Takkullevägen 10 | 6 rok, 138 Kvm

Nationalromantisk villa med underbart läge

I natursköna Hindås några mil från Göteborg finner vi denna charmiga 1930-talsvilla. Originaldetaljer såsom brädgolv, stavparkett, spegeldörrar, spröjsade fönster och öppen spis har bevarats och ger en mycket elegant inramning. Skicket är gott, och huset har renoverats löpande under senare år. Bland annat har taket lagts om och de fina fönstren renoverats på gammaldags vis. Köket totalrenoverades i fjol. Läget är det bästa tänkbara, och inom ett stenkast från huset finns det naturområden, badplatser, möjlighet att lägga upp sin båt med mera. Därtill erbjuds goda kommunikationsmöjligheter till centrala Göteborg och Landvetter flygplats.


Krister Nilsson

Ansvarig Mäklare

Krister Nilsson

072-231 63 16

krister@stadshem.se

Bostadsfakta

Adress: Takkullevägen 10

Område: Hindås

Byggnadsår: 1938

Rum: 6 rok

Boarea: 138 Kvm

Pris: 3 500 000 kr Utgångspris

Villa Aery uppfördes 1938 som bostad för en överstinna. På 1960-talet togs huset över av familjen Thyselius vars pensionat Solviken hade brunnit ned. Pensionatet låg tvärs över gatan, och man kan fortfarande ta stigen ner till ruinen för att ta sig ett dopp vid den gamla bryggan.

Hindås ligger högt, och tack vare de snösäkra vintrarna kom orten vid förra sekelskiftet att bli ett populärt utflyktsmål för skid- och skridskoåkande västsvenskar. Inte minst blev Hindås en av landets stora backhoppningsorter, och den stora hoppbacken som byggdes 1932 är än idag ett känt landmärke. Som mest hade Hindås tolv hotell och pensionat, och när Hindås Sanatorium och Turisthotell öppnade 1906 var det norra Europas största trähotell. Två av hotellen drivs fortfarande, och här kan såväl besökare som invånare äta och dricka gott.

Bebyggelsen är välbevarad, och det finns många fina exempel på jugend och nationalromantik. Inte minst kyrkan, stationshuset, hotellen och de snickarglada villorna som uppfördes som fritidshus för välbeställda stadsbor.

 

Trädgård
Husets trädgård är härligt grönskande, och den stora gräsmattan bjuder in till lek, bollspel och stora sommarkalas. Solen går runt huset hela dagen, och på baksidan är det underbar kvällssol. Under sommarhalvåret kan man njuta av dagsfärska grönsaker och kryddor från trädgårdslanden och odlingslådorna, och från och med augusti ger det stora äppelträdet riklig skörd. I trädgården växer också färgglada blommar av allehanda slag. Husets fina veranda har plats för två sittbänkar, och framför uthuset finns en grusad uteplats.

Vardagsrum
Tack vare fönster i både väster och söder badar det stora och lättmöblerade vardagsrummet i ljus. Fönstren i väster är i burspråk, en fin detalj som ger rummet karaktär. I ett av hörnen ståtar en vacker öppen spis med insats för vedeldning. Golvet pryds av fiskbensmönstrad originalparkett och väggarna är klädda med en äldre tapet med fint mönster.

Matsal
Parspegeldörrar öppnar och skiljer av mot husets matsal, ett rymligt rum med gott om plats för att duka upp till stora middagar i goda vänners lag. Väggarna är högt bröstade med vitmålad träpanel och klädda med en blomstermönstrad äldre tapet. Liksom i vardagsrummet är golvet belagt med fiskbensparkett.

Kök
Det trivsamma köket bjuder in till både matlagning och umgänge, och det finns plats för ett stort matbord. Ljuset strömmar in genom fönster i två väderstreck. Köket totalrenoverades i fjol, och den stilrena inredningen kommer från Kvik. Skåpen har vita luckor och bänkskivan är i grå keramik med infälld induktionshäll och underlimmad diskho. Det vackra serveringsskåpet, liksom den charmiga pigklockan i original från 1930-talet, har målats med vit linoljefärg. Den retrodesignade kylen/frysen kommer från Smeg medan hällen, fläkten, ugnen (med pyrolysrengöring) är av märket Siemens. Kökets stilfulla mässingsblandare kommer från Tapwell. Murstockens tegel har frilagts, och partierna ovanför bänkarna är målade med beige kalkfärg. Övriga väggar är liksom det framtagna brädgolvet målade i vitt.

Serveringsgång
En serveringsgång med bevarad originalinredning binder samman köket med matsalen. De vackra skåpens spegelluckor och dörrar är målade med grågrön linoljefärg. Väggarna och det framtagna brädgolvet är målade i vitt.

Klädvårdsrum
Från serveringsgången når man även ett genomgångsrum som idag fungerar som klädvårdsrum. Förvaringsmöjligheter erbjuds i form av en inbyggd hylla. Rummet har vitmålade väggar och nylagt brädgolv i massiv furu.

Arbetsrum
Klädvårdsrummet ansluter till ett mysigt rum som idag används som arbetsrum men som också skulle passa bra som barn- eller gästrum. Även detta rum har vitmålade väggar och nylagt brädgolv i furu.

Entréhall
Med sina vackra väggpaneler skvallrar den ljusa, luftiga och välkomnande entréhallen om husets gammaldags charm. I anslutning till ytterdörren finns äldre eleganta krokar och hängare, och avhängningsmöjligheter erbjuds även i form av två smygar. Det framtagna brädgolvet är vitmålat och väggpanelerna målade med vit linoljefärg.

Övre hall
En fin, öppen och svängd trätrappa leder upp till husets övre hall där det finns plats för att inreda en mysig läshörna. Förvaring erbjuds i form av en inbyggd originalgarderob. Väggarna pryds av originalpanel, och det framtagna brädgolvet är behandlat med såpa.

Sovrum I
Husets övre plan disponeras med tre mysiga sovrum. Det största rummet har gott om plats för en dubbelsäng med nattduksbord och den stora inbyggda originalgarderoben, med indragen el och belysning, sväljer det mesta i klädväg. Garderoben kompletteras med en platsbyggd byrå. Fönster i två väderstreck fyller rummet med ljus, och fönstret i söder har vackra blyinfattade glas. Väggarna är vitmålade och det framtagna brädgolvet behandlat med såpa.

Sovrum II
Även i det näst största sovrummet, med fönster i väster, ryms en dubbelsäng lätt och ledigt. Här finns också en inbyggd originalgarderob för klädförvaring. Väggarna är målade i grått och det framtagna brädgolvet behandlat med såpa.

Sovrum III
Det tredje sovrummet, med fönster i öster, passar perfekt som barnrum och det finns gott om plats för säng, skrivbord och leksaker. Utmärkta förvaringsmöjligheter erbjuds i form av två inbyggda originalgarderober och en inbyggd hylla. Väggarna är klädda med gröna äldre tapeter och även här är det framtagna brädgolvet behandlat med såpa.

Badrum
På övervåningen finns också ett badrum med dusch, handfat, spegelskåp och WC. Duschhörnan fräschades upp med ny takdusch 2015. Väggarna är helkaklade och golvet belagt med våtrumsmatta.

Källare
Källaren består av tvättstuga, verkstad, pannrum och ett stort rum som idag fungerar som vinkällare. Tvättmaskinen (Husqvarna) installerades 2011 och torktumlaren (Siemens) 2012. I tvättstugan finns även en gammaldags mangel.

Vind
Husets stora och fräscha vind torde gå att inreda för att på sätt skapa ytterligare bostadsyta. Vackra runda fönster på gavlarna fyller vinden med dagsljus.

Uthus
Det cirka 20 kvm stora uthuset har en stor potential och kan till exempel bli en mysig gäststuga. Huset är dock inte vinterbonat, och de invändiga ytskikten måste fräschas upp. El och avlopp har dragits in, men inte vatten. Taket lades om 2015 och i samband med detta byggdes en ny trappa. Ytterväggarna målades om med slamfärg.

Hindås
Hindås är ett småskaligt men i allra högsta grad levande samhälle med många barnfamiljer, och här finns bland annat bibliotek, mataffär, pizzeria, frisör, solarium, vårdcentral, tennishall, elljusspår, boulebana, gym, gymnastikförening, roddförening, skidförening, skola och ett par dagis. Bebyggelsen omgärdas av vacker natur, och bara tio meter från husets tomtgräns drar Vildmarksleden fram. Det är även nära till Risbohults och Klippans storslagna naturreservat. Stigarna längs med Mölndalsån samt mellan häst- och fårhagarna bjuder in till mysiga promenader i vackert landskap, och Hindås präglas också av den omedelbara närheten till Västra Nedsjön. Inom ett stenkast från huset finns det flera badplatser och längs stranden bredvid roddföreningen kan man lägga upp sin mindre båt. Kalla vintrar kan man åka skridskor och skidor på sjöisen, och skidföreningen ordnar skidspår längs med elljusspåret.

Kommunikationerna är goda, och med buss, tåg eller bil tar man sig enkelt till andra delar av regionen. Med bil tar det ca 20 minuter in till Göteborg centrum. Både buss 610 - som är en direktbuss - och pendeltåget når centrala Göteborg på cirka en halvtimme. Det tar bara sju minuter att köra till Landvetters flygplats, och från och med december kommer man även att kunna ta buss till flyget från Hindås.

Ägandeform:
Friköpt - Småhus
Kommun:
Härryda
Stad:
Hindås
Område:
Hindås
Postnummer:
438 54
Rum:
6 rok
Varav sovrum:
3 till 4
Tomtarea:
2045 Kvm Fastighetsregistret
Boarea:
138 Kvm Fastighetsregistret
Area i källaren är ej inkluderad pga lägre takhöjd
Byggnadstyp:
1½-planshus med källare
Byggnadsår:
1938
Fasad:
Puts
Tak:
Tegel
Plåtarbete:
Lackerad plåt
Stomme:
Trä/plank
Bjälklag:
Trä
Grundläggning:
Betongplatta
Grundmur:
Natursten
Fönster:
Enkelglas med innanfönster och kopplade 2-glas
Ventilation:
Självdrag
Uppvärmning:
Vattenburen värme via bergvärmepump
Vatter och avlopp:
Enskilt vatten året om. Enskilt avlopp.
Taxeringsvärde totalt:
1 614 000 kr
Taxeringsvärde fastighet:
840 000 kr
Taxeringsvärde tomt:
774 000 kr
Taxeringsår:
2015
Taxeringskod:
220
Energistatus:
Utförd
Energiprestanda:
64 kWh/Kvm och år
El:
1 247 kr/mån
Vatten/Avlopp:
46 kr/mån
Sotning:
21 kr/mån
Renhållning:
160 kr/mån
Försäkring:
460 kr/mån
Övrigt:
35 kr/mån
Driftskostnader totalt:
1 970 kr/mån
Driftskostnader kommentar:
Driftskostnaderna inkluderar uppvärmning, hushållsel, slamsugning, sotning, sopor, avgift till vägförening och villa-/hemförsäkring
Servitut:
Servitut:
Servitut:
Förening:

Villa Aery uppfördes 1938 som bostad för en överstinna. På 1960-talet togs huset över av familjen Thyselius vars pensionat Solviken hade brunnit ned. Pensionatet låg tvärs över gatan, och man kan fortfarande ta stigen ner till ruinen för att ta sig ett dopp vid den gamla bryggan.

Hindås ligger högt, och tack vare de snösäkra vintrarna kom orten vid förra sekelskiftet att bli ett populärt utflyktsmål för skid- och skridskoåkande västsvenskar. Inte minst blev Hindås en av landets stora backhoppningsorter, och den stora hoppbacken som byggdes 1932 är än idag ett känt landmärke. Som mest hade Hindås tolv hotell och pensionat, och när Hindås Sanatorium och Turisthotell öppnade 1906 var det norra Europas största trähotell. Två av hotellen drivs fortfarande, och här kan såväl besökare som invånare äta och dricka gott.

Bebyggelsen är välbevarad, och det finns många fina exempel på jugend och nationalromantik. Inte minst kyrkan, stationshuset, hotellen och de snickarglada villorna som uppfördes som fritidshus för välbeställda stadsbor.

 

Trädgård
Husets trädgård är härligt grönskande, och den stora gräsmattan bjuder in till lek, bollspel och stora sommarkalas. Solen går runt huset hela dagen, och på baksidan är det underbar kvällssol. Under sommarhalvåret kan man njuta av dagsfärska grönsaker och kryddor från trädgårdslanden och odlingslådorna, och från och med augusti ger det stora äppelträdet riklig skörd. I trädgården växer också färgglada blommar av allehanda slag. Husets fina veranda har plats för två sittbänkar, och framför uthuset finns en grusad uteplats.

Vardagsrum
Tack vare fönster i både väster och söder badar det stora och lättmöblerade vardagsrummet i ljus. Fönstren i väster är i burspråk, en fin detalj som ger rummet karaktär. I ett av hörnen ståtar en vacker öppen spis med insats för vedeldning. Golvet pryds av fiskbensmönstrad originalparkett och väggarna är klädda med en äldre tapet med fint mönster.

Matsal
Parspegeldörrar öppnar och skiljer av mot husets matsal, ett rymligt rum med gott om plats för att duka upp till stora middagar i goda vänners lag. Väggarna är högt bröstade med vitmålad träpanel och klädda med en blomstermönstrad äldre tapet. Liksom i vardagsrummet är golvet belagt med fiskbensparkett.

Kök
Det trivsamma köket bjuder in till både matlagning och umgänge, och det finns plats för ett stort matbord. Ljuset strömmar in genom fönster i två väderstreck. Köket totalrenoverades i fjol, och den stilrena inredningen kommer från Kvik. Skåpen har vita luckor och bänkskivan är i grå keramik med infälld induktionshäll och underlimmad diskho. Det vackra serveringsskåpet, liksom den charmiga pigklockan i original från 1930-talet, har målats med vit linoljefärg. Den retrodesignade kylen/frysen kommer från Smeg medan hällen, fläkten, ugnen (med pyrolysrengöring) är av märket Siemens. Kökets stilfulla mässingsblandare kommer från Tapwell. Murstockens tegel har frilagts, och partierna ovanför bänkarna är målade med beige kalkfärg. Övriga väggar är liksom det framtagna brädgolvet målade i vitt.

Serveringsgång
En serveringsgång med bevarad originalinredning binder samman köket med matsalen. De vackra skåpens spegelluckor och dörrar är målade med grågrön linoljefärg. Väggarna och det framtagna brädgolvet är målade i vitt.

Klädvårdsrum
Från serveringsgången når man även ett genomgångsrum som idag fungerar som klädvårdsrum. Förvaringsmöjligheter erbjuds i form av en inbyggd hylla. Rummet har vitmålade väggar och nylagt brädgolv i massiv furu.

Arbetsrum
Klädvårdsrummet ansluter till ett mysigt rum som idag används som arbetsrum men som också skulle passa bra som barn- eller gästrum. Även detta rum har vitmålade väggar och nylagt brädgolv i furu.

Entréhall
Med sina vackra väggpaneler skvallrar den ljusa, luftiga och välkomnande entréhallen om husets gammaldags charm. I anslutning till ytterdörren finns äldre eleganta krokar och hängare, och avhängningsmöjligheter erbjuds även i form av två smygar. Det framtagna brädgolvet är vitmålat och väggpanelerna målade med vit linoljefärg.

Övre hall
En fin, öppen och svängd trätrappa leder upp till husets övre hall där det finns plats för att inreda en mysig läshörna. Förvaring erbjuds i form av en inbyggd originalgarderob. Väggarna pryds av originalpanel, och det framtagna brädgolvet är behandlat med såpa.

Sovrum I
Husets övre plan disponeras med tre mysiga sovrum. Det största rummet har gott om plats för en dubbelsäng med nattduksbord och den stora inbyggda originalgarderoben, med indragen el och belysning, sväljer det mesta i klädväg. Garderoben kompletteras med en platsbyggd byrå. Fönster i två väderstreck fyller rummet med ljus, och fönstret i söder har vackra blyinfattade glas. Väggarna är vitmålade och det framtagna brädgolvet behandlat med såpa.

Sovrum II
Även i det näst största sovrummet, med fönster i väster, ryms en dubbelsäng lätt och ledigt. Här finns också en inbyggd originalgarderob för klädförvaring. Väggarna är målade i grått och det framtagna brädgolvet behandlat med såpa.

Sovrum III
Det tredje sovrummet, med fönster i öster, passar perfekt som barnrum och det finns gott om plats för säng, skrivbord och leksaker. Utmärkta förvaringsmöjligheter erbjuds i form av två inbyggda originalgarderober och en inbyggd hylla. Väggarna är klädda med gröna äldre tapeter och även här är det framtagna brädgolvet behandlat med såpa.

Badrum
På övervåningen finns också ett badrum med dusch, handfat, spegelskåp och WC. Duschhörnan fräschades upp med ny takdusch 2015. Väggarna är helkaklade och golvet belagt med våtrumsmatta.

Källare
Källaren består av tvättstuga, verkstad, pannrum och ett stort rum som idag fungerar som vinkällare. Tvättmaskinen (Husqvarna) installerades 2011 och torktumlaren (Siemens) 2012. I tvättstugan finns även en gammaldags mangel.

Vind
Husets stora och fräscha vind torde gå att inreda för att på sätt skapa ytterligare bostadsyta. Vackra runda fönster på gavlarna fyller vinden med dagsljus.

Uthus
Det cirka 20 kvm stora uthuset har en stor potential och kan till exempel bli en mysig gäststuga. Huset är dock inte vinterbonat, och de invändiga ytskikten måste fräschas upp. El och avlopp har dragits in, men inte vatten. Taket lades om 2015 och i samband med detta byggdes en ny trappa. Ytterväggarna målades om med slamfärg.

Hindås
Hindås är ett småskaligt men i allra högsta grad levande samhälle med många barnfamiljer, och här finns bland annat bibliotek, mataffär, pizzeria, frisör, solarium, vårdcentral, tennishall, elljusspår, boulebana, gym, gymnastikförening, roddförening, skidförening, skola och ett par dagis. Bebyggelsen omgärdas av vacker natur, och bara tio meter från husets tomtgräns drar Vildmarksleden fram. Det är även nära till Risbohults och Klippans storslagna naturreservat. Stigarna längs med Mölndalsån samt mellan häst- och fårhagarna bjuder in till mysiga promenader i vackert landskap, och Hindås präglas också av den omedelbara närheten till Västra Nedsjön. Inom ett stenkast från huset finns det flera badplatser och längs stranden bredvid roddföreningen kan man lägga upp sin mindre båt. Kalla vintrar kan man åka skridskor och skidor på sjöisen, och skidföreningen ordnar skidspår längs med elljusspåret.

Kommunikationerna är goda, och med buss, tåg eller bil tar man sig enkelt till andra delar av regionen. Med bil tar det ca 20 minuter in till Göteborg centrum. Både buss 610 - som är en direktbuss - och pendeltåget når centrala Göteborg på cirka en halvtimme. Det tar bara sju minuter att köra till Landvetters flygplats, och från och med december kommer man även att kunna ta buss till flyget från Hindås.

Boka visning

Ägandeform:
Friköpt - Småhus
Kommun:
Härryda
Stad:
Hindås
Område:
Hindås
Postnummer:
438 54
Rum:
6 rok
Varav sovrum:
3 till 4
Tomtarea:
2045 Kvm Fastighetsregistret
Boarea:
138 Kvm Fastighetsregistret
Area i källaren är ej inkluderad pga lägre takhöjd
Byggnadstyp:
1½-planshus med källare
Byggnadsår:
1938
Fasad:
Puts
Tak:
Tegel
Plåtarbete:
Lackerad plåt
Stomme:
Trä/plank
Bjälklag:
Trä
Grundläggning:
Betongplatta
Grundmur:
Natursten
Fönster:
Enkelglas med innanfönster och kopplade 2-glas
Ventilation:
Självdrag
Uppvärmning:
Vattenburen värme via bergvärmepump
Vatter och avlopp:
Enskilt vatten året om. Enskilt avlopp.
Taxeringsvärde totalt:
1 614 000 kr
Taxeringsvärde fastighet:
840 000 kr
Taxeringsvärde tomt:
774 000 kr
Taxeringsår:
2015
Taxeringskod:
220
Energistatus:
Utförd
Energiprestanda:
64 kWh/Kvm och år
El:
1 247 kr/mån
Vatten/Avlopp:
46 kr/mån
Sotning:
21 kr/mån
Renhållning:
160 kr/mån
Försäkring:
460 kr/mån
Övrigt:
35 kr/mån
Driftskostnader totalt:
1 970 kr/mån
Driftskostnader kommentar:
Driftskostnaderna inkluderar uppvärmning, hushållsel, slamsugning, sotning, sopor, avgift till vägförening och villa-/hemförsäkring
Servitut:
Servitut:
Servitut:
Förening:
Entréhall

Entréhall

Köket renoverat 2016

Köket renoverat 2016

Matsal

Matsal

Vardagsrum

Vardagsrum

Sovrum/kontor

Sovrum/kontor

Serveringsrum mot kök

Serveringsrum mot kök

Övre hall

Övre hall

Övre hall mot sovrum

Övre hall mot sovrum

Master bedroom

Master bedroom

Sovrum övre plan

Sovrum övre plan

Sovrum övre plan

Sovrum övre plan

Uthuset

Uthuset

Roddklubb 150 meter från huset

Roddklubb 150 meter från huset

Tomtkarta

Tomtkarta

Fotograf: Janne Olander

Fotograf: Janne Olander