Såld

Övre Husargatan 23 A | 3 rok, 92.0 kvm

Ljus trea med tornrum, balkong och bevarad sekelskifteselegans
I det pampiga sekelskifteshuset på Övre Husargatan 23 finner vi denna underbara trea. Höga, vackert välvda fönsterpartier i djupa nischer fyller lägenheten med ljus samtidigt som de - tillsammans med den generösa takhöjden och planlösningen med rum i fil - ger en härlig rymd. Från tornrummet, vars rundade väggar skapar en unik atmosfär, har man utsikt bort mot Slottsskogens grönska och vardagsrummet har utgång till en smidesbalkong med plats för en utegrupp. Originaldetaljer såsom stuckaturer, takrosetter, parspegeldörrar och höga fotlister ger en gammaldags elegant inramning och i alla rum, förutom nuvarande barnrummet, är brädgolven framtagna. Köket renoverades januari 2012 och samma år lät man även renovera samtliga väggar, tak och stuckaturer. Därtill är brädgolven i vardagsrummet, köket och hallen nymålade.

Ansvarig mäklare

AnnaCecilia Björk

Reg. Fastighetsmäklare
0722-317 317
031-210160

Bostadsfakta

Adress: Övre Husargatan 23 A
Område: Linnéstaden
Byggnadsår:
1899
Rum: 3 rum och kök
Boarea: 92.0 kvm
Våning: 3 av 5 (Hiss finns)
Avgift: 5 098 kr inkl värme, VA ,kabel-TV och bredband
Pris: Observera att denna bostad är såld.

Beskrivning

Huset på Övre Husargatan 23 i Linnéstaden uppfördes 1899. Det ritades av arkitekterna R. Hansson och K. A. Löfmark och är i pampig sekelskiftesstil med hörntorn och mönstermurade fasader. Ett trevligt boende erbjuds och den slutna innergården, vilken delas med tre andra bostadsrättsföreningar, finns det fina möjligheter till såväl barnlek som till stora grillfester med grannar och andra vänner. Gården används flitigt av de boende i kvarteret och är iordninggjord med lekplats, välskötta rabatter och utegrupper.

I husets gatuplan huserar Café Svea samt den amerikanska frukost- och brunchrestaurangen Egg & Milk. Därtill är huset omgivet av en levande miljö och strax utanför porten hittar man nyöppnade och högklassiga ställen såsom Spisa, Burgersson, Da Matteo med flera. Det är också en härlig blandning av butiker och i grannskapet finns det italiensk deli, florist, surdegsbageri med mera.

Runt hörnet drar Linnégatan fram med sitt sjudande nöjesliv och ett stenkast sydvästerut breder Slottsskogen ut sig. Dessutom är det enkelt att ta sig till andra delar av staden och Olivedalsgatans hållplats, ett par hundra meter från lägenheten, trafikeras av flera buss- och spårvagnslinjer med täta turer.

Planlösning

Vardagsrum
Vardagsrummet utgör lägenhetens hjärta och nav. Det ligger i fil med köket och tornrummet, och pardörrar leder ut till en mysig smidesbalkong. Soffa, TV-bänk med mera ryms utan problem och nischen efter en före detta dörröppning har byggts om till en charmig, infälld bokhylla. Taket pryds av takrosett och stuckatur, och det framtagna brädgolvet löper tröskelfritt från hallen och vidare in i köket och tornrummet. Liksom i övriga lägenheten är väggarna målade i vitt.

Tornrum
Det karaktärsfulla tornrummet - även det besmyckat med takrosett och stuckatur - är idag lägenhetens föräldrasovrum. Rummet, vilket också med fördel kan användas som sällskapsrum, får ett fantastiskt ljusinsläpp från fönster i flera väderstreck och utsikten bort mot Slottsskogen ger en härlig frihetskänsla.

Kök
Köket renoverades 2012. Det är ett stort och socialt kök, och vid fönstren finns en rymlig matplats där man äter frukost i morgonsolens sken. Själva arbetsdelen är i vinkel och tack vare att det är öppen förvaring i stället för överskåp känns köket luftigt och levande.

Gasspisen (Smeg), diskmaskinen (Smeg), fläkten (Siemens) samt kyl- och frysskåpet sattes alla in i samband med renoveringen. Skåpinteriören är svart och partiet ovanför den vitoljade björkbänken, med infälld diskho, bär vitt liggande kakel. Liksom i vardagsrummet och tornrummet pryds taket av takrosett och stuckatur.

Barnrum
Det rum som idag används som barnrum ligger i tyst och ostört gårdsläge. Rummet passar även bra som vuxensovrum och det finns gott om plats för en dubbelsäng. Därtill rymmer de fyra inbyggda garderoberna allt i klädväg. Golvet är belagt med en ljus linoleummatta och en av väggarna är klädd med en smakfullt mönstrad tapet.

Badrum
Badrummet är lyxigt utrustat med massagebadkar och duscharmaturen skärmas av med välvda glasdörrar. Väggarna är klädda med stora stenkakelplattor och golvet belagt med klinker.

Hall
Lägenhetens hall har en oregelbunden form med spännande vinklar och vrår. Entrédelen är möblerbar och i passagen mot barnrummet och badrummet erbjuds goda förvaringsmöjligheter i form av två garderober. Liksom i vardagsrummet, sovrummet och köket är brädgolvet framtaget.

Budgivning

Säljaren avgör vilka bud under accepterat pris som ska publiceras på internet. Samtliga bud över accepterat pris redovisas.

Planskiss
Upplåtelseform: Bostadsrätt
Pris: Observera att denna bostad är såld.
Avgift: 5 098 kr inkl värme, VA ,kabel-TV och bredband
Tillträde: Enligt överenskommelse
Allmänt:

Till lägeheten hör ett vindsförråd.

Byggnadstyp: Sekelskifteshus
Boendeform:
Lägenhet
Byggnadsår: 1899
Uppvärmning: Fjärrvärme
Energideklaration: den 26 oktober 2009
Energiprestanda: 177 kWh/m² och år
Fastighetsbeteckning: Kommendantsängen 5:9
Driftskostnad: 5800 kr/år
Driftskostnad, varav: Försäkring: 1800 kr
Beräknat antal pers: 4
Övrigt: 4000 kr

Brf Sveaborg

Antal lägenheter/lokaler
Föreningen är ägare till fastigheten Kommendantsängen 5:9 med adress Kastellgatan 23 och Övre Husargatan 23. Fastigheterna upplåter 26 lägenheter med bostadsrätt och tre lokaler där det idag bedrivs två frukost-/lunchcaféer samt en fotobutik med hyresrätt. Byggnadernas totala lägenhetsyta uppgår till 2 206 kvadratmeter.

Tomträtt
Föreningen äger sin egen mark och påverkas därför ej av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

År föreningen förvärvande fastigheten
Fastigheten förvärvades 1986.

Förvaltare
Föreningen sköter själva den tekniska och ekonomiska förvaltningen samt lägenhetsregistret.

Renovering
Fastigheten är i gott skick och föreningen följer en vård- och underhållsplan, senast uppdaterad 2013 tillsammans med tekniska konsulter. Föreningen avsätter årligen medel till fond för yttre underhåll. Stora renoveringar/underhåll som är gjorda är Stambyte, nya fönster samt byte av elstigar vid mitten av 1980-talet. Under 2011-2012 har föreningens fasader utmed Övre Husargatan och Nordenskiöldsgatan renoverats. I samband med detta bytte man också ut alla portlås.
Man har inga större renoveringar planerade de närmsta åren.

Ekonomi
Föreningen har en stabil och god ekonomi. Föreningen har idag en kassa på 1,85 msek och lånebilden ligger på 15,2 msek. Föreningen jobbar utefter underhållsplanen och de arbeten som ligger inom den har man satt av pengar till. Man har valt att i dagsläget ha en årlig avgiftshöjning med 1 procent.

Brf Sveaborg är en aktiv förening där styrelsens arbete de senaste åren har varit att öka sammanhållningen och involvera de boende i vad som händer i föreningen. Man skickar ut nyhetsbrev och har mailkorrespondens med alla medlemmar. Styrelsen jobbar aktivt med att se över avtal och kostnader för att ständigt förbättra och reducera kostnader om det är möjligt.

Andrahandsuthyrning
Beslutas av styrelsen och godkänns med ett halvår i taget om giltiga skäl såsom arbete/studier på annan ort, militärtjänstgöring eller provsamboende föreligger.

Tvättstuga
Tvättstugan är belägen på vinden i samma trappuppgång och härifrån har man utsikt över takåsarna. Hiss finns. Maskinparken består av tre tvättmaskiner samt två torktumlare och det finns även torkrum. Det är fem tvättpass per dag och man får tvätta alla veckans dagar. De boende uppger att det är lätt att få tvättid.

Gårdsförening
Föreningen är medlem i en gårdsförening som tillsammans med två närligande föreningar (Brf Sjöfararen och BRf Svecia) förvaltar den gemensamma gården.

Gård
Gården är stenbelagd men har många buskar och träd. Det finns två sittplatser med utemöbler och grill. Sandlåda och utrymme för de minsta finns också. Gården används mycket av de boende och gårdsföreningen anordnar städdagar med efterföljande grillfest/picknick varje år.

Försäkring
Fastigheterna är fullförsäkrade genom Länsförsäkringar. Ansvarsförsäkring för styrelsen ingår.

Fastighetsskötsel/Trappstädning
Föreningen anlitar Hagwalls Fastighetsservice för fastighetsskötsel samt MBA Fastighetsservice för lokalvård/trappstädning.

Parkering
Föreningen har inga egna parkeringsplatser. Boendeparkering finns i området till en kostnad om cirka 650 kr/månad.

Kabel TV- Bredband
TV-anslutning och Internetuppkoppling genom Digital TV. Bredband (fiber-lan) ingår i avgiften. Leverantör - Bredbandsbolaget.

Juridisk person
Juridisk person beviljas ej medlemskap i föreningen om inte särskild grund föreligger. Varje enskilt fall prövas separat av styrelsen.

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson, 2014-05-27. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.
Stil

Sekelskiftesstil

Under 1890-talet mattades byggandet av efter 1880-talets överhettade byggboom. De nya husen inspirerades av historisk byggtradition och det blev populärt att använda äkta material. Byggandet var också inriktat på mer exklusiva lägenheter. Husens byggherrar ritade ofta husen själva och blandade inte sällan olika epokers arkitektoniska element i en och samma fasad. Denna stil kallas sekelskiftesstil – trots att den har sitt ursprung på 1890-talet och även löpte ett tiotal år in på nästa århundrade.
Gmap loading...

Vill du veta hur mycket din lägenhet är värd? Få en kostnadsfri värdering av oss!

Få en kostnadsfri värdering av oss!

Vill du få tips om den här typen av bostad? Skriv upp dig i vårt kundregister!

Skriv upp dig i vårt kundregister!

Fyll i dina uppgifter för din värdering

Fyll i dina uppgifter i vårt kundregister

Område

Linnéstaden

Kanske är det just kombinationen av det pulserande nöjeslivet och närheten till Slottsskogen som gjort Linnéstaden till en av Göteborgs mest attraktiva stadsdelar?