Eklandagatan 38 | 3 rok, 78 Kvm

Opolerad funkispärla med balkong och stort ljusinsläpp

En karaktärsfull hörntrea med högt i tak, spännande vinklar, eftermiddagssolig balkong och härligt ljusinsläpp från stora fönster i tre väderstreck. Från köket och det ena sovrummet har man utsikt över Carlanderska Parken. Lägenheten, som varit i samma familjs ägo sedan huset byggdes 1936, är synnerligen välbevarad och de fina originaldetaljerna – köksinredning, stavparkett, spegeldörrar, fönster, kalkstensfönsterbänkar, gjutjärnsradiatorer med mera – ger en mycket charmig inramning. Ett större renoveringsbehov föreligger, och här finns chansen att sätta sin egen prägel när det gäller färgval med mera. Det helkaklade badrummet, totalrenoverat i samband med stambytet 2000, är dock i fräscht skick.


Mathilda Cedergren

Ansvarig Mäklare

Mathilda Cedergren

072-741 54 16

mathilda@stadshem.se

Bostadsfakta

Adress: Eklandagatan 38

Område: Johanneberg

Byggnadsår: 1936

Rum: 3 rok

Boarea: 78 Kvm

Våning: 2 av 6 (hiss finns)

Avgift: 3 715 kr inkl Värme, Vatten, Kabel-TV, bredband

Pris: 3 475 000 kr Utgångspris

Hörnhuset på Gyllenkrooksgatan 1/Eklandagatan 38 uppfördes 1936 i funkisstil efter ritningar av arkitekt Daniel Pehrsson. Huset ingår i ett så kallat storgårdskvarter, och på föreningens del av den stora innergården finns det planteringar och cykelparkering. På husets tak finns en gemensam terrass med kvällssol och hänförande utsikt över gården och takåsarna. Trapphusen har renoverats i år, och i samband med detta fick lägenheterna nya säkerhetsdörrar. Även tvättstugan är nyrenoverad. Det är en stabil och välskött förening med god ekonomi, och bredband ingår i den relativt låga avgiften.

Läget är perfekt och samtidigt som lugnet råder i grannskapet finns Avenyns puls, Södra vägens restaurangliv, evenemangsstråkets upplevelser och Korsvägens kommunikationer inom kort gångavstånd. Alldeles intill huset breder Carlanderska Parken ut sig, och det är även nära till Näckrosdammens grönska.

Närservicen är god och det tar bara någon minut att gå till Willys på Utlandagatan. Utlandagatans busshållplats trafikeras av linje 52 och Getebergsängs spårvagnshållplats, ett stenkast från lägenheten, av linje 2 och 4. Boendeparkering gäller i området, och på Gyllenkrooksgatan 10 har Ernst Rosén ett garage där det eventuellt kan finnas ledig plats.

Vardagsrum
Vardagsrummet är ett stort och lättmöblerat hörnrum med härligt ljusinsläpp. Pardörrar leder ut till lägenhetens balkong där man njuter av eftermiddagssolen och utsikten över omgivningen. Väggarna är tapetserade och golvet pryds av fiskbensmönstrad originalparkett.

Kök
Köket är både charmigt och välplanerat, och de platsbyggda originalskåpen erbjuder förvaring från golv till tak. I serveringsgången mellan köket och hallen finns ett fint serveringsskåp. Den ljusa och trivsamma matplatsen vid fönstret, varifrån man har utsikt över parken, rymmer ett matbord för fyra personer. Köket har vitmålade väggar och golvet är belagt med plastmatta.

Alternativ planlösning
Det finns möjlighet att byta plats på köket och det intilliggande sovrummet, samt ta ner väggen mot vardagsrummet för att skapa en öppen, luftig och social planlösning. Detta har gjorts med mycket lyckat resultat i en av grannlägenheterna (se alternativ planritning).

Sovrum I och II
Lägenheten har två sovrum, varav det ena nås från både vardagsrummet och hallen. Goda förvaringsmöjligheter erbjuds i form av inbyggda originalgarderober, en i vartdera rummet. Väggarna är tapetserade och golven belagda med plastmatta.

Inre hall
Den stora inre hallen är ett trivsamt extrarum som med fördel kan inredas som ett hemmabibliotek med skrivbord, läsfåtölj och bokhyllor. Väggarna är tapetserade och fiskbensparkett löper tröskelfritt genom öppningen mot vardagsrummet.

Tambur
Den avlånga tamburen har två inbyggda originalgarderober, och bredvid ytterdörren finns en avhängningshörna med tidstypisk hatthylla. Tamburens väggar är tapetserade och golvet belagt med originalparkett i trestav.

Badrum
Badrummet, totalrenoverat i samband med stambytet år 2000, inrymmer dusch, handfat, spegelskåp, handdukstork och WC. Väggarna är helkaklade och golvet belagt med klinker.

Alternativ planskiss

Alternativ planskiss

Ägandeform:
Bostadsrätt - Lägenhet
Kommun:
Göteborg
Stad:
Göteborg
Område:
Johanneberg
Postnummer:
412 82
Rum:
3 rok
Varav sovrum:
2
Boarea:
78 Kvm SS 21054:2009
Lägenhetsnr:
B035
Byggnadstyp:
Flerfamiljshus i funkisstil
Byggnadsår:
1936
Fönster:
2-glas
Förråd:
Vindsförråd och källarförråd
Uppvärmning:
Fjärrvärme
Avgift:
3 715 kr
Ingår i avgiften:
Värme, Vatten, Kabel-TV, bredband
Andelstal, förening:
3.2823 %
Energistatus:
Utförd
Energiprestanda:
173 kWh/Kvm och år
El:
125 kr/mån
Försäkring:
125 kr/mån
Driftskostnader totalt:
250 kr/mån
Driftskostnader kommentar:
Upppskattad uppgift.
Förening:
Brf Gylleneken
Org.nr:
716444-1011

Brf Gylleneken är en trevlig bostadsrättsförening, belägen på en hörnfastighet alldeles intill Carlandersparken. Huset uppfördes 1936 i funkisstil efter ritningar av arkitekt Daniel Pehrsson och fastigheten förvärvades 1992. 

Antal lägenheter/lokaler
Föreningen upplåter 42 lägenheter med bostadsrätt samt två lägenheter, två lokaler och tre garage med hyresrätt. 

Tomträtt
Föreningen äger sin egen mark och påverkas ej av eventuellt höjda tomträttsavgälder. 

Förvaltare
Opalen Fastighets Förvaltning AB 

Renovering
Fastigheten är i mycket gott skick och föreningen följer en underhållsplan. Genomförda större reparations- och underhållsarbeten sedan 1998:

2017: Byte till säkerhetsdörrar till samtliga lägenheter, uppfräschning av trapphus på Gyllenkrooksgatan, renovering av trapphus på Eklandagatan, renovering av tvättstugan.

2016: Infodring av dag- och spillvattenledningar i bottenplattan (planeras ske under sommaren), belysning på vind, källare, tvättstuga samt takterrasser ska ses över samt brandöversyn av fastigheten.

2015: OVK besiktning, Hissrenovering Gyllenkrooksgatan, Spolning avloppsstammar.

2014: Taköversyn, taksäkerhet, snörasskydd, Hissrenovering Eklandagatan, Fastighetsbesiktning med upprättande av underhållsplan, Nya dörrar till takterrasserna.

2013: Takterrass Gyllenkrooksgatan, vattenläcka, Installation av bredband (fiber), Installation brandvarnare.

2012: Miljörum, Cykelförvaring, Stensättning/rabatter, Uppfräschning Eklandagatan, Målning portar, ny belysning, Piskbalkonger/takterrasser.

2011: Pannrum, Trapphus Gyllenkroksgatan, Torkrum - ny avfuktare.

2010: Piskbalkong, läcka.

2009: OVK besiktning 2009.

2008: Uppfräschning tvättstuga, Uppfräschning trädgård.

2007/2008: Omläggning tak.

2005: Trapphus Eklandagatan.

2004: Nya dörrar och fönster.

2000: Stammar VA/el

1998: Balkonger 1998. 

Kommande renoveringar
2017: Besiktning/kontroll av balkonger 

Ekonomi
Gylleneken är en lågt belånad bostadsrättförening med välskött fastighet. Man har idag lån på ca 6,3 Mkr. De två kvarvarande hyresrätterna utgör en sk dold tillgång och kapitalet kommer att tillfalla föreningen den dag de säljs. Årsskiftet 2015/2016 höjdes avgifterna med 10 %, vilket är första höjningen föreningen har gjort på 10 år. 

Andrahandsuthyrning
Föreningen följer hyresrättslagen och beviljar andrahandsuthyrning om beaktansvärda skäl föreligger. Ansökan skall ske skriftligen till styrelsen. En stadgeändring genomfördes 2015 vilket möjliggör för föreningen att ta ut en avgift av bostadsrättsinnehavaren vid uthyrning i andra hand. 

Tvättstuga
Tvättstugan är belägen i entréplan och nås från Eklandagatan 38. Den renoverades 2017 och själva tvättrummet är utrustat med två tvättmaskiner och en torktumlare. Det finns även torkrum och mangelrum. Det finns fyra bokningsbara tider per dag och en tid där "först till kvarn"-principen gäller. 

Försäkring
Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Länsförsäkringar. Föreningen har tecknat en bostadsrättsförsäkring för samtliga medlemmar, vilket innebär att man själv inte behöver ha bostadsrättstillägg i den egna hemförsäkringen. 

Trappstädning
Trappstädningen är lagd på entreprenad och således ingenting de boende själva behöver utföra. 

Parkering
Föreningens tre garage varierar i hyra (cirka 1 000 kr/månad) och är endast för uthyrning till de boende i huset. Kösystem tillämpas ej utan föreningen meddelar då ett garage är ledigt. Om flera sökande är intresserade av samma garage får den som bott längst i föreningen hyra. Inga garage lediga för tillfället. Boendeparkering gäller på gatorna i området (ca 430 kr/mån). 

Kabel-TV
Grundutbudet (16 kanaler) från Bredbandsbolaget ingår i avgiften. 

Bredband
Via Bredbandsbolaget ingår i avgiften. Även ip-telefoni. 

Gemensamma utrymmen
De boende förfogar över cykelrum och takterrasser. Dessutom planerar föreningen att göra om det gamla pannrummet till hobby- och snickarrum. 

Juridisk person
Juridisk person godkänns ej som medlem. 

Besök gärna föreningens utförliga hemsida för mer information:
http://gylleneken.se

Hörnhuset på Gyllenkrooksgatan 1/Eklandagatan 38 uppfördes 1936 i funkisstil efter ritningar av arkitekt Daniel Pehrsson. Huset ingår i ett så kallat storgårdskvarter, och på föreningens del av den stora innergården finns det planteringar och cykelparkering. På husets tak finns en gemensam terrass med kvällssol och hänförande utsikt över gården och takåsarna. Trapphusen har renoverats i år, och i samband med detta fick lägenheterna nya säkerhetsdörrar. Även tvättstugan är nyrenoverad. Det är en stabil och välskött förening med god ekonomi, och bredband ingår i den relativt låga avgiften.

Läget är perfekt och samtidigt som lugnet råder i grannskapet finns Avenyns puls, Södra vägens restaurangliv, evenemangsstråkets upplevelser och Korsvägens kommunikationer inom kort gångavstånd. Alldeles intill huset breder Carlanderska Parken ut sig, och det är även nära till Näckrosdammens grönska.

Närservicen är god och det tar bara någon minut att gå till Willys på Utlandagatan. Utlandagatans busshållplats trafikeras av linje 52 och Getebergsängs spårvagnshållplats, ett stenkast från lägenheten, av linje 2 och 4. Boendeparkering gäller i området, och på Gyllenkrooksgatan 10 har Ernst Rosén ett garage där det eventuellt kan finnas ledig plats.

Vardagsrum
Vardagsrummet är ett stort och lättmöblerat hörnrum med härligt ljusinsläpp. Pardörrar leder ut till lägenhetens balkong där man njuter av eftermiddagssolen och utsikten över omgivningen. Väggarna är tapetserade och golvet pryds av fiskbensmönstrad originalparkett.

Kök
Köket är både charmigt och välplanerat, och de platsbyggda originalskåpen erbjuder förvaring från golv till tak. I serveringsgången mellan köket och hallen finns ett fint serveringsskåp. Den ljusa och trivsamma matplatsen vid fönstret, varifrån man har utsikt över parken, rymmer ett matbord för fyra personer. Köket har vitmålade väggar och golvet är belagt med plastmatta.

Alternativ planlösning
Det finns möjlighet att byta plats på köket och det intilliggande sovrummet, samt ta ner väggen mot vardagsrummet för att skapa en öppen, luftig och social planlösning. Detta har gjorts med mycket lyckat resultat i en av grannlägenheterna (se alternativ planritning).

Sovrum I och II
Lägenheten har två sovrum, varav det ena nås från både vardagsrummet och hallen. Goda förvaringsmöjligheter erbjuds i form av inbyggda originalgarderober, en i vartdera rummet. Väggarna är tapetserade och golven belagda med plastmatta.

Inre hall
Den stora inre hallen är ett trivsamt extrarum som med fördel kan inredas som ett hemmabibliotek med skrivbord, läsfåtölj och bokhyllor. Väggarna är tapetserade och fiskbensparkett löper tröskelfritt genom öppningen mot vardagsrummet.

Tambur
Den avlånga tamburen har två inbyggda originalgarderober, och bredvid ytterdörren finns en avhängningshörna med tidstypisk hatthylla. Tamburens väggar är tapetserade och golvet belagt med originalparkett i trestav.

Badrum
Badrummet, totalrenoverat i samband med stambytet år 2000, inrymmer dusch, handfat, spegelskåp, handdukstork och WC. Väggarna är helkaklade och golvet belagt med klinker.

Boka visning

Alternativ planskiss

Alternativ planskiss

Ägandeform:
Bostadsrätt - Lägenhet
Kommun:
Göteborg
Stad:
Göteborg
Område:
Johanneberg
Postnummer:
412 82
Rum:
3 rok
Varav sovrum:
2
Boarea:
78 Kvm SS 21054:2009
Lägenhetsnr:
B035
Byggnadstyp:
Flerfamiljshus i funkisstil
Byggnadsår:
1936
Fönster:
2-glas
Förråd:
Vindsförråd och källarförråd
Uppvärmning:
Fjärrvärme
Avgift:
3 715 kr
Ingår i avgiften:
Värme, Vatten, Kabel-TV, bredband
Andelstal, förening:
3.2823 %
Energistatus:
Utförd
Energiprestanda:
173 kWh/Kvm och år
El:
125 kr/mån
Försäkring:
125 kr/mån
Driftskostnader totalt:
250 kr/mån
Driftskostnader kommentar:
Upppskattad uppgift.
Förening:
Brf Gylleneken
Org.nr:
716444-1011

Brf Gylleneken är en trevlig bostadsrättsförening, belägen på en hörnfastighet alldeles intill Carlandersparken. Huset uppfördes 1936 i funkisstil efter ritningar av arkitekt Daniel Pehrsson och fastigheten förvärvades 1992. 

Antal lägenheter/lokaler
Föreningen upplåter 42 lägenheter med bostadsrätt samt två lägenheter, två lokaler och tre garage med hyresrätt. 

Tomträtt
Föreningen äger sin egen mark och påverkas ej av eventuellt höjda tomträttsavgälder. 

Förvaltare
Opalen Fastighets Förvaltning AB 

Renovering
Fastigheten är i mycket gott skick och föreningen följer en underhållsplan. Genomförda större reparations- och underhållsarbeten sedan 1998:

2017: Byte till säkerhetsdörrar till samtliga lägenheter, uppfräschning av trapphus på Gyllenkrooksgatan, renovering av trapphus på Eklandagatan, renovering av tvättstugan.

2016: Infodring av dag- och spillvattenledningar i bottenplattan (planeras ske under sommaren), belysning på vind, källare, tvättstuga samt takterrasser ska ses över samt brandöversyn av fastigheten.

2015: OVK besiktning, Hissrenovering Gyllenkrooksgatan, Spolning avloppsstammar.

2014: Taköversyn, taksäkerhet, snörasskydd, Hissrenovering Eklandagatan, Fastighetsbesiktning med upprättande av underhållsplan, Nya dörrar till takterrasserna.

2013: Takterrass Gyllenkrooksgatan, vattenläcka, Installation av bredband (fiber), Installation brandvarnare.

2012: Miljörum, Cykelförvaring, Stensättning/rabatter, Uppfräschning Eklandagatan, Målning portar, ny belysning, Piskbalkonger/takterrasser.

2011: Pannrum, Trapphus Gyllenkroksgatan, Torkrum - ny avfuktare.

2010: Piskbalkong, läcka.

2009: OVK besiktning 2009.

2008: Uppfräschning tvättstuga, Uppfräschning trädgård.

2007/2008: Omläggning tak.

2005: Trapphus Eklandagatan.

2004: Nya dörrar och fönster.

2000: Stammar VA/el

1998: Balkonger 1998. 

Kommande renoveringar
2017: Besiktning/kontroll av balkonger 

Ekonomi
Gylleneken är en lågt belånad bostadsrättförening med välskött fastighet. Man har idag lån på ca 6,3 Mkr. De två kvarvarande hyresrätterna utgör en sk dold tillgång och kapitalet kommer att tillfalla föreningen den dag de säljs. Årsskiftet 2015/2016 höjdes avgifterna med 10 %, vilket är första höjningen föreningen har gjort på 10 år. 

Andrahandsuthyrning
Föreningen följer hyresrättslagen och beviljar andrahandsuthyrning om beaktansvärda skäl föreligger. Ansökan skall ske skriftligen till styrelsen. En stadgeändring genomfördes 2015 vilket möjliggör för föreningen att ta ut en avgift av bostadsrättsinnehavaren vid uthyrning i andra hand. 

Tvättstuga
Tvättstugan är belägen i entréplan och nås från Eklandagatan 38. Den renoverades 2017 och själva tvättrummet är utrustat med två tvättmaskiner och en torktumlare. Det finns även torkrum och mangelrum. Det finns fyra bokningsbara tider per dag och en tid där "först till kvarn"-principen gäller. 

Försäkring
Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Länsförsäkringar. Föreningen har tecknat en bostadsrättsförsäkring för samtliga medlemmar, vilket innebär att man själv inte behöver ha bostadsrättstillägg i den egna hemförsäkringen. 

Trappstädning
Trappstädningen är lagd på entreprenad och således ingenting de boende själva behöver utföra. 

Parkering
Föreningens tre garage varierar i hyra (cirka 1 000 kr/månad) och är endast för uthyrning till de boende i huset. Kösystem tillämpas ej utan föreningen meddelar då ett garage är ledigt. Om flera sökande är intresserade av samma garage får den som bott längst i föreningen hyra. Inga garage lediga för tillfället. Boendeparkering gäller på gatorna i området (ca 430 kr/mån). 

Kabel-TV
Grundutbudet (16 kanaler) från Bredbandsbolaget ingår i avgiften. 

Bredband
Via Bredbandsbolaget ingår i avgiften. Även ip-telefoni. 

Gemensamma utrymmen
De boende förfogar över cykelrum och takterrasser. Dessutom planerar föreningen att göra om det gamla pannrummet till hobby- och snickarrum. 

Juridisk person
Juridisk person godkänns ej som medlem. 

Besök gärna föreningens utförliga hemsida för mer information:
http://gylleneken.se

Gemensam takterrass

Gemensam takterrass

En tillbakablick. Eklandagatan.

En tillbakablick. Eklandagatan.

Korsvägen förr i tiden

Korsvägen förr i tiden

Fotograf: Janne Olander

Fotograf: Janne Olander

Område

Johanneberg

Nedre Johanneberg domineras av slutna storgårdskvarter i framförallt tjugotalsklassicistisk stil medan Övre Johanneberg är ett utpräglat funkisområde med fristående huslängor. Längst i söder – Almedal, Fredriksdal med flera – är miljön mer småskalig och bebyggelsen består först och främst av villor och landshövdingehus.

Läs mer om Johanneberg