Wärdshuset Spinnaren - Stadshem

Wärdshuset Spinnaren i Rydal till salu

Wärdshuset Spinnaren i Rydal är byggt 1853 och är i gott skick. Huset är 520 kvm i två plan och det tillkommer en källare på 260 kvm och en vind som är lika stor. Försäljningen avser fastigheten. Värdshuset ligger i den anrika och naturskönt belägna bruksorten Rydal och är väldigt omtyckt. Fastigheten har totalt 13 rum fördelade på 520 kvm och det tillkommer ca 200 kvm vind och 250 kvm källare. Idag är Wärdshuset väl inarbetad och lönsam rörelse med god omsättning och gott renommé.

Se annonsen i sin helhet här.

Spinnaren Wärdshus uppfördes troligtvis 1853 som bostadshus för Sven Ericson, grundaren av Rydals bomullsspinneri. Husets formspråk andas 1800-talets klassicism, och de ursprungliga flyglarna användes som bostäder för spinneriets tjänstemän. Med sitt för tiden moderna spinneri kom Rydal att bli ett centrum för industrialismens Sverige, och här har bland annat nymodigheter som vattenkraftverk och elektrisk inomhusbelysning introducerades. Rydals bruksmiljö är välbevarad och räknas som ett viktigt minnesmärke över industrialismens genombrott.

Spinneriverksamheten pågick fram till 2004 och idag är den fantastiska maskinbyggnaden, som ligger mitt emot värdshuset, ett högklassigt museum som visar upp Rydals historia och hur maskinerna sköttes. Det är en populär sevärdhet och museet, med kompletterande vandringsutställningar i närområdet, lockar mellan 10 000 och 13 000 besökare per år. Spinneribyggnaden har också moderna och mycket fräscha konferensytor som kan hyras genom Marks kommun. Äter och sover gör konferensgästerna naturligtvis på värdshuset.

Värdshuset, ett ståtligt och välbevarat 1800-talshus som tidigare var brukets disponentvilla, består av reception, ett nyrenoverat kök, tre matsalar, fem mysiga gästrum och en cirka 130 kvm stor lägenhet om fyra rum och kök. Lägenheten passar perfekt som permanentbostad för krögarna, som tack vare den omedelbara närheten till jobbet kan ha generösa öppettider. Värdshusrörelsen startades för femtio år sedan och har flera större kunder, inte minst företag som förlagt sina konferenser, julbord, bröllop med mera här. Förutsättningarna är utmärkta, och under de tretton åren med nuvarande ägare har lönsamheten varit mycket god.

Rydal ligger i en naturskön byggd med massor av fina vandrings- och vattenleder. Bygden har flera sjöar och Viskan, som rinner förbi strax utanför värdshuset, sätter sin prägel på miljön. I centralorten Kinna, bara fem kilometer från Rydal, hittar man en mycket fin golfbana. Läget är det bästa tänkbara, och samtidigt som det lantliga lugnet är påtagligt tar man sig snabbt hit med bil från Landvetters flygplats (35 minuter) och städer såsom Borås (20 minuter), Varberg (35 minuter) Göteborg (45 minuter) och Jönköping (60 minuter).

Arkiv