takrenovering med byte av fotrännor och simslist på samtliga hus.

2010 Installation av ett nytt värmesystem

2011 OVK-besiktning utfördes och även en dränering runt hus 16,18 och 19.

2012 Nya ventiler i samtliga lägenheter

2013 Renovering av styrelserummet, målning av ytterdörrar och ny värmeväxlare till fjärrvärmesystemet.

2014 Nya låsbanor i hissarna, vattentank till värmesystemet, ny tvättmaskin till tvättstugan i hus 18.

2015 Nya värmekulvertar mellan husen samt vacuumavluftare till värmesystemet. Avfuktare till ena torkrummet i hus 18, nya brandvarnare och brandsläckare.

2016 Fasadarbeten och genomgång av värmeregleringen.

Föreningen anser nu att fastigheterna är i gott skick.

Kommande renoveringar:
Injustering av termostater under 2017. Detta som en del i att justera in värmen i husen, för lägre förbrukning och jämnare temperatur.
Renovering av balkonger ca 2020.

Ekonomi:
Styrelsen arbetar med en långsiktig, 30-årig, underhållsplan. Avsikten med planen är att man genom årliga fondavsättningar ska kunna finansiera det framtida underhållet med huvudsakligen egna medel. På detta sätt avser föreningen att undvika risken för obehagliga avgiftshöjningar i framtiden. Belåningen är mycket låg. Föreningen höjde årsavgifterna med 2% från 1 jan 2015. Låga räntor och proaktiva kontakter med banken har sänkt föreningens räntekostnader. Föreningen har idag en god kassalikviditet och stabil ekonomi. Belåningen i Brf Guldberget är låg. Under 2016 så höjde föreningen sina lån något och den totala låneskulden uppgår till ca 17 miljoner och motsvarar endast ca 2 700 kr per kvm lägenhetsyta, att jämföra med snittet i Göteborg som är ca 6 000 kr per kvm lägenhetsyta. 

Försäkring:
Fastigheterna är försäkrade hos Länsförsäkringar med fullvärdesgaranti.

Gemensamhetslokaler:
Gästlägenhet: Föreningens gästlägenhet ligger i hus 14 och har egen ingång från markplanet runt hörnet till vänster om huvudentrén. Den är möblerad med bl a två sängar och en bäddsoffa. Vidare finns pentry med kokplatta, mikrovågsugn och kylskåp samt porslin. Det finns också ett duschrum. Hyran är 350 kr per natt.

Tvättstugor: Tre moderna välutrustade tvättstugor finns fördelade på en på Lövskogsgatan 14 och två på Lövskogsgatan 18. De bokas med lås på bokningstavla och det är tillåtet att tvätta alla dagar i veckan. En stenmangel finns också i hus nr 18.

Soprum: Det gamla pannrummet på Lövskogsgatan 14 är inrett till ett rymligt soprum.

Hobbyrum: Ett hobbyrum finns tillgängligt på Lövskogsgatan 18. Detta behöver inte bokas.

Extra vindsförråd: Ett fåtal extra vindsförråd hyrs ut till föreningens medlemmar

Cykelförråd: I varje hus finns ett stort cykelförråd i markplan.

Bilplats:
Föreningen hyr ut 58 st parkeringsplatser varav 21 med uttag för motorvärmare. Avgifterna är för nävarande 400 kr/månad respektive 485 kr/månad. Utmed Lövskogsgatan finns möjligheter till boendeparkering. Ansökan om boendeparkering görs hos kommunen

KabelTv / Bredband:
Fastigheterna är anslutna till Comhems kabel-TV-nät. Telia är bredbandsleverantör.

Förvaltare:
HSB sköter både den tekniska och ekonomiska förvaltningen.

Juridisk person:
Beviljas ej medlemskap.

Andrahandsuthyrning:
Föreningen följer HSB:s regler för andrahandsuthyrning. En skriftlig ansökan ska lämnas till styrelsen. Andrahandsupplåtelse beviljas för ett år i taget förutsatt att HSB:s rekommendationer uppfylls.

Trappstädning:
Via HSB. 

Föreningen har en mycket bra och informativ hemsida www.guldberget.se

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida, kontaktperson (2017-04-19) och årsredovisning. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Fasad

Fasad

Området

Området

Området

Området

Guldheden förr

Guldheden förr

Fotograf: Janne Olander

Fotograf: Janne Olander

Område

Norra Guldheden

Hösten 1943 tog byggmästaren Erik Wihlborg kontakt med fastighetsdirektören i Göteborg för att presentera sin idé om att låta bygga en mönsterstadsdel där den senaste tidens forskningsrön om bostadsbebyggelse skulle få en chans att förverkligas. Man kom fram till att området nordväst om Guldhedsgatan var som klippt och skuret för ändamålet.

Läs mer om Norra Guldheden