Sandarna

1930-talets stadsplaner gick under epitetet ”Hus i park”. Detta märks tydligt i Sandarna där funkishusen ligger inbäddade i lummig grönska.

Vid slutet av 1930-talet började Sandarna byggas ut som en förlängning av Kungsladugård. Stadsplanen upprättades av dåvarande stadsplanechef Uno Åhrén som vid den här tiden var en av de ledande förespråkarna för funktionalismen med dess ideal om luftiga stadsdelar med mycket grönska mellan husen.

Detta ideal skulle uppnås genom att huskropparna placerades i fristående rader, något som tydligt återspeglas i Sandarnas stadsplan. Även husens utseende med ljusa och avskalade putsfasader är karaktäristiskt för funktionalismen.

Kulturhistoriskt intressant skola
Utöver de cirka 40 bostadshusen byggdes även ett daghem och en skola. Skolan betraktas som mycket kulturhistoriskt intressant då den är en av de mest utpräglade funktionalistiska institutionsbyggnaderna i Göteborg. Den ritades av Åke Wahlberg och stod färdig inför höstterminen 1941.

Picknickparadis och natur
Strax intill bostadshusen ligger Sannabacken, ett soligt picknickparadis med fantastisk utblick över staden. Det är även nära till Nya Varvets grönska, Svaleboskogens och Slottsskogens natur samt till det vackra älvinloppet där man hittar uteserveringar, konsthallen Röda Sten och den välrenommerade fisk- och skaldjursrestaurangen Sjömagasinet.

Kaféer och restauranger
I Sandarna ligger ett av Triumfs härliga glasskaféer. Dessutom tar det bara några minuter att promenera till Mariaplan där det myllrar av kaféer och restauranger i en kontinental anda.

Shopping
Vid Mariaplan finns det även flera charmiga småbutiker. Sortimenten är kanske inte de bredaste men vare sig det gäller böcker, leksaker, inredning eller retro är det som saluförs alltid noga utvalt av de kunniga och engagerade butiksinnehavarna.

Närservice
På Fridhemsgatan ligger ett litet torg med Tempo, kiosk och konditori och vid Mariaplan finns det delikatessbutik, surdegsbageri, 7-eleven samt en Coop Nära med ett stort ekologiskt utbud.

Kommunikationer
Till och från Sandarna tar man sig med spårvagn 9 och 11 samt buss 20 och 90. Hållplatser finns vid Sannaplan, Fridhemsgatan och Karl Johansgatan. För mer information, se Västtrafiks hemsida.

Barnomsorg
Sandarna hör till Majorna-Linnés Stadsdelsförvaltning som administrerar 8 grundskolor och 54 förskolor. För mer information, se förvaltningens hemsida.