Såld

Paradisgatan 29 A | 2 rok, 46.6 kvm

Renoverad landshövdingehustvåa med bevarad charm
En härlig landshövdingehustvåa som tack vare fönster i motsatta väderstreck badar i ljus. Lägenheten, inklusive badrummet och köket, renoverades för drygt ett år sedan och är genomgående i allra bästa skick samtidigt som 1930-talscharmen finns kvar. Köksinteriören är liksom fönstren, gjutjärnsradiatorerna, dörrarna, brädgolvet med mera i original och samtliga eluttag och brytare har bytts ut mot nya i tidsenlig stil. Ett tyst och ostört boende erbjuds och från vardagsrummet blickar man ut över en underbar innergård medan köket och sovrummet vetter mot uteplatsen mellan husen. Slottsskogen breder ut sig alldeles runt hörnet och det är även nära till Linnés sjudande kafé- och restaurangstråk.

Ansvarig mäklare

Blanche Widström

Reg. Fastighetsmäklare
0703-55 61 60
031-21 01 12

Bostadsfakta

Adress: Paradisgatan 29 A
Område: Gamla Masthugget
Byggnadsår:
1931
Rum: 2 rum och kök
Boarea: 46.6 kvm
Våning: 2 av 3 (Hiss finns ej)
Avgift: 3 014 kr inklusive värme, VA och kabel-TV
Pris: Observera att denna bostad är såld.

Beskrivning

Kvarteret Betel i gemytliga Gamla Masthugget uppfördes 1931. Det ritades av arkitekt Erik Friberger, en av stadens funkispionjärer, och har i mångt och mycket fått behålla sitt ursprungliga utseende. De två stora innergårdarna har gatstensbelagda gångar, frodiga gräsmattor, blommande buskar, flera uteplatser samt charmiga inslag såsom små spaljéer, mosaikingjutningar och fågelbad. Eftersom de boende har möjlighet till egna rabatter prunkar gårdarna av blommor, smultron med mera och tack vare att uteplatserna är väl spridda kan man följa solen. Gårdarna bjuder också in till härliga utomhuskalas och grillar finns att låna. Betel är en välordnad bostadsrättsförening som arrangerar många aktiviteter och förutom en underbar utemiljö förfogar de boende även över fastighetsskötare samt faciliteter såsom samlingslokal, hobbyrum och gästlägenhet.

Närservicen är god och ett stenkast från lägenheten finns ett litet torg med minilivs, pizzeria och ekologisk grönsakshandlare. Större matbutiker hittar man vid Linnégatan, Nordostpassagen, Masthuggstorget och Stigbergstorget så det är enkelt att handla på vägen hem från vilket håll man än kommer. Dessutom är det enkelt att ta sig till andra delar av staden och Paradisgatans busshållplats, vilken trafikeras av linje 60 med täta turer.

Planlösning

Vardagsrum
Vardagsrummet vetter mot innergården i söder och det breda treluftsfönstret ger ett fantastiskt ljusinsläpp. Det finns gott om plats för det gängse möblemanget och den inbyggda garderoben erbjuder bra förvaring för sådant man vill ha lättillgängligt men ändå inte framme. Väggarna är målade i vitt och brädgolvet vitlackat.

Sovrum
Sovrummet, som tack vare lägenhetens fridfulla läge erbjuder ett tyst sovklimat, rymmer enkelt en dubbelsäng med nattduksbord. Det finns även gott om plats för att inreda en arbetshörna eller för att sätta in några garderober. Väggarna är vitmålade och brädgolvet vitlackat.

Kök
I samband med den stora lägenhetsrenoveringen som avslutades december 2012 fräschades den charmiga köksinteriören upp med ny färg samt nya tickor och handtag i tidsenlig stil. Man lät även byta ut bänkskivan mot en ny i betong, sätta nytt vitt kakel med mörk fog samt installera nya vitvaror i svart design från Smeg. Spisen har gashäll medan ugnen är eldriven. Väggarna och skåpluckorna är målade i vitt och brädgolvet vitlackat.

Hall
Hallen utgör lägenhetens nav och det vitlackade brädgolvet löper tröskelfritt genom öppningarna mot vardagsrummet, sovrummet och köket. Man får enkelt plats med byrå, skoställ samt hatthylla/tamburmajor och goda förvaringsmöjligheter erbjuds i form av en inbyggd garderob. Väggarna och de charmiga originaldörrarna är målade i vitt.

Badrum
Liksom övriga lägenheten renoverades badrummet vid slutet av 2012. Det är i ett snyggt och tidlöst utförande med vita helkaklade väggar och schackrutigt klinkergolv. Handfatet vilar på en rymlig kommod och duschhörnan, vilken skärmas av med infällbara glasdörrar, är utrustad med både takdusch och handmunstycke.

Budgivning

Säljaren avgör vilka bud under accepterat pris som ska publiceras på internet. Samtliga bud över accepterat pris redovisas.

Planskiss
Upplåtelseform: Bostadsrätt
Pris: Observera att denna bostad är såld.
Avgift: 3 014 kr inklusive värme, VA och kabel-TV
Tillträde: Enligt överenskommelse
Allmänt:

Till lägenheten hör ett vindsförråd samt ett källarförråd om ca 8 kvm vardera.

Byggnadstyp: 3-vån landshövdingehus
Boendeform:
Lägenhet
Byggnadsår: 1931 Landshövdingehus
Uppvärmning: Fjärrvärme
Energideklaration: den 28 oktober 2011
Energiprestanda: 148 kWh/m² och år
Fastighetsbeteckning: Stigberget 28:6
Driftskostnad: 4007 kr/år
Driftskostnad, varav: El: 1400 kr
Försäkring: 1400 kr
Beräknat antal pers: 2
Övrigt: 1207 kr

HSB:s Brf Betel

En förening utöver det vanliga

Brf Betel grundades redan 1931 av HSB och är en av de äldsta föreningarna i Göteborg. Arkitekt Erik Friberger, känd för sina funktionalistiska ideal, ritade husen och lägenheterna planerades så att de skulle bli så väldisponerade och ljusa som möjligt. Idag finns här 225 lägenheter, varav ett sjuttiotal är hopslagna. En lokal hyrs ut till förskolan "I ur och skur" Utsikten och tre lokaler för konstnärlig verksamhet. Några lokaler används av föreningen som cykelförråd och fastighetsskötares verkstad.

Betel är känt för sin goda grannsämja och sina fantastiska gårdar där det finns gott om plats för umgänge. Den trädgårdsintresserade har möjlighet att få en egen liten odlingslott, vilket också bidrar till gårdarnas charm. I lägenheterna bor en härlig mix av människor i olika åldrar. Har man en gång flyttat till föreningen är det svårt att flytta därifrån, vilket förklarar det stora antalet sammanslagna lägenheter.

Renoveringar
Husen är i gott skick och stora renoveringar såsom tak, fasad och yttre elnät har genomförts under de senaste 25 åren. Badrumsstammarna byttes 1990 och i samband med detta renoverades också samtliga badrum. Köksstammarna är inte bytta, men i gott skick. De flesta trapphus har renoverats 2010-2013. Inga större renoveringar finns planerade, men husen underhålls löpande. Mer ingående information finns i årsredovisningen och på föreningens hemsida.

Ekonomi
Föreningen har en stabil ekonomi med en väl utarbetad underhållsplan som man upprättat med hjälp av HSB. Skulderna uppgår till knappa 18 Mkr, vilket blir cirka 80 000 kr per lägenhet. Lånen är dessutom till stor del placerade med förmånliga räntor.

Vindsuppbyggnad
27 lägenheter på har anmält intresse att köpa råvindsyta från föreningen och bygga etagelägenheter, något som kommer att stärka föreningens ekonomi ytterligare. Byggnationerna kommer att starta under 2014.

Gemensamma utrymmen
Föreningen har flera lokaler att utnyttja. Mest uppskattad är den stora tvättstugan som är placerad mellan gårdarna. Här finns fem tvättparker med två maskiner, torktumlare och torkrum vardera. En park är obokningsbar och till för "paniktvättarna". Det finns också mattvätt, centrifuger och manglar. När vädret tillåter finns det gott om torkutrymme utomhus.
Ska man ha kalas kan man med fördel hyra den fullt utrustade samlingslokalen för en billig peng. Har man långväga gäster kan man hyra gästlägenheten, vilken har plats för fem övernattande.

Underhåll
Trapphusen städas regelbundet av externt inhyrd personal. På föreningens två städdagar hjälps man åt att städa vinds- och källarutrymmen. Gården tas om hand av den duktige fastighetsskötaren.

Stadgar
Föreningens stadgar finns bifogade. Lägg märke till att föreningen inte godkänner juridisk person som medlem. Andrahandsuthyrning tillåts i maximalt tre år och styrelsen godkänner med ett år i taget ifall skäl såsom tillfälligt arbete/studier på annan ort, militärtjänstgöring, långvarig sjukhusvistelse, provsamboende, vård av anhörig föreligger.

Service
Har man bil så parkerar man enklast på gatorna runtomkring. I området finns flera närbutiker, den närmsta är Bockhornsgatans Livs, och inom en kilometers avstånd finns flera lite större matbutiker. Runt hörnet ligger en ändhållplats och med buss 60 tar man sig snabbt till andra delar av staden.

TV och internet
Föreningen distribuerar analogt ett utbud av kanaler som man själv satt samman. Anslutning till internet kan ske via Telia.

Föreningens medlemmar
I Betel bor en härlig mix av människor. I de lite större, sammanslagna lägenheterna hittar man ofta barnfamiljer, men även i de mindre lägenheterna bor det ofta flera personer just för att det är så god stämning i föreningen. En och annan har faktiskt bott här sedan huset byggdes. Många är engagerade i föreningen och bidrar till de vackra gårdarna.

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson och föreningens hemsida. Senaste uppdatering gjordes 2014-04-14. Uppgifter som är av särskild vikt för köpet bör kontrolleras. med föreningen.
Stil

Landshövdingehus

Vid mitten av 1800-talet började urbaniseringen att ta fart på allvar i Sverige. Industrin hade kommit igång och städerna lockade landsbygdens folk med arbetstillfällen. Flyttlassen gick täta och städerna växte mycket fort. Inte minst Göteborg som på tjugo år mer än dubblade sin befolkning.
Gmap loading...

Vill du veta hur mycket din lägenhet är värd? Få en kostnadsfri värdering av oss!

Få en kostnadsfri värdering av oss!

Vill du få tips om den här typen av bostad? Skriv upp dig i vårt kundregister!

Skriv upp dig i vårt kundregister!

Fyll i dina uppgifter för din värdering

Fyll i dina uppgifter i vårt kundregister

Område

Gamla Masthugget

Gamla Masthugget domineras av landshövdingehus från olika epoker. Bebyggelsen är småskalig och de pittoreska gatorna letar sig upp för höjderna.