Såld

Sjömansgatan 7 | 2 rok, 55.0 kvm

Underbar tvåa i unikt trähus från förra sekelskiftet
I ett av de snickarglada trähusen utmed Sjömansgatan i Gamla Masthugget finner vi denna underbara tvåa. Rummen är i fil och de stora spröjsade fönsterpartierna ger ett fantastiskt ljusinsläpp samtidigt som de, tillsammans med den generösa takhöjden, skapar en härligt luftig atmosfär. Fönstren är liksom spegeldörrarna, stuckaturen, listverket med mera i original från när huset byggdes 1903 och överfönstrens handblåsta glas bryter solens strålar på ett vackert sätt. Läget erbjuder trevlig morgonsol och tack vare reflektionen från fönsterrutorna på andra sidan gatan letar sig även kvällssolen in.

Ansvarig mäklare

Lina Wedlin Busck

Reg. fastighetsmäklare
0705-307530
031-210146

Bostadsfakta

Adress: Sjömansgatan 7
Område: Gamla Masthugget
Byggnadsår:
1903
Rum: 2 rum och kök
Boarea: 55.0 kvm
Våning: 1 av 2 (Hiss finns ej)
Avgift: 3 952 kr inklusive värme, VA och kabel-TV
Pris: Observera att denna bostad är såld.

Planlösning

Vardagsrum
Vardagsrummet är stort och luftigt, och man får enkelt plats med både soffgrupp och matsalsbord. Det utgör lägenhetens hjärta och vackra spegeldörrar öppnar upp och skiljer av mot köket och sovrummet. Taket är besmyckat med takrosett och stuckatur och golvet belagt med en bredstavig parkett som liksom väggarna målats i vitt.

Kök
I köket är det väl tilltaget med såväl bänkyta som förvaring och tack vare att det ligger i fil med vardagsrummet är det lätt att kombinera matlagning med umgänge. Dessutom är köket socialt i sig och vid fönstret finns det plats för ett matbord för fyra personer. Vid den vinklade arbetsdelen är väggarna upp till taket klädda med vitt kakel och matplatsen ramas in av en vacker bröstpanel i vitmålad pärlspont. Det framtagna brädgolvet är lackat med vitpigmenterad, matt lack.

Diskmaskinen (Ikea) är integrerad i den vita, platsbyggda skåpinteriören och induktionshällen (Ikea) infälld i den rostfria, måttbeställda och skarvfria bänken. Ugnen (Ikea), fläkten (Franke) samt kyl- och frysskåpet (Electrolux) är i rostfri design och samtliga vitvaror sattes in i samband med renoveringen 2009.

Sovrum
Sovrummet rymmer lätt och ledigt en dubbelsäng och det finns även plats för att inreda en arbetshörna. Därtill sväljer den öppna garderoben - vilken enkelt kan skiljas av med ett draperi om så skulle önskas - det mesta i klädväg. Väggarna är målade i vitt och liksom i köket är brädgolvet framtaget.

Hall
Hallen öppnar upp sig mot vardagsrummet och redan när man stiger in genom ytterdörren möts man av det stora ljusinsläppet och den luftiga atmosfären. Det är en lagom stor hall som inte stjäl onödiga kvadratmetrar från övriga lägenheten och den snygga, specialbeställda klädhängaren i rostfritt har plats för flera jackor. En av väggarna är målad med griffeltavelfärg som det går att skriva på och övriga väggar är målade i vitt. Golvet är belagt med en svart linoleummatta.

Badrum
Lägenhetens badrum, vilket nås från hallen, är utrustat med badkar, handfat, spegelskåp och WC. Väggarna är helkaklade i blått och golvet belagt med blå våtrumsmatta.

Budgivning

Säljaren avgör vilka bud under accepterat pris som ska publiceras på internet. Samtliga bud över accepterat pris redovisas.

planskiss
Upplåtelseform: Bostadsrätt
Pris: Observera att denna bostad är såld.
Avgift: 3 952 kr inklusive värme, VA och kabel-TV
Tillträde: 4 augusti eller enl ök
Allmänt:

Till lägenheten hör ett källarförråd

Byggnadstyp: 2-vånings trähus
Boendeform:
Lägenhet
Byggnadsår: 1903 jugend
Uppvärmning: Fjärrvärme
Energideklaration: den 24 mars 2010
Energiprestanda: 110 kWh/m² och år
Fastighetsbeteckning: Olivedal 32:7
Driftskostnad: 4000 kr/år
Driftskostnad, varav: El: 2500 kr
Övrigt: 1500 kr

Brf Ekmans minne

De två vackra, vita husen på Sjömansgatan som idag utgör bostadsrättsföreningen Ekmans Minne byggdes i början av förra sekelskiftet som boende för pensionerade Kaptener och Sjömän. Föreningen förvärvade fastigheterna 1983 och består idag av 12 lägenheter i olika storlekar. NordicLife har hand om den ekonomiska förvaltningen och den tekniska förvaltningen handhar HSB.

Renovering
Stammarna byttes vid ombildningen i början av åttiotalet. 2006 renoverades tak, fasader, ytterdörrar och originalfönstren. Det installerades även ett nytt system för brandlarm i trapphus, källare och lägenheter. 2009 målades trapphusen i båda byggnaderna om. Under 2010 har fogarna i husets grund renoverats. Under 2014 kommer förbättringsmålning av fasaden att genomföras. Vidare diskuteras möjligheterna om att eventuellt byta golv i de båda fastigheternas trappuppgångar.

Kommande renoveringar
2014: Under 2014 kommer förbättringsmålning av fasaden genomföras.
2015: Byte av linoleummattor i trapphusen
2016: Komplett renskrapning och ommålning av fasader och fönster i båda fastigheterna.
2030: Stambyte

Ekonomi
Föreningens ekonomi är stabil. Man diskuterar olika sätt att få ner omkostnaderna och tillföra kapital för att täcka kommande stora renoveringar. Avgifterna har länge legat still men 2013 höjdes avgifterna med 10 %. Inga ytterligare avgiftsförändringar finns för närvarande planerade.

Andrahandsuthyrning
Föreningen följer bostadsrättslagen och andrahandsuthyrning beviljas för ett år om giltiga skäl såsom tillfälligt arbete, studier/militärtjänstgöring på annan ort, långvarig sjukhusvistelse, vård av anhörig, eller provsamboende föreligger. Förlängning med ett år till kan ges vid en ny ansökan.

Gemensamma utrymmen
På Sjömansgatan 5 finns målarrum, snickerirum och cykelrum. På Sjömansgatan 7 finns en stor tvättstuga. Här finns två tvättmaskiner, två torkskåp, en torktumlare, en mangel samt torklinor med avfuktare. Det är lätt att få tvättid.

Trappstädning
De boende turas om att ansvara för trappstädningen enligt ett rullande schema

Parkering
I nuläget har föreningen tillgång till 7 parkeringsplatser och 3 garageplatser.

Kabel-TV och bredband
Via ComHem

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson den 25 april 2014. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.Historia (hämtat från föreningens pamflett om husen)
1831 bildades Sjömannasällskapet i Göteborg. Det har bl a till uppgift att verka för sjöfartens och dess utövares bästa. Tidigt väcktes tanken att man skulle ordna bostäder för ålderstigna sjömän och för sjömansänkor. Majorna, Stigberget, Masthugget och västra delen av Olivedal var av tradition det område i staden där sjöfolk bodde. Sällskapets första sjömanshem öppnades 1873 i Masthugget. Vid sekelskiftet fick sällskapet flera donationer som gjorde det möjligt att bygga ett nytt sjömanshem. 1899 valdes en tomt på bergslänten ovanför det tätbebyggda Stigberget. Tomten hade då beteckningen Majornas 6:te Rot nr 40, vilken senare ändrades till 32 kv Lustgården i stadsdelen Olivedal. Kvarteret Lustgården låg när det började bebyggas ganska fritt men i kvarterets västra del vid Paradisgatan fanns redan ett par landshövdingehus och ett envånings trähus.

Sjömannasällskapets tomt utbyggdes i etapper. Byggnaderna uppfördes av firman F.O Peterson & Söner och ritades av arkitekter med anknytning till firman. Ar 1900 uppfördes Sjömansgatan 3, "Erik Wijks Gåva". Det var två sammanbyggda trähus med samma utseende som Sjömansgatan 5 och 7. Ungefär samtidigt påbörjades ett stenhus vid Fjällgatan, "Befälsbyggnaden". Det rymde förutom bostäder också en samlingssal och hade butiker i bottenvåningen. Dessa två byggnader var ritade av arkitekten Rudolf Steen. 1901 beviljades byggnadslov för Sjömansgatan 5, "Emil Ekmans minne" och 1903 för Sjömansgatan 7, "Emilie Landgrens gåva". Båda byggnaderna var avsedda för "manskapsklassen". Arkitekt för dessa var också Rudolf Steen. 1908 tillkom ett mindre trähus på gården, "Hedvig och Adolf Florells minne". Här fanns bl a ett läsrum. Slutligen uppfördes 1937 i kvarterets södra del "Douglas Kennedys minne". Det ritades av Sven Steen.

På 1940-talet moderniserades byggnaderna bl a genom att wc installerades. En bostadsförening bildades 1931 som kallades Lustgården nr 2. Detta gäller endast huset Sjömansgatan 7 vilket övertogs år 1955 av Lennart Andersson privat ägo. År 1961 sålde Sällskapet och Lennart Andersson alla byggnaderna till byggmästaren Lennart Wallenstam. Orsaken var den att såväl Sällskapet som den andre ägaren saknade de ekonomiska förutsättningarna för fortsatt drift och underhåll. Byggnaderna var vid det tillfället väl underhållna och hade centralvärme. Fastighets AB Myran (Lennart Wallenstam AB) övertog husen och förvaltningen år 1970 samtidigt som de två landshövdingehusen revs vid Paradisgatan. En diskussion började om kvarterets sanering.

1975 upptogs Sjömansgatan 5 och 7 i det kommunala bevaringsprogrammet för kulturhistoriskt värdefull bebyggelse. För övriga byggnader inlämnades rivningsansökan 1977. 1977 fastställdes en ny stadsplan för kvarteret. 1978 föreslogs samtliga byggnader till byggnadsminnen. Länsstyrelsen beslutade 1978-04-28 att fortsatt utredning endast skulle gälla Sjömansgatan 5 och 7. Övriga hus revs under protester från de boende och nya bostadshus uppfördes 1979-80 för HSB av Svenska Väg AB. (Anm: vid en ombyggnad på 1980-talet slogs de ursprungligen fyra lägenheterna samt ett enstaka rum på varje plan ihop till tre lägenheter om två rum med kök.)

Sjömannasällskapets anläggning omfattade förutom bostäder en rad butikslokaler i stenhusets bottenvåning längs Fjällgatan. I början av 1900-talet uthyrdes de bl a till mjölkaffär, bageri, speceributik, fiskaffär och "Föreningen Mjölkdroppen" (anm: ej del av byggnadsminnet, revs i slutet av 1970-talet). De boende betalade ingen hyra. Enligt mantalslängderna från 1910 och 1918 hade i stort sett alla hushållsföreståndare yrken med anknytning till sjön. I ett avseende var det således en homogen grupp människor men där fanns en viss social uppdelning mellan de olika husen. I stenhuset var mer än hälften av hushållsföreståndarna sjökaptener. I de övriga dominerade sjömän och maskinister. Sjömansgatan 5 och 7 som vardera rymde 8 enrumslägenheter och 2-3 spisrum hade 1918 ca 60 boende. Här fanns bl a 3 pensionerade sjökaptener, 5 maskinister och 9
sjömän. Flera av dem hade hemmaboende söner som anges vara på sjön. Fram till 1950-talets
slut bodde endast sjöfolk i de båda husen. Efter försäljningen 1961 ändrades yrkessammansättningen något men i mitten av 1960-talet dominerade sjöfolket fortfarande.
(Anm: idag tillhör husen bostadsrättsföreningen Ekmans minne i Göteborg.)
KÄLLOR: ovanstående text är hämtad ur "Sjömansgatan 5 & 7, 32 Kv Lustgården tomt nr 7, Olivedal, Göteborgs kommun" Kulturhistorisk dokumentation inför byggnadsminnesförklaring nr 15.
Länsstyrelsen i Göteborgs och Bohus län 1980. Utförd och sammanställd av Gudrun Lönnroth och Tor Hermond.
Stil

Jugend

Kring förra sekelskiftet introducerades den stil som i Sverige kom att kallas Jugend, efter det tyska ordet för ungdom. Namnet signalerade den känsla av uppbrytande, radikal förnyelse och ungdomlig friskhet som företrädarna för denna floralt inspirerade stilriktning ville förmedla. Arkitekter och formgivare hade tröttnat på nybarock, nyrokoko och nyrenässans och Jugend kom som en motreaktion.
Gmap loading...

Vill du veta hur mycket din lägenhet är värd? Få en kostnadsfri värdering av oss!

Få en kostnadsfri värdering av oss!

Vill du få tips om den här typen av bostad? Skriv upp dig i vårt kundregister!

Skriv upp dig i vårt kundregister!

Fyll i dina uppgifter för din värdering

Fyll i dina uppgifter i vårt kundregister

Område

Gamla Masthugget

Gamla Masthugget domineras av landshövdingehus från olika epoker. Bebyggelsen är småskalig och de pittoreska gatorna letar sig upp för höjderna.