Nordhemsgatan 63 | 3 rok, 84 Kvm

Nybyggd och unik trea i vackert sekelskifteshus

En före detta butikslokal har byggts om till en välplanerad trea med trivsam townhouse känsla. Lägenheten stod färdig i våras, och skicket är det allra bästa. Ljuset strömmar in genom stora fönster i flera väderstreck, och eftersom Nordhemsgatan sluttar kraftigt är det väldigt begränsad insyn. Planlösningen är flexibel, och det stora rum som idag används som matsal passar även perfekt som sovrum. Därtill har rummet egen entré, vilket gör att man kan kombinera boendet med egen verksamhet. Mycket trevligt läge mitt i Linné med såväl Linnégatans puls som Slottsskogens natur runt hörnet.


Ann Stenmark

Ansvarig Mäklare

Ann Stenmark

072-741 74 18

ann@stadshem.se

Bostadsfakta

Adress: Nordhemsgatan 63

Område: Linné

Byggnadsår: 1907

Rum: 3 rok

Boarea: 84 Kvm

Våning: 1 (ingen hiss)

Avgift: 3 509 kr inkl Värme, Vatten, Kabel-TV

Pris: 4 000 000 kr Utgångspris

Hörnhuset på Nordhemsgatan 63/Övre Majorsgatan 8 uppfördes 1907. Det ritades av arkitekt Einar Ohlsson och är i tidstypisk stil med gatufasader i puts och tegel. Innergården har totalrenoverats, och i samband med detta lät man bygga en stor och inbjudande terrass med grillplats. Det är en mycket stabil bostadsrättsförening, och sommaren 2016 sänktes månadsavgiften med 20 procent.

Läget är perfekt, och i Linné myllrar det av kaféer och restauranger med soliga uteserveringar. Strax söderut breder Slottsskogen, göteborgarnas egen Hyde Park, ut sig och det är även nära till Botaniska Trädgården och Änggårdsbergens storslagna natur. Närservicen är den bästa tänkbara och i stadsdelen hittar man förutom större mataffärer även saluhall och spännande speceributiker med ekologiska sortiment. Dessutom är det enkelt ta sig till andra delar av staden, och Linnégatans hållplatser trafikeras av flera spårvagns- och busslinjer med täta turer.

Vardagsrum
Vardagsrummet är lägenhetens hjärta, och eleganta pardörrar öppnar och skiljer av mot sovrummet och hallen. Rummet bjuder in till umgänge, och det finns gott om plats för en stor soffgrupp. Väggarna är målade i ljusgrått, och liksom i övriga lägenheten är golvet i vitlaserat massivt trä.

Matsal
Från vardagsrummet når man även matsalen och köket, vilka ligger i fil med pardörrar emellan. I matsalen finns det plats för att duka upp till stora middagar i goda vänners lag, och den inbyggda vinkylen håller vinflaskorna i perfekt temperatur. Väggarna är målade i ljusgrått, och taket ramas in av gipsstuckatur.

Kök
Köket har plats för ett stort matbord, och det är även rejält tilltaget med bänkyta och förvaring. Bänkskivorna och stänkskydden är i ljus marmorerad komposit, och skåpen har snygga luckor och lådor från Superfront. Den stilrena köksblandaren kommer från Tapwells kollektion ”White Gold”. Ugnen, micron och fläkten är i rostfri design medan kylen/frysen är integrerad i skåpinteriören. Kökets väggar är målade i ljusgrått.

Sovrum
Sovrummet rymmer lätt och ledigt en dubbelsäng med nattduksbord, och de inbyggda garderoberna sväljer allt i klädväg. Garderoberna har vita dörrar, och rummets väggar är målade i mörkgrått.

Badrum
Lägenheten har på lyxigt hotellmanér sovrum och badrum ensuite. Det är ett exklusivt badrum, och väggarna och golvet pryds av Calcatta marmor. I duschhörnan finns en platsbyggd sittbänk, och takduschen och handmunstycket kommer liksom handfatsblandaren från Tapwell. All badrumsarmatur är inbyggd i väggen och tvättmaskin infälld i den snygga skåpinredningen som kommer från Superfront.

Hall
Den välkomnande hallen, som badar i ljus, är möblerbar och utmärkta förvaringsmöjligheter erbjuds i form av fyra inbyggda garderober med vita dörrar. Hallens väggar är målade i mörkgrått, och taket ramas in av gipsstuckatur.

Planskiss

Planskiss

Alternativ planskiss

Alternativ planskiss

Ägandeform:
Bostadsrätt - Lägenhet
Kommun:
Göteborg
Stad:
Göteborg
Område:
Linné
Postnummer:
413 09
Rum:
3 rok
Boarea:
84 Kvm Enligt föreningen
Lägenhetsnr:
32
Tillträde:
Enligt överenskommelse
Byggnadsår:
1907
Förråd:
Bostadsrättsinnehavaren nyttjar ett förråd om ca 2 kvm.
Avgift:
3 509 kr
Ingår i avgiften:
Värme, Vatten, Kabel-TV
Andelstal, förening:
3.6706 %
Energistatus:
Utförd
Energiprestanda:
112 kWh/Kvm och år
El:
250 kr/mån
Försäkring:
200 kr/mån
Driftskostnader totalt:
450 kr/mån
Förening:
Brf Saltbacken
Org.nr:
7696089411
Övrigt

Medlemmarna nyttjar gemensamt en fin innergård med utemöbler och grillplats.

Lägenheten är registrerad som 2 rum och kök i lägenhetsregistret. 
I lägenhetsregistret är lägenheten registrerad som 84 kvm boarea. När nuvarande bostadsrättsinnehavare förvärvade lokalen inför ombyggnationen var arean uppätt till 51 kvm boarea och 33 kvm biarea, dock med en annorlunda disposition än idag. 

Brf Saltbacken är en gemytlig förening med optimalt läge mitt i Nordhemsbacken. Fastigheten Olivedal 7:4 bebyggdes i början av 1900-talet och utgörs av tre flerbostadshus i sten, adress Nordhemsgatan 63 samt Övre Majorsgatan 8. Föreningen bildades 2011.

Föreningen upplåter totalt 38 st lägenheter, varav 32 st med bostadsrätt och 6 st med hyresrätt. Hyresrätterna innebär en dold tillgäng för föreningen. Allteftersom hyresgästerna flyttar vidarekrymper föreningens reversskuld till Wallenstam.

Ekonomi
Föreningen har nyligen ombildat lokaler till bostadsrätter. Man genomförde även 2016 en omvandling av råvindsyta till nya lägenheter. Projektet med att bygga sju nya vindslägenheter färdigställdes 2016 och gav goda intäkter till föreningen.

Ombildningen av hyreslokalerna samt försäljning av råvind har stärkt kassan och innebär i förlängningen fler betalande medlemmar, föreningen valde även att amortera ca 4,5 mnkr under våren 2016. Per utgången av 2016 hade föreningen lån på 5 296 kr/kvm.

I dagsläget finns inga planerade eller beslutade avgiftsändringar. Från och med 1 juli 2016 sänktes avgifterna för samtliga bostadsrättslägenheter med ca 20%.

Renoveringar
År 1979 genomfördes stamrenovering (dessa har normalt en teknisk livslängd på ca 50-60 år). På senare år har omfattande renoveringar genomförts. Under 2010 renoverades tak, fasad och 2012 gick man igenom värmesystemet i hela fastigheten. Trapphusen har nyligen renoverats och i samband med det valde man att installera nya säkerhetsdörrar. Dränering har gjorts och innergården har renoverats. I samarbete med en trädgårdsarkitekt har man skapat en trivsam oas för föreningens medlemmar. Man har även byggt ett modernt sophus med all idag genomförbar återvinning.
Under 2016 har man bl.a. utfört följande:
Samtliga portar samt dörrar in mot gården, och alla dörrar ut mot Övre majorsgatan och Nordhemsgatan byttes.
Elerktroniska kodlås installerades
Förbättring av några av hyresrätterna (vitvaror och badrum)
Elcyklar till gemensam elcykelpool köptes in
Uppdaterat underhållsplan
Förbättrat husets avrinning (nya stuprör, elslingor och snörasskydd)
Påbörjade arbetet med föreningens brandskyddsplan
5 vindslägenheter har byggtsoch sålts av 4D, ytterligare två lägenheter har sålts under Q1 2017.

Planerat underhåll:
Enligt underhållsplanen planeras målning av fasad och fönster till 2018. Beslut om detta är dock ej taget ännu. Föreningen följer en långsiktig underhållsplan där de exakta årtalen för åtgärder kan justeras för att passa med andra åtgärder.


Gemensamma utrymmen
Innergården är efter avslutad renovering en gemytlig plats för medlemmarna att nyttja. Här finns goda umgängesytor via den nyanlagda terrassen och den trevliga pergolan. Vacker stenbeläggning samt grannfastighetens porlande fontän skapar en inbjudande atmosfär. Tillgång till flera sittgrupper samt grill. Via innergården finns även möjlighet till cykeluppställning.

Tillgång till en uppdaterad tvättstuga. Här finns två tvättmaskiner, torktumlare samt torkrum. Enligt de boende ska tillgängligheten vara god. Nyligen utbytt maskinpark.

Förvaltare
Ekonomisk förvaltning samt lägenhetsförteckning sköts av Fastighetspartner AB och fastighetsskötsel med bland annat trappstädning sköts av TJG Service.

Försäkring
Fastigheterna ä fullvärdesförsäkrade hos försäkringsbolaget Gjensidige.

Parkering
Möjlighet till boendeparkering i området, detta till en kostnad av 635 kr/månad (www.trafikkontoret.goteborg.se). Det finns även möjlighet till parkeringsplats i närliggande garage (separat, extern kö).

Kabel-TV
Grundutbudet från Comhem ingår i avgiften. Önskas digital-TV/utökat utbud regleras detta via enskilda abonnemang gentemot leverantören.

Bredband
Via Bredbandsbolaget eller comhem.

Juridisk person
Juridisk person beviljas ej medlemskap i föreningen om inte särskild grund föreligger. Varje enskilt fall prövas separat av styrelsen.

Övrigt:
Föreningen har nyligen investerat i en egen elcykelpool som kan användas av föreningens medlemmar.


Ovanstående information grundas på information från föreningens kontaktperson samt senaste årsredovisningen. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Stil
Sekelskiftesstil
Under 1890-talet mattades byggandet av efter 1880-talets överhettade byggboom. De nya husen inspirerades av historisk byggtradition och det blev populärt att använda äkta material. Byggandet var också inriktat på mer exklusiva lägenheter. Husens byggherrar ritade ofta husen själva och blandade inte sällan olika epokers arkitektoniska element i en och samma fasad. Denna stil kallas sekelskiftesstil – trots att den har sitt ursprung på 1890-talet och även löpte ett tiotal år in på nästa århundrade.

Hörnhuset på Nordhemsgatan 63/Övre Majorsgatan 8 uppfördes 1907. Det ritades av arkitekt Einar Ohlsson och är i tidstypisk stil med gatufasader i puts och tegel. Innergården har totalrenoverats, och i samband med detta lät man bygga en stor och inbjudande terrass med grillplats. Det är en mycket stabil bostadsrättsförening, och sommaren 2016 sänktes månadsavgiften med 20 procent.

Läget är perfekt, och i Linné myllrar det av kaféer och restauranger med soliga uteserveringar. Strax söderut breder Slottsskogen, göteborgarnas egen Hyde Park, ut sig och det är även nära till Botaniska Trädgården och Änggårdsbergens storslagna natur. Närservicen är den bästa tänkbara och i stadsdelen hittar man förutom större mataffärer även saluhall och spännande speceributiker med ekologiska sortiment. Dessutom är det enkelt ta sig till andra delar av staden, och Linnégatans hållplatser trafikeras av flera spårvagns- och busslinjer med täta turer.

Vardagsrum
Vardagsrummet är lägenhetens hjärta, och eleganta pardörrar öppnar och skiljer av mot sovrummet och hallen. Rummet bjuder in till umgänge, och det finns gott om plats för en stor soffgrupp. Väggarna är målade i ljusgrått, och liksom i övriga lägenheten är golvet i vitlaserat massivt trä.

Matsal
Från vardagsrummet når man även matsalen och köket, vilka ligger i fil med pardörrar emellan. I matsalen finns det plats för att duka upp till stora middagar i goda vänners lag, och den inbyggda vinkylen håller vinflaskorna i perfekt temperatur. Väggarna är målade i ljusgrått, och taket ramas in av gipsstuckatur.

Kök
Köket har plats för ett stort matbord, och det är även rejält tilltaget med bänkyta och förvaring. Bänkskivorna och stänkskydden är i ljus marmorerad komposit, och skåpen har snygga luckor och lådor från Superfront. Den stilrena köksblandaren kommer från Tapwells kollektion ”White Gold”. Ugnen, micron och fläkten är i rostfri design medan kylen/frysen är integrerad i skåpinteriören. Kökets väggar är målade i ljusgrått.

Sovrum
Sovrummet rymmer lätt och ledigt en dubbelsäng med nattduksbord, och de inbyggda garderoberna sväljer allt i klädväg. Garderoberna har vita dörrar, och rummets väggar är målade i mörkgrått.

Badrum
Lägenheten har på lyxigt hotellmanér sovrum och badrum ensuite. Det är ett exklusivt badrum, och väggarna och golvet pryds av Calcatta marmor. I duschhörnan finns en platsbyggd sittbänk, och takduschen och handmunstycket kommer liksom handfatsblandaren från Tapwell. All badrumsarmatur är inbyggd i väggen och tvättmaskin infälld i den snygga skåpinredningen som kommer från Superfront.

Hall
Den välkomnande hallen, som badar i ljus, är möblerbar och utmärkta förvaringsmöjligheter erbjuds i form av fyra inbyggda garderober med vita dörrar. Hallens väggar är målade i mörkgrått, och taket ramas in av gipsstuckatur.

Boka visning

Planskiss

Planskiss

Alternativ planskiss

Alternativ planskiss

Ägandeform:
Bostadsrätt - Lägenhet
Kommun:
Göteborg
Stad:
Göteborg
Område:
Linné
Postnummer:
413 09
Rum:
3 rok
Boarea:
84 Kvm Enligt föreningen
Lägenhetsnr:
32
Tillträde:
Enligt överenskommelse
Byggnadsår:
1907
Förråd:
Bostadsrättsinnehavaren nyttjar ett förråd om ca 2 kvm.
Avgift:
3 509 kr
Ingår i avgiften:
Värme, Vatten, Kabel-TV
Andelstal, förening:
3.6706 %
Energistatus:
Utförd
Energiprestanda:
112 kWh/Kvm och år
El:
250 kr/mån
Försäkring:
200 kr/mån
Driftskostnader totalt:
450 kr/mån
Förening:
Brf Saltbacken
Org.nr:
7696089411
Övrigt

Medlemmarna nyttjar gemensamt en fin innergård med utemöbler och grillplats.

Lägenheten är registrerad som 2 rum och kök i lägenhetsregistret. 
I lägenhetsregistret är lägenheten registrerad som 84 kvm boarea. När nuvarande bostadsrättsinnehavare förvärvade lokalen inför ombyggnationen var arean uppätt till 51 kvm boarea och 33 kvm biarea, dock med en annorlunda disposition än idag. 

Brf Saltbacken är en gemytlig förening med optimalt läge mitt i Nordhemsbacken. Fastigheten Olivedal 7:4 bebyggdes i början av 1900-talet och utgörs av tre flerbostadshus i sten, adress Nordhemsgatan 63 samt Övre Majorsgatan 8. Föreningen bildades 2011.

Föreningen upplåter totalt 38 st lägenheter, varav 32 st med bostadsrätt och 6 st med hyresrätt. Hyresrätterna innebär en dold tillgäng för föreningen. Allteftersom hyresgästerna flyttar vidarekrymper föreningens reversskuld till Wallenstam.

Ekonomi
Föreningen har nyligen ombildat lokaler till bostadsrätter. Man genomförde även 2016 en omvandling av råvindsyta till nya lägenheter. Projektet med att bygga sju nya vindslägenheter färdigställdes 2016 och gav goda intäkter till föreningen.

Ombildningen av hyreslokalerna samt försäljning av råvind har stärkt kassan och innebär i förlängningen fler betalande medlemmar, föreningen valde även att amortera ca 4,5 mnkr under våren 2016. Per utgången av 2016 hade föreningen lån på 5 296 kr/kvm.

I dagsläget finns inga planerade eller beslutade avgiftsändringar. Från och med 1 juli 2016 sänktes avgifterna för samtliga bostadsrättslägenheter med ca 20%.

Renoveringar
År 1979 genomfördes stamrenovering (dessa har normalt en teknisk livslängd på ca 50-60 år). På senare år har omfattande renoveringar genomförts. Under 2010 renoverades tak, fasad och 2012 gick man igenom värmesystemet i hela fastigheten. Trapphusen har nyligen renoverats och i samband med det valde man att installera nya säkerhetsdörrar. Dränering har gjorts och innergården har renoverats. I samarbete med en trädgårdsarkitekt har man skapat en trivsam oas för föreningens medlemmar. Man har även byggt ett modernt sophus med all idag genomförbar återvinning.
Under 2016 har man bl.a. utfört följande:
Samtliga portar samt dörrar in mot gården, och alla dörrar ut mot Övre majorsgatan och Nordhemsgatan byttes.
Elerktroniska kodlås installerades
Förbättring av några av hyresrätterna (vitvaror och badrum)
Elcyklar till gemensam elcykelpool köptes in
Uppdaterat underhållsplan
Förbättrat husets avrinning (nya stuprör, elslingor och snörasskydd)
Påbörjade arbetet med föreningens brandskyddsplan
5 vindslägenheter har byggtsoch sålts av 4D, ytterligare två lägenheter har sålts under Q1 2017.

Planerat underhåll:
Enligt underhållsplanen planeras målning av fasad och fönster till 2018. Beslut om detta är dock ej taget ännu. Föreningen följer en långsiktig underhållsplan där de exakta årtalen för åtgärder kan justeras för att passa med andra åtgärder.


Gemensamma utrymmen
Innergården är efter avslutad renovering en gemytlig plats för medlemmarna att nyttja. Här finns goda umgängesytor via den nyanlagda terrassen och den trevliga pergolan. Vacker stenbeläggning samt grannfastighetens porlande fontän skapar en inbjudande atmosfär. Tillgång till flera sittgrupper samt grill. Via innergården finns även möjlighet till cykeluppställning.

Tillgång till en uppdaterad tvättstuga. Här finns två tvättmaskiner, torktumlare samt torkrum. Enligt de boende ska tillgängligheten vara god. Nyligen utbytt maskinpark.

Förvaltare
Ekonomisk förvaltning samt lägenhetsförteckning sköts av Fastighetspartner AB och fastighetsskötsel med bland annat trappstädning sköts av TJG Service.

Försäkring
Fastigheterna ä fullvärdesförsäkrade hos försäkringsbolaget Gjensidige.

Parkering
Möjlighet till boendeparkering i området, detta till en kostnad av 635 kr/månad (www.trafikkontoret.goteborg.se). Det finns även möjlighet till parkeringsplats i närliggande garage (separat, extern kö).

Kabel-TV
Grundutbudet från Comhem ingår i avgiften. Önskas digital-TV/utökat utbud regleras detta via enskilda abonnemang gentemot leverantören.

Bredband
Via Bredbandsbolaget eller comhem.

Juridisk person
Juridisk person beviljas ej medlemskap i föreningen om inte särskild grund föreligger. Varje enskilt fall prövas separat av styrelsen.

Övrigt:
Föreningen har nyligen investerat i en egen elcykelpool som kan användas av föreningens medlemmar.


Ovanstående information grundas på information från föreningens kontaktperson samt senaste årsredovisningen. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Stil
Sekelskiftesstil
Under 1890-talet mattades byggandet av efter 1880-talets överhettade byggboom. De nya husen inspirerades av historisk byggtradition och det blev populärt att använda äkta material. Byggandet var också inriktat på mer exklusiva lägenheter. Husens byggherrar ritade ofta husen själva och blandade inte sällan olika epokers arkitektoniska element i en och samma fasad. Denna stil kallas sekelskiftesstil – trots att den har sitt ursprung på 1890-talet och även löpte ett tiotal år in på nästa århundrade.
Linnégatan

Linnégatan

Linnégatan

Linnégatan

Saluhallen Briggen i närheten

Saluhallen Briggen i närheten

Foto: Anders Bergstedt

Foto: Anders Bergstedt