Amiralitetsgatan 27 A | 2 rok, 72.5 Kvm

Välrenoverad landshövdingehustvåa mitt i mysiga Majorna

I hjärtat av Majorna, med ett myller av kaféer och restauranger runt hörnet, finner vi denna fina och välplanerade landshövdingehustvåa. Ljuset strömmar in, och från kökets stora sexluftsfönster blickar man ut över en grönskande innergård. Vardagsrummet och sovrummet ligger i fil mot söder, och härifrån har man fri utsikt över Karl Johanstorgets fotbollsplaner. Lägenheten är i väldigt gott skick, och 2015 utfördes en större renovering. Köket helrenoverades, och nya parketter lades in i de två rummen. Väggar, tak och fönsterinsidor målades om, och nya dörrar med nya handtag sattes in. Man lät även sätta nya lister och måla om de gamla. Därtill installerades ny jordfelsbrytare samt nya strömbrytare och elkontaker. Badrummet totalrenoverades 2012.


Andreas Bergström

Ansvarig Mäklare

Andreas Bergström

072-388 53 01

andreas@stadshem.se

Bostadsfakta

Adress: Amiralitetsgatan 27 A

Område: Majorna

Byggnadsår: 1907

Rum: 2 rok

Boarea: 72.5 Kvm

Våning: 3/3 (ingen hiss)

Avgift: 4 789 kr inkl Värme, Vatten, Kabel-TV, Bredband och IP-telefoni

Pris: 3 100 000 kr Utgångspris


Landshövdingehuset på Amiralitetsgatan 27 uppfördes 1907 i nyrenässansstil efter ritningar av arkitekt L. J. Andersson. Det ingår i kvarteret Eskulapius vars tre mysiga innergårdar badar i lummig grönska under sommarhalvåret. Här finns utemöbler, murad grill samt träd och rabatter som tas väl om hand av föreningens aktiva gårdsgrupp. Gårdarna är vackra året om, och under det mörkare halvåret skapar ljusslingor och lyktor stämningsbelysning.

De boende har också tillgång till faciliteter såsom bastu, snickarbod, cykel-/ barnvagnsförråd och samlingslokal med pentry. Om man får långväga besök finns det ett övernattningsrum med två våningssängar att hyra. Föreningen präglas av en god granngemenskap, och i den mysiga samlingslokalen arrangeras det pub-, glögg-, fotbolls- och filmkvällar med mera.

Närservicen är god, och i Majorna hittar man förutom flera större mataffärer även spännande och ekologiskt nischade speceributiker. Därtill är det enkelt att ta sig till andra delar av staden och Kaptensgatans spårvagnshållplats, ett stenkast från lägenheten, trafikeras av linje 3 och 9 med täta turer.

Kök
Köket bjuder in till umgänge och i den rymliga fönstersmygen finns det plats för att duka upp till stora middagar i goda vänners lag. Det är rejält tilltaget med förvaring, och skåpen har vita speglade luckor med snygga handtag. De två vitrinskåpen exponerar finporslin och finglas på ett trevligt sätt. I kökets u-formade arbetsdel finns det gott om svängrum för hemmakockarna, köksbänk i valnöt med infälld spishäll. Partiet ovanför bänkarna och den eleganta porslinshon är klätt med vitt kakel i halvförband som letar sig hela vägen upp till taket. Alla vitvaror sattes in i samband med renoveringen 2015, och diskmaskinen och kylen/frysen är integrerade i skåpinteriören. Väggarna är vitmålade och golvet belagt med grå/vitrutig linoleummatta.

Vardagsrum
Höga fönsterpartier i söder fyller vardagsrummet med ljus samtidigt som de skapar en luftig atmosfär. Rummet är rymligt och lättmöblerat, och det finns gott om plats för soffgrupp, TV-bänk, bokhylla med mera. Utmärkta förvaringsmöjligheter erbjuds i form av en stor klädkammare. Väggarna är vitmålade och golvet belagt med parkett i vitlackad ek.

Sovrum
Sovrummet ligger i fil med vardagsrummet, och även här strömmar ljuset in genom höga fönsterpartier i söder. Både dubbelsäng och nattduksbord ryms lätt och ledigt, och de fem garderoberna sväljer allt i klädväg. Garderoberna, inklusive inredningen, sattes in i samband med lägenhetsrenoveringen 2015. Rummet, som även nås direkt från hallen, har ljusgråa väggar med liggande träpanel som fond och liksom i vardagsrummet är golvet belagt med parkett i vitlackad ek.

Badrum
Badrummet inrymmer duschhörna, handfat, kommod, spegelskåp, tvättpelare och toalettstol. Handfatet vilar på en elegant stenbänk, och duschhörnan skärmas av med dörrar i frostat glas. Spegelskåpet och de öppna hyllplanen ovanför toalettstolen sattes in i fjol. Torktumlaren är från 2015 medan tvättmaskinen installerades i samband med renoveringen 2012. Väggarna är helkaklade i vitt och golvet belagt med terrakottafärgad klinker. Det höga fönsterpartiet vetter mot innergården och fyller badrummet med dagsljus utan att det blir insyn. Taket har infällda spottar som ger en bra och behaglig belysning.

Hall
Hallen binder samman lägenheten på ett bra sätt, och härifrån når man köket, sovrummet och badrummet. Det är en stor och luftig hall med gott om utrymme för hatthylla, skoställ och byrå. Väggarna är vitmålade, och liksom i badrummet är golvet belagt med terrakottafärgad klinker.

 

Ägandeform:
Bostadsrätt - Lägenhet
Kommun:
Göteborg
Stad:
Göteborg
Område:
Majorna
Postnummer:
414 62
Rum:
2 rok
Varav sovrum:
1
Boarea:
72.5 Kvm Enligt förvaltaren
Lägenhetsnr:
17
Byggnadstyp:
Landshövdingehus
Byggnadsår:
1907
Förråd:
Vindsförråd om ca 10 kvm
Uppvärmning:
Fjärrvärme
Avgift:
4 789 kr
Ingår i avgiften:
Värme, Vatten, Kabel-TV, Bredband och IP-telefoni
Andelstal, förening:
1.0566493 %
Andelstal, ägande:
1.05382 %
Energistatus:
Utförd
Energiprestanda:
136 kWh/Kvm och år
El:
292 kr/mån
Försäkring:
142 kr/mån
Driftskostnader totalt:
433 kr/mån
Förening:
Riksbyggens Brf Eskulapius
Org.nr:
7164088465

Riksbyggen Brf Eskulapius

I Eskulapius råder en god och trevlig stämning grannar emellan och stor omsorg läggs på de fyra underbara innergårdarna som tillsammans utgör en grön oas om sommaren. Därtill har föreningen en aktiv gårdsgrupp som arrangerar olika aktiviteter.

Kvarteret var som många andra landshövdingehuskvarter rivningshotat under 1970- och 1980-talen och läts därför förfalla. Det klarade sig dock undan grävskoporna och istället påbörjades en renovering 1988. Tyvärr var vissa delar av kvarteret i så dåligt skick att de fick rivas, men det mesta kunde räddas och 1990 blev Eskulapius återigen ett levande kvarter. 

Antal lägenheter/lokaler
Föreningen består av 99 lägenheter och fyra lokaler. I en av lokalerna huserar den kommunala förskolan Bakgården. Föreningen bildades 1990 i samband med den stora renoveringen av kvarteret.

Mark
Eftersom Föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare
Riksbyggen tar hand om den ekonomiska och tekniska förvaltningen.

Försäkring
Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Folksam.

Renovering
En totalrenovering och delvis nybyggnation av fastigheterna genomfördes 1990. 2009 lät man energieffektivisera värmepumparna och modernisera ventilationssystemet. Fasaderna är nymålade 2012 och färgen har tagits fram i samarbete med färgsättningskonsulten Märit Lagerheim. Hösten 2011 spolades fastighetens samtliga stammar av RagnSells. 2012 renoverades tvättstugan och bastun.
2013 renoverades gårdsfasaden mot Allmänna Vägen. 2013-2015 renoverades gårdsfasaderna. 2016/17 har värmepumparna bytts ut och detta arbete avslutas i början av 2017.Under 2017 har trapphusen renoverats och belysningen har samtidigt förbättrats. 2017 kommer trapphusen att renoveras.


Ekonomi
Föreningen har god kontroll över ekonomin och utfallet följer budget. Lånen har lånen omförhandlats med sänkta räntor som följd. Föreningens avgifter är uppdelade i en kapitaldel och en driftsdel som kan höjas och sänkas oberoende av varandra. För den som önskar sänka sin månadsavgift genom att ta över en del av föreningens lån (s.k. strimling) kommer erbjudanden framöver. Avgifterna höjdes med 10% på driftdelen vid ingången av 2017. Avgiften för kapitaldelen har samtidigt sänkts med 10%. 

Tvättstugor
Föreningen har fem tvättstugor. Tre är belägna på Såggatan 20 E och två i källaren på Allmänna Vägen 40. Det är tillåtet att tvätta mellan 7:00 och 23:00 alla veckans dagar. Tvättpassen (8-11, 11-14, 14-17 och 17-20) bokas med låscylinder på tavlor utanför respektive tvättstuga. 

Gemensamma utrymmen
I kvarteret finns flera härliga uteplatser med murade grillar. Föreningens medlemmar har även tillgång till bastu, snickarbod, övernattningsrum, tvättstuga samt vindsförråd och samlingslokal finns i källaren på Såggatan 20 E. Lokalen har nyligen renoverats och fått bardisk, soffgrupp, klädsel på väggarna och bättre belysning. Samtliga gemensamma utrymmena kan bokas på föreningens hemsida. Cykelförråd finns på gården vid Amiralitetsgatan 29, i källaren på Såggatan 20 E, vid utsidan av Såggatan 20 och på gården vid Allmänna Vägen 40. Barnvagnsrum finns i gången mellan Amiralitetsgatan 27 och 29, på gården vid Såggatan 20 samt vid ingången mot Allmänna Vägen 40. 

Trappstädning/snöröjning
Trappstädning ligger ute på entreprenad. Snöröjning ombesörjs vardagar av Riksbyggen och övriga dagar hjälps man åt i föreningen. 

Sopsortering
Det finns kärl för hushållssopor och all återvinning, med undantag för kompost. Föreningen har precis börjat med återvinning av matavfall för biogasproduktion. Föreningen blev 2013 utnämnd till Riksbyggens Hållbarhetsförening. 

Parkering
Boendeparkering (taxa V5) gäller i området.

Kabel-TV och bredband
TV, IP-telefoni och fiberbredband via Bredbandsbolaget med 100/100 mbit ingår i avgiften. Läs med på föreningens hemsida. 

Ovanstående bygger på information från föreningen. Uppgifter av särskild betydelse för köparen bör kontrolleras med föreningen.


Landshövdingehuset på Amiralitetsgatan 27 uppfördes 1907 i nyrenässansstil efter ritningar av arkitekt L. J. Andersson. Det ingår i kvarteret Eskulapius vars tre mysiga innergårdar badar i lummig grönska under sommarhalvåret. Här finns utemöbler, murad grill samt träd och rabatter som tas väl om hand av föreningens aktiva gårdsgrupp. Gårdarna är vackra året om, och under det mörkare halvåret skapar ljusslingor och lyktor stämningsbelysning.

De boende har också tillgång till faciliteter såsom bastu, snickarbod, cykel-/ barnvagnsförråd och samlingslokal med pentry. Om man får långväga besök finns det ett övernattningsrum med två våningssängar att hyra. Föreningen präglas av en god granngemenskap, och i den mysiga samlingslokalen arrangeras det pub-, glögg-, fotbolls- och filmkvällar med mera.

Närservicen är god, och i Majorna hittar man förutom flera större mataffärer även spännande och ekologiskt nischade speceributiker. Därtill är det enkelt att ta sig till andra delar av staden och Kaptensgatans spårvagnshållplats, ett stenkast från lägenheten, trafikeras av linje 3 och 9 med täta turer.

Kök
Köket bjuder in till umgänge och i den rymliga fönstersmygen finns det plats för att duka upp till stora middagar i goda vänners lag. Det är rejält tilltaget med förvaring, och skåpen har vita speglade luckor med snygga handtag. De två vitrinskåpen exponerar finporslin och finglas på ett trevligt sätt. I kökets u-formade arbetsdel finns det gott om svängrum för hemmakockarna, köksbänk i valnöt med infälld spishäll. Partiet ovanför bänkarna och den eleganta porslinshon är klätt med vitt kakel i halvförband som letar sig hela vägen upp till taket. Alla vitvaror sattes in i samband med renoveringen 2015, och diskmaskinen och kylen/frysen är integrerade i skåpinteriören. Väggarna är vitmålade och golvet belagt med grå/vitrutig linoleummatta.

Vardagsrum
Höga fönsterpartier i söder fyller vardagsrummet med ljus samtidigt som de skapar en luftig atmosfär. Rummet är rymligt och lättmöblerat, och det finns gott om plats för soffgrupp, TV-bänk, bokhylla med mera. Utmärkta förvaringsmöjligheter erbjuds i form av en stor klädkammare. Väggarna är vitmålade och golvet belagt med parkett i vitlackad ek.

Sovrum
Sovrummet ligger i fil med vardagsrummet, och även här strömmar ljuset in genom höga fönsterpartier i söder. Både dubbelsäng och nattduksbord ryms lätt och ledigt, och de fem garderoberna sväljer allt i klädväg. Garderoberna, inklusive inredningen, sattes in i samband med lägenhetsrenoveringen 2015. Rummet, som även nås direkt från hallen, har ljusgråa väggar med liggande träpanel som fond och liksom i vardagsrummet är golvet belagt med parkett i vitlackad ek.

Badrum
Badrummet inrymmer duschhörna, handfat, kommod, spegelskåp, tvättpelare och toalettstol. Handfatet vilar på en elegant stenbänk, och duschhörnan skärmas av med dörrar i frostat glas. Spegelskåpet och de öppna hyllplanen ovanför toalettstolen sattes in i fjol. Torktumlaren är från 2015 medan tvättmaskinen installerades i samband med renoveringen 2012. Väggarna är helkaklade i vitt och golvet belagt med terrakottafärgad klinker. Det höga fönsterpartiet vetter mot innergården och fyller badrummet med dagsljus utan att det blir insyn. Taket har infällda spottar som ger en bra och behaglig belysning.

Hall
Hallen binder samman lägenheten på ett bra sätt, och härifrån når man köket, sovrummet och badrummet. Det är en stor och luftig hall med gott om utrymme för hatthylla, skoställ och byrå. Väggarna är vitmålade, och liksom i badrummet är golvet belagt med terrakottafärgad klinker.

 

Boka visning

Ägandeform:
Bostadsrätt - Lägenhet
Kommun:
Göteborg
Stad:
Göteborg
Område:
Majorna
Postnummer:
414 62
Rum:
2 rok
Varav sovrum:
1
Boarea:
72.5 Kvm Enligt förvaltaren
Lägenhetsnr:
17
Byggnadstyp:
Landshövdingehus
Byggnadsår:
1907
Förråd:
Vindsförråd om ca 10 kvm
Uppvärmning:
Fjärrvärme
Avgift:
4 789 kr
Ingår i avgiften:
Värme, Vatten, Kabel-TV, Bredband och IP-telefoni
Andelstal, förening:
1.0566493 %
Andelstal, ägande:
1.05382 %
Energistatus:
Utförd
Energiprestanda:
136 kWh/Kvm och år
El:
292 kr/mån
Försäkring:
142 kr/mån
Driftskostnader totalt:
433 kr/mån
Förening:
Riksbyggens Brf Eskulapius
Org.nr:
7164088465

Riksbyggen Brf Eskulapius

I Eskulapius råder en god och trevlig stämning grannar emellan och stor omsorg läggs på de fyra underbara innergårdarna som tillsammans utgör en grön oas om sommaren. Därtill har föreningen en aktiv gårdsgrupp som arrangerar olika aktiviteter.

Kvarteret var som många andra landshövdingehuskvarter rivningshotat under 1970- och 1980-talen och läts därför förfalla. Det klarade sig dock undan grävskoporna och istället påbörjades en renovering 1988. Tyvärr var vissa delar av kvarteret i så dåligt skick att de fick rivas, men det mesta kunde räddas och 1990 blev Eskulapius återigen ett levande kvarter. 

Antal lägenheter/lokaler
Föreningen består av 99 lägenheter och fyra lokaler. I en av lokalerna huserar den kommunala förskolan Bakgården. Föreningen bildades 1990 i samband med den stora renoveringen av kvarteret.

Mark
Eftersom Föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare
Riksbyggen tar hand om den ekonomiska och tekniska förvaltningen.

Försäkring
Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Folksam.

Renovering
En totalrenovering och delvis nybyggnation av fastigheterna genomfördes 1990. 2009 lät man energieffektivisera värmepumparna och modernisera ventilationssystemet. Fasaderna är nymålade 2012 och färgen har tagits fram i samarbete med färgsättningskonsulten Märit Lagerheim. Hösten 2011 spolades fastighetens samtliga stammar av RagnSells. 2012 renoverades tvättstugan och bastun.
2013 renoverades gårdsfasaden mot Allmänna Vägen. 2013-2015 renoverades gårdsfasaderna. 2016/17 har värmepumparna bytts ut och detta arbete avslutas i början av 2017.Under 2017 har trapphusen renoverats och belysningen har samtidigt förbättrats. 2017 kommer trapphusen att renoveras.


Ekonomi
Föreningen har god kontroll över ekonomin och utfallet följer budget. Lånen har lånen omförhandlats med sänkta räntor som följd. Föreningens avgifter är uppdelade i en kapitaldel och en driftsdel som kan höjas och sänkas oberoende av varandra. För den som önskar sänka sin månadsavgift genom att ta över en del av föreningens lån (s.k. strimling) kommer erbjudanden framöver. Avgifterna höjdes med 10% på driftdelen vid ingången av 2017. Avgiften för kapitaldelen har samtidigt sänkts med 10%. 

Tvättstugor
Föreningen har fem tvättstugor. Tre är belägna på Såggatan 20 E och två i källaren på Allmänna Vägen 40. Det är tillåtet att tvätta mellan 7:00 och 23:00 alla veckans dagar. Tvättpassen (8-11, 11-14, 14-17 och 17-20) bokas med låscylinder på tavlor utanför respektive tvättstuga. 

Gemensamma utrymmen
I kvarteret finns flera härliga uteplatser med murade grillar. Föreningens medlemmar har även tillgång till bastu, snickarbod, övernattningsrum, tvättstuga samt vindsförråd och samlingslokal finns i källaren på Såggatan 20 E. Lokalen har nyligen renoverats och fått bardisk, soffgrupp, klädsel på väggarna och bättre belysning. Samtliga gemensamma utrymmena kan bokas på föreningens hemsida. Cykelförråd finns på gården vid Amiralitetsgatan 29, i källaren på Såggatan 20 E, vid utsidan av Såggatan 20 och på gården vid Allmänna Vägen 40. Barnvagnsrum finns i gången mellan Amiralitetsgatan 27 och 29, på gården vid Såggatan 20 samt vid ingången mot Allmänna Vägen 40. 

Trappstädning/snöröjning
Trappstädning ligger ute på entreprenad. Snöröjning ombesörjs vardagar av Riksbyggen och övriga dagar hjälps man åt i föreningen. 

Sopsortering
Det finns kärl för hushållssopor och all återvinning, med undantag för kompost. Föreningen har precis börjat med återvinning av matavfall för biogasproduktion. Föreningen blev 2013 utnämnd till Riksbyggens Hållbarhetsförening. 

Parkering
Boendeparkering (taxa V5) gäller i området.

Kabel-TV och bredband
TV, IP-telefoni och fiberbredband via Bredbandsbolaget med 100/100 mbit ingår i avgiften. Läs med på föreningens hemsida. 

Ovanstående bygger på information från föreningen. Uppgifter av särskild betydelse för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Foto: Jonas Berg

Foto: Jonas Berg

Område

Majorna

Majorna är en av Göteborgs äldsta stadsdelar och redan på 1600-talet började det växa fram en förstadsbebyggelse ovanför Gamla Varvet, vilket låg ungefär där Stigbergskajen ligger idag. Här bosatte sig sjömän, timmermän, båtbyggare och andra som hade med hamn- och varvsverksamheten att göra.

Läs mer om Majorna