Stadsdelen har fått sitt namn efter hemmanet Lunden.
logotype

Lunden 

Lunden breder ut sig på höjderna strax söder om Redbergsplatsen. Här bor man såväl centralt som naturnära och kanske är det just därför som stadsdelen har blivit så populär.

Stadsdelen har fått sitt namn efter hemmanet Lunden. Gården, vars anor går tillbaka till mitten av 1550-talet, var en av de största gårdarna i Örgryte socken och har genom åren haft en rad prominenta ägare. Av dessa kan man nämna friherre Bielke Hogenskild samt släkten Ulfsparre vilka har fått ge namn åt gator högst uppe på stadsdelens höjder.

1874 köptes Lunden av Linus Strömsten, en före detta skräddargesäll som slagit sig på tomtspekulation. Strömsten började strax stycka upp och sälja tomter på åkertegarna nedanför Liedstrands berg öster om Danska vägen och det var enkelt folk, lockade av de relativt billiga tomtpriserna, som började bygga sig hus här. En av de första som satte bo var August Kristensson från Tjörn och efter honom kom sedermera hela området att kallas för Tjörbostaden.

Med tiden växte befolkningen och Lunden började bli alltmer stadslikt. 1901 bildades Lundens municipalsamhälle där även den delen av hemmanet Bö som låg mellan Danska vägen och Gårda ingick. Ett municipalsamhälle var en administrativ enhet som skötte vissa kommunala angelägenheter där regler som gällde för städer tillämpades.

Landshövdingehus och barnrikehus

Ett tjugotal år senare blev Lunden, liksom övriga Örgryte, en del av Göteborg och i samband med detta började stadsdelen förtätas genom byggandet av landshövdingehus. Marken dränerades och det blev ordning och reda bland gatorna. Den ursprungliga bebyggelsen kom med tiden att ersättas av ny, och på 1950-talet revs det sista av Tjörbostadens gamla hus.

På 1940-talet kompletterades Lunden med de så kallade barnrikehusen på höjderna längs Valåsgatan i väster och längs Ulfsparregatan i öster. Byggandet av dessa utgjorde en del av den första statliga åtgärden för att komma till bukt med den prekära trångboddheten i Göteborg och för att få flytta in i en lägenhet i ett barnrikehus skulle en familj bestå av minst tre barn.

Även om lugnet präglar Lunden är det alltid liv och rörelse på huvudstråket Danska vägen där man hittar flera butiker, restauranger och kaféer. Inte minst Lejonet & Björnen som sedan det öppnade har varit en av stadens populäraste glassbarer.

Slätten och Snikens Kulle

Lunden är en lummig stadsdel med många gröna lungor att andas ut i och högt beläget ligger en stor lekpark och rekreationsyta kallad Slätten där hundägare, flanörer och barnfamiljer möts. Ett annat givet utflyktsmål är Snikens Kulle från vars utsiktspunkt man blickar ut över hela staden.

Skatås

Ett stenkast öster om Lunden ligger Skatås – en stor sportanläggning med gym, frisbeegolfbana, fotbolls- och beachvolleybollplaner samt motionsslingor. Skatås Motionscentrum arrangerar flera utomhusaktiviteter och man hyr även ut kanoter.

Delsjöområdet

Det är även nära till Delsjöområdet som är ett stort naturområde med badstränder, fiskeplatser, golfanläggning, klättermiljöer, motionsspår, promenadstigar och mycket mer. När snön lagt sig förvandlas området till ett vinterparadis för pulkaåkning, skidturer, långfärdsskridskor med mera och Brudarebacken har knappliftar, servicebyggnad, konstsnöanläggning, servering och skiduthyrning.

Stadsdelar