Paradisgatan 27 Q | 1 rok, 27.1 Kvm

Mysig landshövdingehusetta nära Slottsskogen

En mycket mysig landshövdingehusetta som tack vare sin yteffektiva planlösning och luftiga takhöjd känns större än vad antalet kvadratmeter anger. Originaldetaljer såsom köksskåp, innerdörrar, gjutjärnsradiatorer, fönster och fönsterbänkar i djupa nischer har bevarats, och framtaget brädgolv löper tröskelfritt genom lägenhetens öppningar. De stora fönstren ger ett härligt ljusinsläpp, och från vardagsrummet har man hänförande utsikt över omgivningen med bland annat Masthuggskyrkan i blickfånget. Skicket är gott, och vardagsrummets väggar och tak har nyligen målats om. Det rymliga badrummet totalrenoverades 2010. Läget är perfekt, och här erbjuds ett rofyllt boende strax intill Slottsskogens natur samtidigt som Linnés sjudande kafé- och restaurangstråk finns inom kort gångavstånd.


Emelie Gustafsson

Ansvarig Mäklare

Emelie Gustafsson

070-355 61 60

emelie@stadshem.se

Bostadsfakta

Adress: Paradisgatan 27 Q

Område: Masthugget

Byggnadsår: 1931

Rum: 1 rok

Boarea: 27.1 Kvm

Våning: 1 av 3 (ingen hiss)

Avgift: 1 839 kr inkl inklusive värme, VA och kabel-TV

Pris: 1 780 000 kr Utgångspris

Kvarteret Betel i trivsamma Gamla Masthugget uppfördes 1931. Det ritades av arkitekt Erik Friberger, en av stadens funkispionjärer, och har i mångt och mycket fått behålla sitt ursprungliga utseende. De stora, prisade innergårdarna har gatstensbelagda gångar, frodiga gräsmattor, blommande buskar, flera uteplatser samt charmiga inslag såsom små spaljéer, mosaikingjutningar och fågelbad. Som boende har man möjlighet att ta hand om en egen rabatt, och gården prunkar av blommor, smultron med mera.

Betel är en mycket välskött bostadsrättsförening som arrangerar många aktiviteter, och det råder trevlig stämning grannar emellan. Förutom en underbar utemiljö förfogar medlemmarna även över egen fastighetsskötare samt faciliteter såsom samlingslokal, hobbyrum och gästlägenhet.

Ett stenkast från kvarteret ligger ett litet torg med minilivs, pizzeria, sushibar, godisbutik, bageri, och ekologisk grönsakshandlare. Större matbutiker hittar man vid Linnégatan, Nordostpassagen, Masthuggstorget och Stigbergstorget så varifrån man än kommer kan man handla på vägen hem. Det är även enkelt att ta sig till andra delar av staden, och Paradisgatans busshållplats trafikeras av linje 60 med täta turer.

Vardagsrum
Vardagsrummet är ett mycket ljust och trivsamt rum, och den hänförande utsikten över omgivningen ger en underbar frihetskänsla. Brädgolvet är framtaget och väggarna nymålade i en ljusgrå nyans som lyfter fram de vackra listerna. Även taket är nymålat.

Kök
I köket är det väl tilltaget med förvaring, och stora delar av skåpinredningen är i original från 1930-talet. Det finns även gott om svängrum för hemmakockarna, och den välfungerande gasspisen bjuder in till kreativ matlagning. El har dragits in till spisen, och plattornas lågor tänds med ett enkelt knapptryck. Arbetsbänken är i massiv ek, diskbänken i rostfritt stål och vitt fasat kakel i halvförband letar sig hela vägen upp till taket. Brädgolvet är framtaget och väggarna, liksom köksskåpen, målade i vitt.

Badrum
Lägenhetens rymliga och mycket fräscha badrum totalrenoverades 2010. Golvet är belagt med mörkgrå klinker och väggarna helkaklade i vitt med en stapel av rött kakel som dekorativt inslag vid handfatet och spegelskåpet. Golvvärmen gör gott för morgonkalla fötter. Duschhörnan, som är lyxigt utrustad med både takdusch och handmunstycke, skärmas av med infällbara glasdörrar.

Hall
I hallen finns det gott om utrymme för jackavhängning och skoställ, och utmärkta förvaringsmöjligheter erbjuds i form av en inbyggd originalgarderob med originalspont och en fristående garderob med push-to-open dörrar. Hallen har vitmålade väggar, och liksom i övriga lägenheten är brädgolvet framtaget.

Ägandeform:
Bostadsrätt - Lägenhet
Kommun:
Göteborg
Stad:
Göteborg
Område:
Masthugget
Postnummer:
413 16
Rum:
1 rok
Boarea:
27.1 Kvm Enligt förvaltaren
Lägenhetsnr:
213
Tillträde:
Enligt överenskommelse.
Byggnadstyp:
3-vån landshövdingehus i funkisstil
Byggnadsår:
1931
Fönster:
2-glas
Förråd:
Källar- och vindsförråd.
Uppvärmning:
Fjärrvärme
Avgift:
1 839 kr
Ingår i avgiften:
inklusive värme, VA och kabel-TV
Andelstal, förening:
0.25051 %
Energistatus:
Utförd
Energiprestanda:
148 kWh/Kvm och år
El:
150 kr/mån
Försäkring:
125 kr/mån
Gas:
117 kr/mån
Driftskostnader totalt:
392 kr/mån
Förening:
HSB:s Brf Betel
Org.nr:
7572008923

Brf Betel grundades redan 1931 av HSB och är en av de äldsta bostadsrättsföreningarna i Göteborg. Arkitekt Erik Friberger, känd för sina funktionalistiska ideal, ritade husen och lägenheterna planerades så att de skulle bli så väldisponerade och ljusa som möjligt.

 

Antal lägenheten och lokaler
Föreningen består av 180 st. lägenheter samt 9 st. lokaler. En lokal hyrs ut till förskolan "I ur och skur Utsikten" och tre lokaler för konstnärlig verksamhet. Resterande lokaler används av föreningens gemensamma utrymmen samt fastighetsskötares verkstad.

 

Betel är känt för sin goda grannsämja och sina fantastiska gårdar där det finns gott om plats för umgänge. Den trädgårdsintresserade har möjlighet att få en egen liten odlingslott, vilket också bidrar till gårdarnas charm. I lägenheterna bor en härlig mix av människor i olika åldrar. Har man en gång flyttat till föreningen är det svårt att flytta därifrån, vilket förklarar det stora antalet sammanslagna lägenheter.

Underhåll

Under 1980-talet byttes samtliga V/A-stammar i kök och badrum.
Ca 1998 byttes tak.
2004 installerades ny maskinpark i tvättstuga. Samma år renoverades gården på Paradisgatan 27-29.
2006 byttes termostater till element.
2007 sågs tak över och grund dränerades på Paradisgatan 25.
2007-2008 renoverades samtliga fasader och fönster.
2008 renoverades entrétak.
2010-2013 renoverades de flesta trapphusen.
Ca 2011/2012 målades fasad om. Ca 2012 genomfördes en OVK-besiktning av ventilationen.
2014-2015 byggdes etagelägenheter av råvindsyta.
2015 utfördes tvättning och målning av 27:ans sockel och marken vid infarten dränerades. Samma år införskaffades ny tvättmaskin och torktumlare, nytt cykelrum iordningställdes och tilläggsisolering på 25 A-H:s bottenplan utfördes.
2016 byttes vissa fönster enligt underhållsplan, dränering utfördes vid förråden på 27:an och renovering av brunn och golv i förråden Isidor och Valdemar (återvinningsrum och trädgårdsförråd).

Planerade renoveringar

Föreningen kommer inom kort påbörja omdragningar av elen. Projektet kommer att delas in i flera etapper och avslutas inom några år. Även spolning av stammar utförs i etapper. Vidare planerar föreningen att under de närmsta åren dränera vid 25:an samt att renovera förträdgårdarna. Framöver planeras även underhåll och eventuell renovering av badrumsstammar. Inga vidare beslut är tagna i dagsläget.

Balkonggrupp

Föreningen har skapat en balkonggrupp som driver balkongplanerna för en kommande bygglovsansökan)

Ekonomi

Föreningen har en stabil ekonomi med en låg belåningsgrad om cirka 1 900 kr/kvm och med en väl utarbetad underhållsplan som man upprättat med hjälp av HSB. I och med att vissa boende i föreningen byggt vindslägenheter så har man också fått ökade intäkter. Föreningen höjer normalt avgiften med några få procent varje år för att följa inflationen. Vid ingången av 2017 höjdes avgiften med 3%.

Tvättstuga

En stor tvättstuga är placerad mellan gårdarna. Här finns fem tvättparker med två maskiner, torktumlare och torkrum vardera. En park är obokningsbar och till för att kunna användas med kort varsel. Det finns också mattvätt, centrifuger och manglar. När vädret tillåter finns det också gott om torkutrymme utomhus.

Gemensamma utrymmen

Föreningen disponerar över en fullt utrustad samlingslokal, en gästlägenhet, en snickarlokal, ett fotolabb samt cykel- och barnvagnsförråd-

Underhåll

Trapphusen städas regelbundet av externt inhyrd personal. På föreningens två städdagar hjälps man åt att städa vinds- och källarutrymmen. Gården tas om hand av den duktiga fastighetsskötaren.

Andrahandsuthyrning & juridisk person

Föreningen följer hyresrättslagen och tillåter andrahandsuthyrning under begränsad tid vid giltiga skäl som vid exempelvis arbete eller studier på annan ort. Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem.

Parkering

Föreningen disponerar över 12 st. parkeringsplatser. Tre av platserna disponeras av föreningens anställda. Övriga platser disponeras av boende i Betel. Dessa platser lottas årligen ut till de som anmält intresse. Det finns goda parkeringsmöjligheter i området där boendeparkering tillämpas. Här hittas också tvåtimmars gratisparkering och avgiftsparkering.

Service och kommunikation

I området finns flera närbutiker, den närmsta är Bockhornsgatans Livs, och inom en kilometers avstånd finns flera större matbutiker. Runt hörnet finns en busshållplats som trafikeras av buss 60 som går med täta turer in till stan.

TV och internet

TV och bredband 100 MB ingår i månadsavgiften. Leverantör är Bahnhofs.

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson och föreningens hemsida. Uppgifter som är av särskild vikt för köpet bör kontrolleras med föreningen.

Kvarteret Betel i trivsamma Gamla Masthugget uppfördes 1931. Det ritades av arkitekt Erik Friberger, en av stadens funkispionjärer, och har i mångt och mycket fått behålla sitt ursprungliga utseende. De stora, prisade innergårdarna har gatstensbelagda gångar, frodiga gräsmattor, blommande buskar, flera uteplatser samt charmiga inslag såsom små spaljéer, mosaikingjutningar och fågelbad. Som boende har man möjlighet att ta hand om en egen rabatt, och gården prunkar av blommor, smultron med mera.

Betel är en mycket välskött bostadsrättsförening som arrangerar många aktiviteter, och det råder trevlig stämning grannar emellan. Förutom en underbar utemiljö förfogar medlemmarna även över egen fastighetsskötare samt faciliteter såsom samlingslokal, hobbyrum och gästlägenhet.

Ett stenkast från kvarteret ligger ett litet torg med minilivs, pizzeria, sushibar, godisbutik, bageri, och ekologisk grönsakshandlare. Större matbutiker hittar man vid Linnégatan, Nordostpassagen, Masthuggstorget och Stigbergstorget så varifrån man än kommer kan man handla på vägen hem. Det är även enkelt att ta sig till andra delar av staden, och Paradisgatans busshållplats trafikeras av linje 60 med täta turer.

Vardagsrum
Vardagsrummet är ett mycket ljust och trivsamt rum, och den hänförande utsikten över omgivningen ger en underbar frihetskänsla. Brädgolvet är framtaget och väggarna nymålade i en ljusgrå nyans som lyfter fram de vackra listerna. Även taket är nymålat.

Kök
I köket är det väl tilltaget med förvaring, och stora delar av skåpinredningen är i original från 1930-talet. Det finns även gott om svängrum för hemmakockarna, och den välfungerande gasspisen bjuder in till kreativ matlagning. El har dragits in till spisen, och plattornas lågor tänds med ett enkelt knapptryck. Arbetsbänken är i massiv ek, diskbänken i rostfritt stål och vitt fasat kakel i halvförband letar sig hela vägen upp till taket. Brädgolvet är framtaget och väggarna, liksom köksskåpen, målade i vitt.

Badrum
Lägenhetens rymliga och mycket fräscha badrum totalrenoverades 2010. Golvet är belagt med mörkgrå klinker och väggarna helkaklade i vitt med en stapel av rött kakel som dekorativt inslag vid handfatet och spegelskåpet. Golvvärmen gör gott för morgonkalla fötter. Duschhörnan, som är lyxigt utrustad med både takdusch och handmunstycke, skärmas av med infällbara glasdörrar.

Hall
I hallen finns det gott om utrymme för jackavhängning och skoställ, och utmärkta förvaringsmöjligheter erbjuds i form av en inbyggd originalgarderob med originalspont och en fristående garderob med push-to-open dörrar. Hallen har vitmålade väggar, och liksom i övriga lägenheten är brädgolvet framtaget.

Boka visning

Ägandeform:
Bostadsrätt - Lägenhet
Kommun:
Göteborg
Stad:
Göteborg
Område:
Masthugget
Postnummer:
413 16
Rum:
1 rok
Boarea:
27.1 Kvm Enligt förvaltaren
Lägenhetsnr:
213
Tillträde:
Enligt överenskommelse.
Byggnadstyp:
3-vån landshövdingehus i funkisstil
Byggnadsår:
1931
Fönster:
2-glas
Förråd:
Källar- och vindsförråd.
Uppvärmning:
Fjärrvärme
Avgift:
1 839 kr
Ingår i avgiften:
inklusive värme, VA och kabel-TV
Andelstal, förening:
0.25051 %
Energistatus:
Utförd
Energiprestanda:
148 kWh/Kvm och år
El:
150 kr/mån
Försäkring:
125 kr/mån
Gas:
117 kr/mån
Driftskostnader totalt:
392 kr/mån
Förening:
HSB:s Brf Betel
Org.nr:
7572008923

Brf Betel grundades redan 1931 av HSB och är en av de äldsta bostadsrättsföreningarna i Göteborg. Arkitekt Erik Friberger, känd för sina funktionalistiska ideal, ritade husen och lägenheterna planerades så att de skulle bli så väldisponerade och ljusa som möjligt.

 

Antal lägenheten och lokaler
Föreningen består av 180 st. lägenheter samt 9 st. lokaler. En lokal hyrs ut till förskolan "I ur och skur Utsikten" och tre lokaler för konstnärlig verksamhet. Resterande lokaler används av föreningens gemensamma utrymmen samt fastighetsskötares verkstad.

 

Betel är känt för sin goda grannsämja och sina fantastiska gårdar där det finns gott om plats för umgänge. Den trädgårdsintresserade har möjlighet att få en egen liten odlingslott, vilket också bidrar till gårdarnas charm. I lägenheterna bor en härlig mix av människor i olika åldrar. Har man en gång flyttat till föreningen är det svårt att flytta därifrån, vilket förklarar det stora antalet sammanslagna lägenheter.

Underhåll

Under 1980-talet byttes samtliga V/A-stammar i kök och badrum.
Ca 1998 byttes tak.
2004 installerades ny maskinpark i tvättstuga. Samma år renoverades gården på Paradisgatan 27-29.
2006 byttes termostater till element.
2007 sågs tak över och grund dränerades på Paradisgatan 25.
2007-2008 renoverades samtliga fasader och fönster.
2008 renoverades entrétak.
2010-2013 renoverades de flesta trapphusen.
Ca 2011/2012 målades fasad om. Ca 2012 genomfördes en OVK-besiktning av ventilationen.
2014-2015 byggdes etagelägenheter av råvindsyta.
2015 utfördes tvättning och målning av 27:ans sockel och marken vid infarten dränerades. Samma år införskaffades ny tvättmaskin och torktumlare, nytt cykelrum iordningställdes och tilläggsisolering på 25 A-H:s bottenplan utfördes.
2016 byttes vissa fönster enligt underhållsplan, dränering utfördes vid förråden på 27:an och renovering av brunn och golv i förråden Isidor och Valdemar (återvinningsrum och trädgårdsförråd).

Planerade renoveringar

Föreningen kommer inom kort påbörja omdragningar av elen. Projektet kommer att delas in i flera etapper och avslutas inom några år. Även spolning av stammar utförs i etapper. Vidare planerar föreningen att under de närmsta åren dränera vid 25:an samt att renovera förträdgårdarna. Framöver planeras även underhåll och eventuell renovering av badrumsstammar. Inga vidare beslut är tagna i dagsläget.

Balkonggrupp

Föreningen har skapat en balkonggrupp som driver balkongplanerna för en kommande bygglovsansökan)

Ekonomi

Föreningen har en stabil ekonomi med en låg belåningsgrad om cirka 1 900 kr/kvm och med en väl utarbetad underhållsplan som man upprättat med hjälp av HSB. I och med att vissa boende i föreningen byggt vindslägenheter så har man också fått ökade intäkter. Föreningen höjer normalt avgiften med några få procent varje år för att följa inflationen. Vid ingången av 2017 höjdes avgiften med 3%.

Tvättstuga

En stor tvättstuga är placerad mellan gårdarna. Här finns fem tvättparker med två maskiner, torktumlare och torkrum vardera. En park är obokningsbar och till för att kunna användas med kort varsel. Det finns också mattvätt, centrifuger och manglar. När vädret tillåter finns det också gott om torkutrymme utomhus.

Gemensamma utrymmen

Föreningen disponerar över en fullt utrustad samlingslokal, en gästlägenhet, en snickarlokal, ett fotolabb samt cykel- och barnvagnsförråd-

Underhåll

Trapphusen städas regelbundet av externt inhyrd personal. På föreningens två städdagar hjälps man åt att städa vinds- och källarutrymmen. Gården tas om hand av den duktiga fastighetsskötaren.

Andrahandsuthyrning & juridisk person

Föreningen följer hyresrättslagen och tillåter andrahandsuthyrning under begränsad tid vid giltiga skäl som vid exempelvis arbete eller studier på annan ort. Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem.

Parkering

Föreningen disponerar över 12 st. parkeringsplatser. Tre av platserna disponeras av föreningens anställda. Övriga platser disponeras av boende i Betel. Dessa platser lottas årligen ut till de som anmält intresse. Det finns goda parkeringsmöjligheter i området där boendeparkering tillämpas. Här hittas också tvåtimmars gratisparkering och avgiftsparkering.

Service och kommunikation

I området finns flera närbutiker, den närmsta är Bockhornsgatans Livs, och inom en kilometers avstånd finns flera större matbutiker. Runt hörnet finns en busshållplats som trafikeras av buss 60 som går med täta turer in till stan.

TV och internet

TV och bredband 100 MB ingår i månadsavgiften. Leverantör är Bahnhofs.

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson och föreningens hemsida. Uppgifter som är av särskild vikt för köpet bör kontrolleras med föreningen.

Fina äldre fönster med utsikt ner över Masthugget.

Fina äldre fönster med utsikt ner över Masthugget.

Rymligt helkaklat badrum med golvvärme, renoverat 2010.

Rymligt helkaklat badrum med golvvärme, renoverat 2010.

Inbyggd garderob med överskåp.

Inbyggd garderob med överskåp.

Blomstrande innergård med flera gemensamma sittgrupper.

Blomstrande innergård med flera gemensamma sittgrupper.

Närmsta hållplats är Masthugget som trafikeras av buss 60 med täta turer.

Närmsta hållplats är Masthugget som trafikeras av buss 60 med täta turer.

Längs Fjällgatan finns flera småbutiker.

Längs Fjällgatan finns flera småbutiker.

Bakom husknuten breder Slottsskogen ut sig.

Bakom husknuten breder Slottsskogen ut sig.

Kompassgatan från förr.

Kompassgatan från förr.

Fotograf: Janne Olander

Fotograf: Janne Olander