Raketgatan 12 | 2 rok, 57 Kvm

Välbevarad hörntvåa med storslagen utsikt över hamn och hav

I Guldheden, en lugn oas mitt i stan, finner vi denna insynsfria och synnerligen välplanerade hörntvåa. Ljuset strömmar in genom fönster i två väderstreck, och från vardagsrummet och köket har man en hänförande utsikt över hamnen och havet bort mot Vinga fyr. Lägenheten har sol hela dagen, och på kvällen njuter man av vackra solnedgångar. Under sommarhalvåret omges den södervända balkongen av lummig grönska. Den gammaldags charmen finns kvar, och fönstren är liksom de djupa kalkstensfönsterbänkarna, den holländskt mönstrade stavparketten, de platsbyggda köksskåpen och de inbyggda garderoberna i original från 1940-talet. Fönstren och balkongen renoverades i samband med fasadrenoveringen 2016. När det gäller ytskikten föreligger ett visst uppfräschningsbehov, och här finns chansen att sätta sin egen prägel. Mycket trevligt läge med såväl innerstadens puls som Änggårdsbergens natur och Botaniska Trädgårdens flora inom kort promenadavstånd.


Mathilda Cedergren

Ansvarig Mäklare

Mathilda Cedergren

072-741 54 16

mathilda@stadshem.se

Bostadsfakta

Adress: Raketgatan 12

Område: Norra Guldheden

Byggnadsår: 1945

Rum: 2 rok

Boarea: 57 Kvm

Våning: 3 av 4 (hiss finns)

Avgift: 4 459 kr inkl Värme, Vatten, Kabel-TV

Pris: 2 495 000 kr Utgångspris

De hus som idag utgör bostadsrättsföreningen Norra Guldheden nr 1 uppfördes i samband med utställningen Bo Bättre 1945. Ett antal lägenheter visades upp som exempel på hur man med begränsade medel kunde skapa bra, välplanerade och yteffektiva hem. Husen ligger inbäddade i grönska, och området präglas av den kuperade terrängen med berg som går i dagen här och där. Rabatterna är välskötta, träden uppväxta och det finns flera uteplatser att slå sig ner på. De boende har även tillgång faciliteter såsom gästlägenhet, festlokal, snickerilokal och tvättstugor som bokas enkelt och smidigt via nätet.

Området bjuder in till flanerande, och de många stigarna asfalterades efter att folk börjat gå över gräsmattorna när husen var nya. De ligger därför på de rätta platserna och vare sig man ska till Änggårdsbergen, Linné, Vasastaden, Chalmers eller Sahlgrenska, allt inom kort gångavstånd, finns det alltid en genande väg att ta.

Från Raketgatan tar det bara någon minut att gå till Guldhedstorget - ett trevligt torg med matbutik, sushibar, kvartersrestaurang och en av Göteborgs bästa blomsteraffärer. Torget ansluter till Wavrinskys Plats som fungerar som knutpunkt för flera spårvagns- och busslinjer. Det är även nära till Landala Torg där det bland annat finns matbutik, grönsakshandel, fiskbod, konditori, systembolag, apotek och gym.

 

Vardagsrum
Vardagsrummet är ett härligt hörnrum med ljusinsläpp från fönster i två väderstreck, och den makalösa utsikten över hamnen och havet ger en underbar frihetskänsla. Den södervända balkongen ligger i höjd med trädkronorna, och under sommarhalvåret är det mycket lummigt och rogivande. Väggarna är klädda med vit tapet och golvet pryds av originalparkett i holländskt förband.

Sovrum
Sovrummet rymmer lätt och ledigt en dubbelsäng, och tack vare det lugna läget erbjuds ett tyst och ostört sovklimat. Rummet har utsikt bort mot Slottsskogen och Botaniska Trädgården, och sommartid är det härlig grönska utanför fönstret. Väggarna är klädda med vit tapet och golvet belagt med parkett.

Kök
Köket är inbjudande och vid fönstret, varifrån man har en fantastisk utsikt över hamnen och havet, finns en ljus och trivsam matplats. Det är väl tilltaget med bänkyta, och de charmiga originalskåpen erbjuder utmärkta förvaringsmöjligheter från golv till tak. Skåpluckorna har tickalås medan lådorna fräschats upp med nya handtag. Väggarna är vitmålade och golvet belagt med plastmatta.

Badrum
Badrummet, totalrenoverat i samband med stamrenoveringen 2006, inrymmer badkar, tvättkommod, spegelskåp, handdukstork och WC. Väggarna är helkaklade i vitt och golvet belagt med blå mosaik. Golvvärmen gör gott för morgonkalla fötter.

Hall
I hallen, varifrån man når lägenhetens alla rum, erbjuds förvaringsmöjligheter utöver det vanliga i form av klädkammare, inbyggd originalgarderob och flera skåp. Mitt emot ytterdörren finns en avhängningsnisch med och plats för skoställ och hatthylla. Väggarna är klädda med vit tapet och golvet belagt med parkett.

Planskiss

Planskiss

Ägandeform:
Bostadsrätt - Lägenhet
Kommun:
Göteborg
Stad:
Göteborg
Område:
Norra Guldheden
Postnummer:
413 20
Rum:
2 rok
Boarea:
57 Kvm Enligt förvaltaren
Lägenhetsnr:
8143
Byggnadstyp:
Flerfamiljshus
Byggnadsår:
1945
Förråd:
Vind och källarförråd
Uppvärmning:
Fjärrvärme
Avgift:
4 459 kr
Ingår i avgiften:
Värme, Vatten, Kabel-TV
Andelstal, förening:
0.1872892 %
Andelstal, ägande:
0.19883 %
Energistatus:
Utförd
Energiprestanda:
168 kWh/Kvm och år
El:
125 kr/mån
Driftskostnader totalt:
125 kr/mån
Driftskostnader kommentar:
Baserat på uppgifter från säljaren. Hemförsäkring tillkommer.
Förening:
Brf Norra Guldheden nr 1
Org.nr:
7696047690

BRF NORRA GULDHEDEN NR 1

ANTAL LÄGENHETER/LOKAKER
Föreningen upplåter totalt 454 lägenheter varav 28 hyresrätter, och 8 lokaler med hyresrätt. Husen är i tre till sju våningar med adresser på Raketgatan, Daniel Petterssons Gata och Dalheimersgatan. De byggdes mellan 1945 och 1947 och föreningen förvärvade dem 2004. Husen omringas av grönområden med flera gräsytor och planteringar med varierad växtlighet.

TOMTRÄTT
Föreningen äger sin egen mark och påverkas således inte av höjda tomträttsavgälder.

FÖRVALTARE & FÖRSÄKRING
Riksbyggen tar hand om den ekonomiska och tekniska förvaltningen. Fastigheterna är fullvärdeförsäkrade i Länsförsäkringar.

UTFÖRT UNDERHÅLL
Föreningen har sedan ombildningen 2004 gjort omfattande renoveringar på sina fastigheter och den tekniska statusen finns dokumenterad i den 30-åriga underhållsplan som upprättades 2009 och som uppdaterats och reviderats under 2016.
2005-2006 renoverades hissar och termostater installerades.
2005-2007 utfördes relining av rörstammarna i kök och badrum och elstammarna byttes ut till 3-fas. Under denna period renoverades även samtliga badrum och tvättstugor.
2007 installation av porttelefoner och postboxar.
2008 byggde föreningen nya sophanteringsstationer.
2009-2010 installation av fjärrvärmenät (Göteborgs Energi).
2010 installation av bredbandsuttag.
2011 Takbyte och fasadrenovering på Dalheimersgatan 2, 4 och 6.
2012-2013 upprustning och underhåll av föreningens förskolelokaler.
2014 renovering av skalskydd (tak, fönster, fasad och balkonger) för Raketgatan 2, 9 och 10 samt
Daniel Pettersonsgata 1.

2015 Renovering av skalskydd (tak, fönster, fasad och balkonger) för Dalheimersgatan 1, 3 ,5 samt Raketgatan 15.
2016 Renovering av skalskydd (tak, fönster, fasad) för Raketgatan 6, 8 och 12 samt renovering av fönster och balkonger Raketgatan 11 och 13.


PLANERAT UNDERHÅLL
2017 ska sista huset (Raketgatan 4) i skalskyddsprojektet som varat i flera år genomgå renovering av tak, fasad, fönster och balkong. Efter detta är klart har man i 4 olika etapper renoverat samtliga de skalskydd som varit i behov av renovering.

2018 planeras renovering av trapphus.

 

Mer detaljerad info om pågående renoveringar finner ni på www.brfnorraguldheden.se, samt föreningens årsredovisning.

EKONOMI

Föreningens hyreslägenheter utgör en så kallad dold tillgång och den dag de säljs tillfaller pengarna föreningen. Överlåtelseavgift betalas av köparen. Ingen avgiftshöjning kommer att ske 2017. Avgiften har höjts med 3% tidigare år.

ANDRAHANDSUTHYRNING
Andrahandsuthyrning godkänns med ett år i taget och i maximalt två år. Giltiga skäl såsom studier eller arbete på annan ort ska föreligga.

TRAPPSTÄD
Trappstädning utförs av personal via förvaltaren.

TVÄTTSTUGA
Föreningen har 19 st tvättstugor fördelade i husen.

GEMENSAMMA UTRYNMMEN
Cykelrum och barnvagnsförråd finns i huset. På Reutersgatan 10 finns en samlingslokal som kan hyras av medlemmarna. Medlemmarna förfogar även över hobbyrum (Dalheimersgatan 1) och om man får långväga besök så kan man hyra gästrummet (Raketgatan 1) som har kök, badrum, TV och bäddplats för upp till sex personer.

PARKERING
På gatorna gäller boendekort och i området finns det flera besöksparkeringar. Därtill har föreningen 27 egna garageplatser (lång kö) och det finns även möjlighet att hyra plats i Wallenstams Garage på Ängemarken 4 (031-20 00 00).

KABEL-TV & BREDBAND
Grundutbudet från Comhem ingår i avgiften. Önskas digital-TV/utökat utbud regleras detta av enskilda abonnemang gentemot leverantören. Man kan ansluta sig till internet via Comhem eller Telia.

JURIDISK PERSON
Juridisk person beviljas ej medlemskap i föreningen om inte särskild grund föreligger. Varje enskilt fall prövas separat av styrelsen.

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson. (Kontrollerat 2017-02-08)
Uppgifter som är av särskild vikt för köpet bör kontrolleras med föreningen.

De hus som idag utgör bostadsrättsföreningen Norra Guldheden nr 1 uppfördes i samband med utställningen Bo Bättre 1945. Ett antal lägenheter visades upp som exempel på hur man med begränsade medel kunde skapa bra, välplanerade och yteffektiva hem. Husen ligger inbäddade i grönska, och området präglas av den kuperade terrängen med berg som går i dagen här och där. Rabatterna är välskötta, träden uppväxta och det finns flera uteplatser att slå sig ner på. De boende har även tillgång faciliteter såsom gästlägenhet, festlokal, snickerilokal och tvättstugor som bokas enkelt och smidigt via nätet.

Området bjuder in till flanerande, och de många stigarna asfalterades efter att folk börjat gå över gräsmattorna när husen var nya. De ligger därför på de rätta platserna och vare sig man ska till Änggårdsbergen, Linné, Vasastaden, Chalmers eller Sahlgrenska, allt inom kort gångavstånd, finns det alltid en genande väg att ta.

Från Raketgatan tar det bara någon minut att gå till Guldhedstorget - ett trevligt torg med matbutik, sushibar, kvartersrestaurang och en av Göteborgs bästa blomsteraffärer. Torget ansluter till Wavrinskys Plats som fungerar som knutpunkt för flera spårvagns- och busslinjer. Det är även nära till Landala Torg där det bland annat finns matbutik, grönsakshandel, fiskbod, konditori, systembolag, apotek och gym.

 

Vardagsrum
Vardagsrummet är ett härligt hörnrum med ljusinsläpp från fönster i två väderstreck, och den makalösa utsikten över hamnen och havet ger en underbar frihetskänsla. Den södervända balkongen ligger i höjd med trädkronorna, och under sommarhalvåret är det mycket lummigt och rogivande. Väggarna är klädda med vit tapet och golvet pryds av originalparkett i holländskt förband.

Sovrum
Sovrummet rymmer lätt och ledigt en dubbelsäng, och tack vare det lugna läget erbjuds ett tyst och ostört sovklimat. Rummet har utsikt bort mot Slottsskogen och Botaniska Trädgården, och sommartid är det härlig grönska utanför fönstret. Väggarna är klädda med vit tapet och golvet belagt med parkett.

Kök
Köket är inbjudande och vid fönstret, varifrån man har en fantastisk utsikt över hamnen och havet, finns en ljus och trivsam matplats. Det är väl tilltaget med bänkyta, och de charmiga originalskåpen erbjuder utmärkta förvaringsmöjligheter från golv till tak. Skåpluckorna har tickalås medan lådorna fräschats upp med nya handtag. Väggarna är vitmålade och golvet belagt med plastmatta.

Badrum
Badrummet, totalrenoverat i samband med stamrenoveringen 2006, inrymmer badkar, tvättkommod, spegelskåp, handdukstork och WC. Väggarna är helkaklade i vitt och golvet belagt med blå mosaik. Golvvärmen gör gott för morgonkalla fötter.

Hall
I hallen, varifrån man når lägenhetens alla rum, erbjuds förvaringsmöjligheter utöver det vanliga i form av klädkammare, inbyggd originalgarderob och flera skåp. Mitt emot ytterdörren finns en avhängningsnisch med och plats för skoställ och hatthylla. Väggarna är klädda med vit tapet och golvet belagt med parkett.

Boka visning

Planskiss

Planskiss

Ägandeform:
Bostadsrätt - Lägenhet
Kommun:
Göteborg
Stad:
Göteborg
Område:
Norra Guldheden
Postnummer:
413 20
Rum:
2 rok
Boarea:
57 Kvm Enligt förvaltaren
Lägenhetsnr:
8143
Byggnadstyp:
Flerfamiljshus
Byggnadsår:
1945
Förråd:
Vind och källarförråd
Uppvärmning:
Fjärrvärme
Avgift:
4 459 kr
Ingår i avgiften:
Värme, Vatten, Kabel-TV
Andelstal, förening:
0.1872892 %
Andelstal, ägande:
0.19883 %
Energistatus:
Utförd
Energiprestanda:
168 kWh/Kvm och år
El:
125 kr/mån
Driftskostnader totalt:
125 kr/mån
Driftskostnader kommentar:
Baserat på uppgifter från säljaren. Hemförsäkring tillkommer.
Förening:
Brf Norra Guldheden nr 1
Org.nr:
7696047690

BRF NORRA GULDHEDEN NR 1

ANTAL LÄGENHETER/LOKAKER
Föreningen upplåter totalt 454 lägenheter varav 28 hyresrätter, och 8 lokaler med hyresrätt. Husen är i tre till sju våningar med adresser på Raketgatan, Daniel Petterssons Gata och Dalheimersgatan. De byggdes mellan 1945 och 1947 och föreningen förvärvade dem 2004. Husen omringas av grönområden med flera gräsytor och planteringar med varierad växtlighet.

TOMTRÄTT
Föreningen äger sin egen mark och påverkas således inte av höjda tomträttsavgälder.

FÖRVALTARE & FÖRSÄKRING
Riksbyggen tar hand om den ekonomiska och tekniska förvaltningen. Fastigheterna är fullvärdeförsäkrade i Länsförsäkringar.

UTFÖRT UNDERHÅLL
Föreningen har sedan ombildningen 2004 gjort omfattande renoveringar på sina fastigheter och den tekniska statusen finns dokumenterad i den 30-åriga underhållsplan som upprättades 2009 och som uppdaterats och reviderats under 2016.
2005-2006 renoverades hissar och termostater installerades.
2005-2007 utfördes relining av rörstammarna i kök och badrum och elstammarna byttes ut till 3-fas. Under denna period renoverades även samtliga badrum och tvättstugor.
2007 installation av porttelefoner och postboxar.
2008 byggde föreningen nya sophanteringsstationer.
2009-2010 installation av fjärrvärmenät (Göteborgs Energi).
2010 installation av bredbandsuttag.
2011 Takbyte och fasadrenovering på Dalheimersgatan 2, 4 och 6.
2012-2013 upprustning och underhåll av föreningens förskolelokaler.
2014 renovering av skalskydd (tak, fönster, fasad och balkonger) för Raketgatan 2, 9 och 10 samt
Daniel Pettersonsgata 1.

2015 Renovering av skalskydd (tak, fönster, fasad och balkonger) för Dalheimersgatan 1, 3 ,5 samt Raketgatan 15.
2016 Renovering av skalskydd (tak, fönster, fasad) för Raketgatan 6, 8 och 12 samt renovering av fönster och balkonger Raketgatan 11 och 13.


PLANERAT UNDERHÅLL
2017 ska sista huset (Raketgatan 4) i skalskyddsprojektet som varat i flera år genomgå renovering av tak, fasad, fönster och balkong. Efter detta är klart har man i 4 olika etapper renoverat samtliga de skalskydd som varit i behov av renovering.

2018 planeras renovering av trapphus.

 

Mer detaljerad info om pågående renoveringar finner ni på www.brfnorraguldheden.se, samt föreningens årsredovisning.

EKONOMI

Föreningens hyreslägenheter utgör en så kallad dold tillgång och den dag de säljs tillfaller pengarna föreningen. Överlåtelseavgift betalas av köparen. Ingen avgiftshöjning kommer att ske 2017. Avgiften har höjts med 3% tidigare år.

ANDRAHANDSUTHYRNING
Andrahandsuthyrning godkänns med ett år i taget och i maximalt två år. Giltiga skäl såsom studier eller arbete på annan ort ska föreligga.

TRAPPSTÄD
Trappstädning utförs av personal via förvaltaren.

TVÄTTSTUGA
Föreningen har 19 st tvättstugor fördelade i husen.

GEMENSAMMA UTRYNMMEN
Cykelrum och barnvagnsförråd finns i huset. På Reutersgatan 10 finns en samlingslokal som kan hyras av medlemmarna. Medlemmarna förfogar även över hobbyrum (Dalheimersgatan 1) och om man får långväga besök så kan man hyra gästrummet (Raketgatan 1) som har kök, badrum, TV och bäddplats för upp till sex personer.

PARKERING
På gatorna gäller boendekort och i området finns det flera besöksparkeringar. Därtill har föreningen 27 egna garageplatser (lång kö) och det finns även möjlighet att hyra plats i Wallenstams Garage på Ängemarken 4 (031-20 00 00).

KABEL-TV & BREDBAND
Grundutbudet från Comhem ingår i avgiften. Önskas digital-TV/utökat utbud regleras detta av enskilda abonnemang gentemot leverantören. Man kan ansluta sig till internet via Comhem eller Telia.

JURIDISK PERSON
Juridisk person beviljas ej medlemskap i föreningen om inte särskild grund föreligger. Varje enskilt fall prövas separat av styrelsen.

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson. (Kontrollerat 2017-02-08)
Uppgifter som är av särskild vikt för köpet bör kontrolleras med föreningen.

Fasad Raketgatan 12

Fasad Raketgatan 12

Sovrum

Sovrum

Kök

Kök

Klädkammare

Klädkammare

Badrum

Badrum

Fotograf: Janne Olander

Fotograf: Janne Olander

Område

Norra Guldheden

Hösten 1943 tog byggmästaren Erik Wihlborg kontakt med fastighetsdirektören i Göteborg för att presentera sin idé om att låta bygga en mönsterstadsdel där den senaste tidens forskningsrön om bostadsbebyggelse skulle få en chans att förverkligas. Man kom fram till att området nordväst om Guldhedsgatan var som klippt och skuret för ändamålet.

Läs mer om Norra Guldheden