Gustavsplatsen 1 J | 2 rok, 58 Kvm

Ljus och luftig landshövdingehustvåa i mysiga Bagaregården

I ett av Bagaregårdens vackra landshövdingehuskvarter finner vi denna trivsamma hörntvåa med framtagna brädgolv och bevarade originaldetaljer såsom spegeldörrar, takrosetter, lister och gjutjärnsradiatorer. Ljuset strömmar in genom stora fönster, och takhöjden skapar en härligt luftig atmosfär. Skicket är gott, och badrummet totalrenoverades hösten 2015. Köket renoverades 2011. Lägenheten ligger på våning tre, och det finns eventuellt möjlighet att köpa loss råvindsyta för att bygga etagevåning (kontakta mäklaren för mer information). Perfekt läge med såväl innerstadens puls som Delsjöområdets natur inom promenad- och cykelavstånd.


Ann Stenmark

Ansvarig Mäklare

Ann Stenmark

072-741 74 18

ann@stadshem.se

Bostadsfakta

Adress: Gustavsplatsen 1 J

Område: Bagaregården

Byggnadsår: 1927-1929

Rum: 2 rok

Boarea: 58 Kvm

Våning: 3 (ingen hiss)

Avgift: 3 281 kr inkl Värme, Vatten

Pris: 2 500 000 kr Utgångspris

Kvarteret Omberg I uppfördes mellan 1927 och 1929 i tjugotalsklassicistisk stil enligt ritningar av arkitekt Conny Nyquist. Det är ett så kallat storgårdskvarter, och de vackra landshövdingehusen ramar in en stor innergård med härlig grönska. Gården är mycket omtyckt, och här finns ett alldeles nybyggt lusthus, två murade grillar samt flera trädgårdsmöbler. Trapphusen har gemensamma vädringsbalkonger med utsikt över gården, och källaren inrymmer bland annat en stor och välutrustad tvättstuga.

Kvarteret har ett mycket trevligt läge i Bagaregården, och på andra sidan av Stockholmsgatans vackra trädallé breder Ånäsfältet ut sig med sin härliga grönska. Runt hörnet drar Ånäsvägen fram med sina kaféer och spännande småbutiker, och lite längre bort ligger den trivsamma gastropuben Tidbloms. I grannskapet hittar man flera minilivs och take away, och det tar bara cirka tio minuter att gå till ICA Kvantum som är en av Östra Centrums största och mest välsorterade matbutiker. Kommunikationerna är goda och Ejdergatans spårvagnshållplats, ett stenkast bort, trafikeras av linje 6 och 8 med täta turer. Det är även nära till Redbergsplatsen som fungerar som knutpunkt för flera spårvagns- och busslinjer.

Vardagsrum
Tack vare hörnläget, med fönster och fransk balkong i olika väderstreck, badar vardagsrummet i ljus. Det är ett rymligt och lättmöblerat rum, och man får enkelt plats med både soffgrupp och matsalsbord utan att den luftiga känslan går förlorad. Brädgolvet är framtaget, och en av väggarna pryds av liggande panel i vitlaserat trä. Övriga väggar är målade i vitt.

Sovrum
Sovrummet rymmer en dubbelsäng, och den platsbyggda sänggaveln i vitlaserat trä har inbyggda spottar som ger en mysig belysning. I rummet finns också två rejäla skjutdörrsgarderober som sväljer allt i klädväg. Brädgolvet är framtaget och väggarna målade i vitt.

Kök
I köket finns det gott om svängrum för hemmakockarna, och det är rejält tilltaget med både bänkyta och förvaring. Skåpen har lantliga vita luckor och lådor med vackra porslinsknoppar, och vitrinskåpet exponerar finporslin och finglas på ett trevligt sätt. Partiet ovanför de massiva träbänkarna, med infälld spishäll och porslinsho, är klätt med mörk stavmosaik. Ugnen, fläkten, kylen/frysen och micron är i rostfri design medan diskmaskinen är integrerad i inredningen. Brädgolvet är framtaget, och kökets långvägg har liggande panel i vitlaserat trä. Övriga väggar är vitmålade.

Badrum
Badrummet, totalrenoverat hösten 2015, inrymmer duschhörna, tvättkommod, handdukstork och WC. Duschhörnan, som skärmas av med infällbara glasdörrar, är lyxigt utrustad med både takdusch och handmunstycke. Väggarna är helkaklade i vitt med infälld spegel ovanför handfatet och mörk mosaik som dekorativt inslag bakom duscharmaturen. Golvet är belagt med mörk klinker, och golvvärmen gör gott för morgonkalla fötter. Taket har infällda spottar, och det finns även belysning över spegeln.

Hall
Hallen utgör lägenhetens nav, och härifrån når man alla rum. Bredvid ytterdörren finns en avhängningshörna med hatthylla och skoställ i vitt trä, och utmärkta förvaringsmöjligheter erbjuds i form av en klädkammare med överskåp. Det finns även rymliga originalskåp ovanför ingången till vardagsrummet. Framtaget brädgolv löper tröskelfritt genom dörröppningarna, och vid ytterdörren samt i en hörna längre in i hallen är golvet belagt med naturstensmosaik. De vitmålade väggarna är bröstade med stående träpanel.

Planskiss

Planskiss

Ägandeform:
Bostadsrätt - Lägenhet
Kommun:
Göteborg
Stad:
Göteborg
Område:
Bagaregården
Postnummer:
416 69
Rum:
2 rok
Boarea:
58 Kvm Enligt förvaltaren
Lägenhetsnr:
87
Tillträde:
1 december, eller enligt överenskommelse
Byggnadstyp:
Landshövdingehus
Byggnadsår:
1927-1929
Förråd:
Bostadsrättsinnehavaren nyttjar ett vindsförråd om ca 10-12 kvm och ett källarförråd om ca 4-5 kvm.
Uppvärmning:
Fjärrvärme
Avgift:
3 281 kr
Ingår i avgiften:
Värme, Vatten
Andelstal, förening:
1.19764 %
Andelstal, ägande:
1.19764 %
Energistatus:
Utförd
Energiprestanda:
101 kWh/Kvm och år
El:
175 kr/mån
Försäkring:
150 kr/mån
Övrigt:
212 kr/mån
Driftskostnader totalt:
537 kr/mån
Driftskostnader kommentar:
Posten övrigt avser obligatoriskt tillägg för bredband och tv som betalas månadsvis till föreningen.
Förening:
HSB:s Brf Omberg I
Org.nr:
7572009319
Övrigt

Boendeparkering på gatorna i området.

Medlemmarna nyttjar gemensamt en fantastisk innergård där ett nybyggt lusthus gör sommarsäsongen längre.
Det finns även gemensamma trapphusbalkonger.

Vindsuppbyggnad
Eventuell möjlighet till vindsuppbyggnad finns. Vinden ovan denna lägenhet består till stor del av en torkvind som i dasläget inte används. För att bygga upp på vinden krävs stämmobeslut samt bygglov. Observera att detta projektet drivs och bekostas av bostadsrättsinnehavaren själv, och att det inte kommer att gå att få något löfte om detta innan köp av lägenheten.

HSB Brf Omberg 1 är en av de äldsta bostadsrättsföreningarna i Göteborg. Fastigheten bebyggdes 1927-29 och ritades av arkitekten Conny Nyquist. Byggnaderna i kvarteret Omberg var bland de första med rinnande varmvatten i badrummen. Då ansågs detta som lyx och det pågick en livlig debatt om varmvatten var nödvändigt i små lägenheter.
Föreningen består av 91 lägenheter i landshövdingsstil. Det finns 3 systerföreningar Omberg 1 - Omberg 3 som ligger på rad längs Stockholmsgatan.

Antal lägenheter
Föreningen upplåter 91 lägenheter med bostadsrätt.

Byggår
1927-1929

Tomträtt
Eftersom föreningen äger sin mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

År föreningen förvärvade fastigheten
Fastigheten förvärvades i samband med uppförandet.

Förvaltare
HSB

Utfört underhåll

1980-talet
Stambyte

2014
Samtliga trapphus har renoverats
Taket har lagts om
Källargång och tvättstuga har fräschats upp
Avgasare har satts in i undercentralen för att gynna värmesystemet.

2015
Mekaniska råttfällor har installerats i avloppssystemet som ansluter till fastigheten.
Cykelrummet har försetts med skenor i taket för förvaring, och cykelpump har installerats.
Föreningen har fortsatt arbetet med att låta besiktiga badrummen.

2016
Godkänd Ovk

Planerat underhåll

2017
Stammarna i bottenplattan ska renoveras, arbetet beräknas starta 15 september 2017. Arbetet beräknas ta ca 4 månader och det kommer inte att påverka medlemmarna mer än att föreningen kommer att behöva tillgång till vissa förråd i källaren.

Byte av fasad står med i föreningens underhållsplan år 2020, föreningen kommer med hjälp av sakkunnig undersöka om detta behövs.

Ekonomi
Det finns ingen beslutad avgiftsändring i dagsläget, men det är troligt att föreningen komem ratt göra en mindre höjning vid årsskiftet för att säkerställa att medel finns till kommande underhåll. Föreningen har en god ekonomi med väldigt låg belåning. Styrelsen håller på att titta på olika altervnativ för kostnadsbesparande åtgärder.

Andrahandsuthyrning
Andrahandsuthyrning medges om goda skäl såsom arbete utomlands, studier eller provsamboende föreligger.

Tvättstuga
Helkaklad, fräsch tvättstuga i källarplan mellan uppgång H och I. Det går att boka månadstvätt och då har man tillgång till två tvättmaskiner, en torktumlare samt ett stort och bra torkrum. Bokar man veckotvätten har man tillgång till en tvättmaskin, en torktumlare och ett torkskåp. Tillgången på tvättider är god.

Trappstädning
Trappstädningen ligger ute på entreprenad och är inget man som boende själv behöver utföra.

Parkering
Boendeparkering gäller i området och på vissa gator är det gratis parkering.

Kabel-TV, bredband och telefoni:
Föreningen har bredband installerat via Telia. Samtliga lägenheter har ett nätverksuttag i närheten av hallen. Ett obligatoriskt tillägg om 212 kr för bredband, tv och telefoni enligt nedan betalas till föreningen, och inkluderar:
- Bredbandstelefoni (det fasta abonnemanget)
- Digitaltv (paketet Lagom)
- Bredband (100/10 Mbit/s via fiber)
Lägenhetsinnehavaren ansvarar för att kontakta Telia och aktivera sitt abonnemang.

Sopsortering
Kompost och hushållssopor slängs i moloker utanför huset. Källsortering finns ca 100 m uppför gatan.

Överlåtelseavgift och pantsättningsavgift
Föreningen tar vid överlåtelsen ut en överlåtelseavgift som betalas av köparen och som uppgår till ett belopp som motsvarar 2,5 % av gällande prisbasbelopp vid tidpunkten för överlåtelsen. Prisbasbeloppet för 2017 är 44 800 kr. Överlåtelseavgiften för 2017 är 1120 kr. Föreningen tar vid pantsättning av bostadsrätt ut en pantsättningsavgift som skall betalas av bostadsrättsinnehavaren (låntagaren) och uppgår till ett belopp motsvarande 1 % av gällande prisbasbelopp. Pantsättningsavgiften för 2017 är 448 kr.

Övrigt:
Justering av föreningens stadgar kommer ske i samband med en extrastämma denna höst samt under ordinarie stämma 2018 för att anpassa stadgarna efter ny lag.

Informationen grundas på information från föreningens årsredovisning, hemsida och kontaktperson 2017-09-11. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Stil
Landshövdingehus
Vid mitten av 1800-talet började urbaniseringen att ta fart på allvar i Sverige. Industrin hade kommit igång och städerna lockade landsbygdens folk med arbetstillfällen. Flyttlassen gick täta och städerna växte mycket fort. Inte minst Göteborg som på tjugo år mer än dubblade sin befolkning.

Kvarteret Omberg I uppfördes mellan 1927 och 1929 i tjugotalsklassicistisk stil enligt ritningar av arkitekt Conny Nyquist. Det är ett så kallat storgårdskvarter, och de vackra landshövdingehusen ramar in en stor innergård med härlig grönska. Gården är mycket omtyckt, och här finns ett alldeles nybyggt lusthus, två murade grillar samt flera trädgårdsmöbler. Trapphusen har gemensamma vädringsbalkonger med utsikt över gården, och källaren inrymmer bland annat en stor och välutrustad tvättstuga.

Kvarteret har ett mycket trevligt läge i Bagaregården, och på andra sidan av Stockholmsgatans vackra trädallé breder Ånäsfältet ut sig med sin härliga grönska. Runt hörnet drar Ånäsvägen fram med sina kaféer och spännande småbutiker, och lite längre bort ligger den trivsamma gastropuben Tidbloms. I grannskapet hittar man flera minilivs och take away, och det tar bara cirka tio minuter att gå till ICA Kvantum som är en av Östra Centrums största och mest välsorterade matbutiker. Kommunikationerna är goda och Ejdergatans spårvagnshållplats, ett stenkast bort, trafikeras av linje 6 och 8 med täta turer. Det är även nära till Redbergsplatsen som fungerar som knutpunkt för flera spårvagns- och busslinjer.

Vardagsrum
Tack vare hörnläget, med fönster och fransk balkong i olika väderstreck, badar vardagsrummet i ljus. Det är ett rymligt och lättmöblerat rum, och man får enkelt plats med både soffgrupp och matsalsbord utan att den luftiga känslan går förlorad. Brädgolvet är framtaget, och en av väggarna pryds av liggande panel i vitlaserat trä. Övriga väggar är målade i vitt.

Sovrum
Sovrummet rymmer en dubbelsäng, och den platsbyggda sänggaveln i vitlaserat trä har inbyggda spottar som ger en mysig belysning. I rummet finns också två rejäla skjutdörrsgarderober som sväljer allt i klädväg. Brädgolvet är framtaget och väggarna målade i vitt.

Kök
I köket finns det gott om svängrum för hemmakockarna, och det är rejält tilltaget med både bänkyta och förvaring. Skåpen har lantliga vita luckor och lådor med vackra porslinsknoppar, och vitrinskåpet exponerar finporslin och finglas på ett trevligt sätt. Partiet ovanför de massiva träbänkarna, med infälld spishäll och porslinsho, är klätt med mörk stavmosaik. Ugnen, fläkten, kylen/frysen och micron är i rostfri design medan diskmaskinen är integrerad i inredningen. Brädgolvet är framtaget, och kökets långvägg har liggande panel i vitlaserat trä. Övriga väggar är vitmålade.

Badrum
Badrummet, totalrenoverat hösten 2015, inrymmer duschhörna, tvättkommod, handdukstork och WC. Duschhörnan, som skärmas av med infällbara glasdörrar, är lyxigt utrustad med både takdusch och handmunstycke. Väggarna är helkaklade i vitt med infälld spegel ovanför handfatet och mörk mosaik som dekorativt inslag bakom duscharmaturen. Golvet är belagt med mörk klinker, och golvvärmen gör gott för morgonkalla fötter. Taket har infällda spottar, och det finns även belysning över spegeln.

Hall
Hallen utgör lägenhetens nav, och härifrån når man alla rum. Bredvid ytterdörren finns en avhängningshörna med hatthylla och skoställ i vitt trä, och utmärkta förvaringsmöjligheter erbjuds i form av en klädkammare med överskåp. Det finns även rymliga originalskåp ovanför ingången till vardagsrummet. Framtaget brädgolv löper tröskelfritt genom dörröppningarna, och vid ytterdörren samt i en hörna längre in i hallen är golvet belagt med naturstensmosaik. De vitmålade väggarna är bröstade med stående träpanel.

Boka visning

Planskiss

Planskiss

Ägandeform:
Bostadsrätt - Lägenhet
Kommun:
Göteborg
Stad:
Göteborg
Område:
Bagaregården
Postnummer:
416 69
Rum:
2 rok
Boarea:
58 Kvm Enligt förvaltaren
Lägenhetsnr:
87
Tillträde:
1 december, eller enligt överenskommelse
Byggnadstyp:
Landshövdingehus
Byggnadsår:
1927-1929
Förråd:
Bostadsrättsinnehavaren nyttjar ett vindsförråd om ca 10-12 kvm och ett källarförråd om ca 4-5 kvm.
Uppvärmning:
Fjärrvärme
Avgift:
3 281 kr
Ingår i avgiften:
Värme, Vatten
Andelstal, förening:
1.19764 %
Andelstal, ägande:
1.19764 %
Energistatus:
Utförd
Energiprestanda:
101 kWh/Kvm och år
El:
175 kr/mån
Försäkring:
150 kr/mån
Övrigt:
212 kr/mån
Driftskostnader totalt:
537 kr/mån
Driftskostnader kommentar:
Posten övrigt avser obligatoriskt tillägg för bredband och tv som betalas månadsvis till föreningen.
Förening:
HSB:s Brf Omberg I
Org.nr:
7572009319
Övrigt

Boendeparkering på gatorna i området.

Medlemmarna nyttjar gemensamt en fantastisk innergård där ett nybyggt lusthus gör sommarsäsongen längre.
Det finns även gemensamma trapphusbalkonger.

Vindsuppbyggnad
Eventuell möjlighet till vindsuppbyggnad finns. Vinden ovan denna lägenhet består till stor del av en torkvind som i dasläget inte används. För att bygga upp på vinden krävs stämmobeslut samt bygglov. Observera att detta projektet drivs och bekostas av bostadsrättsinnehavaren själv, och att det inte kommer att gå att få något löfte om detta innan köp av lägenheten.

HSB Brf Omberg 1 är en av de äldsta bostadsrättsföreningarna i Göteborg. Fastigheten bebyggdes 1927-29 och ritades av arkitekten Conny Nyquist. Byggnaderna i kvarteret Omberg var bland de första med rinnande varmvatten i badrummen. Då ansågs detta som lyx och det pågick en livlig debatt om varmvatten var nödvändigt i små lägenheter.
Föreningen består av 91 lägenheter i landshövdingsstil. Det finns 3 systerföreningar Omberg 1 - Omberg 3 som ligger på rad längs Stockholmsgatan.

Antal lägenheter
Föreningen upplåter 91 lägenheter med bostadsrätt.

Byggår
1927-1929

Tomträtt
Eftersom föreningen äger sin mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

År föreningen förvärvade fastigheten
Fastigheten förvärvades i samband med uppförandet.

Förvaltare
HSB

Utfört underhåll

1980-talet
Stambyte

2014
Samtliga trapphus har renoverats
Taket har lagts om
Källargång och tvättstuga har fräschats upp
Avgasare har satts in i undercentralen för att gynna värmesystemet.

2015
Mekaniska råttfällor har installerats i avloppssystemet som ansluter till fastigheten.
Cykelrummet har försetts med skenor i taket för förvaring, och cykelpump har installerats.
Föreningen har fortsatt arbetet med att låta besiktiga badrummen.

2016
Godkänd Ovk

Planerat underhåll

2017
Stammarna i bottenplattan ska renoveras, arbetet beräknas starta 15 september 2017. Arbetet beräknas ta ca 4 månader och det kommer inte att påverka medlemmarna mer än att föreningen kommer att behöva tillgång till vissa förråd i källaren.

Byte av fasad står med i föreningens underhållsplan år 2020, föreningen kommer med hjälp av sakkunnig undersöka om detta behövs.

Ekonomi
Det finns ingen beslutad avgiftsändring i dagsläget, men det är troligt att föreningen komem ratt göra en mindre höjning vid årsskiftet för att säkerställa att medel finns till kommande underhåll. Föreningen har en god ekonomi med väldigt låg belåning. Styrelsen håller på att titta på olika altervnativ för kostnadsbesparande åtgärder.

Andrahandsuthyrning
Andrahandsuthyrning medges om goda skäl såsom arbete utomlands, studier eller provsamboende föreligger.

Tvättstuga
Helkaklad, fräsch tvättstuga i källarplan mellan uppgång H och I. Det går att boka månadstvätt och då har man tillgång till två tvättmaskiner, en torktumlare samt ett stort och bra torkrum. Bokar man veckotvätten har man tillgång till en tvättmaskin, en torktumlare och ett torkskåp. Tillgången på tvättider är god.

Trappstädning
Trappstädningen ligger ute på entreprenad och är inget man som boende själv behöver utföra.

Parkering
Boendeparkering gäller i området och på vissa gator är det gratis parkering.

Kabel-TV, bredband och telefoni:
Föreningen har bredband installerat via Telia. Samtliga lägenheter har ett nätverksuttag i närheten av hallen. Ett obligatoriskt tillägg om 212 kr för bredband, tv och telefoni enligt nedan betalas till föreningen, och inkluderar:
- Bredbandstelefoni (det fasta abonnemanget)
- Digitaltv (paketet Lagom)
- Bredband (100/10 Mbit/s via fiber)
Lägenhetsinnehavaren ansvarar för att kontakta Telia och aktivera sitt abonnemang.

Sopsortering
Kompost och hushållssopor slängs i moloker utanför huset. Källsortering finns ca 100 m uppför gatan.

Överlåtelseavgift och pantsättningsavgift
Föreningen tar vid överlåtelsen ut en överlåtelseavgift som betalas av köparen och som uppgår till ett belopp som motsvarar 2,5 % av gällande prisbasbelopp vid tidpunkten för överlåtelsen. Prisbasbeloppet för 2017 är 44 800 kr. Överlåtelseavgiften för 2017 är 1120 kr. Föreningen tar vid pantsättning av bostadsrätt ut en pantsättningsavgift som skall betalas av bostadsrättsinnehavaren (låntagaren) och uppgår till ett belopp motsvarande 1 % av gällande prisbasbelopp. Pantsättningsavgiften för 2017 är 448 kr.

Övrigt:
Justering av föreningens stadgar kommer ske i samband med en extrastämma denna höst samt under ordinarie stämma 2018 för att anpassa stadgarna efter ny lag.

Informationen grundas på information från föreningens årsredovisning, hemsida och kontaktperson 2017-09-11. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Stil
Landshövdingehus
Vid mitten av 1800-talet började urbaniseringen att ta fart på allvar i Sverige. Industrin hade kommit igång och städerna lockade landsbygdens folk med arbetstillfällen. Flyttlassen gick täta och städerna växte mycket fort. Inte minst Göteborg som på tjugo år mer än dubblade sin befolkning.
Köket renoverades 2011

Köket renoverades 2011

I sovrummet erbjuds bra förvaring i två skjutdörrsgarderober

I sovrummet erbjuds bra förvaring i två skjutdörrsgarderober

Badrummet totalrenoverades 2015, kvalitetsdokument finns.

Badrummet totalrenoverades 2015, kvalitetsdokument finns.

Bra förvaring i klädkammare i hallen

Bra förvaring i klädkammare i hallen

Kanske en blivande övervåning? Kontakta mäklaren för mer information.

Kanske en blivande övervåning? Kontakta mäklaren för mer information.

Föreningens fina gård

Föreningens fina gård

Lusthuset är nybyggt och förlänger sommarsäsongen.

Lusthuset är nybyggt och förlänger sommarsäsongen.

Foto: Jonas Berg

Foto: Jonas Berg

Redbergsparken

Redbergsparken

Redbergsplatsen

Redbergsplatsen

Le Pain Francais i Olskroken

Le Pain Francais i Olskroken

Cum Pane i Olskroken

Cum Pane i Olskroken

Område

Bagaregården

Bebyggelsen är småskalig och består av landshövdingehus, villor och radhus uppförda mellan förra sekelskiftet och 1930. Lugnet råder i större delen av stadsdelen men efter huvudstråken Stockholmsgatan och Ånäsvägen hittar man charmiga småbutiker som skapar liv och rörelse.

Läs mer om Bagaregården