Lorensberg

Lorensberg är beläget i hjärtat av Göteborg. Stadsdelen genomkorsas av Kungsportsavenyn och i öster breder evenemangsstråket ut sig.

Dessutom präglas Lorensberg av ett myllrande restaurangliv och här erbjuds menyer från alla världens hörn och i alla prisklasser. Det finns även ett stort antal kaféer och pubar och de många klubbarna längs med Avenyn håller öppet till långt in på småtimmarna.

Shopping
Tvärs igenom Lorensberg drar Avenyn fram med sitt breda utbud av mode och skor. Men även övriga delar har mycket att erbjuda – inte minst Södra Vägen där det bland annat finns ett flertal inredningsbutiker.

Kultur
Bakom Carl Milles staty Poseidon breder Götaplatsen ut sig med de stora kulturinstitutionerna Stadsteatern, Konserthuset och Konstmuseet. Kalendrarna är fulltecknade och upplevelserna många.

Evenemangsstråket
I Lorensberg återfinns även Göteborgs stora evenemangsstråk med attraktioner såsom Liseberg, Scandinavium, Svenska Mässan, Universum, Världskulturmuseet och Filmstaden Bergakungen.

Trädgårdsföreningen
För en lite lugnare dag i grönskans tecken rekommenderas Trädgårdsföreningen, vilken är en av Europas bäst bevarade 1800-talsparker. Här kan man strosa runt bland de vackra planteringarna, träden och byggnaderna för att sedan slå sig ner för en picknick på någon av de härliga grönytorna.

Närservice
Lorensberg har fyra större mataffärer. Dessutom är det nära till ICA Focus som är en av Göteborgs allra bästa livsmedelsbutiker.

Kommunikationer
Korsvägen och Valand utgör knutpunkter för flera buss- och spårvagnslinjer. Hållplatser finns även vid Götaplatsen, Berzeliigatan, Liseberg, Scandinavium Heden och Carlandersplatsen. För mer information, se västtrafiks hemsida.

Barnomsorg
Lorensberg hör till Centrums Stadsdelsförvaltning som administrerar ett stort antal grundskolor och förskolor. För mer information, se förvaltningens hemsida.

Historia
Lorensberg har fått sitt namn efter Lorens Peterson som vid mitten av 1700-talet drev ett litet jordbruk i området. 1823 sålde Lorens arvingar marken till vinhandlare Ewers, som av staden fick rättigheten att driva värdshus mot att han upplät sin park och trädgård som promenadstråk åt stadens societet.

På 1840-talet köptes Lorensberg av artilleriregementets musikdirektör Frans Cabré. Han gjorde om stället till ett tivoli och påbörjade därmed omvandlingen av Lorensberg till att bli Göteborgs absoluta nöjescentrum.

Stadsdelen Lorensberg växer fram
1862 utlyses en stadsplanetävling för Göteborgs expansion söderut och i enlighet med det vinnande förslaget påbörjade man vid början av 1870-talet framdragandet av den 45 meter breda paradgata som kom att bära det högtidliga namnet Kungsportsavenyen. Vid sekelskiftet ritades en ny stadsplan, och denna gång handlade det om Kungsportsavenyns avslut samt stadens fortsatta expansion söderut. Mellan 1913 och 1925 byggdes Lorensberg villaområde för stadens absolut förnämaste medborgare och Götaplatsen började göras i ordning i samband med Göteborgs 300-årsjubiluem 1923.

Omväxlande arkitektur
Marken söder om före detta Exercisheden behöll länge sin lantliga karaktär och det var först vid början av 1900-talet som den började bebyggas med bostadshus. Utbyggnaden pågick fram till 1930-talet och den relativt långa byggperioden är bakgrunden till områdets omväxlande arkitektur med fina exempel på stilarna jugend, nationalromantik och tjugotalsklassicism.

Kvarteren utmed Södra Vägen och Eklandagatan upp mot Carlanderska Sjukhemmet längst i söder uppfördes mellan 1914 och 1935. Här dominerar den för Göteborg så typiska tegelarkitekturen och den omsorgsfullt utformade bebyggelsen – med själva sjukhemmet som en krona på verket – betraktas som mycket kulturhistoriskt intressant.