Snart till salu

Birger Jarlsgatan 22 F | 1 rok, 38.4 Kvm

Ljus etta med sovalkov och vackra originaldetaljer

Denna lägenhet förbereds nu för försäljning, vilket är aktuellt att ske i september. För intresseanmälan och mer information kontakta ansvarig mäklare.


Emelie Gustafsson

Ansvarig Mäklare

Emelie Gustafsson

070-355 61 60

emelie@stadshem.se

Bostadsfakta

Adress: Birger Jarlsgatan 22 F

Område: Kungsladugård - Majorna

Byggnadsår: 1927

Rum: 1 rok

Boarea: 38.4 Kvm

Våning: 2/3 (ingen hiss)

Avgift: 2 412 kr inkl Värme, Vatten, Kabel-TV

Svärdsliljan ritades av arkitekt Arvid Fuhre, och husens formspråk och detaljer utgör ett fint exempel på tjugotalsklassicismen. Kvarteret har renoverats på ett mycket varsamt sätt och fasad, dörrar, trapphusmålningar med mera är i original från 1927. Den stora innergården är härligt inbjudande och här finns bevarad gatsten, gräsytor, vinbärsbuskar, äppelträd, pallkragar för den odlingsintresserade, vintergröna växter, utemöbler, murad grill, cykelparkering, sopsorteringshus och lekplats. Utöver gården har de boende även tillgång till faciliteter såsom fotolabb, bastu, motionsrum, biljardrum, hobbyrum och gästrum. Det är en välskött och trivsam förening, och det råder fin stämning grannar emellan.

Närservicen är god, och i kvarteret huserar den välsorterade ICA-butiken Effkå som har öppet alla dagar mellan 7 och 23. I grannskapet finns också ekobutiken Bara Bra Mat. Det tar bara några minuter att gå till Mariaplan där man förutom kaféer och restauranger såsom Ölstugan Tullen, Enoteca Maglia och Red Lion även hittar delikatessbutiken Gudagott, surdegsbageriet CumPane med mera. Kommunikationsmöjligheterna är goda och från spårvagnshållplatsen Godhemsgatan belägen utanför huset tar man sig snabbt och enkelt till såväl city som Saltholmens bad och väntande skärgårdsbåtar.

En charmig landshövdingehusetta med sovalkov och bevarade originaldetaljer såsom spegeldörrar, kallskafferi, serveringsskåp, takrosett och spröjsade fönster. Takhöjden skapar en luftig atmosfär och den genomgående planlösningen, med fönster i motsatta väderstreck, ger ett härligt ljusflöde. De handblåsta fönsterglasen bryter solens strålar på ett vackert sätt medan isolerglasen dämpar allt ljud utifrån. Det rymliga köket ligger med utsikt mot innergården medan vardagsrummet vetter mot lugna Birger Jarlsgatan. I vardagsrummet har en sovalkov med skjutdörr byggts till vilket skapar en lugn och avskild sovplats. Skicket är mycket gott och genom lägenheten löper ett fint trägolv. Gott om förvaring finns och till lägenheten hör ett källar- och ett vindsförråd, varav båda är belägna i samma trappuppgång som lägenheten.

Kvarteret Svärdsliljan är ett av Göteborgs finast bevarade landshövdingehus och dess innergård är mycket uppskattad bland de boende. Bland de blommande syren- och fruktträden finns olika sittgrupper samt platsbyggd grill.

Ägandeform:
Bostadsrätt - Lägenhet
Kommun:
Göteborg
Stad:
Göteborg
Område:
Kungsladugård - Majorna
Postnummer:
414 69
Rum:
1 rok
Boarea:
38.4 Kvm Enligt förvaltaren
Lägenhetsnr:
33
Tillträde:
Enligt överenskommelse.
Byggnadstyp:
Landshövdingehus
Byggnadsår:
1927
Förråd:
Källar- och vindsförråd
Uppvärmning:
Fjärrvärme
Avgift:
2 412 kr
Ingår i avgiften:
Värme, Vatten, Kabel-TV
Andelstal, förening:
0.71812 %
Andelstal, ägande:
0.71812 %
Energistatus:
Utförd
Energiprestanda:
131 kWh/Kvm och år
Förening:
HSB Brf Svärdsliljan i Göteborg
Org.nr:
757200-8964

Antal lägenheter

Brf Svärdsliljan består av 105 lägenheter varav några är sammanslagna så att det idag finns 97 hushåll i kvarteret. Föreningen äger två lägenheter som hyrs ut till förskolan Liljan. Även ICA-butiken Effkå, som ligger på Kungsladugårdsgatan, är medlem i föreningen. Föreningen bildades 1927, i samband med att kvarteret uppfördes och äger sin egen mark.

 

Utfört underhåll

1986 genomfördes en varsam ROT-renovering av fastigheten ledd av bebyggelseantikvarien Stefan Westerberg och idag är Svärdsliljan är ett av de mest välbevarade landshövdingehuskvarteren i Göteborg. Förutom utvändiga byggarbeten genomfördes ett antal sammanslagningar för att skapa större lägenheter. I samband renoveringen genomfördes stambyte, renovering av våtutrymmen och byte av el. Ytterdörrarna är i original, men har tilläggsisolerats för att uppfylla kraven på brandsäkerhet. Även originalfönstren är kvar men en tredje glasruta har satts fast på insidan. En stor del av fasaden och fönstren har nyligen skrapats och målats och detta är ett arbete som fortfarande pågår. De nyrenoverade fönstren har endast två glasrutor (med vissa undantag), varav det inre är ett nyare energiglas och det yttre är ett originalglas. Föreningen följer en upprättad underhållsplan. 
2010 renovering av trapphusen.
2013 genomförd och godkänd OVK (Obligatorisk Ventilationskontroll).

 

Planerat underhåll

Förutom löpande mindre underhåll finns inget stort underhåll planerat. Föreningen arbetar efter en fastställd underhållsplan som inkluderar underhåll av stammarna, dessa har en nuvarande bedömd livslängd på 80 år.

 

Ekonomi

Föreningen har en god ekonomi med en fastighet i gott skick och följer underhållsplanen. Lån/kvm är endast på 4 190 kr.

 

Försäkring och förvaltare

Moderna försäkringar. Teknisk förvaltning sköts av FF-fastighetsservice. Övrig förvaltning tar HSB hand om.

 

Tvättstuga

Vid huvudingången från Birger Jarlsgatan finns en tvättstuga med fyra tvättmaskiner, två torkskåp, två torktumlare och ett stort torkrum. Det finns även en "drop in-tvättmaskin".

 

Gemensamma utrymmen

Relaxrum med biljardbord och bastu (uppgång M), snickarverkstad (uppgång I), gym (uppgång Q), fotolabb (uppgång P), övernattningsrum (uppgång H) samt cykelförråd som nås från Kungsladugårdsgatan finns. Gymmet och fotolabbet drivs som föreningar som tar ut medlemsavgifter av sina medlemmar. Övernattningsrummet kostar 50 kr per natt.

 

Innergård

Redan på tjugotalet var den stora, ljusa och grönskande innergården något utöver det vanliga. Den klassas ännu som en av Göteborgs charmigaste och används flitigt av de boende. Sommartid utgör den en oas med utemöbler och grönska och på vintern pryds den av en stor glittrande gran. Den är dessutom barnvänlig och även om det inte finns lika många barn i kvarteret idag som när det byggdes används lekplatserna flitigt. För dig med med odlingsintresse finns tillgång till pallkragar. 

 

Parkering

Föreningen har 33 parkeringsplatser på Birger Jarlsgatan. Dessa hyrs ut för 150 kr/månad och kötiden är cirka ett år. Det finns också garage för moped och MC (80 kr/månad). Boendeparkering gäller på gatorna i området och kostar 430 kr/mån.

 

Bredband och kabel-TV

Comhem har uttag i samtliga lägenheter. Dessutom har Bredbandsbolaget dragit in bredband med en hastighet av upp till 100 Mbit/sekund. Dessa två leverantörer erbjuder även telefoni.

 

Trappstädning

De boende städar sin egen trappuppgång enligt ett rullande schema.

 

Sopsortering

Soprum finns på gården och sopor som kan slängas är hushållsavfall, biologiskt/komposterbart avfall, kartong, papper, metallförpackningar, glödlampor, lysrör, lågenergilampor, batterier samt elektriska produkter.

 

Förskola

På gården finns förskolan Liljan, ett föräldrakooperativ med möjlighet till förskoleplats för de små.

 

Andrahandsuthyrning

Styrelsen godkänner andrahandsuthyrning under en begränsad tid om giltiga skäl såsom studier eller jobb på annan ort föreligger. Man har som mål att ha engagerade och närvarande medlemmar i föreningen.

 

Angående ägandeskap

Föreningen tillåter inte att man äger lägenhet/del av lägenhet om man inte själv också fysiskt bor i den. Dock finns inga fördelningsrestriktioner om samtliga som äger lägenheten också bor i den. Föreningen godtar inga medlemmar som inte har för avsikt att bosätta sig permanent i lägenheten. En juridisk person accepteras inte som ägare till en lägenhet

 

Historia

Kvarteret Svärdsliljan är det tredje HSB-bygget som genomfördes i Göteborg. Man hade tydliga mål med sina hus och ambitionen var att arbetarfamiljerna skulle ha råd att köpa sig ett eget anständigt boende. Detta blev mycket omdebatterat då lägenheterna av vissa ansågs ha onödigt hög standard och för låga hyror. Varje lägenhet hade egen toalett och dusch, vilket var mycket ovanligt på tjugotalet. Köken var ljusa och moderna. I källaren fanns tvättmaskiner och på vindarna stora torkrum. I enrumslägenheterna, som när det begav sig kostade 800 kr i insats och hade en hyra på 57 kr, bodde det familjer med flera barn. Trots detta var kvarteret en klar förbättring mot de trånga, ohygieniska och mörka lägenheter som tidigare varit det enda alternativet för arbetarfamiljer i Göteborg.

 

Ovanstående bygger på information från föreningens hemsida och senaste årsredovisning. Uppgifter av särskild betydelse för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Till föreningens hemsida: https://www.hsb.se/goteborg/brf/svardsliljan/

Stil
Landshövdingehus
Vid mitten av 1800-talet började urbaniseringen att ta fart på allvar i Sverige. Industrin hade kommit igång och städerna lockade landsbygdens folk med arbetstillfällen. Flyttlassen gick täta och städerna växte mycket fort. Inte minst Göteborg som på tjugo år mer än dubblade sin befolkning.

Svärdsliljan ritades av arkitekt Arvid Fuhre, och husens formspråk och detaljer utgör ett fint exempel på tjugotalsklassicismen. Kvarteret har renoverats på ett mycket varsamt sätt och fasad, dörrar, trapphusmålningar med mera är i original från 1927. Den stora innergården är härligt inbjudande och här finns bevarad gatsten, gräsytor, vinbärsbuskar, äppelträd, pallkragar för den odlingsintresserade, vintergröna växter, utemöbler, murad grill, cykelparkering, sopsorteringshus och lekplats. Utöver gården har de boende även tillgång till faciliteter såsom fotolabb, bastu, motionsrum, biljardrum, hobbyrum och gästrum. Det är en välskött och trivsam förening, och det råder fin stämning grannar emellan.

Närservicen är god, och i kvarteret huserar den välsorterade ICA-butiken Effkå som har öppet alla dagar mellan 7 och 23. I grannskapet finns också ekobutiken Bara Bra Mat. Det tar bara några minuter att gå till Mariaplan där man förutom kaféer och restauranger såsom Ölstugan Tullen, Enoteca Maglia och Red Lion även hittar delikatessbutiken Gudagott, surdegsbageriet CumPane med mera. Kommunikationsmöjligheterna är goda och från spårvagnshållplatsen Godhemsgatan belägen utanför huset tar man sig snabbt och enkelt till såväl city som Saltholmens bad och väntande skärgårdsbåtar.

En charmig landshövdingehusetta med sovalkov och bevarade originaldetaljer såsom spegeldörrar, kallskafferi, serveringsskåp, takrosett och spröjsade fönster. Takhöjden skapar en luftig atmosfär och den genomgående planlösningen, med fönster i motsatta väderstreck, ger ett härligt ljusflöde. De handblåsta fönsterglasen bryter solens strålar på ett vackert sätt medan isolerglasen dämpar allt ljud utifrån. Det rymliga köket ligger med utsikt mot innergården medan vardagsrummet vetter mot lugna Birger Jarlsgatan. I vardagsrummet har en sovalkov med skjutdörr byggts till vilket skapar en lugn och avskild sovplats. Skicket är mycket gott och genom lägenheten löper ett fint trägolv. Gott om förvaring finns och till lägenheten hör ett källar- och ett vindsförråd, varav båda är belägna i samma trappuppgång som lägenheten.

Kvarteret Svärdsliljan är ett av Göteborgs finast bevarade landshövdingehus och dess innergård är mycket uppskattad bland de boende. Bland de blommande syren- och fruktträden finns olika sittgrupper samt platsbyggd grill.

Ägandeform:
Bostadsrätt - Lägenhet
Kommun:
Göteborg
Stad:
Göteborg
Område:
Kungsladugård - Majorna
Postnummer:
414 69
Rum:
1 rok
Boarea:
38.4 Kvm Enligt förvaltaren
Lägenhetsnr:
33
Tillträde:
Enligt överenskommelse.
Byggnadstyp:
Landshövdingehus
Byggnadsår:
1927
Förråd:
Källar- och vindsförråd
Uppvärmning:
Fjärrvärme
Avgift:
2 412 kr
Ingår i avgiften:
Värme, Vatten, Kabel-TV
Andelstal, förening:
0.71812 %
Andelstal, ägande:
0.71812 %
Energistatus:
Utförd
Energiprestanda:
131 kWh/Kvm och år
Förening:
HSB Brf Svärdsliljan i Göteborg
Org.nr:
757200-8964

Antal lägenheter

Brf Svärdsliljan består av 105 lägenheter varav några är sammanslagna så att det idag finns 97 hushåll i kvarteret. Föreningen äger två lägenheter som hyrs ut till förskolan Liljan. Även ICA-butiken Effkå, som ligger på Kungsladugårdsgatan, är medlem i föreningen. Föreningen bildades 1927, i samband med att kvarteret uppfördes och äger sin egen mark.

 

Utfört underhåll

1986 genomfördes en varsam ROT-renovering av fastigheten ledd av bebyggelseantikvarien Stefan Westerberg och idag är Svärdsliljan är ett av de mest välbevarade landshövdingehuskvarteren i Göteborg. Förutom utvändiga byggarbeten genomfördes ett antal sammanslagningar för att skapa större lägenheter. I samband renoveringen genomfördes stambyte, renovering av våtutrymmen och byte av el. Ytterdörrarna är i original, men har tilläggsisolerats för att uppfylla kraven på brandsäkerhet. Även originalfönstren är kvar men en tredje glasruta har satts fast på insidan. En stor del av fasaden och fönstren har nyligen skrapats och målats och detta är ett arbete som fortfarande pågår. De nyrenoverade fönstren har endast två glasrutor (med vissa undantag), varav det inre är ett nyare energiglas och det yttre är ett originalglas. Föreningen följer en upprättad underhållsplan. 
2010 renovering av trapphusen.
2013 genomförd och godkänd OVK (Obligatorisk Ventilationskontroll).

 

Planerat underhåll

Förutom löpande mindre underhåll finns inget stort underhåll planerat. Föreningen arbetar efter en fastställd underhållsplan som inkluderar underhåll av stammarna, dessa har en nuvarande bedömd livslängd på 80 år.

 

Ekonomi

Föreningen har en god ekonomi med en fastighet i gott skick och följer underhållsplanen. Lån/kvm är endast på 4 190 kr.

 

Försäkring och förvaltare

Moderna försäkringar. Teknisk förvaltning sköts av FF-fastighetsservice. Övrig förvaltning tar HSB hand om.

 

Tvättstuga

Vid huvudingången från Birger Jarlsgatan finns en tvättstuga med fyra tvättmaskiner, två torkskåp, två torktumlare och ett stort torkrum. Det finns även en "drop in-tvättmaskin".

 

Gemensamma utrymmen

Relaxrum med biljardbord och bastu (uppgång M), snickarverkstad (uppgång I), gym (uppgång Q), fotolabb (uppgång P), övernattningsrum (uppgång H) samt cykelförråd som nås från Kungsladugårdsgatan finns. Gymmet och fotolabbet drivs som föreningar som tar ut medlemsavgifter av sina medlemmar. Övernattningsrummet kostar 50 kr per natt.

 

Innergård

Redan på tjugotalet var den stora, ljusa och grönskande innergården något utöver det vanliga. Den klassas ännu som en av Göteborgs charmigaste och används flitigt av de boende. Sommartid utgör den en oas med utemöbler och grönska och på vintern pryds den av en stor glittrande gran. Den är dessutom barnvänlig och även om det inte finns lika många barn i kvarteret idag som när det byggdes används lekplatserna flitigt. För dig med med odlingsintresse finns tillgång till pallkragar. 

 

Parkering

Föreningen har 33 parkeringsplatser på Birger Jarlsgatan. Dessa hyrs ut för 150 kr/månad och kötiden är cirka ett år. Det finns också garage för moped och MC (80 kr/månad). Boendeparkering gäller på gatorna i området och kostar 430 kr/mån.

 

Bredband och kabel-TV

Comhem har uttag i samtliga lägenheter. Dessutom har Bredbandsbolaget dragit in bredband med en hastighet av upp till 100 Mbit/sekund. Dessa två leverantörer erbjuder även telefoni.

 

Trappstädning

De boende städar sin egen trappuppgång enligt ett rullande schema.

 

Sopsortering

Soprum finns på gården och sopor som kan slängas är hushållsavfall, biologiskt/komposterbart avfall, kartong, papper, metallförpackningar, glödlampor, lysrör, lågenergilampor, batterier samt elektriska produkter.

 

Förskola

På gården finns förskolan Liljan, ett föräldrakooperativ med möjlighet till förskoleplats för de små.

 

Andrahandsuthyrning

Styrelsen godkänner andrahandsuthyrning under en begränsad tid om giltiga skäl såsom studier eller jobb på annan ort föreligger. Man har som mål att ha engagerade och närvarande medlemmar i föreningen.

 

Angående ägandeskap

Föreningen tillåter inte att man äger lägenhet/del av lägenhet om man inte själv också fysiskt bor i den. Dock finns inga fördelningsrestriktioner om samtliga som äger lägenheten också bor i den. Föreningen godtar inga medlemmar som inte har för avsikt att bosätta sig permanent i lägenheten. En juridisk person accepteras inte som ägare till en lägenhet

 

Historia

Kvarteret Svärdsliljan är det tredje HSB-bygget som genomfördes i Göteborg. Man hade tydliga mål med sina hus och ambitionen var att arbetarfamiljerna skulle ha råd att köpa sig ett eget anständigt boende. Detta blev mycket omdebatterat då lägenheterna av vissa ansågs ha onödigt hög standard och för låga hyror. Varje lägenhet hade egen toalett och dusch, vilket var mycket ovanligt på tjugotalet. Köken var ljusa och moderna. I källaren fanns tvättmaskiner och på vindarna stora torkrum. I enrumslägenheterna, som när det begav sig kostade 800 kr i insats och hade en hyra på 57 kr, bodde det familjer med flera barn. Trots detta var kvarteret en klar förbättring mot de trånga, ohygieniska och mörka lägenheter som tidigare varit det enda alternativet för arbetarfamiljer i Göteborg.

 

Ovanstående bygger på information från föreningens hemsida och senaste årsredovisning. Uppgifter av särskild betydelse för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Till föreningens hemsida: https://www.hsb.se/goteborg/brf/svardsliljan/

Stil
Landshövdingehus
Vid mitten av 1800-talet började urbaniseringen att ta fart på allvar i Sverige. Industrin hade kommit igång och städerna lockade landsbygdens folk med arbetstillfällen. Flyttlassen gick täta och städerna växte mycket fort. Inte minst Göteborg som på tjugo år mer än dubblade sin befolkning.
I vardagsrummet har en avskild sovalkov med skjutdörr byggts till.

I vardagsrummet har en avskild sovalkov med skjutdörr byggts till.

Njut av förmiddagssolen från balkongen i trapphuset.

Njut av förmiddagssolen från balkongen i trapphuset.

Bland grönskan på innergården finns gemensam platsbyggd grill och lekplats.

Bland grönskan på innergården finns gemensam platsbyggd grill och lekplats.

Gemensamt biljardrum

Gemensamt biljardrum

Gym

Gym

Bastu

Bastu

Snickarbod

Snickarbod

En tillbakablick från förr. Blomsterbutik på Carnegiegatan.

En tillbakablick från förr. Blomsterbutik på Carnegiegatan.

Fotograf: Janne Olander

Fotograf: Janne Olander