Örgryte 

Mitt emellan city och Delsjöområdet breder idylliska Örgryte ut sig. Här råder lugnet och den omedelbara närheten till naturen är en stor tillgång.

Örgryte består av stadsdelarna Bö, Jakobsdal, Skår, Torp och Kärralund som fått sina namn efter byar och gårdar som låg här förr i världen. Bebyggelsen domineras av gamla villor och radhus men det finns även flera bostadsområden med flerfamiljshus.

Före Göteborgs grundande sträckte sig Örgryte socken från Frölunda i väster till nuvarande gräsen mot Partille. Det område som idag utgör stadsdelen Bö blev tidigt en central punkt i socknen och redan på 1200-talet uppfördes den gamla kyrkan som under 1700-talet fick sitt nuvarande utseende.

När väl staden Göteborg grundats 1621 började många framträdande familjer anlägga stora slotts- och herrgårdsliknande anläggningar i Örgrytes östra delar. Detta område kom 400 år senare att inkorporeras av Göteborg och med tiden växte stadsdelarna fram. Den stadsplan som dåvarande stadsingenjör Albert Lilienberg ritade upp 1922 innehöll först och främst villor men på flera ställen lät man även uppföra radhus och flerfamiljshus.

På 1920-talet byggdes husen i klassicistisk stil och 1928 började stadsdelen Jakobsdal byggas med sin påkostade tegelarkitektur. Vid början av 1930-talet slog funktionalismen igenom och stadsdelen Skår uppfördes som en i mångt och mycket renodlad ”funkisstadsdel”. I samband med Andra världskriget föddes den grannskapstanke som präglar flera bostadsområden i framförallt Torp och Kärralund och här finns många fina exempel på den arkitektur som i efterhand har kommit att kallas för folkhemsstil.

Delsjöområdet

I öster gränsar Örgryte till Delsjöområdet som är ett stort naturområde med badstränder, fiskeplatser, golfanläggning, klättermiljöer, motionsspår, promenadstigar och mycket mer. När snön lagt sig förvandlas området till ett vinterparadis för pulkaåkning, skidturer, långfärdsskridskor med mera och Brudarebacken har knappliftar, servicebyggnad, konstsnöanläggning, servering och skiduthyrning.

Skatås

I nordost ligger Skatås – en stor sportanläggning med gym, frisbeegolfbana, fotbolls- och beachvolleybollplaner samt motionsslingor. Skatås Motionscentrum arrangerar flera utomhusaktiviteter och man hyr även ut kanoter.

Villa Odinslund

Om man vill äta och dricka gott ska man bege sig till Villa Odinslund som ligger ett stenkast från Örgrytes vackra gamla kyrka. Villan uppfördes vid mitten av 1800-talet efter ritningar av arkitekt Adolf W. Edelsvärd och den gammaldags elegansen är mycket välbevarad.

Närservice

Storhandla gör man bäst på ICA Focus i grannstadsdelen Gårda, men även de små kvartersbutikerna som ligger utspridda i Örgryte har ett bra utbud.

Kommunikationer

Till och från Örgryte tar man sig med spårvagn 5 samt buss 50 och 62. Spårvagnshållplatser finns vid Welandergatan, Töpelsgatan, Bögatan, Ekmanska, Sankt Sigfridsplan samt Bäckeliden och i Skår och södra Bö finns det flera busshållsplatser. För mer information, se Västtrafiks hemsida.

Barnomsorg

Örgryte hör till Örgryte-Härlanda stadsdelsförvaltning som administrerar 35 förskolor och 11 grundskolor.