Södra Åreskiftet 9 | 10 rok, 231 Kvm

Unik skärgårdsfastighet från 1930 med strandtomt, egen brygga och gästhus

På Brännö, Södra skärgårdens pärla, finner vi denna stora och ljusa villa med härlig trädgård, egen badvik och egen båtbrygga. Ett lugnt och avskilt boende, med öns turiststråk på behörigt avstånd, erbjuds och den storslagna utsikten över hav och öar ger en underbar frihetskänsla. Villan uppfördes vid början av 1930-talet som sommarpalats för nuvarande ägares mormors mormor, och i övervåningens allrum och vardagsrummets matsalsdel pryds taken av originalmålningar med maritima motiv. Skicket är gott, och villan har renoverats löpande genom åren.


Krister Nilsson

Ansvarig Mäklare

Krister Nilsson

072-231 63 16

krister@stadshem.se

Bostadsfakta

Adress: Södra Åreskiftet 9

Område: Södra skärgården, Brännö

Byggnadsår: 1930

Rum: 10 rok

Boarea: 231 Kvm

Pris: 15 000 000 kr utgångspris

I den underbara trädgården är det ofta vindstilla och lä, och tystnaden är tagande. Efter regnet hör man dock fåglarna som häckar. Nere vid strandkanten ser man genom säsongerna många olika flyttfåglar som är besök. Trädgårdens växtlighet består av buskar, tre sorters äppelträd, två plommonträd, ett valnötsträd, ett fågelkörsbärsträd med mera, och vid trekanten bredvid grinden finns en liten lund där man har odlat grönsaker, bärbuskar och två päronträd. Den stora terrassen intill huset har panoramautsikt, och sydvästläget erbjuder sol hela dagen. Terrassen pryds av en vacker kompass som lagts in bland skifferstenar.

Utöver de inplanterade växterna har tomten även en inhemsk fauna som är skyddad och orörd. Framför allt uppe på det egna flaggberget varifrån man har en hänförande utsikt och man kan se solen gå ner över Vinga fyr. Strax ovanför bergets fina trappa, vars räcken är hämtade från en livbåt från 1952, finns en liten näckrosdamm.

Stillheten präglar även tomtens privata badvik där man kan ta sig ett dopp och lägga sig och sola. Här ligger också det egna båthuset. Vid den egna kranen på andra sidan tomten finns det utrymme för att lägga upp tre båtar, och brygghuset passar perfekt för förvaring av verktyg, gräsklippare och diverse båtsaker. De egna bryggorna har plats för sammanlagt sex angörande båtar.

Med sin varierande terräng och alla sina musiker och konstnärer torde Brännö vara Södra Skärgårdens mest romantiska ö. Hit letar sig även många göteborgare, inte minst tack vare att det bara tar 15 minuter med färja från Saltholmen. Det är ett levande skärgårdssamhälle, och här finns bland annat Brännö Värdshus, Brännö Varv med kafé, Brännö Lada med utställningar och bokförsäljning samt Brännö Brygga där det dansats sedan urminnes tider. Därtill är närservicen god och mitt på ön, strax intill kyrkan, ligger välsorterade Brännö Handel som har öppet alla dagar året om. Ön har även egen förskola och F-3 skola.

Hall och gästtoalett
Hallen är välkomnande, och utmärkta avhängningsmöjligheter erbjuds i form av två stora inbyggda garderober med skjutdörrar. Väggarna är vitmålade, och det slipade trägolvet har vitlaserats dubbelt i år. I anslutning till hallen finns en gästtoalett med WC och dusch.

Vardagsrum
Det stora och luftiga vardagsrummet är husets hjärta, och ljuset strömmar in genom fönster i flera väderstreck. När skymningen väl fallit är det mysigt att elda i den fina täljstenskaminen som är försedd med värmelucka. I sydlig och sydvästligt läge finns en rymlig matsalsdel där taket pryds av vackra originalmålningar. Härifrån har man fantastisk utsikt över terrassen, Styrsö Tången, Måsön och Köpstadsö. Från vardagsrummets burspråk i sydost blickar man ut över Ryskefjorden och Köpstadsö. En stor soffgrupp ryms lätt och ledigt, och rummet har även platsbyggda bokhyllor och inbyggda vitrinskåp. Det slipade furugolvet är laserat och väggarna målade i vitt.

Frukostrum
Mellan vardagsrummet och köket finns ett frukostrum som trots att det ligger mitt i huset är en lugnt och ostörd plats. Från fönstret i sydost har man härlig utsikt över Ryskefjorden, Köpstadsö och Måsön. Det slipade furugolvet är laserat och väggarna målade i vitt.

Kök
Husets kök går i en traditionell svensk lantstil med inspiration från Spanien och Frankrike. Det är ett underbart kök, och när kvällssolen strålar in genom de gammaldags tvåglasfönstren och slår på väggarnas vackra pärlspontspanel grips man av en frejdig matlagningslust. Det finns gott om svängrum för hemmakockarna, och de tre bänkarna är i elegant spansk marmor. Den påkostade vedspisen från Lehman har inbyggd termostat och är med sina separata kanaler utmärkt för att elda, baka och värma i. Det är även rejält tilltaget med förvaring, och ett par av överskåpen har vitrinluckor som exponerar finporslin och finglas på ett trevligt sätt. Diskmaskinen är från 2015 och frysen från 2009. Vedspisen, kylen och fläkten sattes in 2006. Väggsponten är gråmålad och taket nymålat med blankvit färg. Det slipade furugolvet är vitlaserat.

Master bedroom
Från frukostrummet når man en inre hall som leder till master bedroom, nedervåningens badrum, trappan till övervåningen, källartrappan samt en tidigare entré som byggts om till klädkammare. Från master bedroom har man utsikt över gårdsplanen och Ryskefjorden, och solen böjer sig över bergskammen vid skymningen. Rummet, som fungerat som sovrum genom alla generationer, har en behaglig atmosfär och det finns gott om plats för en fullstor dubbelsäng med nattduksbord. Förvaring erbjuds i form av en inbyggd garderob. Väggarna är vitmålade och golvet belagt med trämönstrat laminat.

Badrum I
Nedervåningens badrum är utrustat med dusch och WC. Badrummet har beige halksäkert golv och väggarna är klädda med en blommig tapet.

Sovrum II
I anslutning till hallen finns två rofyllda sovrum i skyddat läge. Det ena sovrummet har en både spännande och lättmöblerad trekantig form, och från fönstret i söder ser man ut mot terrassen. Rummets väggar är vitmålade och golvet belagt med plastmatta.

Sovrum III
Från det andra sovrummet, husets lugnaste rum, har man utsikt över gårdsplanen bort mot en vacker klippa. Även här är väggarna vitmålade och golvet belagt med plastmatta.

Allrum (övervåningen)
Från den inre hallen mellan köket och master bedroom leder en fin trätrappa upp till huset övervåning som har fyra stora rum i fil. Allrummet badar i kvällssol, och när man kommer upp från trappan slås man av de vackra originalmålningarna som smyckar det charmiga snedtaket. I rummet finns ett inbyggt förråd och ett minikök som passar ypperligt för förberedelse av kvällssupéer och kalas. Det slipade furugolvet är laserat och väggarna målade i vitt.

Supérum
Det rum som idag används som supérum har ett stort fönster i öster, och härifrån blickar man ut över Ryskefjorden bort mot Styrsö Bratten och Styrsö Tången. Rummet har en liten garderobstoalett samt ingång till en kattvind med förvaringsutrymme. Det slipade furugolvet är laserat och väggarna målade i vitt.

Verandarum
1952 lät man bygga om husets veranda till ett trivsamt sällskapsrum med fantastiskt ljusinsläpp från två håll. Här är det öppet hela vägen upp till taknocken, och de synliga takbjälkarna ger rummet karaktär. Från de stora fönstren i söder har man en storslagen utsikt som spänner ut över Styrsö Tången, och man ser båtarna passera förbi Vargö och Snobbrännan. Väggarna är vitmålade och det slipade furugolvet laserat.

Sovrum III
Övervåningens norra gavelrum passar perfekt som sovrum, och det är en lugn och avskild plats med utsikt över trädgården. Det finns plats för en dubbelsäng, och förvaring erbjuds i form av en inbyggd garderob och två kattvindar. Det slipade furugolvet är laserat och väggarna målade i vitt.

Källare
Husets källare består av snickarbod, tvättstuga, pannrum, blomsterrum samt ett hemmaspa med badkar och WC. Sparummet har vita väggar och golvet är belagt med terrakottategel. I blomsterrummet, med vita väggar och laserat furugolv, finns det stora fönster som skapar goda möjligheter för att förslå allehanda växter.

Ägandeform:
Friköpt - Småhus
Kommun:
Göteborg
Område:
Södra skärgården, Brännö
Postnummer:
430 85
Rum:
10 rok
Varav sovrum:
4 till 6
Boarea:
231 Kvm SS 21054:2009
Tomtarea:
11366 Kvm
Biarea:
60 Kvm SS 21054:2009
Gäst-/brygghus har boarea om 32 kvm. Tomtarean är 11 366 kvm efter att 2 344 kvm av tidigare tomten (nu Brännö 5:231) styckats av.
Tillträde:
Enligt överenskommelse
Byggnadstyp:
1½-planshus med källare
Byggnadsår:
1930
Byggnadsår kommentar:
Tillbyggd 1979
Fasad:
Stående träpanel/plåt
Tak:
Betongpannor (1989)/papp
Stomme:
Trä
Bjälklag:
Trä
Grundläggning:
Torpargrund/platta på mark
Grundmur:
Natursten/betong
Fönster:
2-glas och 3-glas
Ventilation:
Självdrag
Uppvärmning:
Vattenburen värme via luft/vattenvärmepump som kompletteras med luft/luftvärmepumpar
Vatter och avlopp:
Kommunalt VA
Taxeringsvärde fastighet:
905 000 kr
Taxeringsvärde tomt:
4 920 000 kr
Taxeringsår:
2015
Taxeringskod:
220
Energistatus:
Utförd
Energiprestanda:
85 kWh/Kvm och år
El:
3 000 kr/mån
Vatten/Avlopp:
583 kr/mån
Sotning:
167 kr/mån
Renhållning:
433 kr/mån
Försäkring:
500 kr/mån
Övrigt:
100 kr/mån
Driftskostnader totalt:
4 783 kr/mån
Förening:

I den underbara trädgården är det ofta vindstilla och lä, och tystnaden är tagande. Efter regnet hör man dock fåglarna som häckar. Nere vid strandkanten ser man genom säsongerna många olika flyttfåglar som är besök. Trädgårdens växtlighet består av buskar, tre sorters äppelträd, två plommonträd, ett valnötsträd, ett fågelkörsbärsträd med mera, och vid trekanten bredvid grinden finns en liten lund där man har odlat grönsaker, bärbuskar och två päronträd. Den stora terrassen intill huset har panoramautsikt, och sydvästläget erbjuder sol hela dagen. Terrassen pryds av en vacker kompass som lagts in bland skifferstenar.

Utöver de inplanterade växterna har tomten även en inhemsk fauna som är skyddad och orörd. Framför allt uppe på det egna flaggberget varifrån man har en hänförande utsikt och man kan se solen gå ner över Vinga fyr. Strax ovanför bergets fina trappa, vars räcken är hämtade från en livbåt från 1952, finns en liten näckrosdamm.

Stillheten präglar även tomtens privata badvik där man kan ta sig ett dopp och lägga sig och sola. Här ligger också det egna båthuset. Vid den egna kranen på andra sidan tomten finns det utrymme för att lägga upp tre båtar, och brygghuset passar perfekt för förvaring av verktyg, gräsklippare och diverse båtsaker. De egna bryggorna har plats för sammanlagt sex angörande båtar.

Med sin varierande terräng och alla sina musiker och konstnärer torde Brännö vara Södra Skärgårdens mest romantiska ö. Hit letar sig även många göteborgare, inte minst tack vare att det bara tar 15 minuter med färja från Saltholmen. Det är ett levande skärgårdssamhälle, och här finns bland annat Brännö Värdshus, Brännö Varv med kafé, Brännö Lada med utställningar och bokförsäljning samt Brännö Brygga där det dansats sedan urminnes tider. Därtill är närservicen god och mitt på ön, strax intill kyrkan, ligger välsorterade Brännö Handel som har öppet alla dagar året om. Ön har även egen förskola och F-3 skola.

Hall och gästtoalett
Hallen är välkomnande, och utmärkta avhängningsmöjligheter erbjuds i form av två stora inbyggda garderober med skjutdörrar. Väggarna är vitmålade, och det slipade trägolvet har vitlaserats dubbelt i år. I anslutning till hallen finns en gästtoalett med WC och dusch.

Vardagsrum
Det stora och luftiga vardagsrummet är husets hjärta, och ljuset strömmar in genom fönster i flera väderstreck. När skymningen väl fallit är det mysigt att elda i den fina täljstenskaminen som är försedd med värmelucka. I sydlig och sydvästligt läge finns en rymlig matsalsdel där taket pryds av vackra originalmålningar. Härifrån har man fantastisk utsikt över terrassen, Styrsö Tången, Måsön och Köpstadsö. Från vardagsrummets burspråk i sydost blickar man ut över Ryskefjorden och Köpstadsö. En stor soffgrupp ryms lätt och ledigt, och rummet har även platsbyggda bokhyllor och inbyggda vitrinskåp. Det slipade furugolvet är laserat och väggarna målade i vitt.

Frukostrum
Mellan vardagsrummet och köket finns ett frukostrum som trots att det ligger mitt i huset är en lugnt och ostörd plats. Från fönstret i sydost har man härlig utsikt över Ryskefjorden, Köpstadsö och Måsön. Det slipade furugolvet är laserat och väggarna målade i vitt.

Kök
Husets kök går i en traditionell svensk lantstil med inspiration från Spanien och Frankrike. Det är ett underbart kök, och när kvällssolen strålar in genom de gammaldags tvåglasfönstren och slår på väggarnas vackra pärlspontspanel grips man av en frejdig matlagningslust. Det finns gott om svängrum för hemmakockarna, och de tre bänkarna är i elegant spansk marmor. Den påkostade vedspisen från Lehman har inbyggd termostat och är med sina separata kanaler utmärkt för att elda, baka och värma i. Det är även rejält tilltaget med förvaring, och ett par av överskåpen har vitrinluckor som exponerar finporslin och finglas på ett trevligt sätt. Diskmaskinen är från 2015 och frysen från 2009. Vedspisen, kylen och fläkten sattes in 2006. Väggsponten är gråmålad och taket nymålat med blankvit färg. Det slipade furugolvet är vitlaserat.

Master bedroom
Från frukostrummet når man en inre hall som leder till master bedroom, nedervåningens badrum, trappan till övervåningen, källartrappan samt en tidigare entré som byggts om till klädkammare. Från master bedroom har man utsikt över gårdsplanen och Ryskefjorden, och solen böjer sig över bergskammen vid skymningen. Rummet, som fungerat som sovrum genom alla generationer, har en behaglig atmosfär och det finns gott om plats för en fullstor dubbelsäng med nattduksbord. Förvaring erbjuds i form av en inbyggd garderob. Väggarna är vitmålade och golvet belagt med trämönstrat laminat.

Badrum I
Nedervåningens badrum är utrustat med dusch och WC. Badrummet har beige halksäkert golv och väggarna är klädda med en blommig tapet.

Sovrum II
I anslutning till hallen finns två rofyllda sovrum i skyddat läge. Det ena sovrummet har en både spännande och lättmöblerad trekantig form, och från fönstret i söder ser man ut mot terrassen. Rummets väggar är vitmålade och golvet belagt med plastmatta.

Sovrum III
Från det andra sovrummet, husets lugnaste rum, har man utsikt över gårdsplanen bort mot en vacker klippa. Även här är väggarna vitmålade och golvet belagt med plastmatta.

Allrum (övervåningen)
Från den inre hallen mellan köket och master bedroom leder en fin trätrappa upp till huset övervåning som har fyra stora rum i fil. Allrummet badar i kvällssol, och när man kommer upp från trappan slås man av de vackra originalmålningarna som smyckar det charmiga snedtaket. I rummet finns ett inbyggt förråd och ett minikök som passar ypperligt för förberedelse av kvällssupéer och kalas. Det slipade furugolvet är laserat och väggarna målade i vitt.

Supérum
Det rum som idag används som supérum har ett stort fönster i öster, och härifrån blickar man ut över Ryskefjorden bort mot Styrsö Bratten och Styrsö Tången. Rummet har en liten garderobstoalett samt ingång till en kattvind med förvaringsutrymme. Det slipade furugolvet är laserat och väggarna målade i vitt.

Verandarum
1952 lät man bygga om husets veranda till ett trivsamt sällskapsrum med fantastiskt ljusinsläpp från två håll. Här är det öppet hela vägen upp till taknocken, och de synliga takbjälkarna ger rummet karaktär. Från de stora fönstren i söder har man en storslagen utsikt som spänner ut över Styrsö Tången, och man ser båtarna passera förbi Vargö och Snobbrännan. Väggarna är vitmålade och det slipade furugolvet laserat.

Sovrum III
Övervåningens norra gavelrum passar perfekt som sovrum, och det är en lugn och avskild plats med utsikt över trädgården. Det finns plats för en dubbelsäng, och förvaring erbjuds i form av en inbyggd garderob och två kattvindar. Det slipade furugolvet är laserat och väggarna målade i vitt.

Källare
Husets källare består av snickarbod, tvättstuga, pannrum, blomsterrum samt ett hemmaspa med badkar och WC. Sparummet har vita väggar och golvet är belagt med terrakottategel. I blomsterrummet, med vita väggar och laserat furugolv, finns det stora fönster som skapar goda möjligheter för att förslå allehanda växter.

Ägandeform:
Friköpt - Småhus
Kommun:
Göteborg
Område:
Södra skärgården, Brännö
Postnummer:
430 85
Rum:
10 rok
Varav sovrum:
4 till 6
Boarea:
231 Kvm SS 21054:2009
Tomtarea:
11366 Kvm
Biarea:
60 Kvm SS 21054:2009
Gäst-/brygghus har boarea om 32 kvm. Tomtarean är 11 366 kvm efter att 2 344 kvm av tidigare tomten (nu Brännö 5:231) styckats av.
Tillträde:
Enligt överenskommelse
Byggnadstyp:
1½-planshus med källare
Byggnadsår:
1930
Byggnadsår kommentar:
Tillbyggd 1979
Fasad:
Stående träpanel/plåt
Tak:
Betongpannor (1989)/papp
Stomme:
Trä
Bjälklag:
Trä
Grundläggning:
Torpargrund/platta på mark
Grundmur:
Natursten/betong
Fönster:
2-glas och 3-glas
Ventilation:
Självdrag
Uppvärmning:
Vattenburen värme via luft/vattenvärmepump som kompletteras med luft/luftvärmepumpar
Vatter och avlopp:
Kommunalt VA
Taxeringsvärde fastighet:
905 000 kr
Taxeringsvärde tomt:
4 920 000 kr
Taxeringsår:
2015
Taxeringskod:
220
Energistatus:
Utförd
Energiprestanda:
85 kWh/Kvm och år
El:
3 000 kr/mån
Vatten/Avlopp:
583 kr/mån
Sotning:
167 kr/mån
Renhållning:
433 kr/mån
Försäkring:
500 kr/mån
Övrigt:
100 kr/mån
Driftskostnader totalt:
4 783 kr/mån
Förening:
Frukosthörnan

Frukosthörnan

Utsikt från frukostbordet

Utsikt från frukostbordet

Utsikt mot Styrsö

Utsikt mot Styrsö

Takmålning i allrum på övre plan

Takmålning i allrum på övre plan

Tak i allrum på övre plan

Tak i allrum på övre plan

Trappa ner till källare

Trappa ner till källare

Takmålning

Takmålning

Uteplats med sol hela dagen till sen kväll

Uteplats med sol hela dagen till sen kväll

Utsikt västerut mot Känsö

Utsikt västerut mot Känsö

Utsikt västerut mot Vinga i horisonten

Utsikt västerut mot Vinga i horisonten

Gästhus

Gästhus

Gästhus

Gästhus

Gästhus

Gästhus

Gästhuset har sin egen badvik

Gästhuset har sin egen badvik

Egen brygga på tomten

Egen brygga på tomten

Grannbrygga

Grannbrygga

Fastighetskarta

Fastighetskarta

Fotograf: Janne Olander

Fotograf: Janne Olander