Raketgatan 2 A | 2 rok, 54 Kvm

Ljus 1940-talstvåa med många originaldetaljer

I trivsamma Norra Guldheden finner vi denna fina tvåa med solig balkong och härligt ljusinsläpp från vackra originalfönster. 1940-talscharmen finns kvar, och i original från när huset byggdes är även kalkstensfönsterbänkarna, gjutjärnsradiatorerna, den holländskt mönstrade stavparketten, de platsbyggda garderoberna och merparten av köksskåpen. Lägenheten är mycket välplanerad, och utmärkta förvaringsmöjligheter erbjuds från golv till tak. Underbart läge med närheten till såväl innerstadens puls som Änggårdsbergens natur och Botaniska trädgårdens flora.


Mathilda Cedergren

Ansvarig Mäklare

Mathilda Cedergren

072-741 54 16

mathilda@stadshem.se

Bostadsfakta

Adress: Raketgatan 2 A

Område: Norra Guldheden

Byggnadsår: 1945

Rum: 2 rok

Boarea: 54 Kvm

Våning: 2 av 3 (ingen hiss)

Avgift: 3 967 kr inkl Värme, Vatten, Kabel-TV

Pris: 2 690 000 kr Utgångspris

Såväl lägenheten som huset är i gott skick, och för ett par år sedan lät föreningen renovera fasaden och lägga om taket. Framför och bakom huset finns det fina grönytor med berg som går i dagen, och under sommarhalvåret ställer föreningen ut trädgårdsmöbler. Husets källare inrymmer barnvagnsrum, cykelförråd, tvättstuga och torkrum, och om man får långväga besök kan man hyra föreningens gästlägenhet som ligger på andra sidan gatan. Gästlägenheten har kök, badrum, TV samt bäddplats för sex personer och kan liksom föreningens hobbyrum och festlokal bokas via nätet.

Norra Guldheden uppfördes som ett mönsterområde och invigdes i samband med utställningen Bo Bättre 1945. Några av lägenheterna visades upp som exempel på hur man med begränsade medel kunde skapa bra, välplanerade och yteffektiva hem. Området bjuder in till flanerande, och de många stigarna asfalterades efter att folk börjat gå över gräsmattorna när husen var nya. De ligger därför på de rätta platserna och vare sig man ska till Änggårdsbergen, Linné, Vasastaden, Chalmers eller Sahlgrenska, allt inom kort gångavstånd, finns det alltid en genande väg att ta.

Från Raketgatan tar det bara någon minut att gå till Guldhedstorget – ett trevligt torg med matbutik, sushibar, kvartersrestaurang och en av Göteborgs bästa blomsteraffärer. Torget ansluter till Wavrinskys Plats som fungerar som knutpunkt för flera spårvagns- och busslinjer. Det är även nära till Landala Torg där det bland annat finns matbutik, grönsakshandel, fiskbod, konditori, systembolag, apotek och gym.

Vardagsrum och balkong
Vardagsrummet är väldimensionerat, och det finns gott om plats för det gängse möblemanget. Golvet pryds av originalparkett i holländskt förband och väggarna är målade i vitt. Ljuset strömmar in genom ett stort fönster i sydväst, och rummet har även utgång till lägenhetens vindskyddade balkong som bjuder in till härlig avkoppling i eftermiddags- och kvällssolens sken. Balkongen rymmer ett bord och ett par stolar, och utgör ett underbart extrarum under sommarhalvåret.

Sovrum
Från både vardagsrummet och hallen når man lägenhetens sovrum – ett tyst, rofyllt och insynsfritt rum med fönster mot en skogsdunge på husets baksida. En dubbelsäng med nattduksbord ryms ledigt och garderobsväggen, med fem garderober och sex överskåp i original från 1940-talet, sväljer allt i klädväg. Golvet är belagt med ekparkett och väggarna målade i vitt med Miss Prints retrodesignade tapet ”Denver” som fond. Den fina hyllan som satts upp på fondväggen kommer att lämnas kvar.

Kök
Köket är inbjudande, och framför fönstret finns det plats för ett matbord för fyra personer. Det är rejält tilltaget med förvaring, och takhöjden tas till vara fullt ut genom dubbla rader överskåp. Överskåpen är liksom skafferiet, det rymliga städskåpet och den charmiga redahyllan med glasskäppor i original från när huset byggdes. Bänkskåpen är moderna, men harmonierar fint med originalinredningen tack vare de tidstypiska handtagen. Alla skåp är vita och bänkarna har klassiskt virrvarrmönstrade Perstorpsskivor med eklister. Partiet ovanför arbetsytan är klätt med ljusgrå stavmosaik som letar sig hela vägen upp till taket. Fläkten, i rostfri design, och diskmaskinen, integrerad i bänkskåpen, installerades i samband med köksrenoveringen 2011 medan ugnen och kylen/frysen är från 2006. Köket har framtaget brädgolv i fint skick och väggarna är målade i vitt.

Badrum
Badrummet, totalrenoverat i samband med stamrenoveringen 2006/2007, inrymmer badkar, WC, tvättkommod, spegelskåp och handdukstork. Väggarna är helkaklade i vitt och golvet belagt med mörkgrå uppvärmd klinker. Vädringsfönstret släpper in frisk luft och fyller badrummet med dagsljus.

Hall
Den rymliga hallen, varifrån man når lägenhetens alla rum, har tre inbyggda originalgarderober och en hatthylla av formgivaren Gunnar Bolins klassiska modell ”Nostalgi”. Väggarna är målade i vitt med en snygg tapet som fond, och golvet belagt med ekparkett.

Planskiss

Planskiss

Ägandeform:
Bostadsrätt - Lägenhet
Kommun:
Göteborg
Stad:
Göteborg
Område:
Norra Guldheden
Postnummer:
413 20
Rum:
2 rok
Boarea:
54 Kvm Enligt förvaltaren
Lägenhetsnr:
6613
Byggnadstyp:
3-vån flerfamiljshus
Byggnadsår:
1945
Förråd:
Vinds- och källarförråd
Uppvärmning:
Fjärrvärme
Avgift:
3 967 kr
Ingår i avgiften:
Värme, Vatten, Kabel-TV
Andelstal, förening:
0.17731 %
Andelstal, ägande:
0.1769 %
Energistatus:
Utförd
Förening:
Brf Norra Guldheden nr 1
Org.nr:
7696047690

BRF NORRA GULDHEDEN NR 1

ANTAL LÄGENHETER/LOKAKER 
Föreningen upplåter totalt 454 lägenheter varav 28 hyresrätter, och 8 lokaler med hyresrätt. Husen är i tre till sju våningar med adresser på Raketgatan, Daniel Petterssons Gata och Dalheimersgatan. De byggdes mellan 1945 och 1947 och föreningen förvärvade dem 2004. Husen omringas av grönområden med flera gräsytor och planteringar med varierad växtlighet.

TOMTRÄTT
Föreningen äger sin egen mark och påverkas således inte av höjda tomträttsavgälder.

FÖRVALTARE & FÖRSÄKRING
Riksbyggen tar hand om den ekonomiska och tekniska förvaltningen. Fastigheterna är fullvärdeförsäkrade i Länsförsäkringar.

UTFÖRT UNDERHÅLL
Föreningen har sedan ombildningen 2004 gjort omfattande renoveringar på sina fastigheter och den tekniska statusen finns dokumenterad i den 30-åriga underhållsplan som upprättades 2009 och som uppdaterats och reviderats under 2016. 
2005-2006 renoverades hissar och termostater installerades.
2005-2007 utfördes relining av rörstammarna i kök och badrum och elstammarna byttes ut till 3-fas. Under denna period renoverades även samtliga badrum och tvättstugor. 
2007 installation av porttelefoner och postboxar.
2008 byggde föreningen nya sophanteringsstationer.
2009-2010 installation av fjärrvärmenät (Göteborgs Energi).
2010 installation av bredbandsuttag.
2011 Takbyte och fasadrenovering på Dalheimersgatan 2, 4 och 6.
2012-2013 upprustning och underhåll av föreningens förskolelokaler.
2014 renovering av skalskydd (tak, fönster, fasad och balkonger) för Raketgatan 2, 9 och 10 samt
Daniel Pettersonsgata 1.

2015 Renovering av skalskydd (tak, fönster, fasad och balkonger) för Dalheimersgatan 1, 3 ,5 samt Raketgatan 15.
2016 Renovering av skalskydd (tak, fönster, fasad) för Raketgatan 6, 8 och 12 samt renovering av fönster och balkonger Raketgatan 11 och 13.


PLANERAT UNDERHÅLL
2017 ska sista huset (Raketgatan 4) i skalskyddsprojektet som varat i flera år genomgå renovering av tak, fasad, fönster och balkong. Efter detta är klart har man i 4 olika etapper renoverat samtliga de skalskydd som varit i behov av renovering.

2018 planeras renovering av trapphus.

 

Mer detaljerad info om pågående renoveringar finner ni på www.brfnorraguldheden.se, samt föreningens årsredovisning.

EKONOMI

Föreningens hyreslägenheter utgör en så kallad dold tillgång och den dag de säljs tillfaller pengarna föreningen. Överlåtelseavgift betalas av köparen. Ingen avgiftshöjning kommer att ske 2017. Avgiften har höjts med 3% tidigare år.

ANDRAHANDSUTHYRNING
Andrahandsuthyrning godkänns med ett år i taget och i maximalt två år. Giltiga skäl såsom studier eller arbete på annan ort ska föreligga.

TRAPPSTÄD
Trappstädning utförs av personal via förvaltaren.

TVÄTTSTUGA
Föreningen har 19 st tvättstugor fördelade i husen.

GEMENSAMMA UTRYNMMEN
Cykelrum och barnvagnsförråd finns i huset. På Reutersgatan 10 finns en samlingslokal som kan hyras av medlemmarna. Medlemmarna förfogar även över hobbyrum (Dalheimersgatan 1) och om man får långväga besök så kan man hyra gästrummet (Raketgatan 1) som har kök, badrum, TV och bäddplats för upp till sex personer. 

PARKERING
På gatorna gäller boendekort och i området finns det flera besöksparkeringar. Därtill har föreningen 27 egna garageplatser (lång kö) och det finns även möjlighet att hyra plats i Wallenstams Garage på Ängemarken 4 (031-20 00 00). 

KABEL-TV & BREDBAND 
Grundutbudet från Comhem ingår i avgiften. Önskas digital-TV/utökat utbud regleras detta av enskilda abonnemang gentemot leverantören. Man kan ansluta sig till internet via Comhem eller Telia.

JURIDISK PERSON
Juridisk person beviljas ej medlemskap i föreningen om inte särskild grund föreligger. Varje enskilt fall prövas separat av styrelsen.

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson samt årsredovisning. 

Föreningen har även en informativ hemsida http://www.brfnorraguldheden.se 
Uppgifter som är av särskild vikt för köpet bör kontrolleras med föreningen.

Såväl lägenheten som huset är i gott skick, och för ett par år sedan lät föreningen renovera fasaden och lägga om taket. Framför och bakom huset finns det fina grönytor med berg som går i dagen, och under sommarhalvåret ställer föreningen ut trädgårdsmöbler. Husets källare inrymmer barnvagnsrum, cykelförråd, tvättstuga och torkrum, och om man får långväga besök kan man hyra föreningens gästlägenhet som ligger på andra sidan gatan. Gästlägenheten har kök, badrum, TV samt bäddplats för sex personer och kan liksom föreningens hobbyrum och festlokal bokas via nätet.

Norra Guldheden uppfördes som ett mönsterområde och invigdes i samband med utställningen Bo Bättre 1945. Några av lägenheterna visades upp som exempel på hur man med begränsade medel kunde skapa bra, välplanerade och yteffektiva hem. Området bjuder in till flanerande, och de många stigarna asfalterades efter att folk börjat gå över gräsmattorna när husen var nya. De ligger därför på de rätta platserna och vare sig man ska till Änggårdsbergen, Linné, Vasastaden, Chalmers eller Sahlgrenska, allt inom kort gångavstånd, finns det alltid en genande väg att ta.

Från Raketgatan tar det bara någon minut att gå till Guldhedstorget – ett trevligt torg med matbutik, sushibar, kvartersrestaurang och en av Göteborgs bästa blomsteraffärer. Torget ansluter till Wavrinskys Plats som fungerar som knutpunkt för flera spårvagns- och busslinjer. Det är även nära till Landala Torg där det bland annat finns matbutik, grönsakshandel, fiskbod, konditori, systembolag, apotek och gym.

Vardagsrum och balkong
Vardagsrummet är väldimensionerat, och det finns gott om plats för det gängse möblemanget. Golvet pryds av originalparkett i holländskt förband och väggarna är målade i vitt. Ljuset strömmar in genom ett stort fönster i sydväst, och rummet har även utgång till lägenhetens vindskyddade balkong som bjuder in till härlig avkoppling i eftermiddags- och kvällssolens sken. Balkongen rymmer ett bord och ett par stolar, och utgör ett underbart extrarum under sommarhalvåret.

Sovrum
Från både vardagsrummet och hallen når man lägenhetens sovrum – ett tyst, rofyllt och insynsfritt rum med fönster mot en skogsdunge på husets baksida. En dubbelsäng med nattduksbord ryms ledigt och garderobsväggen, med fem garderober och sex överskåp i original från 1940-talet, sväljer allt i klädväg. Golvet är belagt med ekparkett och väggarna målade i vitt med Miss Prints retrodesignade tapet ”Denver” som fond. Den fina hyllan som satts upp på fondväggen kommer att lämnas kvar.

Kök
Köket är inbjudande, och framför fönstret finns det plats för ett matbord för fyra personer. Det är rejält tilltaget med förvaring, och takhöjden tas till vara fullt ut genom dubbla rader överskåp. Överskåpen är liksom skafferiet, det rymliga städskåpet och den charmiga redahyllan med glasskäppor i original från när huset byggdes. Bänkskåpen är moderna, men harmonierar fint med originalinredningen tack vare de tidstypiska handtagen. Alla skåp är vita och bänkarna har klassiskt virrvarrmönstrade Perstorpsskivor med eklister. Partiet ovanför arbetsytan är klätt med ljusgrå stavmosaik som letar sig hela vägen upp till taket. Fläkten, i rostfri design, och diskmaskinen, integrerad i bänkskåpen, installerades i samband med köksrenoveringen 2011 medan ugnen och kylen/frysen är från 2006. Köket har framtaget brädgolv i fint skick och väggarna är målade i vitt.

Badrum
Badrummet, totalrenoverat i samband med stamrenoveringen 2006/2007, inrymmer badkar, WC, tvättkommod, spegelskåp och handdukstork. Väggarna är helkaklade i vitt och golvet belagt med mörkgrå uppvärmd klinker. Vädringsfönstret släpper in frisk luft och fyller badrummet med dagsljus.

Hall
Den rymliga hallen, varifrån man når lägenhetens alla rum, har tre inbyggda originalgarderober och en hatthylla av formgivaren Gunnar Bolins klassiska modell ”Nostalgi”. Väggarna är målade i vitt med en snygg tapet som fond, och golvet belagt med ekparkett.

Boka visning

Planskiss

Planskiss

Ägandeform:
Bostadsrätt - Lägenhet
Kommun:
Göteborg
Stad:
Göteborg
Område:
Norra Guldheden
Postnummer:
413 20
Rum:
2 rok
Boarea:
54 Kvm Enligt förvaltaren
Lägenhetsnr:
6613
Byggnadstyp:
3-vån flerfamiljshus
Byggnadsår:
1945
Förråd:
Vinds- och källarförråd
Uppvärmning:
Fjärrvärme
Avgift:
3 967 kr
Ingår i avgiften:
Värme, Vatten, Kabel-TV
Andelstal, förening:
0.17731 %
Andelstal, ägande:
0.1769 %
Energistatus:
Utförd
Förening:
Brf Norra Guldheden nr 1
Org.nr:
7696047690

BRF NORRA GULDHEDEN NR 1

ANTAL LÄGENHETER/LOKAKER 
Föreningen upplåter totalt 454 lägenheter varav 28 hyresrätter, och 8 lokaler med hyresrätt. Husen är i tre till sju våningar med adresser på Raketgatan, Daniel Petterssons Gata och Dalheimersgatan. De byggdes mellan 1945 och 1947 och föreningen förvärvade dem 2004. Husen omringas av grönområden med flera gräsytor och planteringar med varierad växtlighet.

TOMTRÄTT
Föreningen äger sin egen mark och påverkas således inte av höjda tomträttsavgälder.

FÖRVALTARE & FÖRSÄKRING
Riksbyggen tar hand om den ekonomiska och tekniska förvaltningen. Fastigheterna är fullvärdeförsäkrade i Länsförsäkringar.

UTFÖRT UNDERHÅLL
Föreningen har sedan ombildningen 2004 gjort omfattande renoveringar på sina fastigheter och den tekniska statusen finns dokumenterad i den 30-åriga underhållsplan som upprättades 2009 och som uppdaterats och reviderats under 2016. 
2005-2006 renoverades hissar och termostater installerades.
2005-2007 utfördes relining av rörstammarna i kök och badrum och elstammarna byttes ut till 3-fas. Under denna period renoverades även samtliga badrum och tvättstugor. 
2007 installation av porttelefoner och postboxar.
2008 byggde föreningen nya sophanteringsstationer.
2009-2010 installation av fjärrvärmenät (Göteborgs Energi).
2010 installation av bredbandsuttag.
2011 Takbyte och fasadrenovering på Dalheimersgatan 2, 4 och 6.
2012-2013 upprustning och underhåll av föreningens förskolelokaler.
2014 renovering av skalskydd (tak, fönster, fasad och balkonger) för Raketgatan 2, 9 och 10 samt
Daniel Pettersonsgata 1.

2015 Renovering av skalskydd (tak, fönster, fasad och balkonger) för Dalheimersgatan 1, 3 ,5 samt Raketgatan 15.
2016 Renovering av skalskydd (tak, fönster, fasad) för Raketgatan 6, 8 och 12 samt renovering av fönster och balkonger Raketgatan 11 och 13.


PLANERAT UNDERHÅLL
2017 ska sista huset (Raketgatan 4) i skalskyddsprojektet som varat i flera år genomgå renovering av tak, fasad, fönster och balkong. Efter detta är klart har man i 4 olika etapper renoverat samtliga de skalskydd som varit i behov av renovering.

2018 planeras renovering av trapphus.

 

Mer detaljerad info om pågående renoveringar finner ni på www.brfnorraguldheden.se, samt föreningens årsredovisning.

EKONOMI

Föreningens hyreslägenheter utgör en så kallad dold tillgång och den dag de säljs tillfaller pengarna föreningen. Överlåtelseavgift betalas av köparen. Ingen avgiftshöjning kommer att ske 2017. Avgiften har höjts med 3% tidigare år.

ANDRAHANDSUTHYRNING
Andrahandsuthyrning godkänns med ett år i taget och i maximalt två år. Giltiga skäl såsom studier eller arbete på annan ort ska föreligga.

TRAPPSTÄD
Trappstädning utförs av personal via förvaltaren.

TVÄTTSTUGA
Föreningen har 19 st tvättstugor fördelade i husen.

GEMENSAMMA UTRYNMMEN
Cykelrum och barnvagnsförråd finns i huset. På Reutersgatan 10 finns en samlingslokal som kan hyras av medlemmarna. Medlemmarna förfogar även över hobbyrum (Dalheimersgatan 1) och om man får långväga besök så kan man hyra gästrummet (Raketgatan 1) som har kök, badrum, TV och bäddplats för upp till sex personer. 

PARKERING
På gatorna gäller boendekort och i området finns det flera besöksparkeringar. Därtill har föreningen 27 egna garageplatser (lång kö) och det finns även möjlighet att hyra plats i Wallenstams Garage på Ängemarken 4 (031-20 00 00). 

KABEL-TV & BREDBAND 
Grundutbudet från Comhem ingår i avgiften. Önskas digital-TV/utökat utbud regleras detta av enskilda abonnemang gentemot leverantören. Man kan ansluta sig till internet via Comhem eller Telia.

JURIDISK PERSON
Juridisk person beviljas ej medlemskap i föreningen om inte särskild grund föreligger. Varje enskilt fall prövas separat av styrelsen.

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson samt årsredovisning. 

Föreningen har även en informativ hemsida http://www.brfnorraguldheden.se 
Uppgifter som är av särskild vikt för köpet bör kontrolleras med föreningen.

Området förr

Området förr

Fotograf: Janne Olander

Fotograf: Janne Olander

Område

Norra Guldheden

Hösten 1943 tog byggmästaren Erik Wihlborg kontakt med fastighetsdirektören i Göteborg för att presentera sin idé om att låta bygga en mönsterstadsdel där den senaste tidens forskningsrön om bostadsbebyggelse skulle få en chans att förverkligas. Man kom fram till att området nordväst om Guldhedsgatan var som klippt och skuret för ändamålet.

Läs mer om Norra Guldheden