Vasastaden

Vasastaden började byggas ut redan på 1860-talet och stenhusens välbevarade och vackra gatufasader ger den pulserande miljön en elegant inramning.

Trakten där Vasastaden med tiden kom att breda ut sig kallades förr i världen för Hagaheden och utgjorde en salig blandning av vackra trädgårdar och kåkbebyggelse. Här låg bland annat Flygarens Haga, ett område som var uppkallat efter polismästare A. F. Flygare som var känd för att hålla stadens busliv i sina hårda nypor.

Ett annat område var Skojarbacken som fick sitt namn tack vare det rackarliv med lönnkrögeri, slagsmål och knivskärningar som sades äga rum där. Området skulle också ha varit ett tillhåll för skälmar, tjuvar och rånare.

Stadsplan från 1860-talet
Den ålderdomliga bebyggelsen fick ge vika när stadsplanen för Göteborgs utvidgning söderut började genomföras. Bakgrunden till planen, vilken lades fram under 1860-talet, var att stadens befolkningsantal hade skenat iväg. Man fick helt enkelt inte längre plats i stadskärnan inom Vallgraven eller i förstäderna Masthugget och Haga.

En förnäm stadsdel
Vasastaden planerades som en förnäm stadsdel med stora och påkostade hus. Den norra delen byggdes ut med stenhus i nyrenässans-, sekelskiftes och jugendstil medan den södra och yngre delen fick en blandad bebyggelse präglad av nationalromantiken. Hela stadsdelen är välbevarad och betraktas som en synnerligen kulturhistoriskt intressant miljö.

Kaféer och restauranger
Vasagatan är en av Sveriges kafétätaste gator och i stadsdelen hittar man även flertalet mysiga kvarterskrogar där man äter gott för strax över hundralappen. Dessutom återfinns flera av stadens mest välrenommerade gourmetrestauranger här.

Avenyn
Strax Öster om Vasastaden drar Göteborgs paradgata Kungsportsavenyn fram och längs med den myllrar det av klubbar där man kan roa sig fram till gryningen. Avenyn har också mycket att erbjuda när det gäller shopping och här finns såväl exklusiva boutiquer som stora kedjor.

Götaplatsen
Avenyn avslutas med Götaplatsen, ett kulturellt centrum där Konsthallen, Konstmuseet och Stadsteatern är samlade. Götaplatsen pryds av Carl Milles staty ”Poseidon” som är ett av Göteborgs mesta kända landmärken.

Gröna lungor
Vasastaden omgärdas av flera gröna lungor. Varför inte avnjuta en ledig stund med en spännande bok och en god take away kaffe i Vasaparken eller på någon av de härliga grönytorna vid vallgravens vatten? Vill man ha mer natur så ligger såväl Änggårdsbergen som Slottsskogen bara en kort cykeltur bort.

Närservice
På Vasagatan finns ett Hemköp med generösa öppettider och i stadsdelens sydöstra hörn ligger Landala Torg där man bland annat hittar Coop, grönsakshandlare, systembolag och fiskbil.

Kommunikationer
Vasaplatsen och Kapellplatsen är knutpunkter för flera spårvagns- och busslinjer. Hållplatser finns även vid Viktoriagatan och Handelshögskolan. För mer information, se Västtrafiks hemsida.

Barnomsorg
Vasastaden hör till Centrums Stadsdelsförvaltning som administrerar ett stort antal grundskolor och förskolor. För mer information, se förvaltningens hemsida.