7 praktiska tips när du designar din trädgård - Stadshem
logotype

7 praktiska tips när du designar din trädgård 

Något av det mest spännande med att flytta brukar inträffa efter det att alla möblerna kommit på plats och familjen börjat göra sig hemmastadd i sitt nya hus. När det bokstavliga flyttdammet har lagt sig brukar det vara dags att höja hemtrevligheten ytterligare en nivå, genom att anlägga en trädgård som du och din familj kommer älska att vara i.

Använd följande praktiska knep och metoder om du vill göra din trädgård till en underbar del av din vardag.

  1. Ta hänsyn till de rådande förutsättningarna

Det kan vara svårt att motstå frestelsen att genast bege sig till närmaste plantskola och spontant köpa hem varenda planta som du råkar fatta tycke för. Att motstå detta begär är dock en nödvändighet om du vill investera i din trädgård utifrån ett långsiktigt perspektiv. Börja istället med att notera vilka naturliga förutsättningar din nya trädgård har, exempelvis vilket läge den har, vilken jordmån som finns, hur sol och skugga rör sig under dagen, och så vidare.

Trädgårdsdesigner Madeleine Huber varnar för att man lätt riskerar välja växter som inte är lämpliga för ens trädgård om man enbart köper plantor för att de ser fina ut. Detta dyra misstag kan leda till svaga och döende plantor och till en stor dos besvikelse. När du undersöker vilka förutsättningar som råder i din trädgård kan du också ta reda på vilka växter, buskar och träd som inte bara kommer se bra ut, utan även kommer frodas i din trädgård.

  1. Fastställ syftet med din trädgård

Vad som blir den bästa layouten, bäst lämpade växter och detaljer som vatteninstallationer och trädgårdsmöbler beror helt på syftet med din trädgård. När du har tagit reda på din trädgårds naturliga förutsättningar bör du fundera över vilka som faktiskt kommer använda din trädgård, och vad de kommer använda den till.

Vill ni ha en klassisk, prunkande utemiljö som framför allt är en fröjd för ögat? Vill ni ha en miljö- och familjevänlig nyttoträdgård inspirerad av gammaldags torpträdgårdar? Kommer den vara en privat tillflykt där du kan göra yoga, meditera, eller bara ta det lugnt med en bra bok?

Kanske vill du ha en plats som är så vildvuxen och naturlig som möjlig, eller så vill du ha en stor uteplats som är perfekt för umgänge med vänner och matlagning under bar himmel?

När du har fastställt syftet med din utemiljö är det dags att gå vidare till nästa steg i planeringen.

  1. Bestäm hur mycket tid du vill lägga på din trädgård

Detta är ännu en viktig aspekt som du bör ha i åtanke. Bestäm hur mycket tid du tycker det är värt att lägga på underhåll och trädgårdsskötsel. Älskar du att påta i rabatter och trädgårdsland och spenderar du gladeligen tid på att rensa ogräs? Eller föredrar du att bara ta det lugnt eller umgås med vänner under din fritid?

Om du har både tid och passion nog för trädgårdsskötsel kan du välja en trädgård med en design som kräver regelbunden skötsel och växter som kräver extra kärlek. Om du inte har lika mycket tid eller motivation bör du förstås välja växter och trädgårdsdekorationer som kräver minimalt med underhåll.

Låt dig inte luras att tro att en stor öppen gräsmatta är ett lättskött alternativ. Förutom att sluka massor med vatten för att hållas grön kräver den ständigt klippning och regelbunden ogräsrensning och gödning.

  1. Tänk på resten av året

Ha hela året i åtanke när du planerar och designar din trädgård, inte bara de månader som du kommer ägna mest tid utomhus. Om du brukar vara borta under en viss del av året kan du lösa detta genom att välja växter som inte blommar eller kräver specifik skötsel under just den delen av säsongen.

Om du däremot kommer befinna dig på samma plats under större delen av året bör du skapa en trädgård som är vacker och spännande året om. Förutom att plantera en blandning av vår-, sommar- och höstblommande växter kan du även välja växter som skiftar i vackra färger under säsongen. Välj prydnadsgräs eller träd med spännande växtsätt eller unika stammar som skänker extra skönhet åt den svenska vintern.

  1. Ta hänsyn till omgivningen

Den engelske poeten John Donne skrev att ingen man är en ö. Detta klassiska citat kan ses som inspiration till ännu ett praktiskt tips för planeringen av din trädgård – att du tar hänsyn till omgivningen. Detta kan du göra på flera olika sätt:

  • Notera hur dina grannars trädgårdar ser ut eller rådfråga dem om vilka växter, buskar och träd som verkar trivas i ditt område. Detta kan ge ett hum om vad som passar bra för just din trädgård.
  • Studera den vilda floran och faunan i den omgivande naturen och använd detta som inspiration när du skapar en trädgård som smälter in väl i omgivningen.
  • Om du har en fin utsikt, se till att välja lågväxande växtarter som inte blockerar vyn i framtiden.
  • Skapa insynsskydd och privata utrymmen. Om grannar och förbipasserande har god insyn i en viss del av trädgården kan du plantera växter som bildar en tät häck, plantera ett träd eller låta klängväxter klättra längs med en spaljé så att insynen begränsas.
  • Ta hänsyn till stilen på ditt hus och övriga grannskapet när du planerar din trädgård. Din trädgård bör harmonisera med omgivningen och inte utgöra en störande kontrast. Visserligen kan bjärta kontraster vara intressanta, men de riskerar också att skapa irritation hos dina grannar.
  1. Gör flera skisser

Att planera en trädgård blir lättare om du på något sätt visualiserar dina idéer. Se därför till att skissa upp din design på papper innan du sätter igång på allvar. Rita upp trädgårdens nuvarande layout och markera vilken växtlighet och andra delar som du vill ha kvar. Därefter kan du göra en ny skiss utifrån detta, där du fritt ritar upp och testar dina idéer.

  1. Faställ din budget

Glöm inte att inkludera eventuella kostnader i planeringsstadiet. Något av det tristaste som kan hända är att projektet stoppas mitt i trädgårdsanläggandet bara för att resurserna tagit slut. Om din drömträdgård kostar för mycket kan det vara en god idé att dela upp trädgården i mindre delprojekt som du kan färdigställa lite i taget.

Lycka till med din nya trädgård

Att planera och förbereda för en ny trädgård kan kännas som ett stort jobb med många val. Men det extra förarbetet är absolut värt besväret och kan vara det som gör det möjligt att förverkliga din drömträdgård. Lycka till, och må dina växter frodas!

Arkiv

Budgivningarna 
 
Läs mer
Glöggkväll – prata bostadsmarknad 
 
Läs mer
Vill du förmedla de vackraste bostäderna? 
 
Läs mer
Flest rekommendationer och försäljningar per mäklare 2022 
 
Läs mer
Vernissage Hägerstensvägen 
 
Läs mer
Vår nya Pop Up, Esteriör, öppnar lördag den 4 mars kl 12-16!  
 
Läs mer
Har du fått Göteborgs unika byggnadsvårdsmagasin? 
 
Läs mer
Julmarknad i Aspudden 
 
Läs mer
Historien i fokus när Stadshem intar huvudstaden 
 
Läs mer
Invigning av kontoret i Aspudden 
 
Läs mer
”Däckhuset” i Kallebäck 
 
Läs mer
Swedish Nature Collaboration flyttar in 
 
Läs mer
Från Majorna till Aspudden 
 
Läs mer
2021 
 
Läs mer
Stadshem 15 år 
 
Läs mer
Trädgård anno 1920 Dalgången 25 
 
Läs mer
Härlanda Fängelse - Stadshem
Härlanda fängelse Bostadsrättföreningen Nyckeln
 
Läs mer
7 praktiska tips när du designar din trädgård 
 
Läs mer
Villa Roskullen i Hindås 
 
Läs mer
Utbynäs villastad 
 
Läs mer
Den ursprungliga fasadskissen av ditt hus 
 
Läs mer
Julhälsning 2020   
 
Läs mer
2021 års almanacka 
 
Läs mer
Hur är läget på bostadsmarknaden just nu? 
 
Läs mer
I samarbete med Byggfabriken bjuder vi på en 45 minuters konsultation! Ost 
 
Läs mer
I samarbete med Byggfabriken bjuder vi på en 45 minuters konsultation! 
 
Läs mer
En dag i dina skor, en dag med Pierre 
 
Läs mer
Stadshem + Byggfabriken 
 
Läs mer
Ta hand om dig 
 
Läs mer
Våra favoriter – östra centrum 
 
Läs mer
Öppet hus – Hämta din Almanacka för 2020 
 
Läs mer
Stadshem + Svenska byggnadsvårdsföreningen 
 
Läs mer
Experimenthuset på Berggrensgatan i Örgryte
 
Läs mer
Renströmska Läs om sjukhusets över hundraåriga historia
 
Läs mer
Wärdshuset Spinnaren i Rydal till salu
 
Läs mer
Det sitter i detaljerna 
 
Läs mer
1960-tals dröm på Norra Guldheden
 
Läs mer
Nya Varvsallén 21 Ett hem med historia
 
Läs mer
Janne och Jonas Möt två av våra fotografer
 
Läs mer
2019 års almanacka är här! - Så var det då -
 
Läs mer
Arkitekt Nils Olsson Med Valhallabadet på sin verklista
 
Läs mer
En sann kulturgärning 1920-talsvillan i Mölndal
 
Läs mer
Huset på Prins Eugens väg 5 I arkitekten Erik Fribergers eget kvarter
 
Läs mer
– Stig Lindberg – Den norrländske tusenkonstnären
 
Läs mer
– Uddevallagatan 13 – Möt ägarna av 1920-talsvillan
 
Läs mer
Vi skänker 100 kr till Ung Cancer för varje såld fasadskiss 
 
Läs mer
Ingrid Wallberg Stadshem
Ingrid Wallberg - En modernistisk arkitekt
 
Läs mer
Vi kom i mål! 
 
Läs mer
Vi springer Göteborgsvarvet för Ung Cancer 
 
Läs mer
Erik Dahlbergsgatan 52 – Filmen 
 
Läs mer
Övre Olskroksgatan 8 – Filmen 
 
Läs mer