Lasarettsgatan 6 | 2 rok, 54 Kvm

Ljus tvåa med social planlösning och lugnt läge mitt i stan

I en ståtlig före detta fabriksbyggnad i mysiga Kungshöjd finner vi denna välplanerade tvåa. Den charmiga gammaldags industrikänslan har bevarats, och de fina betongbjälkarna i taket ger lägenheten karaktär. Takhöjden om 3,2 meter skapar en härligt luftig atmosfär, och ljuset strömmar in genom sex stora fönster i väster. Den öppna planlösningen bjuder in till umgänge, och det finns även möjlighet att dela av det stora vardagsrummet för att på så sätt disponera lägenheten som en trea med två separata sovrum. Ett mycket trevligt boende erbjuds, och på husets tak har föreningen en gemensam terrass med fantastisk utsikt över staden och hamninloppet. Den 150 kvadratmeter stora terrassen är möblerad med sittgrupper och solstolar, och under sommarhalvåret njuter man av sol från lunch fram till kvällsskymningen.


Pierre Fritz

Ansvarig Mäklare

Pierre Fritz

070-530 75 30

pierre@stadshem.se

Bostadsfakta

Adress: Lasarettsgatan 6

Område: Kungshöjd

Byggnadsår: 1912

Rum: 2 rok

Boarea: 54 Kvm

Våning: 3/6 (hiss finns)

Avgift: 2 819 kr inkl Värme, Vatten, Kabel-TV

Pris: 3 250 000 kr (Utgångspris)

Det eleganta huset på Lasarettsgatan 6 uppfördes 1912 å Melins Kartongfabriks räkning. Huset är i nationalromantisk stil och ritades av Arvid Bjerke, en välrenommerad arkitekt som bland annat var huvudarkitekt för Jubileumsutställningen i Göteborg 1923. Ombyggnaden till bostadshus stod färdig 1998 och belönades med ett hedersomnämnande för god byggnadskonst av Per & Alma Olssons fond.

Huset har ett perfekt läge i hjärtat av Kungshöjd, en mysig och rofylld oas mitt i stan. Inom ett stenkast finns bland annat Boulebaren, grillrestaurangen Barabicu, espressobaren Piccolino, tapasbaren Mañana, asiatiska Dubbel Dubbel och Språkkaféet, vars uteservering bjuder in till långa helgfrukostar i morgonsolens sken. Strax österut drar Magasinsgatan fram med butiker, kaféer och restauranger såsom som Artilleriet, Acne, Da Matteo, Beijing 8, Basque och Puta Madre, och lite längre hittar man Kungstorgets mysiga krogmiljö, saluhall och biograf.

I Kungshöjd finns både Willys och ICA, och Feskekôrka lockar med härliga delikatesser. Dessutom är det enkelt att ta sig till andra delar av staden, och såväl Järntorgets som Domkyrkans hållplatser ligger inom kort gångavstånd. Det är även nära till Stenpirens färjeläge som har täta avgångar till bland annat Lindholmen, Eriksberg, Lilla Bommen och Klippan.

Vardagsrum
Lägenheten har en för huset lite ovanlig planlösning, och en vägg skiljer av vardagsrummets stora matplats från köket. Här kan man duka upp till middagar med många gäster, och i övriga rummet finns det gott om plats för soffgrupp, skrivbord, bokhylla med mera. Rummet badar i ljus, och de sex stora fönstren i väster kommer att bytas i december. Väggarna är vitmålade och golvet belagt med stavparkett i ek.

Kök
I köket är det rejält tilltaget med bänkyta och förvaring, och tack vare den öppna planlösningen mot vardagsrummet kan man kombinera matlagningen med umgänge. Inredningen kommer från Marbodal, och skåpluckorna har nyligen målats om med en varmt ljusgrå färg. Fläkten är ny och kylen/frysen samt spisen, med induktionshäll, sattes in 2015. Diskmaskinen installerades 2013. Köket har antracitgrått kakel och bänkskivorna är i mörkgrå Perstorp. Väggarna är vitmålade och golvet belagt med antracitgrå klinker.

Sovrum
Sovrummet har plats för en dubbelsäng, och här sover man gott om natten. Väggarna är målade i vitt och heltäckningsmattan, som nyligen lagts in, ger rummet en mysig och hembonad känsla. Dagsljuset letar sig in genom ett runt fönster mot vardagsrummet.

Badrum
Lägenhetens rymliga badrum har nyligen fräschats upp med ny tvättkommod, ny handfatsblandare och nya infällbara duschdörrar i glas. Handdukstorken håller handdukarna varma och torra, och badrummet är även utrustat med en tvättmaskin som installerades 2013. Väggarna är helkaklade i ljusgrått och golvet belagt med ljusgrå klinker med golvvärme.

Hall
Hallen öppnar sig mot vardagsrummet, och redan när man stiger in genom ytterdörren möts man av det stora ljusinsläppet från fönstren i väster. Det finns gott om utrymme för hatthylla, skoställ, sittbänk med mera, och utmärkta förvaringsmöjligheter erbjuds i form av en rejäl dubbelgarderob från Marbodal. Garderobsdörrarna är nymålade med samma varmt ljusgrå färg som köksluckorna, och dörrarna till sovrummet och badrummet har målats om i vitt. Även väggarna är vitmålade, och liksom i köket är golvet belagt med grafitgrå klinker.

Ägandeform:
Bostadsrätt - Lägenhet
Kommun:
Göteborg
Stad:
Göteborg
Område:
Kungshöjd
Postnummer:
411 19
Rum:
2 rok
Boarea:
54 Kvm Enligt föreningen
Lägenhetsnr:
304
Byggnadstyp:
Nationalromantik
Byggnadsår:
1912
Fönster:
2-glas, byte till 3-glas sker inom kort
Förråd:
Källarförråd
Tv- internetutbud:
Comhem / Telia
Uppvärmning:
Fjärrvärme
Avgift:
2 819 kr
Ingår i avgiften:
Värme, Vatten, Kabel-TV
Andelstal, förening:
1.04102 %
Andelstal, ägande:
1.05200 %
Energistatus:
Utförd
El:
358 kr/mån
Försäkring:
170 kr/mån
Driftskostnader totalt:
528 kr/mån
Förening:
Brf Kungen 6
Org.nr:
7696144703

Antal lägenheter/lokaler:
Föreningen upplåter 84 lägenheter med bostadsrätt, 4 lägenheter med hyresrätt samt 5 affärslokaler med hyresrätt. I bottenplan mot Lasarettsgatan finns en restaurang samt ett "show room" för möbler/inredning. På gaveln finns en tapetserarverkstad med butik och på Ingengörsgatan 8 hyr ett "kontorshotell" lokaler. På vinden finns kontor. Fastigheten har två garage med totalt 21 garageplatser samt 2 p-platser på tomtmarken. Totala lägenhetsytan uppgår enligt årsredovisningen 2015 till 5 163 kvm och totala lokalytan är 2008 kvm.

Tomträtt:
Föreningen äger sin egen mark och kommer därigenom ej påverkas av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

År föreningen förvärvande fastigheten:
Fastigheten förvärvades i mars 2008.

Förvaltare:
HSB Göteborg sköter föreningens ekonomiska förvaltning samt fastighetsskötsel.

Försäkring:
Fastigheten är fullvärdesförsäkrad genom IF Skadeförsäkring.

Renovering:
Fastigheten totalrenoverades mellan 1996-98 då lägenheterna byggdes från att tidigare varit restaurangskola. Byggnaden underhålls löpande och under 2009 har tak, fönster, fasad samt takterrassen renoverats. 2015 renoverades delar av fasaden, trapphuset och korridorer målades om, nytt låssystem med tagg för entréerna installerades samt belysning med rörelsedetektor vid entréerna. Man genomförde även en garantibesiktning av de delar av taket som lades om 2009. Uppfräschning av takterrassen med nya växter samt nya utemöbler har skett samt byte av rör i garage och återställande efter vattenskada. Under 2015 slutfördes fasadrenoveringen (fasad mot Ingenjörsgatan), takfläktarna byttes ut och fönsterbyte skedde enligt underhållsplan (ca ett 30-tal).

Kommande renoveringar
Under året ska de resterande fönstren ses över. Detta sker löpande varje år i enlighet med underhållsplanen.

Ekonomi:
Under både 2014 samt 2015 sänktes avgifterna med 5 %. Inga ytterligare förändringar finns beslutat i dagsläget. Fastighetens totala taxeringsvärde uppgår enligt årsredovisningen 2014 till 152 000 000 kr, varav byggnad utgör 100 000 000 kr och mark 52 000 000 kr. Föreningen har en total belåning om ca 57 000 000 kr. De kvarvarande hyresrätterna utgör en sk dold tillgång och kapitalet kommer att tillfalla föreningen den dag de avyttras.

Andrahandsuthyrning:
Föreningen följer hyresrättslagen och beviljar andrahandsuthyrning efter skriftlig ansökan till styrelsen om beaktansvärda skäl föreligger såsom nytt samboförhållande, studier eller arbete på annan ort.

Tvättstuga:
Det finns totalt fyra tvättstugor i huset, belägna på vån 3, 4 (samma som den aktuella lägenheten), 5 och 6. Tvättstugorna är utrustade med två tvättmaskiner, en torktumlare och ett torkskåp. Man kan tvätta alla dagar i veckan så det är god tillgång på tider.

Gemensamma utrymmen:
Föreningen har en mycket uppskattad takterrass om hela 150 kvm med underbar utsikt över takåsarna och hamninloppet. Förråd finns till samtliga lägenheter. Extra förråd går att hyra, till de förråden är det separat kösystem (kostnad ca 300-350 kr/mån beroende på storlek).

Trappstädning:
HSB sköter trappstädningen i fastigheten och detta är således inget som de boende utför.

TV/Internet-anslutning
Föreningen har ett avtal med ComHem avseende kabel-TV. I årsavgiften ingår ett grundutbud av analoga TV-kanaler. Om du vill ha digital-TV kontaktar du själv ComHem. I flertalet lägenheter finns det bredbandsuttag från Telia. Via detta uttag kan du köpa Telias tjänst FiberLan. Det går även att få bredband via telenätet och via kabel-TV.

Parkering:
Föreningen har 2 parkeringsplatser (ca 1 000 kr/mån) och 21 garageplatser i varierande storlek (ca 1 000- 1 300 kr/mån). Längre kötid i dagsläget. Otterhällans garage ligger i grannfastigheten. Boendeparkering i området kostar ca 635 kr/mån.

Juridisk person:
Beviljas ej medlemskap i föreningen.

Hemsida:
Föreningen har en egen hemsida där det finns mer information: www.kungen6.se.

Ovanstående information grundas på information från föreningens kontaktperson. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen innan köp.

Stil
Nationalromantik
Detta gällde både för materialval och för formspråk. Lokala material och byggnadssätt framhävdes, i och med järnvägens utbyggnad fanns också större möjlighet att transportera tegel från inlandets tegelbruk till de större städerna. Bruket av natursten som fasadelement blev populärt vilket bidrog till stenindustrins modernisering.

Det eleganta huset på Lasarettsgatan 6 uppfördes 1912 å Melins Kartongfabriks räkning. Huset är i nationalromantisk stil och ritades av Arvid Bjerke, en välrenommerad arkitekt som bland annat var huvudarkitekt för Jubileumsutställningen i Göteborg 1923. Ombyggnaden till bostadshus stod färdig 1998 och belönades med ett hedersomnämnande för god byggnadskonst av Per & Alma Olssons fond.

Huset har ett perfekt läge i hjärtat av Kungshöjd, en mysig och rofylld oas mitt i stan. Inom ett stenkast finns bland annat Boulebaren, grillrestaurangen Barabicu, espressobaren Piccolino, tapasbaren Mañana, asiatiska Dubbel Dubbel och Språkkaféet, vars uteservering bjuder in till långa helgfrukostar i morgonsolens sken. Strax österut drar Magasinsgatan fram med butiker, kaféer och restauranger såsom som Artilleriet, Acne, Da Matteo, Beijing 8, Basque och Puta Madre, och lite längre hittar man Kungstorgets mysiga krogmiljö, saluhall och biograf.

I Kungshöjd finns både Willys och ICA, och Feskekôrka lockar med härliga delikatesser. Dessutom är det enkelt att ta sig till andra delar av staden, och såväl Järntorgets som Domkyrkans hållplatser ligger inom kort gångavstånd. Det är även nära till Stenpirens färjeläge som har täta avgångar till bland annat Lindholmen, Eriksberg, Lilla Bommen och Klippan.

Vardagsrum
Lägenheten har en för huset lite ovanlig planlösning, och en vägg skiljer av vardagsrummets stora matplats från köket. Här kan man duka upp till middagar med många gäster, och i övriga rummet finns det gott om plats för soffgrupp, skrivbord, bokhylla med mera. Rummet badar i ljus, och de sex stora fönstren i väster kommer att bytas i december. Väggarna är vitmålade och golvet belagt med stavparkett i ek.

Kök
I köket är det rejält tilltaget med bänkyta och förvaring, och tack vare den öppna planlösningen mot vardagsrummet kan man kombinera matlagningen med umgänge. Inredningen kommer från Marbodal, och skåpluckorna har nyligen målats om med en varmt ljusgrå färg. Fläkten är ny och kylen/frysen samt spisen, med induktionshäll, sattes in 2015. Diskmaskinen installerades 2013. Köket har antracitgrått kakel och bänkskivorna är i mörkgrå Perstorp. Väggarna är vitmålade och golvet belagt med antracitgrå klinker.

Sovrum
Sovrummet har plats för en dubbelsäng, och här sover man gott om natten. Väggarna är målade i vitt och heltäckningsmattan, som nyligen lagts in, ger rummet en mysig och hembonad känsla. Dagsljuset letar sig in genom ett runt fönster mot vardagsrummet.

Badrum
Lägenhetens rymliga badrum har nyligen fräschats upp med ny tvättkommod, ny handfatsblandare och nya infällbara duschdörrar i glas. Handdukstorken håller handdukarna varma och torra, och badrummet är även utrustat med en tvättmaskin som installerades 2013. Väggarna är helkaklade i ljusgrått och golvet belagt med ljusgrå klinker med golvvärme.

Hall
Hallen öppnar sig mot vardagsrummet, och redan när man stiger in genom ytterdörren möts man av det stora ljusinsläppet från fönstren i väster. Det finns gott om utrymme för hatthylla, skoställ, sittbänk med mera, och utmärkta förvaringsmöjligheter erbjuds i form av en rejäl dubbelgarderob från Marbodal. Garderobsdörrarna är nymålade med samma varmt ljusgrå färg som köksluckorna, och dörrarna till sovrummet och badrummet har målats om i vitt. Även väggarna är vitmålade, och liksom i köket är golvet belagt med grafitgrå klinker.

Ägandeform:
Bostadsrätt - Lägenhet
Kommun:
Göteborg
Stad:
Göteborg
Område:
Kungshöjd
Postnummer:
411 19
Rum:
2 rok
Boarea:
54 Kvm Enligt föreningen
Lägenhetsnr:
304
Byggnadstyp:
Nationalromantik
Byggnadsår:
1912
Fönster:
2-glas, byte till 3-glas sker inom kort
Förråd:
Källarförråd
Tv- internetutbud:
Comhem / Telia
Uppvärmning:
Fjärrvärme
Avgift:
2 819 kr
Ingår i avgiften:
Värme, Vatten, Kabel-TV
Andelstal, förening:
1.04102 %
Andelstal, ägande:
1.05200 %
Energistatus:
Utförd
El:
358 kr/mån
Försäkring:
170 kr/mån
Driftskostnader totalt:
528 kr/mån
Förening:
Brf Kungen 6
Org.nr:
7696144703

Antal lägenheter/lokaler:
Föreningen upplåter 84 lägenheter med bostadsrätt, 4 lägenheter med hyresrätt samt 5 affärslokaler med hyresrätt. I bottenplan mot Lasarettsgatan finns en restaurang samt ett "show room" för möbler/inredning. På gaveln finns en tapetserarverkstad med butik och på Ingengörsgatan 8 hyr ett "kontorshotell" lokaler. På vinden finns kontor. Fastigheten har två garage med totalt 21 garageplatser samt 2 p-platser på tomtmarken. Totala lägenhetsytan uppgår enligt årsredovisningen 2015 till 5 163 kvm och totala lokalytan är 2008 kvm.

Tomträtt:
Föreningen äger sin egen mark och kommer därigenom ej påverkas av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

År föreningen förvärvande fastigheten:
Fastigheten förvärvades i mars 2008.

Förvaltare:
HSB Göteborg sköter föreningens ekonomiska förvaltning samt fastighetsskötsel.

Försäkring:
Fastigheten är fullvärdesförsäkrad genom IF Skadeförsäkring.

Renovering:
Fastigheten totalrenoverades mellan 1996-98 då lägenheterna byggdes från att tidigare varit restaurangskola. Byggnaden underhålls löpande och under 2009 har tak, fönster, fasad samt takterrassen renoverats. 2015 renoverades delar av fasaden, trapphuset och korridorer målades om, nytt låssystem med tagg för entréerna installerades samt belysning med rörelsedetektor vid entréerna. Man genomförde även en garantibesiktning av de delar av taket som lades om 2009. Uppfräschning av takterrassen med nya växter samt nya utemöbler har skett samt byte av rör i garage och återställande efter vattenskada. Under 2015 slutfördes fasadrenoveringen (fasad mot Ingenjörsgatan), takfläktarna byttes ut och fönsterbyte skedde enligt underhållsplan (ca ett 30-tal).

Kommande renoveringar
Under året ska de resterande fönstren ses över. Detta sker löpande varje år i enlighet med underhållsplanen.

Ekonomi:
Under både 2014 samt 2015 sänktes avgifterna med 5 %. Inga ytterligare förändringar finns beslutat i dagsläget. Fastighetens totala taxeringsvärde uppgår enligt årsredovisningen 2014 till 152 000 000 kr, varav byggnad utgör 100 000 000 kr och mark 52 000 000 kr. Föreningen har en total belåning om ca 57 000 000 kr. De kvarvarande hyresrätterna utgör en sk dold tillgång och kapitalet kommer att tillfalla föreningen den dag de avyttras.

Andrahandsuthyrning:
Föreningen följer hyresrättslagen och beviljar andrahandsuthyrning efter skriftlig ansökan till styrelsen om beaktansvärda skäl föreligger såsom nytt samboförhållande, studier eller arbete på annan ort.

Tvättstuga:
Det finns totalt fyra tvättstugor i huset, belägna på vån 3, 4 (samma som den aktuella lägenheten), 5 och 6. Tvättstugorna är utrustade med två tvättmaskiner, en torktumlare och ett torkskåp. Man kan tvätta alla dagar i veckan så det är god tillgång på tider.

Gemensamma utrymmen:
Föreningen har en mycket uppskattad takterrass om hela 150 kvm med underbar utsikt över takåsarna och hamninloppet. Förråd finns till samtliga lägenheter. Extra förråd går att hyra, till de förråden är det separat kösystem (kostnad ca 300-350 kr/mån beroende på storlek).

Trappstädning:
HSB sköter trappstädningen i fastigheten och detta är således inget som de boende utför.

TV/Internet-anslutning
Föreningen har ett avtal med ComHem avseende kabel-TV. I årsavgiften ingår ett grundutbud av analoga TV-kanaler. Om du vill ha digital-TV kontaktar du själv ComHem. I flertalet lägenheter finns det bredbandsuttag från Telia. Via detta uttag kan du köpa Telias tjänst FiberLan. Det går även att få bredband via telenätet och via kabel-TV.

Parkering:
Föreningen har 2 parkeringsplatser (ca 1 000 kr/mån) och 21 garageplatser i varierande storlek (ca 1 000- 1 300 kr/mån). Längre kötid i dagsläget. Otterhällans garage ligger i grannfastigheten. Boendeparkering i området kostar ca 635 kr/mån.

Juridisk person:
Beviljas ej medlemskap i föreningen.

Hemsida:
Föreningen har en egen hemsida där det finns mer information: www.kungen6.se.

Ovanstående information grundas på information från föreningens kontaktperson. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen innan köp.

Stil
Nationalromantik
Detta gällde både för materialval och för formspråk. Lokala material och byggnadssätt framhävdes, i och med järnvägens utbyggnad fanns också större möjlighet att transportera tegel från inlandets tegelbruk till de större städerna. Bruket av natursten som fasadelement blev populärt vilket bidrog till stenindustrins modernisering.
Utsikt över älven ifrån föreningens takterrass

Utsikt över älven ifrån föreningens takterrass

På sommaren finns både matbord, caféset och solstolar på terrassen.

På sommaren finns både matbord, caféset och solstolar på terrassen.

Byggnaden uppfördes 1912 för Melins Kartongfabrik - Arkitekten var Arvid Bjerke

Byggnaden uppfördes 1912 för Melins Kartongfabrik - Arkitekten var Arvid Bjerke

Foto: Jonas Berg

Foto: Jonas Berg

Område

Kungshöjd

I själva stadsdelen hittar man bland annat kaffebarer och tavernor med sydeuropeisk stämning och i väster ligger Esperantoplatsen där Språkcaféet har en solig uteservering. Strax österut breder gatstensbelagda Magasinsgatan med flera ut sig med sina kaféer, krogar och småbutiker och lite längre bort hittar man Kungstorgets härliga restaurangmiljö, saluhall och biograf.

Läs mer om Kungshöjd