En dag i dina skor, en dag med Pierre - Stadshem

En dag i dina skor, en dag med Pierre 

Vilka är vi på Stadshem? Vi vill säga hej, det här är vi. Vi vill visa och berätta om vårt arbete, visa hur en mäklares vardag ser ut, inifrån. Lite som när Piff och Puff förklarar historien om ”Plutos Christmas Tree”, de hoppar in i tavlan för att berätta, berättar genom att visa. Jag fick följa med och vara bredvid Pierre under en dag. Vi startade i Bagaregården och avslutade i Hovås. Så här var det…

 

Det är torsdagsmorgon, det är 5 mars 2020, skiner solen över Bagaregården där vi alla eldsjälar på Stadshem träffas för morgonmöte, som vi gör med jämna mellanrum. Vi äter frukost, vi hänger, vi peppar varandra och vi talar om praktiska ting. Det är precis i början av våren, innan corona och väldigt uppsluppen stämning vid frukostbordet.

När mötet är klart åker Pierre och jag tillsammans mot Eklandakontoret. Pierre pratar med en kund i bilen. Man verkligen känner hans intresse och engagemang för kundens process. Kunden vill bolla kring sitt köp av boende och de är just nu med i en budgivning. Pierre berättar att han har många sådana här kunder, där relationen blir lite längre, vilket också passar honom eftersom det är en av hans styrkor, genuint engagemang och mycket service och hjälpsamhet. Kunderna letar hus, Pierre hjälper till där han kan. Han har just nu fler sådana här relationer än vanligt då det är svårare att hitta hus idag, eller i alla fall tar lite längre tid.

 Jag tycker det är fint, och vet att många köpare som saknar det bollplanket, som du utgör för dessa kunder. Hur skapar du denna tillit?

”Jag är öppen redan på första mötet att jag vill hjälpa till. Att jag kan vara ett opartiskt bollplank och jag erbjuder till och med att följa med på visning. Jag satsar mycket på att skapa trygghet i relationen. Då man har en bra relation och gör väldigt mycket för sin kund, då är de nöjda trots att de kanske fått lägga ut sin bostad till försäljning två gånger.”

Då vi kommer fram till Eklandagatan 17, tänder Pierre upp och sätter på kaffe, ”så det finns när de andra kommer.” På detta kontor sitter alla mäklare som arbetar i centrum av Göteborg, det är fem mäklare och när jag frågar om Pierres roll i gruppen blir det att han är ”storbrosan som skämtar och lär oss saker.” Den lilla fina gruppen på Eklandagatan upplevs för en med utomstående ögon, en grupp med hög energi, mycket prat, skratt, pepp och driv. Pierre går ner från ovanvåningen på Eklandagatan 17, där alla mäklare som sitter på centrumkontoret har sina arbetsplatser, och scannar några underlag, nere vid konferensen. De ska in i mappar, för att ansöka om mäklarbild och senare används de även till tillträdet. Den här dagen är en kontorsdag med lite fix samt två möten och en budgivning. En dag där tanken är att hinna ikapp. Även om dagen börjar så, kan mycket hända, speciellt om det är en dag med budgivning. Då kan det bli en sen dag. Mäklaryrket är flexibelt, på gott och på ont.

Hur skulle du säga att ditt mäkleri utvecklats under åren? Mäkleriet i stort?

”Jag uppskattar varje affär mer idag, ej löpande band. Färre affärer och mer tid på varje. Relationer och återkommande kunder. I stort är köparna mer pålästa idag och har koll. Kräver mer av oss som mäklare, vi behöver vara pålästa och på tårna för att inge förtroende. Själv arbetar jag väldigt ambitiöst med mina visningar. För att jag älskar visningar.”

Har du någon grundstruktur för dina dagar eller är du mer spontan?

”Att skapa struktur för mina dagar är något jag blivit bättre på men här finns ändå utvecklingspotential. Samtidigt tycker jag det känns skönt att det får vara så också. Det får flyta ut lite grann. Där jag är starkast är kundkontakten och försäljningsprocessen.”

Vad är det du uppskatta mest med ditt yrke?

”Jag älskar försäljning och kundkontakten, att hjälpa människor med ett av livets största beslut och en av livets största affärer är en väldigt stor ära. Sedan är jag extra glad att vara en del av Stadshem och därigenom få förmånen att endast arbeta med bostäder som jag själv älskar – bostäder i äldre hus med mycket karaktär och charm.

En fin stund i försäljningsprocessen är också för mig, då jag fått bilderna och laddar ner dem till datorn. Jag är väldigt intresserad av bilder och fotografi och jag hade gärna gått en kurs i fotografi.”

Hur kommer det sig att du valde mäkleriet?

”För mig var det en kombination. Jag fick många gånger höra ”varför blir du inte mäklare” och samtidigt hade det sedan 20-årsåldern funnits i bakhuvudet. Vid den tiden var jag trött på att plugga och arbetade med försäljning. Då dök möjligheten upp och jag fick gå en uppdragsutbildning via ett mäklarföretag. Då kändes det självklart!”

Vad ville du jobba med som barn?

”Då ville jag bli världsmästare i motorcross. Jag har idrottat mycket, när jag var 4 år började jag i motorcross. Sedan tränade jag under många år ishockey också. När jag var runt 7 år och hade brutit armen var jag med i tidningen och då sa jag: ”jag ska bli världsmästare”.

Enligt dig, vad utmärker en bra mäklare?

”Jag hade anlitat mig själv! (skratt). Det är väl inte en sak utan många olika detaljer. Viktigaste är att inte låta det bli vardag. Ta affären på allvar och inte tumma på något.”

Vad är dina styrkor som mäklare?

”Viljan att alltid prestera högt och jag har höga krav på mig själv. Jag arbetar bra under press och en annan stryka är att jag kan anpassa mig och läsa av behov hos kunderna.”

Jag vet att du fyller år i november och är skorpion vilka är kända för att vara passionerade. Vad är din passion?

”Man kan säga att jag mer har en vision och den hänger ihop med en dröm om bo i Los Angeles. Så fort jag kommer dit, landar och hoppar in i hyrbilen och åker i väg – då är jag lycklig. Jag gillar klimatet, möjligheterna och atmosfären. Det som drivit mig tidigare i livet är att sätta upp nya mål, kommunicera målen och då folk säger att det är omöjligt, blir jag taggad. Lite så är det med Los Angeles också. Man kan nog utan att överdriva säga att jag är en tävlingsmänniska, förr mer än nu. Tidigare genomsyrade det allt från jobb till sällskapsspel, men jag har mognat i det. Det tar ibland onödig energi och tack vare åldern, och min familj har jag som sagt hittat ett nytt läge. Jag är stolt över den mognaden och jag har min fru att tacka för mycket, jag blir min bästa version med henne. Nu finns det andra värden än att vinna, viktigast nu är vårt barn, Adele.”

 

Arkiv