Såld

Fjällgatan 3 M | 1 rok, 36.3 kvm

Funkisetta med balkong och hänförande utsikt
En ljus och välplanerad funkisetta på våning tre av tre. Köket och den soliga balkongen vetter mot kvarteret Nybyggets underbara innergård och från vardagsrummet har man en hänförande utsikt över staden. Trettiotalscharmen finns kvar och brädgolvet, vilket löper tröskelfritt genom dörröppningarna, samt det vackra listverket är lägenhetens ursprungliga. Mycket trevligt läge i mysiga Gamla Masthugget med såväl Slottsskogens natur som Linnés sjudande kafé- och restaurangstråk inom kort gångavstånd.

Ansvarig mäklare

Lina Wedlin Busck

Reg. fastighetsmäklare
0705-307530
031-210146

Bostadsfakta

Adress: Fjällgatan 3 M
Område: Gamla Masthugget
Byggnadsår:
1930
Rum: 1 rum och kök
Boarea: 36.3 kvm
Våning: 3 av 3 (Hiss finns ej)
Avgift: 2 471 kr inkl värme, VA och kabel-TV
Pris: Observera att denna bostad är såld.

Beskrivning

Landshövdingehuskvarteret Nybygget började uppföras 1930 och var HSB:s första funkisbygge i Göteborg. Det ritades av Ingrid Wallberg och Alfred Roth, vilka under trettiotalet kom att bli några av de mest uppmärksammade arkitekterna i Sverige.

Kvarteret har en mysig och grönskande innergård med murad grill, trädgårdsgrupper, gräsmatta, omskötta rabatter, buskar och fruktträd. Den renoverades 2013 med då man bland annat anlade nya planteringar, installerade ny utomhusbelysning, byggde nytt cykelförråd och fräschade upp soprummet. Det är en trevlig förening och förutom den fina utemiljön har de boende även tillgång till bastu, relaxavdelning, gym och tvättstuga som alla är nyrenoverade. Dessutom finns en övernattningslägenhet som man kan hyra när man får långväga besök.

På andra sidan Fjällgatan finns ett litet torg med bland annat minilivs och ekologisk frukt- och grönthandlare. Större matbutiker hittar man vid Linnégatan, Nordostpassagen, Masthuggstorget och Stigbergstorget så det är enkelt att handla på vägen hem från vilket håll man än kommer. Paradisgatans busshållsplats, vilken passeras av linje 60 med täta turer, ligger runt hörnet och det tar bara fem minuter att gå till Prinsgatans spårvagnshållplats (linje 1 och 6).

Planlösning

Allrum
Det stora och lättmöblerade allrummet ligger fritt och utsikten över staden, med bland annat Oskar Fredriks Kyrka och Skansen Kronan i blickfånget, är hänförande. Dessutom ger det breda treluftsfönstret ett fantastiskt ljusinsläpp samtidigt som det tillsammans med den generösa takhöjden skapar en luftig atmosfär. Liksom i övriga lägenheten är brädgolvet framtaget och väggarna målade i vitt.

Kök
Köket är rymligt och den vinklade arbetsdelen erbjuder mycket bänkyta och goda förvaringsmöjligheter. Det finns även plats för ett matbord samt en skänk eller dylikt, och under sommarhalvåret utgör den intilliggande balkongen, vilken har sol från cirka 15:15 till 21:30, en härlig förlängning. Balkongen vetter mot den underbara innergården och läget högst upp i huset, med endast himlen som tak, ger en skön frihetskänsla.

Skåpluckorna och kaklet går liksom väggarna i vitt. Diskbänken är i rostfritt stål och bänkskivorna i ljust laminat med trälister. Spisen (Gram) sattes in 2009 medan kyl- och frysskåpet (Electrolux) är av äldre, men väl fungerande, modell.

Hall
Hallen utgör lägenhetens nav och det framtagna brädgolvet löper tröskelfritt genom öppningarna mot köket och allrummet. Den känns välkomnande och tack vare den genomgående planlösningen faller ljuset in från både sydost och nordväst. Det finns plats för byrå, jackavhängning och skoställ och charmig förvaring erbjuds i form av en inbyggd originalgarderob som bevarats intakt med dörr, hyllor, hängstång och väggspont.

Badrum
Lägenhetens badrum är utrustat med badkar, handfat, WC och öppna hyllplan. Golvet är belagt med våtrumsmatta och väggarna helkaklade i vitt med svart kakeldekor som bård.

Budgivning

Säljaren avgör vilka bud under accepterat pris som ska publiceras på internet. Samtliga bud över accepterat pris redovisas.

planskiss
Upplåtelseform: Bostadsrätt
Pris: Observera att denna bostad är såld.
Avgift: 2 471 kr inkl värme, VA och kabel-TV
Tillträde: 1 augusti eller enl ök
Allmänt:

Till lägenheten hör ett vindsförråd om ca 4x4 m samt ett källarförråd om ca 1,5x4,5 m.

Byggnadstyp: 3-vån landshövdingehus i funkisstil
Boendeform:
Lägenhet
Byggnadsår: 1930
Uppvärmning: fjärrvärme
Energideklaration: den 21 oktober 2009
Energiprestanda: 141 kWh/m² och år
Fastighetsbeteckning: Stigberget 34:6
Driftskostnad: 3152 kr/år
Driftskostnad, varav: El: 2000 kr
Försäkring: 1152 kr
Beräknat antal pers: 1

HSB:s Brf Nybygget i Göteborg

Kvarteret Nybygget började uppföras 1930 och var HSB:s första funkisbygge i Göteborg. Det ritades av Ingrid Wallberg och Alfred Roth, vilka under trettiotalet kom att bli några av Sveriges mest uppmärksammade arkitekter. Landshövdingehusen ramar in en härligt lummig gård med gräsmatta, buskar, fruktträd, syrenberså, omskötta rabatter, murad grill och flera trädgårdsgrupper. Kort sagt, en grön oas mitt i staden. De boende har även tillgång till bastu och ifall man har långväga besök finns det en gästlägenhet att låna. Föreningen köpte husen och marken 1935 och upplåter idag 145 lägenheter med bostadsrätt. Förvaltningen sker via HSB.

Genomförda renoveringar
1985: V/A-stammar byttes och tvättstugan samt lägenheternas kök och badrum renoverades.
1993: Målning av fasad, fönster och sockel.
1998: Obligatorisk ventilationskontroll (OVK), införande av källsortering för komposterbart avfall.
1999: Datoriserad fjärrvärmecentral (DUC) och förbättrad ventilation i tvättstugan.
2000: Uppgradering av kabel-TV nät (Comhem)
2003: Injustering av värmen.
2004: Målning av fasad, fönster och balkonger, obligatorisk ventilationskontroll (OVK)
2005: Sopsortering, glas, papper/kartong.
2006: Byte av spiskåpor och fläktar, nya portar mot Fjällgatan.
2008: Energibesiktning genomförd. I samband med detta byttes vissa fläktar och spiskåpor ut, butikslokal (Topp Tyg) ombyggd till lägenhet.
2009: Renovering av trapphus, amortering av lån (2.3 Mkr).
2011: Nyproduktion av fem bostadsrätter (samtliga är nu sålda).
2012: All sophantering samlades till ett återvinningshus på gården, amortering av lån 3.2 Mkr.
2013: Installation av nytt fastighetsnät för bredband, TV och telefoni av Bredbandsbolaget. Fungerar som komplement till Comhem. Tvättstugan och bastun totalrenoverades. Gården får nya planteringar, ny cykelförvaring och nyrenoverat sophus. Värmesystemet och ventilationen har justerats.

Kommande renoveringar:
Inga större renoveringar finns planerade utan endast löpande underhåll.

Ekonomi
Tack vare den starka och stabila ekonomin har föreningen under de senaste åren kunnat amortera stora summor på lånen. Man har inte behövt höja avgifterna på mycket länge och det föreligger i skrivande stund inte heller några planerade justeringar.

Gemensamma utrymmen
I uppgång E finns en nyrenoverad bastu samt en stor tvättstuga med sju tvättmaskiner, fyra torktumlare och tre torkrum. Tvättstugan skall på sikt kunna bokas via internet och en app. I samma uppgång finns en nyrenoverad bastu. För att nyttja denna kostar det 50 kr/månad. Föreningen har också en gästlägenhet (uppgång U) som man kan hyra när man får långväga besök. På gården finns sop- och återvinningsstation samt cykelhus och cykelställ.

Vindsuppbyggnad
På årsmötet den 12 maj 2014 kommer man att presentera grundlägande förutsättningar för vindsuppbyggnad för de boende på tredje våningen och besluta huruvida detta är någonting styrelsen skall fortsätta utreda. Flera föreningar runt om har redan gjort detta och på så sätt stärkt sin ekonomi. Föreningen har länge pratat om detta men fram tills nu har man haft fokus på andra renoveringar. Det är dock flera steg kvar innan det blir bestämt om detta skall göras eller ej.

Skötsel
Föreningen arrangerar två städdagar per år då de boende hjälps åt med att snygga till gården. Trapporna städas av HSB.

Stadgar
Föreningens stadgar finns bifogade. Lägg märke till att föreningen inte godkänner juridisk person som medlem. Andrahandsuthyrning medges ifall giltiga skäl såsom militärtjänstgöring, studier eller arbete på annan ort föreligger. Eftersom föreningen vill motverka spekulationsköp är det inte tillåtet att hyra ut sin lägenhet direkt efter köp.

Service
Har man bil så kan man ställa sig i den interna kön till föreningens 20 parkeringsplatser. Dessa kostar 400 kr per månad. Runt hörnet ligger Jungmansgatans busshållplats, vilken trafikeras av linje 60 med täta turer och det tar bara cirka fem minuter att gå till Prinsgatans spårvagnshållplats där linje 1 och 6 stannar. I området hittar man närbutiker såsom Fjällgatans Frukt & Grönt samt Willys Hemma och i grannstadsdelen Linnéstaden finns det Lidl och två Hemköp.

Kabel-TV och internet
Kabel-TV via Comhem och internet via Comhem, Bredbandsbolaget eller valfri ADSL-leverantör.

Trängselskatt
Adressen ligger precis utanför tullarna

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson, årsredovisning, nyhetsblad och hemsida. Texten uppdaterades den 11 april 2014. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.
Stil

Funkis

Skiftet mellan tjugo- och trettiotalen var en omtumlande tid. Hösten 1929 kraschade börsen i New York, den efterföljande depressionen blev mycket kännbar såväl i Amerika som i Europa. Hela västvärlden drabbades av massarbetslöshet. Samtidigt fanns det de som andades tillförsikt och framtidstro. Den 16 maj 1930 slogs dörrarna upp för Stockholmsutställningen där det senaste inom arkitektur och inredning visades upp.
Gmap loading...

Vill du veta hur mycket din lägenhet är värd? Få en kostnadsfri värdering av oss!

Få en kostnadsfri värdering av oss!

Vill du få tips om den här typen av bostad? Skriv upp dig i vårt kundregister!

Skriv upp dig i vårt kundregister!

Fyll i dina uppgifter för din värdering

Fyll i dina uppgifter i vårt kundregister

Område

Gamla Masthugget

Gamla Masthugget domineras av landshövdingehus från olika epoker. Bebyggelsen är småskalig och de pittoreska gatorna letar sig upp för höjderna.