Kastellgatan 14 | 3 rok, 88.8 Kvm

Sekelskiftestrea med social planlösning och eldningsbar kakelugn

En mycket fin sekelskiftestrea med högt i tak och bevarade originaldetaljer såsom stuckatur, takrosett och kakelugn. Vardagsrummet och köket är i enhet i en stor öppen och luftig planlösning som bjuder in till umgänge i goda vänners lag. Höga fönsterpartier i djupa nischer fyller lägenheten med ljus, och när skymningen väl fallit utgör den eldningsbara kakelugnen en härlig mysfaktor. Skicket är väldigt gott och hela lägenheten, inklusive köket och badrummet, totalrenoverades 2011.


Maria Hamrén

Ansvarig Mäklare

Maria Hamrén

072-713 63 17

maria@stadshem.se

Bostadsfakta

Adress: Kastellgatan 14

Område: Linnéstaden

Byggnadsår: 1907

Rum: 3 rok

Boarea: 88.8 Kvm

Våning: 1 trapp upp ovanför butiksplan (hiss finns)

Avgift: 4 106 kr inkl Värme, Vatten, Kabel-TV

Pris: 4 700 000 kr Utgångspris

Hörnhuset på Kastellgatan 14/Risåsgatan 8 uppfördes 1907. Det är en ekonomiskt stabil bostadsrättsförening som bildades redan 1985, och föreningsarbetet genomsyras av ett stort engagemang. Liksom lägenheten är fastigheten i gott skick och de renoveringar som genomfördes 2013, fasadrenovering samt byte till nya fönster i tidstypisk stil, finansierades genom försäljning av en hyresrätt. På den mysiga innergården finns det grönskande ytor, fina planteringar samt tillgång till grill, och härifrån når man den gemensamma tvättstugan där det inte brukar vara något problem att hitta en ledig tid.

Kastellgatan är en av stadens mest spännande konst- och gallerigator, och då och då ordnas gemensamma vernissager där folk träffas och minglar. Runt hörnet har man såväl sjudande Linnégatan som mysiga Haga, och det är även nära till Slottsskogen, Änggårdsbergen och Botaniska Trädgården.

I kvarteret finns det kemtvätt, skomakare samt flertalet restauranger och butiker. Hos Alvar & Ivars Surdegsbageri (Kastellgatan 11) kan man köpa dagsfärska bröd och bakverk av alla de slag, och på granngatan ligger en italiensk delikatessbutik. Närservicen och kommunikationerna är de bästa tänkbara, och inom ett stenkast har man Hemköp, Ica, Lidl och Willys samt fyra hållplatser som trafikeras av flera olika linjer.

Vardagsrum och kök
Vardagsrummet och köket är i enhet i en öppen och luftig planlösning med härligt ljusinsläpp från tre fönster. Planlösningen bjuder in till umgänge, och det finns gott om plats för en soffgrupp och ett stort matsalsbord. I ett av hörnen ståtar en vacker kakelugn som det går alldeles utmärkt att elda i, och taket pryds av takrosett och stuckatur. Köksväggen är putsad, och mellan fönstren har väggteglet frilagts. I övrigt är väggarna målade i vitt. Ett fint trägolv löper tröskelfritt genom öppningen mot hallen.

I köket finns det gott om bänkyta och den påkostade och extra djupa bänkskivan har specialbeställts från Laga Rostfritt. Den snygga industriblandaren kommer från Tapwell. Det är även väl tilltaget med förvaring, och skåpen har vita släta luckor och lådor. Fläkten (2011), ugnen (2011), mikron (2015) och kylen/frysen (2013) är i rostfri design medan diskmaskinen (2011) är integrerad i skåpinteriören. Induktionshällen (2014) är infälld i bänkskivan. Taket har infällda spottar och högtalare. 

Sovrum I
Eleganta parspegeldörrar öppnar och skiljer av mot det större sovrummet. Här ryms lätt och ledigt en dubbelsäng med nattduksbord, och det finns även plats för att inreda en läs- eller arbetshörna. De rejäla skjutdörrsgarderoberna sväljer allt i klädväg. Golvet är belagt med fiskbensparkett och väggarna målade i vitt med en ljus tapet som fond. Taket ramas in av stuckatur.

Sovrum II
Det andra sovrummet används idag som barnrum, men det passar även bra som kombinerat gästrum/hemmakontor. Ett fint trägolv har lagts in, och väggarna är målade i vitt med en tapet som fond. I ett av hörnen finns en garderob med tvättmaskin.

Badrum
Badrummet, liksom övriga lägenheten totalrenoverat 2011, inrymmer badkar, tvättkommod, spegelskåp, handdukstork och vägghängd WC. Väggarna är helkaklade i vitt och golvet belagt med uppvärmd ljusgrå klinker.

Hall
I den kvadratsmarta hallen erbjuds utmärkta förvaringsmöjligheter i form av garderob och platsbyggda hyllor. Väggarna är målade i vitt, och hallen har samma fina trägolv som vardagsrummet och barnrummet. De infällda takspottarna ger en bra belysning.

 

 

Ägandeform:
Bostadsrätt - Lägenhet
Kommun:
Göteborg
Stad:
Göteborg
Område:
Linnéstaden
Postnummer:
413 07
Rum:
3 rok
Boarea:
88.8 Kvm Enligt förvaltaren
Enligt föreningens lägenhetsförteckning är bostaden en 2:a. Bostaden disponeras dock som en 3:a efter genomförd ombyggnad.
Lägenhetsnr:
12
Tillträde:
Enligt överenskommelse
Byggnadstyp:
Sekelskifteshus
Byggnadsår:
1907
Förråd:
Källarförråd
Uppvärmning:
Fjärrvärme
Avgift:
4 106 kr
Ingår i avgiften:
Värme, Vatten, Kabel-TV
Andelstal, förening:
3.04513 %
Andelstal, ägande:
3.04355 %
Energistatus:
Utförd
Energiprestanda:
112 kWh/Kvm och år
El:
200 kr/mån
Driftskostnader totalt:
200 kr/mån
Driftskostnader kommentar:
Driftskostnaderna är baserade på nuvarande ägares ungefärliga förbrukning, två vuxna och ett barn i hushållet. Hemförsäkring tillkommer.
Förening:
Brf Kastellanen 1
Org.nr:
716408-7459

Med ett optimalt läge intill lummiga Skansberget, finner vi bostadsrättsföreningen Kastellanen 1. Föreningen utgörs av Kommendantsängen 6:1 och finns belägen på hörnet Kastellgatan 14/ Risåsgatan 8.  

Föreningen upplåter 30 lägenheter med bostadsrätt och tre lokaler med hyresrätt. Byggnadens totalyta uppgår till 3 418 kvm, varav 2879 utgör lägenhetsyta och 539 kvm utgör lokalyta. Föreningens fastighet uppfördes 1907 och består av ett flerbostadshus. 

År föreningen förvärvande fastigheten
Fastigheten förvärvades redan 1985.

Genomförda renoveringar
Löpande underhåll har genomförts sedan förvärvet. Man valde att installera en hiss 1983. Under 1984 gjordes rör-och elstambyte. 1999–2000 omputsades fasaden samtidigt byggdes 10 st balkonger. År 2003–2004 grundförstärktes fastigheten. Delar av taket lades om och resterande ytor målades under 2007. Trapphuset renoverades 2007-2008. Under 2010 gjordes innergården om, ett nytt hus för sophantering byggdes med mera. 2011 renoverades föreningens då kvarvarande hyresrätt. Under verksamhetsår 2013 renoverades fasaden, fönster byttes mot nya i äldre tidstypisk stil (de som vetter mot gatan). Dessa renoveringsinsatser finansierades delvis via intäkterna från den sålda hyresrätten. På senare år har även förningen valt att modernisera port- och låssystemet. 2014 genomfördes renovering av fönster mot gården samt renovering av gångpassagen mellan Risåsgatan och innergården. 

Under verksamhetsår 2015 har skador på trapphusen åtgärdats. Under hösten 2015 målades och renoverades trädetaljer och dörrar i nedre delen av fasaden mot gatan. Även mindre löpande underhålls- och renoveringsinsatser genomfördes.  

Under 2016 genomfördes omläggning och målning av takplåt på den del av fastigheten som ligger mot Kastellgatan. Takplåten som vetter mot innergården har låg taklutning och kläddes med rostfri plåt för att säkra mot läckage. Den rostfria plåten målades i samma kulör som resten av taket med mera. 

Kommande underhålls- och renoveringsinsatser omfattar b la dränering och tätning av grund som vetter mot Kastell- och Risåsgatan samt rensning av ventilationskanaler i kök och badrum och installation av spjäll i kökskanaler.

För mer information avseende planerade samt genomförda underhålls- och renoveringsinsatser se föreningens senaste årsredovisning. 


Ekonomi
Kastellanen 1 är en gammal och ekonomiskt stabil förening. Föreningsarbetet genomsyras av ett stort engagemang, styrelsen arbetar kostnadsmedvetet. Hyresintäkterna står för hela (cirka) 25 % av de totala intäkterna. De långfristiga skulderna uppgår totalt till cirka 16,6 msk. Fastighetens taxeringsvärde uppgår till cirka 59,6 msk (2015). I nuläget finns inga beslutade avgiftsförändringar, beslut om eventuella förändringar tas i samband med höstens budgetprocess.         


Föreningens kvarvarande hyresrätt har sålts, köpeskillingen användes i sin helhet till den tidigare nämnda fasadrenoveringen.

Tomträtt
Föreningen äger sin egen mark och påverkas därför inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare
Föreningen tar hjälp av SBC (Sveriges Bostadsrättscentrum) avseende lägenhetsförteckning och ekonomisk förvaltning. Den tekniska förvaltningen sköts av RB Fastighetsservice AB.

Tvättstuga och gemensamhetsutrymmen
Föreningen har en mysig stenbelagd innergård, läget är lugnt och avskilt med grönskande ytor och fina planteringar och växtligheter. Under sommarhalvåret finns här utomhusmöbler och tillgång till grill. Via innergården finns även tillgång till cykeluppställning samt ett soprum med källsortering. 

Föreningens gemensamma tvättstuga nås via gården. Här finns tre tvättmaskiner, två torktumlare, en mangel samt ett torkskåp. Tillgängligheten bedöms vara god av de boende. Tvättiden bokas via ett elektroniskt bokningssystem.  

Andrahandsuthyrning
Föreningen följer hyresnämndens rekommendationer för andrahandsuthyrning och ansökan ställs skriftligen till styrelsen.

Parkering
Boendeparkering finns i området till en kostnad av cirka 650 kr/månad, område M täcker stora delar av innerstaden (www.trafikkontoret.goteborg.se). Därtill finns möjlighet att sätta upp sig på kö i ett av de närliggande parkeringsgaragen.

Försäkring 
Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Länsförsäkringar. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.  

Kabel-TV 
Grundutbudet från Comhem ingår i avgiften.

Bredband
Via Comhem

Juridisk person
Juridisk person beviljas ej medlemskap i föreningen.

Ovanstående information grundas på information från senaste årsredovisningen samt från föreningens kontaktperson 2017-03-16. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Hörnhuset på Kastellgatan 14/Risåsgatan 8 uppfördes 1907. Det är en ekonomiskt stabil bostadsrättsförening som bildades redan 1985, och föreningsarbetet genomsyras av ett stort engagemang. Liksom lägenheten är fastigheten i gott skick och de renoveringar som genomfördes 2013, fasadrenovering samt byte till nya fönster i tidstypisk stil, finansierades genom försäljning av en hyresrätt. På den mysiga innergården finns det grönskande ytor, fina planteringar samt tillgång till grill, och härifrån når man den gemensamma tvättstugan där det inte brukar vara något problem att hitta en ledig tid.

Kastellgatan är en av stadens mest spännande konst- och gallerigator, och då och då ordnas gemensamma vernissager där folk träffas och minglar. Runt hörnet har man såväl sjudande Linnégatan som mysiga Haga, och det är även nära till Slottsskogen, Änggårdsbergen och Botaniska Trädgården.

I kvarteret finns det kemtvätt, skomakare samt flertalet restauranger och butiker. Hos Alvar & Ivars Surdegsbageri (Kastellgatan 11) kan man köpa dagsfärska bröd och bakverk av alla de slag, och på granngatan ligger en italiensk delikatessbutik. Närservicen och kommunikationerna är de bästa tänkbara, och inom ett stenkast har man Hemköp, Ica, Lidl och Willys samt fyra hållplatser som trafikeras av flera olika linjer.

Vardagsrum och kök
Vardagsrummet och köket är i enhet i en öppen och luftig planlösning med härligt ljusinsläpp från tre fönster. Planlösningen bjuder in till umgänge, och det finns gott om plats för en soffgrupp och ett stort matsalsbord. I ett av hörnen ståtar en vacker kakelugn som det går alldeles utmärkt att elda i, och taket pryds av takrosett och stuckatur. Köksväggen är putsad, och mellan fönstren har väggteglet frilagts. I övrigt är väggarna målade i vitt. Ett fint trägolv löper tröskelfritt genom öppningen mot hallen.

I köket finns det gott om bänkyta och den påkostade och extra djupa bänkskivan har specialbeställts från Laga Rostfritt. Den snygga industriblandaren kommer från Tapwell. Det är även väl tilltaget med förvaring, och skåpen har vita släta luckor och lådor. Fläkten (2011), ugnen (2011), mikron (2015) och kylen/frysen (2013) är i rostfri design medan diskmaskinen (2011) är integrerad i skåpinteriören. Induktionshällen (2014) är infälld i bänkskivan. Taket har infällda spottar och högtalare. 

Sovrum I
Eleganta parspegeldörrar öppnar och skiljer av mot det större sovrummet. Här ryms lätt och ledigt en dubbelsäng med nattduksbord, och det finns även plats för att inreda en läs- eller arbetshörna. De rejäla skjutdörrsgarderoberna sväljer allt i klädväg. Golvet är belagt med fiskbensparkett och väggarna målade i vitt med en ljus tapet som fond. Taket ramas in av stuckatur.

Sovrum II
Det andra sovrummet används idag som barnrum, men det passar även bra som kombinerat gästrum/hemmakontor. Ett fint trägolv har lagts in, och väggarna är målade i vitt med en tapet som fond. I ett av hörnen finns en garderob med tvättmaskin.

Badrum
Badrummet, liksom övriga lägenheten totalrenoverat 2011, inrymmer badkar, tvättkommod, spegelskåp, handdukstork och vägghängd WC. Väggarna är helkaklade i vitt och golvet belagt med uppvärmd ljusgrå klinker.

Hall
I den kvadratsmarta hallen erbjuds utmärkta förvaringsmöjligheter i form av garderob och platsbyggda hyllor. Väggarna är målade i vitt, och hallen har samma fina trägolv som vardagsrummet och barnrummet. De infällda takspottarna ger en bra belysning.

 

 

Boka visning

Ägandeform:
Bostadsrätt - Lägenhet
Kommun:
Göteborg
Stad:
Göteborg
Område:
Linnéstaden
Postnummer:
413 07
Rum:
3 rok
Boarea:
88.8 Kvm Enligt förvaltaren
Enligt föreningens lägenhetsförteckning är bostaden en 2:a. Bostaden disponeras dock som en 3:a efter genomförd ombyggnad.
Lägenhetsnr:
12
Tillträde:
Enligt överenskommelse
Byggnadstyp:
Sekelskifteshus
Byggnadsår:
1907
Förråd:
Källarförråd
Uppvärmning:
Fjärrvärme
Avgift:
4 106 kr
Ingår i avgiften:
Värme, Vatten, Kabel-TV
Andelstal, förening:
3.04513 %
Andelstal, ägande:
3.04355 %
Energistatus:
Utförd
Energiprestanda:
112 kWh/Kvm och år
El:
200 kr/mån
Driftskostnader totalt:
200 kr/mån
Driftskostnader kommentar:
Driftskostnaderna är baserade på nuvarande ägares ungefärliga förbrukning, två vuxna och ett barn i hushållet. Hemförsäkring tillkommer.
Förening:
Brf Kastellanen 1
Org.nr:
716408-7459

Med ett optimalt läge intill lummiga Skansberget, finner vi bostadsrättsföreningen Kastellanen 1. Föreningen utgörs av Kommendantsängen 6:1 och finns belägen på hörnet Kastellgatan 14/ Risåsgatan 8.  

Föreningen upplåter 30 lägenheter med bostadsrätt och tre lokaler med hyresrätt. Byggnadens totalyta uppgår till 3 418 kvm, varav 2879 utgör lägenhetsyta och 539 kvm utgör lokalyta. Föreningens fastighet uppfördes 1907 och består av ett flerbostadshus. 

År föreningen förvärvande fastigheten
Fastigheten förvärvades redan 1985.

Genomförda renoveringar
Löpande underhåll har genomförts sedan förvärvet. Man valde att installera en hiss 1983. Under 1984 gjordes rör-och elstambyte. 1999–2000 omputsades fasaden samtidigt byggdes 10 st balkonger. År 2003–2004 grundförstärktes fastigheten. Delar av taket lades om och resterande ytor målades under 2007. Trapphuset renoverades 2007-2008. Under 2010 gjordes innergården om, ett nytt hus för sophantering byggdes med mera. 2011 renoverades föreningens då kvarvarande hyresrätt. Under verksamhetsår 2013 renoverades fasaden, fönster byttes mot nya i äldre tidstypisk stil (de som vetter mot gatan). Dessa renoveringsinsatser finansierades delvis via intäkterna från den sålda hyresrätten. På senare år har även förningen valt att modernisera port- och låssystemet. 2014 genomfördes renovering av fönster mot gården samt renovering av gångpassagen mellan Risåsgatan och innergården. 

Under verksamhetsår 2015 har skador på trapphusen åtgärdats. Under hösten 2015 målades och renoverades trädetaljer och dörrar i nedre delen av fasaden mot gatan. Även mindre löpande underhålls- och renoveringsinsatser genomfördes.  

Under 2016 genomfördes omläggning och målning av takplåt på den del av fastigheten som ligger mot Kastellgatan. Takplåten som vetter mot innergården har låg taklutning och kläddes med rostfri plåt för att säkra mot läckage. Den rostfria plåten målades i samma kulör som resten av taket med mera. 

Kommande underhålls- och renoveringsinsatser omfattar b la dränering och tätning av grund som vetter mot Kastell- och Risåsgatan samt rensning av ventilationskanaler i kök och badrum och installation av spjäll i kökskanaler.

För mer information avseende planerade samt genomförda underhålls- och renoveringsinsatser se föreningens senaste årsredovisning. 


Ekonomi
Kastellanen 1 är en gammal och ekonomiskt stabil förening. Föreningsarbetet genomsyras av ett stort engagemang, styrelsen arbetar kostnadsmedvetet. Hyresintäkterna står för hela (cirka) 25 % av de totala intäkterna. De långfristiga skulderna uppgår totalt till cirka 16,6 msk. Fastighetens taxeringsvärde uppgår till cirka 59,6 msk (2015). I nuläget finns inga beslutade avgiftsförändringar, beslut om eventuella förändringar tas i samband med höstens budgetprocess.         


Föreningens kvarvarande hyresrätt har sålts, köpeskillingen användes i sin helhet till den tidigare nämnda fasadrenoveringen.

Tomträtt
Föreningen äger sin egen mark och påverkas därför inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare
Föreningen tar hjälp av SBC (Sveriges Bostadsrättscentrum) avseende lägenhetsförteckning och ekonomisk förvaltning. Den tekniska förvaltningen sköts av RB Fastighetsservice AB.

Tvättstuga och gemensamhetsutrymmen
Föreningen har en mysig stenbelagd innergård, läget är lugnt och avskilt med grönskande ytor och fina planteringar och växtligheter. Under sommarhalvåret finns här utomhusmöbler och tillgång till grill. Via innergården finns även tillgång till cykeluppställning samt ett soprum med källsortering. 

Föreningens gemensamma tvättstuga nås via gården. Här finns tre tvättmaskiner, två torktumlare, en mangel samt ett torkskåp. Tillgängligheten bedöms vara god av de boende. Tvättiden bokas via ett elektroniskt bokningssystem.  

Andrahandsuthyrning
Föreningen följer hyresnämndens rekommendationer för andrahandsuthyrning och ansökan ställs skriftligen till styrelsen.

Parkering
Boendeparkering finns i området till en kostnad av cirka 650 kr/månad, område M täcker stora delar av innerstaden (www.trafikkontoret.goteborg.se). Därtill finns möjlighet att sätta upp sig på kö i ett av de närliggande parkeringsgaragen.

Försäkring 
Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Länsförsäkringar. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.  

Kabel-TV 
Grundutbudet från Comhem ingår i avgiften.

Bredband
Via Comhem

Juridisk person
Juridisk person beviljas ej medlemskap i föreningen.

Ovanstående information grundas på information från senaste årsredovisningen samt från föreningens kontaktperson 2017-03-16. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Föreningens pampig byggnad på hörnet Kastellgatan/Risåsgatan

Föreningens pampig byggnad på hörnet Kastellgatan/Risåsgatan

Tidstypiskt trapphus

Tidstypiskt trapphus

Grönskan och Skansen kronan intill

Grönskan och Skansen kronan intill

Slottsskogen och Plikta på bekvämt promenadavstånd

Slottsskogen och Plikta på bekvämt promenadavstånd

Alvar och Ivars surdegsbageri på samma gata

Alvar och Ivars surdegsbageri på samma gata

Vackra Linnégatan!

Vackra Linnégatan!

Förr i tiden hörnet Kastell- och Övre Husargatan

Förr i tiden hörnet Kastell- och Övre Husargatan

Område

Linnéstaden

Området kring Långgatorna utgjorde redan vid Göteborgs begynnelse en viktig förstad. Här etablerades flera hamnar där timmer lossades och skeppsmaster tillverkades. 1642 stiftades Masthandelskompaniet med privilegier för handel med master, spiror, sparrar, balkar och bräder. Några årtionden senare bildades ett masthuggargille och tidigt kom förstaden att kallas för Masthugget.

Läs mer om Linnéstaden