Plantagegatan 5A | 3 rok, 107 Kvm

Välbevarad och pampig våning med två balkonger i motsatta väderstreck

På en lugn gata i hjärtat av Linné finner vi denna underbara sekelskiftesvåning i toppskick. Brädgolven är framtagna och originaldetaljer såsom stuckaturer, takrosetter, spegeldörrar, dörrkarmsspeglar och höga fotlister ger en elegant inramning. Rummens storlek, tillsammans med den generösa takhöjden, skapar en fantastisk rymd och ljuset strömmar in genom höga fönsterpartier i djupa nischer. Därtill har lägenheten två balkonger, varav den ena ligger i rakt söderläge medan den andra vetter mot husets rofyllda innergård.


Maria Hamrén

Ansvarig Mäklare

Maria Hamrén

072-713 63 17

maria@stadshem.se

Bostadsfakta

Adress: Plantagegatan 5A

Område: Linnéstaden

Byggnadsår: 1903

Rum: 3 rok

Boarea: 107 Kvm

Våning: 3 (Hiss finns)

Avgift: 4 800 kr inkl värme och vatten

Pris: 5 950 000 kr Utgångspris

Hörnhuset på Plantagegatan 5/Nordhemsgatan 27 uppfördes 1903 i sekelskiftesstil enligt ritningar av arkitekt Axel Engström. Det råder en trevlig stämning grannar emellan och den mysiga innergården – med trädgårdsmöbler, gammaldags gatsten och många planteringar och krukor – bidrar till den höga trivseln. Föreningen har även snickarbod och en gemensam tvättstuga som uppdaterades med nya maskiner 2015.

Läget är mycket angenämt, och utanför husets portar myllrar det av kaféer, restauranger och spännande boutiquer. I grannskapet hittar man också Saluhallen Briggen som lockar med delikatesser av alla de slag. Ett par stenkast söderut breder Slottsskogen ut sig med sin härliga natur, och det är även nära till Botaniska Trädgårdens underbara parker och flora. Kommunikationsmöjligheterna är de bästa tänkbara och Prinsgatans hållplats, bara cirka hundra meter från lägenheten, trafikeras av flera buss- och spårvagnslinjer. 

Allmänt
Lägenheten är som nämnts i toppskick, och köket totalrenoverades våren 2016. Elen drogs om, och ett nytt proppskåp med tillhörande jordfelsbrytare installerades. Ny trall i sibirisk lärk lades på balkongerna. Hösten 2015 lät man ta fram och slipa brädgolven samt behandla dem med vitpigmenterad lut och olja. Tak, väggar och snickerier målades om, och golvet i tamburen och hallgarderoben belades med ny klinker. I sovrummet platsbyggdes nya garderober och en arbetshörna.

Vardagsrum
Det höga fönstret och den helglasade balkongdörren i söder fyller vardagsrummet med ljus.
Vardagsrummet bjuder in till umgänge, och man får enkelt plats med en soffgrupp av det större slaget. Stuckatur, takrosett, höga fotlister och parspegeldörrar ger en elegant inramning, och en annan vacker detalj är den gamla dörröppningen som byggts om till en bokhylla. Väggarna är målade med den matta ljusgråa färgen ”Duva” från Caparol, och liksom i övriga lägenheten är det framtagna och slipade brädgolvet behandlat med vitpigmenterad lut och olja. Golven har underhållits med golvsåpa för att få känslan av skurgolv. Under sommarhalvåret har den cirka fem kvadratmeter stora balkongen sol från sju på morgonen till sex på kvällen, och utsikten över Skansen Kronan, Oscar Fredriks kyrka och Linnégatan med sitt myller är fantastisk året om. Balkongens golv är belagt med trall i sibirisk lärk som behandlats med kisel.

Matsal/sovrum
Parspegeldörrarna öppnar och skiljer av mot det rum som idag används som matsal, men som även lämpar sig väl som sovrum. Här finns det gott om plats en stor matsalsgrupp, alternativt en dubbelsäng med nattduksbord, och utmärkta förvaringsmöjligheter erbjuds i form av platsbyggda originalgarderober. Rummet pryds av stuckatur, takrosetter och höga fotlister, och väggarna är målade med färgen ”Duva”. Det framtagna brädgolvet löper tröskelfritt genom öppningen mot vardagsrummet.

Sovrum
Sovrummet, som ligger i rofyllt gårdsläge, rymmer lätt och ledigt dubbelsäng, nattduksbord och fåtölj. De många platsbyggda garderoberna, med inbyggd belysning, sväljer allt i klädväg och det finns också en arbetshörna med vägghängt skrivbord. Väggarna är målade med färgen ”Duva”, och liksom i vardagsrummet och matsalen är sovrummet besmyckat med takrosett, stuckatur och höga fotlister.

Kök
Köket har plats för ett stort matbord, och på sommarhalvåret är det underbart att sitta ute och äta på balkongen som vetter mot innergården och har kvällssol mellan halv sju och halv nio. Även här är golvet belagt med trall i sibirisk lärk som kiselbehandlats. Balkongen är en naturlig förlängning av köket, och det är tillåtet att grilla med gasolgrill.

Det finns gott om svängrum för hemmakockarna, och kökets breda arbetsbänk är i mörkgrå kvartskomposit med infälld spishäll (Smeg) och underlimmad diskho. Förvaringsmöjligheterna är de allra bästa, och den generösa takhöjden tas till vara genom en extra rad med överskåp. Skåpen har mattvita luckor och lådor, och handtagen är liksom den stilfulla blandaren från Tapwell i obehandlad mässing. Varmluftsugnen (Siemens) och mikron (Siemens) är i rostfri design, medan diskmaskinen (Ikea/Electrolux) och de båda kyl- och frysarna (Ikea/Electrolux) är integrerade i skåpinteriören. Ovanför hällen finns en motordriven frånluftsfläkt som byggts in i ett överskåp. Väggarna är målade med en grå färg från Caparol och partiet ovanför bänken är klätt med stora plattor i marmorimitation från Bricmate. Taket möter väggarna i en fin rundning, och golvets bevarade stenfundament efter en vedspis är ett charmigt inslag.

Badrum
Lägenhetens stora och lyxiga badrum inrymmer massagebadkar, duschhörna, handfat, handdukstork, vägghängd WC, ett rejält förvaringsskåp samt en tvättpelare med tvättmaskin (Ardo), torktumlare (Electrolux) och överskåp. Det finns även förvaring bakom den stora spegeln. Duschhörnan, som skärmas av med glasdörrar, har en vägg av betongglas och i övrigt är badrummets väggar klädda med grått, vitt och svart kakel. Golvet är belagt med svart klinker. Taket har infällda spottar som ger en bra och behaglig belysning.

Hall
Den tvådelade hallen binder samman lägenheten, och härifrån når man alla rum. Den inre hallen är möblerbar och i tamburen erbjuds utmärkta avhängningsmöjligheter i form av en skjutdörrsgarderob med skoställ, hatthylla, krokar och hängare för galgar. Bredvid garderoben finns det platsbyggd förvaring för halsdukar och liknande. Båda hallarna har höga fotlister och väggarna är målade i samma ljusgråa färg (”Duva”) som i vardagsrummet, matsalen och sovrummet. I den inre hallen, som pryds av en välvd nisch med gjutjärnselement, är brädgolvet framtaget och i tamburen är golvet belagt med marockansk klinker. Liksom i badrummet har taket infällda spottar.

 

Ägandeform:
Bostadsrätt - Lägenhet
Kommun:
Göteborg
Stad:
Göteborg
Område:
Linnéstaden
Postnummer:
413 05
Rum:
3 rok
Boarea:
107 Kvm Enligt föreningen
Lägenhetsnr:
6
Tillträde:
Enligt överenskommelse
Byggnadstyp:
Sekelskifteshus
Byggnadsår:
1903
Uppvärmning:
Fjärrvärme
Avgift:
4 800 kr
Ingår i avgiften:
värme och vatten
Andelstal, förening:
4.21 %
Andelstal, ägande:
4.173 %
Energistatus:
Utförd
Energiprestanda:
88 kWh/Kvm och år
El:
132 kr/mån
Försäkring:
150 kr/mån
Övrigt:
278 kr/mån
Driftskostnader totalt:
560 kr/mån
Driftskostnader kommentar:
Driftskostnaderna är baserade på nuvarande ägares ungefärliga förbrukning. Ett obligatoriskt tillägg ( övrig angiven post) om 278 kr/månad tillkommer för bredband/IP-telefoni/kabel-TV (adderas på månadsavin). Två vuxna i hushållet.
Förening:
Brf Fregatten nr 27:5
Org.nr:
7164441706
Övrigt

Brf Fregatten 27:5 finns belägen på hörnet Plantagegatan/ Nordhemsgatan och består av totalt av 28 lägenheter, av dessa upplåts 25 stycken med bostadsrätt. I föreningen finns tre kvarvarande hyresrätter, dessa utgör en så kallad dold tillgång och stärker kassan den dagen hyresgästerna flyttar och lägenheterna kan försäljas på marknaden. Föreningen hyr även ut två lokaler, dessa inbringar goda hyresintäkter till föreningen. Adress Plantagegatan 5 och Nordhemsgatan 27.  

Föreningens hus uppfördes 1903. Föreningen förvärvade fastigheten (Masthugget 1:14) redan 1987.

Gemensamma utrymmen

Föreningens medlemmar disponerar en gemytlig kullerstensbelagd innergård, här finns tillgång till utomhusmöbler samt möjlighet till grillning under sommarhalvåret. Utöver finns fina planteringar och blommande rabatter som ger en härlig känsla. Via innergården finns även tillgång till cykeluppställning samt soprum med viss återvinning. I källarplan finns cykelrum. Medlemmarna har även tillgång till en snickarbod.  

Tvättstuga

Tvättstugan ligger i källaren och är utrustad med två tvättmaskiner samt torktumlare, torkskåp, mangel och centrifug. Tillgängligheten bedöms vara mycket god av de boende. Denna bostad är dessutom utrustad med egna tvättmöjligheter.

 

Genomförda renoveringar

2007                    OVK

2010                    Grundförstärkning, i samband med detta byggdes även en källarlokal om

2010                    Energideklaration

2013                    Renovering och ommålning av takplåt

2015                    Maskinparken i tvättstugan uppdaterades

2015                    Översyn av ventilation och värmesystem

2015                    Ommålning av ytterportar

2016                    Nytt system för portlås

Kommande renoveringar

Fastigheten bedöms vara i gott skick. Föreningen följer en utarbetad underhållsplan. Under 2017 avser man att byta system för porttelefoner i föreningen. Inom ett par år planerar föreningen att byta fönster på fastigheten. Övriga kommande underhålls- och renoveringsinsatser utgörs främst av löpande karaktär. 

 

Ekonomi

Föreningens ekonomi är mycket god och stabil, styrelsearbetet representeras av ett stort engagemang. De attraktiva lokalerna i gatuplan inbringar goda intäkter till föreningen. De tre hyresrätterna utgör en så kallade dolda tillgång, den dag de säljs går pengar direkt till föreningen. Fastighetens totala taxeringsvärde uppgick vid utgången av 2015 till cirka 57,5 msk kronor. De totala långfristiga skulderna uppgår till cirka 20,7 msk kronor. I dagsläget finns inga planer att förändra avgifterna för medlemmarna.

 

Bredband/IP-telefoni/TV

Föreningen har gjort en gemensam upphandling för dessa tre tjänster. Ett obligatoriskt tillägg om 278 kr tillkommer varje månad och adderas på månadsavin. Grundutbud avseende kabel-tv levereras via ComHem. Bredbandsbolaget har installerat fiberbredband till fastigheten.

 

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

 

Förvaltare

Lägenhetsförteckning och ekonomisk förvaltning sköts via Boreb Konsult och teknisk förvaltning sker i egen regi.

 

Trappstädning

Trappstädningen är lagd på entreprenad, så det är inget de boende behöver göra själva.

 

Andrahandsuthyrning

Föreningen följer hyresnämndens rekommendationer och beviljar andrahandsuthyrning ifall giltiga skäl föreligger. Varje fall prövas av styrelsen efter inkommen ansökan.

 

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Länsförsäkringar.

 

Parkering

Boendeparkering finns i området till en kostnad av cirka 635 kr/månad (www.trafikkontoret.goteborg.se). Möjlighet finns även till parkeringsplats i närliggande garage, där kostar en plats 800–1000 kr (extern kö).

 

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej som medlem i föreningen.

 

Ovanstående information grundas på information från föreningens kontaktperson. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Hörnhuset på Plantagegatan 5/Nordhemsgatan 27 uppfördes 1903 i sekelskiftesstil enligt ritningar av arkitekt Axel Engström. Det råder en trevlig stämning grannar emellan och den mysiga innergården – med trädgårdsmöbler, gammaldags gatsten och många planteringar och krukor – bidrar till den höga trivseln. Föreningen har även snickarbod och en gemensam tvättstuga som uppdaterades med nya maskiner 2015.

Läget är mycket angenämt, och utanför husets portar myllrar det av kaféer, restauranger och spännande boutiquer. I grannskapet hittar man också Saluhallen Briggen som lockar med delikatesser av alla de slag. Ett par stenkast söderut breder Slottsskogen ut sig med sin härliga natur, och det är även nära till Botaniska Trädgårdens underbara parker och flora. Kommunikationsmöjligheterna är de bästa tänkbara och Prinsgatans hållplats, bara cirka hundra meter från lägenheten, trafikeras av flera buss- och spårvagnslinjer. 

Allmänt
Lägenheten är som nämnts i toppskick, och köket totalrenoverades våren 2016. Elen drogs om, och ett nytt proppskåp med tillhörande jordfelsbrytare installerades. Ny trall i sibirisk lärk lades på balkongerna. Hösten 2015 lät man ta fram och slipa brädgolven samt behandla dem med vitpigmenterad lut och olja. Tak, väggar och snickerier målades om, och golvet i tamburen och hallgarderoben belades med ny klinker. I sovrummet platsbyggdes nya garderober och en arbetshörna.

Vardagsrum
Det höga fönstret och den helglasade balkongdörren i söder fyller vardagsrummet med ljus.
Vardagsrummet bjuder in till umgänge, och man får enkelt plats med en soffgrupp av det större slaget. Stuckatur, takrosett, höga fotlister och parspegeldörrar ger en elegant inramning, och en annan vacker detalj är den gamla dörröppningen som byggts om till en bokhylla. Väggarna är målade med den matta ljusgråa färgen ”Duva” från Caparol, och liksom i övriga lägenheten är det framtagna och slipade brädgolvet behandlat med vitpigmenterad lut och olja. Golven har underhållits med golvsåpa för att få känslan av skurgolv. Under sommarhalvåret har den cirka fem kvadratmeter stora balkongen sol från sju på morgonen till sex på kvällen, och utsikten över Skansen Kronan, Oscar Fredriks kyrka och Linnégatan med sitt myller är fantastisk året om. Balkongens golv är belagt med trall i sibirisk lärk som behandlats med kisel.

Matsal/sovrum
Parspegeldörrarna öppnar och skiljer av mot det rum som idag används som matsal, men som även lämpar sig väl som sovrum. Här finns det gott om plats en stor matsalsgrupp, alternativt en dubbelsäng med nattduksbord, och utmärkta förvaringsmöjligheter erbjuds i form av platsbyggda originalgarderober. Rummet pryds av stuckatur, takrosetter och höga fotlister, och väggarna är målade med färgen ”Duva”. Det framtagna brädgolvet löper tröskelfritt genom öppningen mot vardagsrummet.

Sovrum
Sovrummet, som ligger i rofyllt gårdsläge, rymmer lätt och ledigt dubbelsäng, nattduksbord och fåtölj. De många platsbyggda garderoberna, med inbyggd belysning, sväljer allt i klädväg och det finns också en arbetshörna med vägghängt skrivbord. Väggarna är målade med färgen ”Duva”, och liksom i vardagsrummet och matsalen är sovrummet besmyckat med takrosett, stuckatur och höga fotlister.

Kök
Köket har plats för ett stort matbord, och på sommarhalvåret är det underbart att sitta ute och äta på balkongen som vetter mot innergården och har kvällssol mellan halv sju och halv nio. Även här är golvet belagt med trall i sibirisk lärk som kiselbehandlats. Balkongen är en naturlig förlängning av köket, och det är tillåtet att grilla med gasolgrill.

Det finns gott om svängrum för hemmakockarna, och kökets breda arbetsbänk är i mörkgrå kvartskomposit med infälld spishäll (Smeg) och underlimmad diskho. Förvaringsmöjligheterna är de allra bästa, och den generösa takhöjden tas till vara genom en extra rad med överskåp. Skåpen har mattvita luckor och lådor, och handtagen är liksom den stilfulla blandaren från Tapwell i obehandlad mässing. Varmluftsugnen (Siemens) och mikron (Siemens) är i rostfri design, medan diskmaskinen (Ikea/Electrolux) och de båda kyl- och frysarna (Ikea/Electrolux) är integrerade i skåpinteriören. Ovanför hällen finns en motordriven frånluftsfläkt som byggts in i ett överskåp. Väggarna är målade med en grå färg från Caparol och partiet ovanför bänken är klätt med stora plattor i marmorimitation från Bricmate. Taket möter väggarna i en fin rundning, och golvets bevarade stenfundament efter en vedspis är ett charmigt inslag.

Badrum
Lägenhetens stora och lyxiga badrum inrymmer massagebadkar, duschhörna, handfat, handdukstork, vägghängd WC, ett rejält förvaringsskåp samt en tvättpelare med tvättmaskin (Ardo), torktumlare (Electrolux) och överskåp. Det finns även förvaring bakom den stora spegeln. Duschhörnan, som skärmas av med glasdörrar, har en vägg av betongglas och i övrigt är badrummets väggar klädda med grått, vitt och svart kakel. Golvet är belagt med svart klinker. Taket har infällda spottar som ger en bra och behaglig belysning.

Hall
Den tvådelade hallen binder samman lägenheten, och härifrån når man alla rum. Den inre hallen är möblerbar och i tamburen erbjuds utmärkta avhängningsmöjligheter i form av en skjutdörrsgarderob med skoställ, hatthylla, krokar och hängare för galgar. Bredvid garderoben finns det platsbyggd förvaring för halsdukar och liknande. Båda hallarna har höga fotlister och väggarna är målade i samma ljusgråa färg (”Duva”) som i vardagsrummet, matsalen och sovrummet. I den inre hallen, som pryds av en välvd nisch med gjutjärnselement, är brädgolvet framtaget och i tamburen är golvet belagt med marockansk klinker. Liksom i badrummet har taket infällda spottar.

 

Boka visning

Ägandeform:
Bostadsrätt - Lägenhet
Kommun:
Göteborg
Stad:
Göteborg
Område:
Linnéstaden
Postnummer:
413 05
Rum:
3 rok
Boarea:
107 Kvm Enligt föreningen
Lägenhetsnr:
6
Tillträde:
Enligt överenskommelse
Byggnadstyp:
Sekelskifteshus
Byggnadsår:
1903
Uppvärmning:
Fjärrvärme
Avgift:
4 800 kr
Ingår i avgiften:
värme och vatten
Andelstal, förening:
4.21 %
Andelstal, ägande:
4.173 %
Energistatus:
Utförd
Energiprestanda:
88 kWh/Kvm och år
El:
132 kr/mån
Försäkring:
150 kr/mån
Övrigt:
278 kr/mån
Driftskostnader totalt:
560 kr/mån
Driftskostnader kommentar:
Driftskostnaderna är baserade på nuvarande ägares ungefärliga förbrukning. Ett obligatoriskt tillägg ( övrig angiven post) om 278 kr/månad tillkommer för bredband/IP-telefoni/kabel-TV (adderas på månadsavin). Två vuxna i hushållet.
Förening:
Brf Fregatten nr 27:5
Org.nr:
7164441706
Övrigt

Brf Fregatten 27:5 finns belägen på hörnet Plantagegatan/ Nordhemsgatan och består av totalt av 28 lägenheter, av dessa upplåts 25 stycken med bostadsrätt. I föreningen finns tre kvarvarande hyresrätter, dessa utgör en så kallad dold tillgång och stärker kassan den dagen hyresgästerna flyttar och lägenheterna kan försäljas på marknaden. Föreningen hyr även ut två lokaler, dessa inbringar goda hyresintäkter till föreningen. Adress Plantagegatan 5 och Nordhemsgatan 27.  

Föreningens hus uppfördes 1903. Föreningen förvärvade fastigheten (Masthugget 1:14) redan 1987.

Gemensamma utrymmen

Föreningens medlemmar disponerar en gemytlig kullerstensbelagd innergård, här finns tillgång till utomhusmöbler samt möjlighet till grillning under sommarhalvåret. Utöver finns fina planteringar och blommande rabatter som ger en härlig känsla. Via innergården finns även tillgång till cykeluppställning samt soprum med viss återvinning. I källarplan finns cykelrum. Medlemmarna har även tillgång till en snickarbod.  

Tvättstuga

Tvättstugan ligger i källaren och är utrustad med två tvättmaskiner samt torktumlare, torkskåp, mangel och centrifug. Tillgängligheten bedöms vara mycket god av de boende. Denna bostad är dessutom utrustad med egna tvättmöjligheter.

 

Genomförda renoveringar

2007                    OVK

2010                    Grundförstärkning, i samband med detta byggdes även en källarlokal om

2010                    Energideklaration

2013                    Renovering och ommålning av takplåt

2015                    Maskinparken i tvättstugan uppdaterades

2015                    Översyn av ventilation och värmesystem

2015                    Ommålning av ytterportar

2016                    Nytt system för portlås

Kommande renoveringar

Fastigheten bedöms vara i gott skick. Föreningen följer en utarbetad underhållsplan. Under 2017 avser man att byta system för porttelefoner i föreningen. Inom ett par år planerar föreningen att byta fönster på fastigheten. Övriga kommande underhålls- och renoveringsinsatser utgörs främst av löpande karaktär. 

 

Ekonomi

Föreningens ekonomi är mycket god och stabil, styrelsearbetet representeras av ett stort engagemang. De attraktiva lokalerna i gatuplan inbringar goda intäkter till föreningen. De tre hyresrätterna utgör en så kallade dolda tillgång, den dag de säljs går pengar direkt till föreningen. Fastighetens totala taxeringsvärde uppgick vid utgången av 2015 till cirka 57,5 msk kronor. De totala långfristiga skulderna uppgår till cirka 20,7 msk kronor. I dagsläget finns inga planer att förändra avgifterna för medlemmarna.

 

Bredband/IP-telefoni/TV

Föreningen har gjort en gemensam upphandling för dessa tre tjänster. Ett obligatoriskt tillägg om 278 kr tillkommer varje månad och adderas på månadsavin. Grundutbud avseende kabel-tv levereras via ComHem. Bredbandsbolaget har installerat fiberbredband till fastigheten.

 

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

 

Förvaltare

Lägenhetsförteckning och ekonomisk förvaltning sköts via Boreb Konsult och teknisk förvaltning sker i egen regi.

 

Trappstädning

Trappstädningen är lagd på entreprenad, så det är inget de boende behöver göra själva.

 

Andrahandsuthyrning

Föreningen följer hyresnämndens rekommendationer och beviljar andrahandsuthyrning ifall giltiga skäl föreligger. Varje fall prövas av styrelsen efter inkommen ansökan.

 

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Länsförsäkringar.

 

Parkering

Boendeparkering finns i området till en kostnad av cirka 635 kr/månad (www.trafikkontoret.goteborg.se). Möjlighet finns även till parkeringsplats i närliggande garage, där kostar en plats 800–1000 kr (extern kö).

 

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej som medlem i föreningen.

 

Ovanstående information grundas på information från föreningens kontaktperson. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Tidstypiskt trapphus

Tidstypiskt trapphus

Föreningens vackra hörnfastighet

Föreningens vackra hörnfastighet

En tillbakablick, Plantagegatan från förr

En tillbakablick, Plantagegatan från förr

Plikta på bekvämt promenadavstånd

Plikta på bekvämt promenadavstånd

Folkets Bio ett stenkast bort

Folkets Bio ett stenkast bort

Saluhallen Briggen alldeles i runt hörnet

Saluhallen Briggen alldeles i runt hörnet

Vackra Linnégatan

Vackra Linnégatan

Fotograf: Jonas Berg

Fotograf: Jonas Berg

Område

Linnéstaden

Området kring Långgatorna utgjorde redan vid Göteborgs begynnelse en viktig förstad. Här etablerades flera hamnar där timmer lossades och skeppsmaster tillverkades. 1642 stiftades Masthandelskompaniet med privilegier för handel med master, spiror, sparrar, balkar och bräder. Några årtionden senare bildades ett masthuggargille och tidigt kom förstaden att kallas för Masthugget.

Läs mer om Linnéstaden