Sofiagatan 64 J | 1 rok, 42.8 Kvm

Ljus och välplanerad etta med hänförande utsikt

En trivsam landshövdingehusetta som tack vare sin smarta planlösning känns större än vad antalet kvadratmeter anger. Vardagsrummet har en avskild sovhörna med plats för dubbelsäng, och i det rymliga köket kan man duka upp till stora middagar i goda vänners lag. Lägenheten ligger på våning tre av tre, och det finns eventuellt möjlighet att köpa loss råvindsyta för uppbyggnation. Ljuset strömmar in genom fönster i motsatta väderstreck, och från vardagsrummet har man en hänförande utsikt över Kristinedals koloniområde bort mot grönskande höjder i fjärran. Bevarade originaldetaljer såsom stuckatur, takrosett och spegeldörrar ger en charmig inramning.


Ann Stenmark

Ansvarig Mäklare

Ann Stenmark

072-741 74 18

ann@stadshem.se

Bostadsfakta

Adress: Sofiagatan 64 J

Område: Strömmensberg

Byggnadsår: 1926

Rum: 1 rok

Boarea: 42.8 Kvm

Våning: 3 (ingen hiss)

Avgift: 2 469 kr inkl Värme, Vatten, fiber-TV, elnätsavgift

Pris: 1 850 000 kr Utgångspris

Kvarteret Helagsfjällets östra del bebyggdes 1926 med landshövdingehus. Stilen är tjugotalsklassicistisk, och ritningarna signerade arkitekt Arvid Fuhre. På den stora innergården finns det flera uteplatser med grillmöjligheter, och föreningens medlemmar har även tillgång till faciliteter såsom festlokal, hobbyrum, bastu, relax och nyrenoverat gym. Om man får långväga besök finns det en övernattningslägenhet med fyra bäddar att låna.

Kvarteret har ett mycket trevligt läge i lummiga Strömmensberg med Skatås och Delsjöområdets natur inom promenadavstånd. Det tar bara fem minuter att gå till ICA Kvantum, Östra Centrums mest välsorterade mataffär, men även Tempo-butiken längre ner på Sofiagatan har ett bra utbud. I grannskapet hittar man också köksbutiken Bagaren & Kocken samt ett kulturhus med bibliotek och kafé. Dessutom är det enkelt att ta sig till andra delar av staden och hållplatsen Härlanda, några hundra meter från lägenheten, trafikeras av spårvagn 1 och 3 samt stombuss 17 med täta turer.

Vardagsrum
Två stora fönster fyller vardagsrummet med ljus, och den hänförande utsikten ger en härlig frihetskänsla. Det är ett lättmöblerat rum med plats för soffa, skrivbord och en 160-säng. Utmärkta förvaringsmöjligheter erbjuds i form av en inbyggd garderob med spegelskjutdörrar, och sänghörnan skärmas av med en bokhylla som även fungerar som TV-bänk. Väggarna är vitmålade, och ekparkett löper tröskelfritt genom den breda öppningen mot hallen. Taket pryds av stuckatur och takrosett.

Kök
Köket, varifrån man har utsikt över den underbara innergården, är ovanligt stort för att vara i en etta. Här finns det gott om plats för ett stort matbord, och det är även rejält tilltaget med både bänkyta och förvaring. Originalskafferiet med överskåp är ett charmigt inslag, och det inbyggda vitrinskåpet ovanför kylen/frysen exponerar finporslin och finglas på ett trevligt sätt. Skåpen har vita luckor och lådor, och bänkskivorna är i mörkt lättskött laminat. Partiet ovanför bänkarna, med infälld spishäll och diskho, är klätt med grafitgrått kakel. Hällen och varmluftsugnen är av märket Siemens medan kylen/frysen kommer från Electrolux. Väggarna är vitmålade och golvet belagt med ekparkett. Taket har infällda spottar med dimmerfunktion.

Hall
Den välkomnande hallen öppnar sig mot vardagsrummet, och redan när man stiger in genom ytterdörren möts man av det stora ljusinsläppet och den fantastiska utsikten. Direkt till höger om dörren finns en inbyggd originalgarderob med plats för jackavhängning och skor. Liksom i övriga lägenheten är väggarna målade i vitt och golvet belagt med ekparkett.

Badrum
Lägenhetens badrum har duschhörna i nisch, inbyggt handfat, vägghängd WC, öppna ekhyllor och handdukshängare. Badrummet totalrenoverades 2008, och väggarna är klädda med stora vita kakelplattor. Golvet är belagt med grafitgrå klinker. De infällda och dimbara takspottarna ger en bra och behaglig belysning.

Planskiss

Planskiss

Ägandeform:
Bostadsrätt - Lägenhet
Kommun:
Göteborg
Stad:
Göteborg
Område:
Strömmensberg
Postnummer:
416 72
Rum:
1 rok
Boarea:
42.8 Kvm Enligt förvaltaren
Lägenhetsnr:
14
Tillträde:
Början av juni, el. enl. ök.
Byggnadstyp:
Landshövdingehus
Byggnadsår:
1926
Uppvärmning:
Fjärrvärme
Avgift:
2 469 kr
Ingår i avgiften:
Värme, Vatten, fiber-TV, elnätsavgift
Andelstal, förening:
1.45903 %
Andelstal, ägande:
1.45903 %
Energistatus:
Utförd
Energiprestanda:
124 kWh/Kvm och år
El:
150 kr/mån
Försäkring:
125 kr/mån
Övrigt:
125 kr/mån
Driftskostnader totalt:
400 kr/mån
Driftskostnader kommentar:
Posten övrigt avser obligatoriskt tillägg för bredband om 125 kr som betalas månadsvis till föreningen.
Förening:
Brf Helagsfjället 1-4 i Göteborg
Org.nr:
7572008758
Övrigt

Bostadsrättsinnehavaren nyttjar två vindsförråd och ett källarförråd. Vindsförråden ligger direkt ovanför lägenheten och källarförrådet i uppgång K.

Föreningen har 21 parkeringsplatser med el (200 kr/månad) och 20 utan el (180 kr/månad).  I området råder även fri parkering på gatorna.

Föreningens medlemmar nyttjar gemensamt en fin och välskött innergård. Det finns även gemensamma trapphusbalkonger. 

Gemensam tvättstuga i samma trappuppgång.

Vindsuppbyggnad:
Möjlighet finns att ansöka om lov att ovanför egen lägenhetsyta inreda vindsyta till lägenhetsyta. Observera att projektet drivs av den som önskar göra uppbyggnaden, dvs förhandling om förråd som behöver tas i anspråk, bygglov, ansökan till styrelse m.m.

 

Antal lägenheter:
52 bostadsrättslägenheter och en lokal. Lägenheterna är belägna på Sofiagatan 58-64.

Byggår:
1926

Tomträtt:
Föreningen äger sin egen mark, medan tomträtt gäller för parkeringen.

Förvaltare:
Föreningen förvaltas av HSB.

Stambyte:
Vatten- och avloppsstammarna byttes vid mitten av 1980-talet.

Renovering:
2007 färdigställdes de nya parkeringsplatserna. I källaren renoverades bastu med relaxavdelning och ett motionsrum samt ett hobbyrum har iordningsställts.
2009: Trapphusen renoverades och porttelefoner installerades.
2009: Obligatorisk ventilationskontroll.
2013: Besiktning av fastigheten. Gästlägenheten renoverades.
2015: Installation av fiber. Relining av stammar under byggnaden. Obligatorisk ventilationskontroll. Renovering av föreningslokalen.
2016: Uppfräschning av gymmet.

Kommande underhåll:
Föreningen planerar en takrenovering samt en tvätt av fasaden under 2019. Pengar finns avsatt till detta underhåll i underhållsfonden. Föreningen har en underhållsplan som sträcker sig över 30 år.

Ekonomi:
Föreningen har en mycket god ekonomi med låg belåning. Föreningen sänkte avgiften med 2% 2015 samt inkluderade elnätsavgiften på 65kr/månad i avgiften. Senaste avgiftshöjningen skedde för ca 10 år sedan. Det finns ingen planerad avgiftsändring i dagsläget.

El:
Föreningen har infört enhetsmätning av elen, vilket betyder att man slipper betala en nätavgift. Elförbrukningen läses av månadsvis och läggs sedan på månadsavgiften i efterskott.

Bostadsrättstillägg:
Från och med 1/3-2016 ingår bostadsrättstillägget i avgiften för föreningens medlemmar.

Andrahandsuthyrning:
Godkänns i ett år i taget ifall giltiga skäl föreligger. Ansökan ställs till styrelsen.

Tvättstuga:
Föreningen har två tvättstugor, en i uppgång D och en i uppgång J. De är utrustade med två tvättmaskiner, en torktumlare och ett torkrum vardera och det finns även en maskin för grovtvätt i uppgång J.

Gemensamma utrymmen:
Föreningen har en övernattningslägenhet med fyra bäddar, kök och badrum som går att hyra för 150 kr/natt. Det finns dessutom festlokal, cykelförråd, motionsrum, barnvagnsförråd, hobbyrum och bastu med relaxavdelning.

Innergård:
En gatstensbelagd gång leder er in till föreningens innergård. Här finns flera uteplatser som erbjuder grillmöjligheter. Innergården är grönskande och lummig, här finns rabatter, bärbuskar och fruktträd. För de små finns en sandlåda och en gunga. Föreningen anordnar gemensamma aktivitetsdagar, en på våren och en på hösten.

Parkering:
Föreningen har 21 parkeringsplatser med el (200 kr/månad) och 20 utan el (180 kr/månad). Från juli 2017 kommer det att finnas lediga parkeringsplatser att hyra, i skrivande stund (2017-04-21) är det ingen kö till parkeringarna. I området råder även fri parkering på gatorna.

Tv:
Fiber-tv via Bredbandsbolaget ingår i avgiften (17 kanaler).

Obligatoriskt tillägg:
Fiber är indraget via Bredbandsbolaget (100/100), ett obligatoriskt tillägg om 125 kr/mån betalas månadsvis till föreningen. Även ip-telefoni ingår.

Juridisk person:
Godkänns inte som medlem i föreningen.

Överlåtelseavgift och pantsättningsavgift
Föreningen tar vid överlåtelsen ut en överlåtelseavgift som betalas av säljaren och som uppgår till ett belopp som motsvarar 2,5 % av gällande prisbasbelopp vid tidpunkten för överlåtelsen. Prisbasbeloppet för 2016 är 44 300 kr. Överlåtelseavgiften för 2016 är 1108 kr. Föreningen tar vid pantsättning av bostadsrätt ut en pantsättningsavgift som skall betalas av bostadsrättsinnehavaren (låntagaren) och uppgår till ett belopp motsvarande 1 % av gällande prisbasbelopp vid tidpunkten när föreningen underrättas om pantsättningen. Prisbasbeloppet för 2016 är 44 300 kr. Pantsättningsavgiften för 2016 är 443 kr.

Ovanstående information grundas på information från föreningens kontaktperson (2017-04-21). Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Stil
Landshövdingehus
Vid mitten av 1800-talet började urbaniseringen att ta fart på allvar i Sverige. Industrin hade kommit igång och städerna lockade landsbygdens folk med arbetstillfällen. Flyttlassen gick täta och städerna växte mycket fort. Inte minst Göteborg som på tjugo år mer än dubblade sin befolkning.

Kvarteret Helagsfjällets östra del bebyggdes 1926 med landshövdingehus. Stilen är tjugotalsklassicistisk, och ritningarna signerade arkitekt Arvid Fuhre. På den stora innergården finns det flera uteplatser med grillmöjligheter, och föreningens medlemmar har även tillgång till faciliteter såsom festlokal, hobbyrum, bastu, relax och nyrenoverat gym. Om man får långväga besök finns det en övernattningslägenhet med fyra bäddar att låna.

Kvarteret har ett mycket trevligt läge i lummiga Strömmensberg med Skatås och Delsjöområdets natur inom promenadavstånd. Det tar bara fem minuter att gå till ICA Kvantum, Östra Centrums mest välsorterade mataffär, men även Tempo-butiken längre ner på Sofiagatan har ett bra utbud. I grannskapet hittar man också köksbutiken Bagaren & Kocken samt ett kulturhus med bibliotek och kafé. Dessutom är det enkelt att ta sig till andra delar av staden och hållplatsen Härlanda, några hundra meter från lägenheten, trafikeras av spårvagn 1 och 3 samt stombuss 17 med täta turer.

Vardagsrum
Två stora fönster fyller vardagsrummet med ljus, och den hänförande utsikten ger en härlig frihetskänsla. Det är ett lättmöblerat rum med plats för soffa, skrivbord och en 160-säng. Utmärkta förvaringsmöjligheter erbjuds i form av en inbyggd garderob med spegelskjutdörrar, och sänghörnan skärmas av med en bokhylla som även fungerar som TV-bänk. Väggarna är vitmålade, och ekparkett löper tröskelfritt genom den breda öppningen mot hallen. Taket pryds av stuckatur och takrosett.

Kök
Köket, varifrån man har utsikt över den underbara innergården, är ovanligt stort för att vara i en etta. Här finns det gott om plats för ett stort matbord, och det är även rejält tilltaget med både bänkyta och förvaring. Originalskafferiet med överskåp är ett charmigt inslag, och det inbyggda vitrinskåpet ovanför kylen/frysen exponerar finporslin och finglas på ett trevligt sätt. Skåpen har vita luckor och lådor, och bänkskivorna är i mörkt lättskött laminat. Partiet ovanför bänkarna, med infälld spishäll och diskho, är klätt med grafitgrått kakel. Hällen och varmluftsugnen är av märket Siemens medan kylen/frysen kommer från Electrolux. Väggarna är vitmålade och golvet belagt med ekparkett. Taket har infällda spottar med dimmerfunktion.

Hall
Den välkomnande hallen öppnar sig mot vardagsrummet, och redan när man stiger in genom ytterdörren möts man av det stora ljusinsläppet och den fantastiska utsikten. Direkt till höger om dörren finns en inbyggd originalgarderob med plats för jackavhängning och skor. Liksom i övriga lägenheten är väggarna målade i vitt och golvet belagt med ekparkett.

Badrum
Lägenhetens badrum har duschhörna i nisch, inbyggt handfat, vägghängd WC, öppna ekhyllor och handdukshängare. Badrummet totalrenoverades 2008, och väggarna är klädda med stora vita kakelplattor. Golvet är belagt med grafitgrå klinker. De infällda och dimbara takspottarna ger en bra och behaglig belysning.

Boka visning

Planskiss

Planskiss

Ägandeform:
Bostadsrätt - Lägenhet
Kommun:
Göteborg
Stad:
Göteborg
Område:
Strömmensberg
Postnummer:
416 72
Rum:
1 rok
Boarea:
42.8 Kvm Enligt förvaltaren
Lägenhetsnr:
14
Tillträde:
Början av juni, el. enl. ök.
Byggnadstyp:
Landshövdingehus
Byggnadsår:
1926
Uppvärmning:
Fjärrvärme
Avgift:
2 469 kr
Ingår i avgiften:
Värme, Vatten, fiber-TV, elnätsavgift
Andelstal, förening:
1.45903 %
Andelstal, ägande:
1.45903 %
Energistatus:
Utförd
Energiprestanda:
124 kWh/Kvm och år
El:
150 kr/mån
Försäkring:
125 kr/mån
Övrigt:
125 kr/mån
Driftskostnader totalt:
400 kr/mån
Driftskostnader kommentar:
Posten övrigt avser obligatoriskt tillägg för bredband om 125 kr som betalas månadsvis till föreningen.
Förening:
Brf Helagsfjället 1-4 i Göteborg
Org.nr:
7572008758
Övrigt

Bostadsrättsinnehavaren nyttjar två vindsförråd och ett källarförråd. Vindsförråden ligger direkt ovanför lägenheten och källarförrådet i uppgång K.

Föreningen har 21 parkeringsplatser med el (200 kr/månad) och 20 utan el (180 kr/månad).  I området råder även fri parkering på gatorna.

Föreningens medlemmar nyttjar gemensamt en fin och välskött innergård. Det finns även gemensamma trapphusbalkonger. 

Gemensam tvättstuga i samma trappuppgång.

Vindsuppbyggnad:
Möjlighet finns att ansöka om lov att ovanför egen lägenhetsyta inreda vindsyta till lägenhetsyta. Observera att projektet drivs av den som önskar göra uppbyggnaden, dvs förhandling om förråd som behöver tas i anspråk, bygglov, ansökan till styrelse m.m.

 

Antal lägenheter:
52 bostadsrättslägenheter och en lokal. Lägenheterna är belägna på Sofiagatan 58-64.

Byggår:
1926

Tomträtt:
Föreningen äger sin egen mark, medan tomträtt gäller för parkeringen.

Förvaltare:
Föreningen förvaltas av HSB.

Stambyte:
Vatten- och avloppsstammarna byttes vid mitten av 1980-talet.

Renovering:
2007 färdigställdes de nya parkeringsplatserna. I källaren renoverades bastu med relaxavdelning och ett motionsrum samt ett hobbyrum har iordningsställts.
2009: Trapphusen renoverades och porttelefoner installerades.
2009: Obligatorisk ventilationskontroll.
2013: Besiktning av fastigheten. Gästlägenheten renoverades.
2015: Installation av fiber. Relining av stammar under byggnaden. Obligatorisk ventilationskontroll. Renovering av föreningslokalen.
2016: Uppfräschning av gymmet.

Kommande underhåll:
Föreningen planerar en takrenovering samt en tvätt av fasaden under 2019. Pengar finns avsatt till detta underhåll i underhållsfonden. Föreningen har en underhållsplan som sträcker sig över 30 år.

Ekonomi:
Föreningen har en mycket god ekonomi med låg belåning. Föreningen sänkte avgiften med 2% 2015 samt inkluderade elnätsavgiften på 65kr/månad i avgiften. Senaste avgiftshöjningen skedde för ca 10 år sedan. Det finns ingen planerad avgiftsändring i dagsläget.

El:
Föreningen har infört enhetsmätning av elen, vilket betyder att man slipper betala en nätavgift. Elförbrukningen läses av månadsvis och läggs sedan på månadsavgiften i efterskott.

Bostadsrättstillägg:
Från och med 1/3-2016 ingår bostadsrättstillägget i avgiften för föreningens medlemmar.

Andrahandsuthyrning:
Godkänns i ett år i taget ifall giltiga skäl föreligger. Ansökan ställs till styrelsen.

Tvättstuga:
Föreningen har två tvättstugor, en i uppgång D och en i uppgång J. De är utrustade med två tvättmaskiner, en torktumlare och ett torkrum vardera och det finns även en maskin för grovtvätt i uppgång J.

Gemensamma utrymmen:
Föreningen har en övernattningslägenhet med fyra bäddar, kök och badrum som går att hyra för 150 kr/natt. Det finns dessutom festlokal, cykelförråd, motionsrum, barnvagnsförråd, hobbyrum och bastu med relaxavdelning.

Innergård:
En gatstensbelagd gång leder er in till föreningens innergård. Här finns flera uteplatser som erbjuder grillmöjligheter. Innergården är grönskande och lummig, här finns rabatter, bärbuskar och fruktträd. För de små finns en sandlåda och en gunga. Föreningen anordnar gemensamma aktivitetsdagar, en på våren och en på hösten.

Parkering:
Föreningen har 21 parkeringsplatser med el (200 kr/månad) och 20 utan el (180 kr/månad). Från juli 2017 kommer det att finnas lediga parkeringsplatser att hyra, i skrivande stund (2017-04-21) är det ingen kö till parkeringarna. I området råder även fri parkering på gatorna.

Tv:
Fiber-tv via Bredbandsbolaget ingår i avgiften (17 kanaler).

Obligatoriskt tillägg:
Fiber är indraget via Bredbandsbolaget (100/100), ett obligatoriskt tillägg om 125 kr/mån betalas månadsvis till föreningen. Även ip-telefoni ingår.

Juridisk person:
Godkänns inte som medlem i föreningen.

Överlåtelseavgift och pantsättningsavgift
Föreningen tar vid överlåtelsen ut en överlåtelseavgift som betalas av säljaren och som uppgår till ett belopp som motsvarar 2,5 % av gällande prisbasbelopp vid tidpunkten för överlåtelsen. Prisbasbeloppet för 2016 är 44 300 kr. Överlåtelseavgiften för 2016 är 1108 kr. Föreningen tar vid pantsättning av bostadsrätt ut en pantsättningsavgift som skall betalas av bostadsrättsinnehavaren (låntagaren) och uppgår till ett belopp motsvarande 1 % av gällande prisbasbelopp vid tidpunkten när föreningen underrättas om pantsättningen. Prisbasbeloppet för 2016 är 44 300 kr. Pantsättningsavgiften för 2016 är 443 kr.

Ovanstående information grundas på information från föreningens kontaktperson (2017-04-21). Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Stil
Landshövdingehus
Vid mitten av 1800-talet började urbaniseringen att ta fart på allvar i Sverige. Industrin hade kommit igång och städerna lockade landsbygdens folk med arbetstillfällen. Flyttlassen gick täta och städerna växte mycket fort. Inte minst Göteborg som på tjugo år mer än dubblade sin befolkning.
Utsikt över Kristinedals odlarförening

Utsikt över Kristinedals odlarförening

Gemensam trapphusbalkong

Gemensam trapphusbalkong

Föreningens lummiga innergård

Föreningens lummiga innergård

Gymmet i källaren står till medlemmarnas förfogande.

Gymmet i källaren står till medlemmarnas förfogande.

Övernattningslägenhet

Övernattningslägenhet

Övernattningslägenhet

Övernattningslägenhet

Gården har flera gemensamma uteplatser

Gården har flera gemensamma uteplatser

Odlingslotterna strax utanför huset

Odlingslotterna strax utanför huset

Mysiga Sofiagatan

Mysiga Sofiagatan

Historisk bild Sofiagatan

Historisk bild Sofiagatan

Fotograf: Janne Olander

Fotograf: Janne Olander

Område

Strömmensberg

Strömmensberg är förmodligen uppkallat efter Olof Ström, brukspatron på Sävenäs säteri. Ström var kusin med Ostindiska kompaniets direktör Niclas Sahlgren och var själv en av kompaniets största intressenter.

Läs mer om Strömmensberg