Villa Roskullen i Hindås - Stadshem
logotype

Villa Roskullen i Hindås 

Vid slutet av 1800-talet upprättades järnvägssträckningen mellan Göteborg och Borås. Detta sammanföll med tidens stora intresse för skidåkning, och med sitt höga och snösäkra läge endast en timmes tågresa från Göteborg kom Hindås snart att bli en rekreationsort för välbeställda göteborgare. År 1900 bildades Göteborgs idrottsförbund som etablerade Hindås som centrum för vintersport. En första hoppbacke byggdes 1904, och året därefter uppfördes idrottsgården för de många besökande vinteridrottarna. Resandet med den i folkmun kallade ”Hindåsexpressen” ökade från år till år, och redan 1908 var det upp i cirka 800 resenärer.

 

Intresset för natur, friluftsliv och skidåkning hängde samman med sekelskiftets vurm för frisk luft och hälsa. En baksida med den vid den här tiden snabbt framväxande industrialiseringen och urbaniseringen var de trånga, rökiga, smutsiga och i allmänhet ohälsosamma städerna. Läkare ordinerade vistelse i natur, och välburgna direktörer, grosshandlare, ingenjörer med mera sökte sig nya och naturnära boendeformer. Tack vare anläggandet av järnvägar kunde nya villastäder växa fram inom snabbt reseavstånd från stadskärnorna. Runt år 1900 bildades Hindås Villastad AB som lät stycka upp gården Hindås ägor till villatomter. På tomterna uppfördes villor med tidstypiskt klinkande namn såsom Grankullen, Solhem och Tomtebo.

 

En av de välburgna göteborgsfamiljer som letat sig till Hindås och den vackra naturen vid Västra Nedsjön var familjen von Reis. Familjens välstånd hade Gustaf von Reis skapat framför allt inom trämassaindustrin. Han etablerade Bökholms Sulfitfabrik och drev även Strömmabruk som verkställande direktör och disponent. Affärer gjordes med både England och Tyskland. I Hindås lät familjen 1905 uppförda Villa Roskullen som både sommar- och vinternöje. Tillsammans med hustrun Elsa engagerade sig Gustaf även i ortens uppbyggnad, och när Hindås kommunalförening bildades 1916 blev han dess första ordförande. Ordförande blev han även i ortens kyrkostyrelse, och tog bland annat initiativet till Hindås kyrka som stod färdig 1912. De åtta vitsipporna i en av kyrkans vackra frescomålningar ska symbolisera Gustafs och Elsas åtta barn som även lär ha suttit modeller för målningarnas änglaansikten. Målningarna utfördes av den tyska konstnären Ernst Pfannschmidt som även målat i välkända Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche i Berlin. Målningarna var en gåva från paret von Reis, och Pfannschmidt var personligen inbjuden och bodde som gäst hos familjen.

 

Villan byggdes med en blandning av jugend, nationalromantik och den fornnordiska stilen som även kallas för drakstil. Det är en större villa, och den i stort sett intakta planlösningen återspeglar det förra sekelskiftes borgerliga familjeliv. Nedervåningen är främst en sällskapsvåning där matsalen, salongen och herrummet ligger i fil. Herrummet, idag bibliotek, har utgång till husets veranda där man kan tänka sig att ett och annat glas med punsch inmundigats. En serveringsgång binder samman matsalen med köket som även har pigingång från husets västra gavel. Ett mycket tidstypiskt inslag är den stora välkomnande hallen där den öppna spisen och den svepande trätrappan med figursågade räcken dominerar intrycket. En motsvarande hall finns på övervåningen, villans privata våning med familjens sovrum och barnkammare. Idag har våningen två moderna badrum, och ursprungligen fanns en separat torrklosett vägg i vägg med en toalett där man tvättade sig. Husets källare inrymde tvättstuga, matförråd och förvaring.

 

Vid början av 1920-talet flyttade familjen, tillsammans med tjänstefolk och barnens guvernant, permanent till Hindås och Villa Roskullen. Tack vare ortens första telefon och möjligheten till dagliga tågresor till Göteborg kunde Gustaf driva sina affärer vidare. Efter att Gustaf gått bort vid mitten av 1930-talet flyttade Elsa med två av barnen tillbaka till Göteborg, och villan blev återigen ett sommar- och vinternöje. När den sista sonen som nyttjade Villa Roskullen gick bort vid mitten av 1990-talet tog Hindås Hembygdsförening över fastigheten, men driften och underhållet blev dock övermäktigt. Efter en tid med privat ägande övergick fastigheten till kommunal regi. Villa Roskullen blev nu lämnad vind för våg innan nuvarande ägare övertog den 2018. Nu börjande en omfattande, omsorgsfull och varsam renovering, och idag är villan ett modernt fungerande hem där historien verkligen sitter i väggarna. Atmosfären från sekelskiftet finns kvar och de många bevarade, restaurerade och ibland återskapade originalsnickerierna ger villan en synnerligen vacker inramning.

Arkiv

Budgivningarna 
 
Läs mer
Glöggkväll – prata bostadsmarknad 
 
Läs mer
Vill du förmedla de vackraste bostäderna? 
 
Läs mer
Flest rekommendationer och försäljningar per mäklare 2022 
 
Läs mer
Vernissage Hägerstensvägen 
 
Läs mer
Vår nya Pop Up, Esteriör, öppnar lördag den 4 mars kl 12-16!  
 
Läs mer
Har du fått Göteborgs unika byggnadsvårdsmagasin? 
 
Läs mer
Julmarknad i Aspudden 
 
Läs mer
Historien i fokus när Stadshem intar huvudstaden 
 
Läs mer
Invigning av kontoret i Aspudden 
 
Läs mer
”Däckhuset” i Kallebäck 
 
Läs mer
Swedish Nature Collaboration flyttar in 
 
Läs mer
Från Majorna till Aspudden 
 
Läs mer
2021 
 
Läs mer
Stadshem 15 år 
 
Läs mer
Trädgård anno 1920 Dalgången 25 
 
Läs mer
Härlanda Fängelse - Stadshem
Härlanda fängelse Bostadsrättföreningen Nyckeln
 
Läs mer
7 praktiska tips när du designar din trädgård 
 
Läs mer
Villa Roskullen i Hindås 
 
Läs mer
Utbynäs villastad 
 
Läs mer
Den ursprungliga fasadskissen av ditt hus 
 
Läs mer
Julhälsning 2020   
 
Läs mer
2021 års almanacka 
 
Läs mer
Hur är läget på bostadsmarknaden just nu? 
 
Läs mer
I samarbete med Byggfabriken bjuder vi på en 45 minuters konsultation! Ost 
 
Läs mer
I samarbete med Byggfabriken bjuder vi på en 45 minuters konsultation! 
 
Läs mer
En dag i dina skor, en dag med Pierre 
 
Läs mer
Stadshem + Byggfabriken 
 
Läs mer
Ta hand om dig 
 
Läs mer
Våra favoriter – östra centrum 
 
Läs mer
Öppet hus – Hämta din Almanacka för 2020 
 
Läs mer
Stadshem + Svenska byggnadsvårdsföreningen 
 
Läs mer
Experimenthuset på Berggrensgatan i Örgryte
 
Läs mer
Renströmska Läs om sjukhusets över hundraåriga historia
 
Läs mer
Wärdshuset Spinnaren i Rydal till salu
 
Läs mer
Det sitter i detaljerna 
 
Läs mer
1960-tals dröm på Norra Guldheden
 
Läs mer
Nya Varvsallén 21 Ett hem med historia
 
Läs mer
Janne och Jonas Möt två av våra fotografer
 
Läs mer
2019 års almanacka är här! - Så var det då -
 
Läs mer
Arkitekt Nils Olsson Med Valhallabadet på sin verklista
 
Läs mer
En sann kulturgärning 1920-talsvillan i Mölndal
 
Läs mer
Huset på Prins Eugens väg 5 I arkitekten Erik Fribergers eget kvarter
 
Läs mer
– Stig Lindberg – Den norrländske tusenkonstnären
 
Läs mer
– Uddevallagatan 13 – Möt ägarna av 1920-talsvillan
 
Läs mer
Vi skänker 100 kr till Ung Cancer för varje såld fasadskiss 
 
Läs mer
Ingrid Wallberg Stadshem
Ingrid Wallberg - En modernistisk arkitekt
 
Läs mer
Vi kom i mål! 
 
Läs mer
Vi springer Göteborgsvarvet för Ung Cancer 
 
Läs mer
Erik Dahlbergsgatan 52 – Filmen 
 
Läs mer
Övre Olskroksgatan 8 – Filmen 
 
Läs mer