Haga

Med sina gatstensbelagda gator och gamla hus är Haga Göteborgs mysigaste stadsdel. Dessutom råder en lugn och gemytlig stämning trots det centrala läget.

Haga började byggas redan på 1600-talet och trots några omdaningar präglas bebyggelsen fortfarande av hus uppförda före 1920. Längs med de gatstensbelagda gatorna myllrar det av små, charmiga butiker och även om Haga framförallt är känt för sina antikaffärer och utomhusmarknader finns det mycket mer att botanisera bland.

Kaféer och restauranger
I Haga hittar man flertalet mysiga kaféer där man bland annat kan njuta av stadsdelens specialitet – de gigantiska kanelbullarna. Kaféerna har dessutom uteserveringar där man sitter i solskenet utan att bli störd av biltrafik. Det finns även trevliga kvarterskrogar som serverar vällagad mat till rimliga priser.

Hagabadet
Hagabadet uppfördes redan 1875 som Renströmska Bad- och Tvättanstalten. Idag är det en modern spa- och träningsanläggning som är väl värt ett besök.

Göteborgs zenit
Haga är beläget i Göteborgs zenit med såväl stadskärnan som Vasastaden och Linnéstaden inom kort gångavstånd. Det är även nära till Slottskogen som med sina ringlande stigar runt berg, skogspartier, parker och djurhagar är ett av Göteborgs allra mest uppskattade rekreationsområden.

Närservice
Storhandla gör man bäst på Willys på andra sidan vallgraven men även den lilla ICA-butiken på Pilgatan har ett bra utbud. Dessutom är det nära till både Feskekôrka och Stora Saluhallen.

Kommunikationer
Kommunikationerna är de bästa tänkbara och Hagakyrkans hållplats utgör knutpunkt för flera buss- och spårvagnslinjer. För mer information, se Västtrafiks hemsida.

Barnomsorg
Haga hör till Majorna-Linnés Stadsdelsförvaltning som administrerar 8 grundskolor och 54 förskolor. För mer information, se förvaltningens hemsida. 

Historia
Vid början av 1880-talet började den mark som tillhört gården Olskroken att bebyggas med arbetarbostäder. Vid den här tiden fanns det redan några enkla små trähus längs Ånäsvägen men i övrigt hade området en lantlig karaktär med ängar där kreatur gick och betade.

Arbetarstadsdelen Olskroken började byggas ut 1885 med först och främst landshövdingehus. Det uppfördes även några stenhus, bland annat den fastighet där Tidbloms huserar sedan en tid tillbaka. Detta hus har förresten en intressant historia. Det byggdes vid slutet av 1890-talet som bostadshus för de skotska ingenjörerna som hade tagits hit av Gamlestadens Fabriker för att lära göteborgarna att väva. Instruktören Mc Arthur hade flyttat hit med sin hustru, men blev ganska snart kär i en göteborska. Detta ska ha inneburit att hustrun dog av hjärtesorg för att sedan gå igen. Många hotellgäster kan vittna om att man hört henne tassa runt och utstöta försmådda suckar.

Margarinfabrik och järnvägsstation
Förutom bostadshusen etablerades även verksamheter av olika slag. Bland annat lät fransmannen Auguste Pellerin uppföra sin margarinfabrik vid korsningen Ejdergatan/Svangatan. 1877 fick Olskroken sin första järnvägsstation och när den revs 1929 ersättas den av en ny pampig stationsbyggnad i trä.

I Olskroken bodde först och främst arbetare från fabrikerna i Gårda och Gamlestaden. Livet var nog inte helt lätt för en arbetarfamilj och för att klara hushållet var det vanligt att även kvinnorna arbetade. Billig kvinnlig arbetskraft behövdes, inte minst vid Gamlestadens textilfabriker.

Den längsta hyreskonflikten i Sveriges historia
I andra stadsdelar hade landshövdingehusen visat sig vara en bra lösning på arbetarnas eländiga bostadssituation men i Olskroken var kanske byggnadstakten lite för snabb och kvalitén var inte riktigt den samma. Det är en av anledningarna till den omtumlande händelse som utspelade sig här vid mitten av 1930-talet.

1936 hotades 600 olskroksbor att vräkas från sina lägenheter. När vräkningen skulle genomföras stötte fastighetsägarna dock på patrull och tvåtusen personer hade samlats för att hindra dem. Efter många om och men lyckades fastighetsägarna ändå kasta ut 250 familjer, men då svarade Hyresgästföreningen med att tömma alla 600 lägenheter samtidigt som man såg till att inga nya flyttade in. Efter ett års konflikt – den längsta hyreskonflikten i Sveriges historia – tvingades fastighetsägarna till slut att ge vika och alla de vräkta familjerna fick rätt att flytta tillbaka. Ägarna pålades dessutom att reparera lägenheterna utan att ta ut de höga hyror som aviserats.

Omdaningar
Från och med 1960-talet har Olskroken genomgått stora förändringar. Många av de gamla husen har ersatts med nybyggnation men stenhusen vid området kring Övre Olskroksgatan i stadsdelens nordöstra del står emellertid kvar. Kvar står också några av Ånäsvägens gamla vackra landshövdingehus, men sedan ”Nya Olskroken” stod klart är det många som ser dessa kvarter som en del av grannstadsdelen Bagaregården.