Kastellgatan 14 | 2 rok, 61 Kvm

Sekelskiftestvåa med balkong och social planlösning

I en lugn och mysig del av Linné finner vi denna fina sekelskiftestvåa. Den generösa takhöjden skapar en luftig atmosfär, och ljuset strömmar in genom höga fönsterpartier i djupa nischer. Under sommarhalvåret utgör den vackra smidesbalkongen en härlig förlängning av lägenheten, och härifrån har man utsikt över Skansberget och Skansen Kronan. Det är väl tilltaget med sällskapsyta, och vardagsrummet och köket är i enhet i en öppen planlösning som gör det möjlighet att kombinera matlagning med umgänge. Köket har påkostad kvalitetsinredning från tyska Bauformat som sattes in i samband med den omfattande lägenhetsrenoveringen 2006/2007.


Maria Hamrén

Ansvarig Mäklare

Maria Hamrén

072-713 63 17

maria@stadshem.se

Bostadsfakta

Adress: Kastellgatan 14

Område: Linnéstaden

Byggnadsår: 1907

Rum: 2 rok

Boarea: 61 Kvm

Våning: 2 (hiss finns)

Avgift: 3 269 kr inkl Värme, Vatten, Kabel-TV

Pris: 3 450 000 kr Utgångspris

Föreningens pampiga fastighet finns belägen på hörnet Kastellgatan 14/Risåsgatan 8 och uppfördes 1907. Det är en ekonomiskt stabil bostadsrättsförening som bildades redan 1985, och föreningsarbetet genomsyras av ett stort engagemang. Fastigheten är i gott skick, och under senare år har bland annat fasad, balkonger och tak renoverats. Därtill har fönstren mot gatorna bytts ut mot nya i tidstypisk stil.

Det råder en trivsam stämning grannar emellan, och många har bott länge i huset. Titt som tätt anordnas sociala tillställningar på den fina gården där det finns grönytor, planteringar, trädgårdsmöbler och grill. Från gården når man föreningens välutrustade tvättstuga där det inte brukar vara något problem att hitta en ledig tvättid som passar.

Läget är perfekt, och inom ett stenkast har man såväl sjudande Linnégatan som mysiga Haga. Huset ligger granne med grönskande Skansberget, och det är även nära till Slottsskogen, Änggårdsbergen och Botaniska Trädgården.

I kvarteret finns det kemtvätt, skomakare samt flertalet restauranger och butiker. Hos Alvar & Ivars Surdegsbageri (Kastellgatan 11) kan man köpa dagsfärska bröd och bakverk av alla de slag, och på granngatan ligger en italiensk delikatessbutik. Närservicen och kommunikationerna är de bästa tänkbara, och inom kort gångavstånd har man Hemköp, Ica, Lidl, Willys samt fyra hållplatser som trafikeras av flera olika linjer.

 

Vardagsrum, kök och balkong
Vardagsrummet och köket är som nämnts i enhet i en öppen planlösning, och det finns gott om plats för både soffgrupp och matsalsbord. I köket är det väl tilltaget med förvaring och bänkyta, och inredningen kommer från den tyska kvalitetstillverkaren Bauformat. Skåpen har svarta högblanka luckor, och bänkskivorna är i mörkbetsad bok med infälld spishäll och diskho. Hällen, ugnen, fläkten och diskmaskinen kommer från Siemens och är i rostfritt. Den fristående retrodesignade kylen/frysen är av märket Gorenje. Köket och vardagsrummet har plankgolv i massiv mörkvaxad ek, och väggarna är målade i vitt. Taket är besmyckat med takrosett och stuckatur. Ljuset strömmar in genom de höga fönsterpartierna och de helglasade pardörrarna som leder ut till lägenhetens vackra smidesbalkong där man njuter av solen och utsikten över Skansbergets lummiga grönska.

Sovrum och klädkammare
Sovrummet rymmer lätt och ledigt en dubbelsäng, och tack vare läget mot Kastellgatans lugn sover man gott om natten. Utmärkta förvaringsmöjligheter erbjuds i form av en rejäl klädkammare med spegelskjutdörr och hyllsystem. Rummet och klädkammaren har vitmålade väggar, och golven är belagda med parkett.

Badrum
Badrummet är utrustat med dusch, handfat, kommod, spegelskåp, handdukstork och WC. Det är även förberett för installation av tvättmaskin. Väggarna är helkaklade i vitt och golvet belagt med klinker.

Hall
Hallen är välkomnande, och det finns gott om utrymme för jackavhängning och skor. Golvet pryds av elegant granitklinker, och liksom i övriga lägenheten är väggarna målade i vitt.

Ägandeform:
Bostadsrätt - Lägenhet
Kommun:
Göteborg
Stad:
Göteborg
Område:
Linnéstaden
Postnummer:
413 07
Rum:
2 rok
Boarea:
61 Kvm SS 02 10 54
Lägenhetsnr:
15
Tillträde:
Enligt överenskommelse, snabbt tillträde möjligt
Byggnadstyp:
Sekelskifteshus
Byggnadsår:
1907
Förråd:
Källarförråd
Uppvärmning:
Fjärrvärme
Avgift:
3 269 kr
Ingår i avgiften:
Värme, Vatten, Kabel-TV
Andelstal, förening:
2.31783 %
Andelstal, ägande:
2.42299 %
Energistatus:
Utförd
Energiprestanda:
112 kWh/Kvm och år
Förening:
Brf Kastellanen 1
Org.nr:
716408-7459

Med ett optimalt läge intill lummiga Skansberget, finner vi bostadsrättsföreningen Kastellanen 1. Föreningen utgörs av Kommendantsängen 6:1 och finns belägen på hörnet Kastellgatan 14/ Risåsgatan 8.  

Föreningen upplåter 30 lägenheter med bostadsrätt och tre lokaler med hyresrätt. Byggnadens totalyta uppgår till 3 418 kvm, varav 2879 utgör lägenhetsyta och 539 kvm utgör lokalyta. Föreningens fastighet uppfördes 1907 och består av ett flerbostadshus. 

År föreningen förvärvande fastigheten
Fastigheten förvärvades redan 1985.

Genomförda renoveringar
Löpande underhåll har genomförts sedan förvärvet. Man valde att installera en hiss 1983. Under 1984 gjordes rör-och elstambyte. 1999–2000 omputsades fasaden samtidigt byggdes 10 st balkonger. År 2003–2004 grundförstärktes fastigheten. Delar av taket lades om och resterande ytor målades under 2007. Trapphuset renoverades 2007-2008. Under 2010 gjordes innergården om, ett nytt hus för sophantering byggdes med mera. 2011 renoverades föreningens då kvarvarande hyresrätt. Under verksamhetsår 2013 renoverades fasaden, fönster byttes mot nya i äldre tidstypisk stil (de som vetter mot gatan). Dessa renoveringsinsatser finansierades delvis via intäkterna från den sålda hyresrätten. På senare år har även förningen valt att modernisera port- och låssystemet. 2014 genomfördes renovering av fönster mot gården samt renovering av gångpassagen mellan Risåsgatan och innergården. 

Under verksamhetsår 2015 har skador på trapphusen åtgärdats. Under hösten 2015 målades och renoverades trädetaljer och dörrar i nedre delen av fasaden mot gatan. Även mindre löpande underhålls- och renoveringsinsatser genomfördes.  

Under 2016 genomfördes omläggning och målning av takplåt på den del av fastigheten som ligger mot Kastellgatan. Takplåten som vetter mot innergården har låg taklutning och kläddes med rostfri plåt för att säkra mot läckage. Den rostfria plåten målades i samma kulör som resten av taket med mera. Man renoverade och ommålade även fönster mot innergården.  

Kommande underhålls- och renoveringsinsatser omfattar b la dränering och tätning av grund som vetter mot Kastell- och Risåsgatan samt rensning av ventilationskanaler i kök och badrum och installation av spjäll i kökskanaler.

För mer information avseende planerade samt genomförda underhålls- och renoveringsinsatser se föreningens senaste årsredovisning. 


Ekonomi
Kastellanen 1 är en gammal och ekonomiskt stabil förening. Föreningsarbetet genomsyras av ett stort engagemang, styrelsen arbetar kostnadsmedvetet. Hyresintäkterna står för hela (cirka) 25 % av de totala intäkterna. De långfristiga skulderna uppgår totalt till cirka 16,6 msk (2016). Fastighetens taxeringsvärde uppgår till cirka 82,9 msk (2016). I nuläget finns inga beslutade avgiftsförändringar, beslut om eventuella förändringar tas i samband med höstens budgetprocess.         


Föreningens kvarvarande hyresrätt har sålts, köpeskillingen användes i sin helhet till den tidigare nämnda fasadrenoveringen.

Tomträtt
Föreningen äger sin egen mark och påverkas därför inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare
Föreningen tar hjälp av SBC (Sveriges Bostadsrättscentrum) avseende lägenhetsförteckning och ekonomisk förvaltning. Den tekniska förvaltningen sköts av RB Fastighetsservice AB.

Tvättstuga och gemensamhetsutrymmen
Föreningen har en mysig stenbelagd innergård, läget är lugnt och avskilt med grönskande ytor och fina planteringar och växtligheter. Under sommarhalvåret finns här utomhusmöbler och tillgång till grill. Via innergården finns även tillgång till cykeluppställning samt ett soprum med källsortering. 

Föreningens gemensamma tvättstuga nås via gården. Här finns tre tvättmaskiner, två torktumlare, en mangel samt ett torkskåp. Tillgängligheten bedöms vara god av de boende. Tvättiden bokas via ett elektroniskt bokningssystem.  

Andrahandsuthyrning
Föreningen följer hyresnämndens rekommendationer för andrahandsuthyrning och ansökan ställs skriftligen till styrelsen.

Parkering
Boendeparkering finns i området till en kostnad av cirka 650 kr/månad, område M täcker stora delar av innerstaden (www.trafikkontoret.goteborg.se). Därtill finns möjlighet att sätta upp sig på kö i ett av de närliggande parkeringsgaragen.

Försäkring 
Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Länsförsäkringar. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.  

Kabel-TV 
Grundutbudet från Comhem ingår i avgiften.

Bredband
Via Comhem

Juridisk person
Juridisk person beviljas ej medlemskap i föreningen.

Ovanstående information grundas på information från senaste årsredovisningen samt från föreningens kontaktperson. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Föreningens pampiga fastighet finns belägen på hörnet Kastellgatan 14/Risåsgatan 8 och uppfördes 1907. Det är en ekonomiskt stabil bostadsrättsförening som bildades redan 1985, och föreningsarbetet genomsyras av ett stort engagemang. Fastigheten är i gott skick, och under senare år har bland annat fasad, balkonger och tak renoverats. Därtill har fönstren mot gatorna bytts ut mot nya i tidstypisk stil.

Det råder en trivsam stämning grannar emellan, och många har bott länge i huset. Titt som tätt anordnas sociala tillställningar på den fina gården där det finns grönytor, planteringar, trädgårdsmöbler och grill. Från gården når man föreningens välutrustade tvättstuga där det inte brukar vara något problem att hitta en ledig tvättid som passar.

Läget är perfekt, och inom ett stenkast har man såväl sjudande Linnégatan som mysiga Haga. Huset ligger granne med grönskande Skansberget, och det är även nära till Slottsskogen, Änggårdsbergen och Botaniska Trädgården.

I kvarteret finns det kemtvätt, skomakare samt flertalet restauranger och butiker. Hos Alvar & Ivars Surdegsbageri (Kastellgatan 11) kan man köpa dagsfärska bröd och bakverk av alla de slag, och på granngatan ligger en italiensk delikatessbutik. Närservicen och kommunikationerna är de bästa tänkbara, och inom kort gångavstånd har man Hemköp, Ica, Lidl, Willys samt fyra hållplatser som trafikeras av flera olika linjer.

 

Vardagsrum, kök och balkong
Vardagsrummet och köket är som nämnts i enhet i en öppen planlösning, och det finns gott om plats för både soffgrupp och matsalsbord. I köket är det väl tilltaget med förvaring och bänkyta, och inredningen kommer från den tyska kvalitetstillverkaren Bauformat. Skåpen har svarta högblanka luckor, och bänkskivorna är i mörkbetsad bok med infälld spishäll och diskho. Hällen, ugnen, fläkten och diskmaskinen kommer från Siemens och är i rostfritt. Den fristående retrodesignade kylen/frysen är av märket Gorenje. Köket och vardagsrummet har plankgolv i massiv mörkvaxad ek, och väggarna är målade i vitt. Taket är besmyckat med takrosett och stuckatur. Ljuset strömmar in genom de höga fönsterpartierna och de helglasade pardörrarna som leder ut till lägenhetens vackra smidesbalkong där man njuter av solen och utsikten över Skansbergets lummiga grönska.

Sovrum och klädkammare
Sovrummet rymmer lätt och ledigt en dubbelsäng, och tack vare läget mot Kastellgatans lugn sover man gott om natten. Utmärkta förvaringsmöjligheter erbjuds i form av en rejäl klädkammare med spegelskjutdörr och hyllsystem. Rummet och klädkammaren har vitmålade väggar, och golven är belagda med parkett.

Badrum
Badrummet är utrustat med dusch, handfat, kommod, spegelskåp, handdukstork och WC. Det är även förberett för installation av tvättmaskin. Väggarna är helkaklade i vitt och golvet belagt med klinker.

Hall
Hallen är välkomnande, och det finns gott om utrymme för jackavhängning och skor. Golvet pryds av elegant granitklinker, och liksom i övriga lägenheten är väggarna målade i vitt.

Boka visning

Ägandeform:
Bostadsrätt - Lägenhet
Kommun:
Göteborg
Stad:
Göteborg
Område:
Linnéstaden
Postnummer:
413 07
Rum:
2 rok
Boarea:
61 Kvm SS 02 10 54
Lägenhetsnr:
15
Tillträde:
Enligt överenskommelse, snabbt tillträde möjligt
Byggnadstyp:
Sekelskifteshus
Byggnadsår:
1907
Förråd:
Källarförråd
Uppvärmning:
Fjärrvärme
Avgift:
3 269 kr
Ingår i avgiften:
Värme, Vatten, Kabel-TV
Andelstal, förening:
2.31783 %
Andelstal, ägande:
2.42299 %
Energistatus:
Utförd
Energiprestanda:
112 kWh/Kvm och år
Förening:
Brf Kastellanen 1
Org.nr:
716408-7459

Med ett optimalt läge intill lummiga Skansberget, finner vi bostadsrättsföreningen Kastellanen 1. Föreningen utgörs av Kommendantsängen 6:1 och finns belägen på hörnet Kastellgatan 14/ Risåsgatan 8.  

Föreningen upplåter 30 lägenheter med bostadsrätt och tre lokaler med hyresrätt. Byggnadens totalyta uppgår till 3 418 kvm, varav 2879 utgör lägenhetsyta och 539 kvm utgör lokalyta. Föreningens fastighet uppfördes 1907 och består av ett flerbostadshus. 

År föreningen förvärvande fastigheten
Fastigheten förvärvades redan 1985.

Genomförda renoveringar
Löpande underhåll har genomförts sedan förvärvet. Man valde att installera en hiss 1983. Under 1984 gjordes rör-och elstambyte. 1999–2000 omputsades fasaden samtidigt byggdes 10 st balkonger. År 2003–2004 grundförstärktes fastigheten. Delar av taket lades om och resterande ytor målades under 2007. Trapphuset renoverades 2007-2008. Under 2010 gjordes innergården om, ett nytt hus för sophantering byggdes med mera. 2011 renoverades föreningens då kvarvarande hyresrätt. Under verksamhetsår 2013 renoverades fasaden, fönster byttes mot nya i äldre tidstypisk stil (de som vetter mot gatan). Dessa renoveringsinsatser finansierades delvis via intäkterna från den sålda hyresrätten. På senare år har även förningen valt att modernisera port- och låssystemet. 2014 genomfördes renovering av fönster mot gården samt renovering av gångpassagen mellan Risåsgatan och innergården. 

Under verksamhetsår 2015 har skador på trapphusen åtgärdats. Under hösten 2015 målades och renoverades trädetaljer och dörrar i nedre delen av fasaden mot gatan. Även mindre löpande underhålls- och renoveringsinsatser genomfördes.  

Under 2016 genomfördes omläggning och målning av takplåt på den del av fastigheten som ligger mot Kastellgatan. Takplåten som vetter mot innergården har låg taklutning och kläddes med rostfri plåt för att säkra mot läckage. Den rostfria plåten målades i samma kulör som resten av taket med mera. Man renoverade och ommålade även fönster mot innergården.  

Kommande underhålls- och renoveringsinsatser omfattar b la dränering och tätning av grund som vetter mot Kastell- och Risåsgatan samt rensning av ventilationskanaler i kök och badrum och installation av spjäll i kökskanaler.

För mer information avseende planerade samt genomförda underhålls- och renoveringsinsatser se föreningens senaste årsredovisning. 


Ekonomi
Kastellanen 1 är en gammal och ekonomiskt stabil förening. Föreningsarbetet genomsyras av ett stort engagemang, styrelsen arbetar kostnadsmedvetet. Hyresintäkterna står för hela (cirka) 25 % av de totala intäkterna. De långfristiga skulderna uppgår totalt till cirka 16,6 msk (2016). Fastighetens taxeringsvärde uppgår till cirka 82,9 msk (2016). I nuläget finns inga beslutade avgiftsförändringar, beslut om eventuella förändringar tas i samband med höstens budgetprocess.         


Föreningens kvarvarande hyresrätt har sålts, köpeskillingen användes i sin helhet till den tidigare nämnda fasadrenoveringen.

Tomträtt
Föreningen äger sin egen mark och påverkas därför inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare
Föreningen tar hjälp av SBC (Sveriges Bostadsrättscentrum) avseende lägenhetsförteckning och ekonomisk förvaltning. Den tekniska förvaltningen sköts av RB Fastighetsservice AB.

Tvättstuga och gemensamhetsutrymmen
Föreningen har en mysig stenbelagd innergård, läget är lugnt och avskilt med grönskande ytor och fina planteringar och växtligheter. Under sommarhalvåret finns här utomhusmöbler och tillgång till grill. Via innergården finns även tillgång till cykeluppställning samt ett soprum med källsortering. 

Föreningens gemensamma tvättstuga nås via gården. Här finns tre tvättmaskiner, två torktumlare, en mangel samt ett torkskåp. Tillgängligheten bedöms vara god av de boende. Tvättiden bokas via ett elektroniskt bokningssystem.  

Andrahandsuthyrning
Föreningen följer hyresnämndens rekommendationer för andrahandsuthyrning och ansökan ställs skriftligen till styrelsen.

Parkering
Boendeparkering finns i området till en kostnad av cirka 650 kr/månad, område M täcker stora delar av innerstaden (www.trafikkontoret.goteborg.se). Därtill finns möjlighet att sätta upp sig på kö i ett av de närliggande parkeringsgaragen.

Försäkring 
Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Länsförsäkringar. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.  

Kabel-TV 
Grundutbudet från Comhem ingår i avgiften.

Bredband
Via Comhem

Juridisk person
Juridisk person beviljas ej medlemskap i föreningen.

Ovanstående information grundas på information från senaste årsredovisningen samt från föreningens kontaktperson. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Tidstypiskt trapphus

Tidstypiskt trapphus

Pampig byggnad på hörnet Kastellgatan/Risåsgatan

Pampig byggnad på hörnet Kastellgatan/Risåsgatan

Förr i tiden hörnet Kastell- och Övre Husargatan

Förr i tiden hörnet Kastell- och Övre Husargatan

Alvar och Ivar surdegsbageri på samma gata

Alvar och Ivar surdegsbageri på samma gata

Mysiga Haga alldeles i närheten

Mysiga Haga alldeles i närheten

Slottsskogen och Plikta på bekvämt promenadavstånd

Slottsskogen och Plikta på bekvämt promenadavstånd

Vackra Linnégatan!

Vackra Linnégatan!

Fotograf: Jonas Berg

Fotograf: Jonas Berg

Område

Linnéstaden

Området kring Långgatorna utgjorde redan vid Göteborgs begynnelse en viktig förstad. Här etablerades flera hamnar där timmer lossades och skeppsmaster tillverkades. 1642 stiftades Masthandelskompaniet med privilegier för handel med master, spiror, sparrar, balkar och bräder. Några årtionden senare bildades ett masthuggargille och tidigt kom förstaden att kallas för Masthugget.

Läs mer om Linnéstaden